Web Analytics Made Easy - Statcounter

کشور ایران با داشتن بیش از ۲.۱ میلیارد تن ذخیره قطعی و ۴ میلیارد تن ذخیره زمین شناسی زغالسنگ، پتانسیل و ظرفیت بسیارمناسبی برای توسعه معادن زغالسنگ دارد. اما متأسفانه در شرایط حاضر تولید زغالسنگ در کشور به میزان ۲.۱ میلیون تن و مصرف آن ۴.۵ میلیون تن است. (به بهره برداری و آغاز به کار فولاد زرن در سال ۱۳۹۷).

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لذا نزدیک به ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن در سال جاری نیاز وارداتی خواهیم داشت.

درضمن با فعال شدن تعدادی از کارخانجات کک سازی و صنایع فولاد سازی، مصرف زغالسنگ در کشور به ۵ میلیون تن رسیده است.

با توجه به اینکه معادن زغالسنگ کشور با خریدار انحصاری یعنی ذوب آهن اصفهان مواجه اند، عملا قدرت چانه زنی چندانی ندارند. این انحصار دو چالش ایجاد کرده است؛ نرخ گذاری محصول تولیدی با توجه به قیمت های جهانی و نحوه پرداخت وجه زغالسنگ.

چالش بعدی، سایز معادن زغالسنگ کشورمان است. تولید جهانی زغالسنگ سالانه حدود ۸ میلیارد تن است. چین با ۳ میلیارد تن و آمریکا با ۸۰۰ میلیون تن، بزرگترین تولیدکنندگان زغالسنگ جهان هستند. ترکیه نیز سالانه ۷۰ میلیون تن زغالسنگ تولید می کند که ۷۰ درص آن از معادنی با تولید بیش از یک میلیون تن استخراج می شود.

اما کشور ما با توجه به حجم ذخایر، با تولید ۲.۱ میلیون تن در سال، عملا جایگاه مناسبی ندارد.

مهمترین عامل آن سایز معادن زغالسنگ در ایران است. حدود ۵۰ سال پیش که اولین معادن زغالسنگ کشور با کمک کارشناسان شوروی سابق در کشور ما ایجاد شد ، سایز معادن عملاً ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تن بود و در حال حاضر با گذشت نیم قرن، عمدتاً هنوز با همان شیوه قدیمی و همان سایز فعالیت می کنند.

عرضه و تقاضای داخلی زغالسنگ

مقدار تولید کنونی زغالسنگ کشور حدود یک و نیم میلیون تن و ۷۰۰ تن کنسانتره زغالسنگ کک شو است.

درحالی که نیاز حداقلی کشور در سال جاری، بیش از ۴ و نیم میلیون تن ارزیابی شده است.

گفتنی است ایران با استفاده کنونی از زغالسنگ، تا ۴۰۰ سال دیگر ظرفیت دارد.

افزایش مصرف داخلی زغالسنگ

از سال جاری دومین کوره بلند ذوب آهن در زرند با سرمایه گذاری «میدکو» وارد چرخه تولید می شود و بازار مصرف زغالسنگ کک شو در کشور، از یک میلیون و ۷۰۰ تن کنونی به ۳ و نیم میلیون تن خواهد رسید.

مقایسه قیمت داخلی و جهانی زغالسنگ

با توجه به تولید زغالسنگ داخلی کشورمان از واردات مقادیر انبوه زغالسنگ از خارج از کشور، بی نیاز است. ولی اگر نتوانیم چرخه معادن کشور را حفظ کنیم، هر مقدار از این تولیدات کاهش یابد، باید به واردات زغالسنگ بپردازیم که قیمت آن بیشتر از زغالسنگ داخلی خواهد بود.

صادرات زغالسنگ

با توجه به کمبود شدید داخلی و انحصار شرکت ذوب آهن، شرکت های تولیدکننده زغالسنگ ایرانی، امکان و اجازه صادرات محصول خویش را ندارند. وگرنه بیش از ۲ تا ۳ برابر قیمت فروش داخلی قادر به فروش خارجی خواهند بود. البته در سال جاری چندین محموله از زغالسنگ کک شو از طبس صادر شده که حتی با نرخ دلار

نیمایی (دلار ۹۰۰۰ تومانی) قیمت صادراتی محصولات ایرانی بیش از دو برابر قیمت های داخلی است. خوشبختانه صدور زغالسنگ کک شو از ایران مورد استقبال قرار گرفته است .همچنین مشتریانی از چین و هندوستان

تقاضای عقد قرار داد بلندمدت با کارخانجات داخلی را دارند.

نگاهی به شرکتهای زغالسنگی در بورس تهران

در بورس تهران ۳ شرکت زغالسنگی با نمادهای: «کپرور» ، «کطبس» و «کشرق» حضور دارند. ظرفیت اسمی «کپرور» بالغ بر ۲۲۰ هزار تن، «کطبس» ۲۷۰ هزار تن و «کشرق» ۵۰ هزار تن است.

محصول اصلی «کپرور» کنسانتره کک شو – «کطبس» زغالسنگ و «کشرق» نیز زغالسنگ+ کک شو است. زغالسنگ کک شو به مراتب ارزش افزوده بالاتری دارد.

قیمت سهام «کپرور» یکسال پیش و در چنین روزی ۴۶۶۳ ریال، «کطبس» ۲۸۷۷ ریال، و «کشرق» ۳۸۵۰ ریال بوده است. حال آنکه صرف نظر از تقسیم سود نقدی مجمع، قیمت فعلی «کپرور» در بازار ۲۲۹۵۰ ریال، «کطبس» ۱۰۹۰۶ ریا و «کشرق» ۸۹۱۰ ریال است.

بازدهی یکساله «کپرور» حدود ۲۷۸ درصد، «کطبس» حدود ۲۲۵ درصد و «کشرق» حدود ۱۰۵ درص است.

ارزش جایگزینی و هزینه احداث یک واحد زغالسنگ در ایران:

در حال حاضر سرمایه و نقدینگی مورد نیاز برای احداث یک واحد زغالسنگ یک میلیون تنی، بیش از ۱۰۰ میلیون دلار و یک واحد کک شو یک میلیون تنی، در حدود ۲۰۰ میلیون دلار است. حال اگر فرض را با دلار ۱۴ هزار تومانی فعلی در نظر بگیریم، ارزش جایگزینی احداث و بهره برداری از یک کارخانه یک میلیون تنی تولید زغالسنگ بالغ بر ۱۴۰۰ میلیارد تومان و یک واحد کک شو بیش از ۲۸۰۰ میلیارد تومان خواهد بود. حاشیه سود واحد کک شو نزدیک به دو برابر واح بدون کک شو است. لذا سودآوری و بازدهی واحد های کک شو نیز نزدیک به دو برابر واحد های معمولی است.

به این ترتیب با فرض دلار ۱۴ هزار تومانی، ارزش جایگزینی «کپرور» بالغ بر ۶۱۶ میلیارد تومان، «کطبس» ۳۷۸ میلیارد تومان و «کشرق» ۱۰۵ میلیارد تومان است.

*این نکته نشان می دهد که ارزندگی «کطبس» بیش از «کپرور» و «کشرق» بوده و یکی از دلایل رشد قیمت ۸۰ درصدی «کطبس» در بازه زمانی دو ماهه اخیر از این حیث است.

حاشیه سود خالص و P/S :

نسبت سود خالص یک شرکت به فروش را حاشیه سود نامند.

این متغیر یکی از مهمترین و اصلی ترین پارامترهای تعیین قیمت یک سهم در بازار است.

در جدول زیر به حاشیه سود خالص این ۳ شرکت نگاه کنید. همانطور که ملاحظه می کنید «کپرور» بیشترین حاشیه سود را در گروه زغال‌سنگ بازار با ۲۵.۹ درصد دارد. در حالیکه حاشیه سود کطبس ۱۵.۸ و کشرق ۳.۲ درصد در سال مالی ۱۳۹۷ بوده است.

و اما،

نسبت ارز بازار به فروش یا P/S:

یکی دیگر از مهمترین متغیرهای ارزش گذاری سهم در بازار است. در «کپرور» معادل ۴.۴۴ مرتبه، «کطبس» ۲.۹۷ و «کشرق» نیز ۴.۴۴ مرتبه است. این به آن معنا است که هر ۱۰۰ تومان فروش کپرور در بازار در حدود ۴۴۴ تومان قیمت گذاری میشود و ارزش دارد. دلیل اینکه «کپرور» بیشترین و بهترین P بر S را دارد این است که حاشیه سود بیشتری دارد.

کشرق هر چند که حاشیه سود بسیار کمتری دارد، ولی این سهم حساسیت و اهرم بسیار بالایی نسبت به افزایش نرخ محصول دارد. بطوری که با افزیش نرخ مأخوذه اخیر که قادر است محصولات خود را معادل ۲۶.۵ درصد بهای فروش شمش فولاد خوزستان در بورس کالا بفروشد، با رشد فروش بیش از ۱۱۵ درصدی مواجه شده و فروش تحقق یافته ۱۶.۱ میلیارد تومانی شرکت در سال ۹۷ به رقم ۳۴.۷ میلیارد تومانی در سال ۹۸ افزایش خواهد یافت. امری که جهش سودآوری و افزایش شدید حاشیه سود شرکت را در سال مالی جاری به همراه خواهد داشت.

این قابلیت البته در دو سهم دیگر نیست.

و اما «کطبس» هر چند که حاشیه سود کمتری نسبت به «کپرور» دارد, ولی در سال مالی ۹۸ متحول شده و این نسبت بهتر خواهد شد. لذا پایین بودن نسبت ارزش بازار به فروش در «کطبس»، دلیل دیگری برای توجیه رشد قیمتی ۸۰ درصدی این سهم ارزنده طی بازه زمانی دو ماهه اخیر است. بعبارتی دیگر این نسبت در کطبس در دو ماه پیش کمتر از ۱.۵ مرتبه بوده که نیاز به اصلاح داشت.

تهیه کننده: حافظ عزیزی نقش

مدیر گروه تحلیل و مطالعات بازار

کارگزاری اردیبهشت ایرانیان

منبع: ساتین

کلیدواژه: قیمت زغال سنگ معادن زغال سنگ ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت saten.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساتین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۵۴۳۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برج حاشیه باغ گیاه‌شناسی ایران با ورود رییس‌جمهوری کوتاه آمد

به گزارش خبرنگار مهر، باغ گیاه شناسی ملی ایران یکی از ۱۰ باغ گیاهی برتر جهان بوده که در خاورمیانه بزرگترین باغ گیاه شناسی شناخته می‌شود. این ثروت ملی در منطقه ۲۲ شهر تهران قرار دارد که مدتی است به دلیل ساخت و سازهای اطراف آن خبرساز شده است. این مساله محدود به باغ گیاه شناسی تهران نبوده و سایر باغ‌های گیاه شناسی کشور را نیز تهدید می‌کند.

سید مجتبی خیام نکویی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نشست خبری که در پنجاهمین سالگرد تأسیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد در پاسخ به چرایی تخریب باغ گیاه‌شناسی نوشهر توضیح داد، تفاهم نامه‌ای با شهرداری نوشهر منعقد شده بود که متأسفانه به آن عمل نکردند و ما نیز از آنها شکایت کردیم. دستور توقف تخریب داده شد، اما مجدداً این تخریب از سر گرفته شد. موضوع به وزارت کشور و نهادهای مربوطه اعلام شد و از شهرداری شهر مذکور نیز درخواست کردیم به تعهدات خود عمل کند.

به گفته این مسؤول دولتی متأسفانه برخی شهرستان‌ها و استان‌ها بدون توجه به مسائل کلان کشور اقدامات مرتبط با خود را انجام می‌دهند و دست به تخریب می‌زنند. پیگیر این موضوع هستیم زیرا معتقدیم باغ‌های گیاه شناسی ذخایر ارزشمندی در کشور هستند و باید از آنها حفاظت کرد.

در ادامه با اشاره به باغ گیاه شناسی ملی نیز عنوان شد، پیگیری از طریق رئیس جمهوری انجام شد و با حضور ابراهیم رئیسی در باغ گیاه شناسی ایران و به شهردار و رئیس شورای شهر دستور توقف داده شد.

در ادامه هم، روز گذشته در نشست شورای پژوهشی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور که با حضور معاون اجرایی رئیس‌جمهور تشکیل شد، پروژه بلندمرتبه‌سازی در حاشیه باغ گیاه‌شناسی ملی ایران تا سقف ۵ طبقه محدود شد. علی علیزاده، رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور با اشاره به پیگیری‌های بی‌وقفه در ماه‌های اخیر در حوزه ساخت و سازهای اطراف باغ گیاه شناسی ایران گفت: با پیگیری‌های انجام شده قرار شد پروژه مذکور در این عرصه ۲۲ هکتاری تا سقف ۵ طبقه محدود شود و باقیمانده آن به مکان‌های دیگر انتقال یابد.

وی عنوان کرد: گرچه ساخت همین ۵ طبقه نیز تبعات زیانبار و غیرقابل جبرانی برای باغ در پی خواهد داشت؛ به همین دلیل خواسته به حق این مؤسسه، توقف پروژه و انتقال کامل آن به محل دیگری است.

رئیس موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور افزود: با توجه به لزوم رعایت حقوق مکتسبه باغ و نیز ذی‌نفعان ارتشی در این پروژه، مقرر شد نهادهای مسؤول مانند سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و نیز سایر بخش‌های وزارت جهاد کشاورزی، همچنین ارتش جمهوری اسلامی ایران و شهرداری تهران، در خصوص وجود و امکان ارائه زمین‌های جایگزین به بتاجا، اقدام کنند.

کد خبر 6085430 فاطمه امیر احمدی

دیگر خبرها

  • خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  • «فناوری» و «نوآوری» اهرم‌های قدرتمند جهش تولید
  • برای احقاق حقابه سیستان از همه اهرم‌ها باید استفاده شود
  • ظرفیت بالای مرکزی در زمینه پزشکی و تجهیزات درمانی
  • برای احقاق حقابه سیستان از همه اهرم‌ها استفاده نمی‌کنند | عده ای آب ژرف می خواهند و عده ای دیگر از آب دریای عمان !
  • تمجید فیلسوف اهل‌سنت از سیلی ایران به اسرائیل
  • سقوط آزاد طلا/ فلز زرد چند قیمت خورد؟
  • پرسپولیس ۷۹ پله بالاتر از استقلال در رده بندی جهان! + عکس
  • برج حاشیه باغ گیاه‌شناسی ایران با ورود رییس‌جمهوری کوتاه آمد
  • پرسپولیس 79 پله بالاتر از استقلال در فوتبال جهان!