Web Analytics Made Easy - Statcounter

19 اردیبهشت‌ماه سال 1303 شمسی، آیت‌الله‌العظمی سیدعبدالحسین لاری از مجتهدان جنوب کشور و از شاگردان تراز اول میرزای شیرازی رحلت کرد؛ بزرگمردی که در برابر استبداد قاجاری و استعمار انگلیسی، به تعبیر رهبر انقلاب، یک حرکت اسلامی پرماجرا را در تاریخ ثبت و حکومت اسلامی لارستان را برپا نمود.

مریم احمدی شیروان/

19 اردیبهشت‌ماه سال 1303 شمسی، آیت‌الله‌العظمی سیدعبدالحسین لاری از مجتهدان جنوب کشور و از شاگردان تراز اول میرزای شیرازی رحلت کرد؛ بزرگمردی که در برابر استبداد قاجاری و استعمار انگلیسی، به تعبیر رهبر انقلاب، یک حرکت اسلامی پرماجرا را در تاریخ ثبت و حکومت اسلامی لارستان را برپا نمود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

علاقه رهبر انقلاب به این عالم مجاهد، سبب شده تا قاب عکسی از ایشان زینت‌بخش اتاق ملاقاتشان باشد. نقل است که این مرجع عظیم‌القدر در برابر زمینه‌های استعلای اقتصادی دشمن و در پاسخ به استفتایی پاسخ داده بود: «امروز آنچه از پول بلاد اسلامیه به بلاد خارجی می‌رود، اعانت به اعدای دین و استعداد کفار است برای ریختن خون اسلام و مسلمین؛ [پس] حرام است...» آنچه در پی می‌آید، گفت‌وگوی ما با دکتر سیدمحمدتقی آیت‌اللهی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز و از نوادگان آیت‌الله‌العظمی سیدعبدالحسین لاری است که کتاب «ولایت فقیه، زیربنای فکری مشروطه مشروعه» را بر اساس دیدگاه‌های فقهی و سیاسی ایشان تألیف کرده است.

تأکید بر استقلال اقتصادی و سیاسی

دکتر سیدمحمدتقی آیت‌اللهی در توضیح خصوصیات آیت‌الله سیدعبدالحسین لاری می‌گوید: ایشان از مراجع بزرگ شیعه و از بنیان‌گذاران و نظریه‌پردازان نهضت مشروطه مشروعه بود که سال‌های زیادی به حمایت از محرومان و مستضعفان پرداخت. مرحوم لاری با طرح‏ اصل ولایت فقیه در حکومت اسلامی برای جلوگیری از انحرافاتی که در نهضت مشروطیت پیش آمد به مردم هشدار داد؛ نماز جمعه را احیا و اقامه کرد؛ به استقلال اقتصادی و سیاسی تأکید بسیار داشت و قطع علایق و وابستگی از بیگانگان را بر مسلمین واجب ‎دانسته و در نفی استعمار خارجی و استبداد داخلی با قاطعیت گام‌های بلند و استواری برداشت. ایشان به همین منظور کتابی به نام «آیات‌الظالمین» به چاپ رساند که در آن با استفاده از منابع فقهی و آیات قرآنی، مبانی گرایش و عمل به ظلم را در جامعه بررسی و در نهایت سلطنت را فاقد هر گونه مشروعیت دانست. پس از آن، به جهاد علیه انگلیس حکم داد و خود نیز به مبارزه پرداخت؛ البته پیش‌تر از آن و زمانی که هنوز به ایران نیامده بود، در عراق نیز مبارزات زیادی علیه ظلم و استعمار داشت و در نهضت تنباکو نیز مجاهدت‌های ارزنده‌ای داشت؛ ایشان مرد میدان عمل بود.

برنامه‌ریزی برای تشکیل حکومت اسلامی

آیت‌اللهی درباره نظرات سیاسی و دینی مرحوم لاری توضیح می‌دهد: آن زمانی که زمزمه‌های جدایی دین از سیاست به گوش می‌رسید، ایشان به مبارزه با آن تفکر پرداخت و مردم را از نقشه‌های بیگانگان آگاه کرد. آیت‌الله لاری حدود یک قرن پیش، اصل ولایت فقیه را به‌صورت امروزی آن مطرح و ترویج کرد. علاوه بر آن، یک حکومت اسلامی تمام‌عیار را به‌عنوان تنها راه نجات مسلمانان از استعمار، استثمار و استبداد بنیان نهاد و برای آن برنامه‌ریزی مدونی نیز انجام داد. حکومتی که دارای تشکیلات قضایی بود و در آن موازین نظامی و انتظامی برای امنیت مردم فراهم شده بود و مردم به ابزار مبارزه با استعمار انگلیس مجهز می‌شدند. مرحوم لاری معتقد بود سیاست تابعی از دین است، زیرا امری متغیر است، اما دین ثابت است. نکته اساسی در نظریه‌ ایشان، این است که ولی‌فقیه که از جانب حضرت ولی عصر(عج) نیابت دارد، در تمام جریان‌های کشور اعم از سیاسی، قضایی، فرهنگی و نظامی نظارت کامل دارد و حکم او باید نافذ و لازم‌الاجرا باشد. او در کتاب «تعلیقات المکاسب» به بحث در این خصوص پرداخته است. به عقیده ایشان، نمی‌توان به دلیل غیبت امام زمان(عج) احکام دینی را تعطیل کرد و به همین دلیل تنها به ارشاد و تدریس اکتفا نمی‌کرد و به مسائل اجتماعی نیز وارد می‌شد.

پیشقراول مبارزه با استبداد و استعمار

آیت‌اللهی در ادامه و با بیان نقش این مرجع عالیقدر در تحقق آرمان عدالتخواهانه مردم جنوب و مبارزه با استعمار و اشغالگری می‌گوید: انگلیس به حقوق و نوامیس مردم مسلمان منطقه تجاوز می‌کرد؛ علاوه بر آن پادشاهان نالایق قاجار هر روز با قراردادهایی شرم‌‎آور قسمت‌های بیشتری از کشور را به بیگانگان واگذار می‌کردند. همچنین انگلیسی‌ها تعدادی مبلغ را با نقاب دین به آن مناطق می‌فرستادند تا با انحراف افکار، سیاست‌های استعماری انگلیس را پایه‌گذاری کنند.

او اضافه می‌کند: آیت‌الله لاری که پیشقراول مبارزه با استبداد و استعمار بود از این توطئه آگاه شده بود، مردم را بسیج کرد و بر استعمارگران پیروز شد؛ کتاب‌‎هایشان را سوزاند؛ آن‌ها را از شهر خارج کرد و دستور داد در هیچ شهری آن‌ها را راه ندهند. ادوارد براون در کتاب انقلاب ایران می‌نویسد: «آیت‌الله لاری، دستگاه و تشکیلاتش بسیار منظم بود و بر پایه شریعت اسلام کار می‌کرد». نهضتی که او به راه‌ انداخت، بیشتر از 10 سال یعنی از سال 1284 تا 1294 شمسی بزرگ‌ترین تحول سیاسی در فارس بود.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: تاریخ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۰۸۰۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۸ هزار عضو هیات علمی خانم در دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه پیام نور، نشست مشاوران زنان و خانواده دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی منطقه یک، با حضور دکتر فخرالسادات نصیری، مشاور امور زنان و خانواده وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، به‌ صورت مجازی و حضوری برگزار شد.

نصیری مشاور امور زنان و خانواده وزیر عتف در این نشست ضمن قدردانی از فعالیت‌های حوزه زنان و خانواده در دانشگاه پیام نور، اظهار داشت: بیش از ۸ هزار عضو علمی خانم در کشور داریم که سامانه ای برای شبکه سازی در این حوزه در حال انجام است.

همچنین دکتر فرهادی، مشاور زنان و خانواده دانشگاه پیام نور نیز در این نشست گزارشی از فعالیت‌های امور زنان و خانواده این دانشگاه را ارائه داد.

گفتنی است در این نشست مسائل و دغدغه‌های حوزه‌ی زنان و خانواده مطرح شد. در پایان نشست نیز از مهدکودک سازمان مرکزی دانشگاه پیام نور بازدید کردند.

کد خبر 6087387

دیگر خبرها

  • دیدار وزیر بهداشت با ساکنان منطقه ۱۸ تهران
  • دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان، میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران
  • دیدار طهرانچی با رئیس، مدیران و کارکنان مرکز جذب و امور هیئت‌علمی
  • بیش از ۸ هزار عضو هیات علمی خانم در دانشگاه‌ها فعالیت می‌کنند
  • وزیر علوم: استخدام هیئت علمی با مدرک دکتری در دانشگاه فنی و حرفه ای معنا ندارد
  • ۳۹ سالگی دانشگاه آزاد در زعفرانی‌ترین شهر جهان
  • (تصاویر) رئیسی در کراچی دکتر شد
  • دکتر طهرانچی: ۸۰۰ زمینه پژوهشی در حوزه مهدویت احصا شد
  • عضو هیئت‌علمی واحد علوم و تحقیقات، نشان ملی قانون را دریافت کرد
  • آیین افتتاح مرکز خدمات جامع سلامت زنده یاد «نعمت الله سلطانی» در همدان