Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@04:44:10 GMT

چابهار معاف از تحریم، یک فرصت برای ایران

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۷۲۸۶

چابهار معاف از تحریم، یک فرصت برای ایران

تهران-ایرنا- با توجه به معافیت بندر چابهار از تحریم های اعمال شده آمریکا علیه کشورمان یک کارشناس مسائل بین الملل می گویند این موضوع در راستای سیاست آمریکا در قبال مهار کردن قدرت چین شکل گرفته و ایران می تواند از این ظرفیت برای کاهش تحریم ها استفاده کند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا روز سه شنبه (23اردیبهشت) در دیدار با وزیر خارجه افغانستان تاکید کرد که تحریم‌های آمریکا علیه ایران شامل بندر چابهار نمی‌شود زیرا این بندر برای افغانستان دارای اهمیت است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


«آلیس ویلز»، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور جنوب آسیا پس از دیدار با رهبران حکومت وحدت ملی با «صلاح‌الدین ربانی» وزیر خارجه افغانستان گفت: از نظر دولت افغانستان این بندر می‌تواند راه را برای میلیونها دلار تجارت افغانستان و پایان وابستگی این کشور به بندر کراچی پاکستان باز کند.
سخنگوی وزارت خارجه افغانستان گفت: اینکه تحریم‌ها شامل بندر چابهار ایران نشود برای افغانستان یک مسئله مهم است. بندر چابهار مسیر بسیار خوبی برای واردات و صادرات کالا از افغانستان به هند و سایر کشورها محسوب می‌شود. هند و افغانستان برای اینکه بندر چابهار از تحریم‌ها معاف شود پیش از این تلاش‌های بسیاری را انجام داده است.
بندر چابهار از شهرهای جنوب استان سیستان و بلوچستان و تنها بندر اقیانوسی ایران که لنگرگاه آن قابلیت پهلوگیری کشتی‌های اقیانوس‌پیما را دارد و از مناطق آزاد بازرگانی کشورمان محسوب می شود. بندر چابهار به دلیل موقعیت راهبردی، که نزدیک‌ترین راه دسترسی کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه به آب‌های آزاد است از اهمیت فراوانی برخوردار است این بندر یکی از مهم‌ترین چهارراه‌های کریدور شمال-جنوب بازرگانی جهانی است.

با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا، با «پیرمحمد ملازهی» کارشناس مسائل افغانستان و شبه قاره هند به گفت و گو پرداخت.

**معافیت آمریکا ازتحریم چابهار در راستای مهار قدرت چین انجام می شود.
ملازهی کارشناس مسائل منطقه در ابتدای این گفت وگو بیان داشت: معاف از تحریم بندر چابهار توسط آمریکا در راستای کمک به افغانستان نیست بلکه بر اساس سیاست های خاص منطقه ای آمریکا و رقابتی که با چین دارد انجام شده است.
وی افزود: چینی ها در بندر گوادر در جنوب ایالت بلوچستان پاکستان سرمایه گذاری و آن را تبدیل به یک بند آزاد تجاری کردند و در حال ساخت یک پایگاه نیروی دریایی در آنجا هستند و این برای آمریکایی ها مساله بسیار مهمی محسوب می شود و این بندر دومین منطقه ای است که چینی ها در حال ساخت پایگاه نیروی دریایی در آن می باشند و لذا این مساله برای آمریکایی ها از اهمیت خاصی برخوردار است.
وی همچنین اظهار داشت: نکته مهم تر در این مورد این است که یک جاده کمربندی کاشمر را به گوادر وصل کند و یک خط آهن و بزرگراه نفت و گاز خاورمیانه را به کاشمر منتقل کند و از این طریق به مرکز چین انتقال یابد و این برای امریکا مهم است و برداشتی وجود دارد که چینی ها در چند سال آینده هم به لحاظ اقتصادی، سیاسی و نظامی به قدرت برتر دنیا تبدیل شوند این زنگ خطری برای آینده آمریکا محسوب می شود.
این کارشناس مسایل منطقه گفت: آمریکا برای کنترل این قدرت نوظهور یعنی کشور چین از کشور هند استفاده می کند و باید به هند فرصت دهد تا قدرتمند شود زیرا یک هند قدرتمند می تواند چین را مهار کند. و معافیت بندر چابهار هم در این راستا شکل گرفته است زیرا که هندی ها در این بندر فعالیت اقتصادی پویا دارند.
ملازهی اضافه کرد: چین و هند با هم اختلافات مرزی دارند و مشکلات سرزمینی این دو کشور می تواند نوعی قطب بندی را بوجود آورد. آمریکایی ها هند را به عنوان شریک استراتژیک خود انتخاب کردند زیرا پاکستان جایگاه و موقعیت قبل خود را از دست داده است آمریکایی ها با معافیت تحریم چابهار به دنبال این سیاست هستند تا هند بتواند در اهدافی که آمریکا در منطقه دارد قرار گیرد.
وی همچنین گفت: البته هندی ها هم منافع و سیاست مستقل خود را دارند اما منافع بلند مدت ژئوپلتیک آمریکا با توجه به نداشتن رابطه با ایران این گونه اقتضا می کند که بوسیله هند موقعیت خود را در منطقه حفظ کند و از هند به عنوان یک شریک تجاری در آسیای مرکزی استفاده کنند و به نظر می رسد که معافیت بندر چابهار در سیاست مقابله با چین قابل توجیه است و نه کمک به افغانستان و هند.

** بندر چابهار میدان رقابت اقتصادی هند و آمریکا با چین
ملازهی کارشناس مسائل منطقه ای در این زمینه بیان داشت: چین و هند در سه ایالت در شمال هند با هم اختلاف جدی دارند و چین مدعی است که این مناطق از لحاظ تاریخی متعلق به تبت بوده است. تبت از نظر تاریخی منطقه اختلاف هند و چین بوده است و این اختلاف مرزی بین دو کشور باعث می شود تا آمریکا از آن در جهت سیاست های خود استفاده کند و از این طریق به هند نزدیک می شود تا بتواند چین را مهار کند با توجه به اینکه چینی ها در بندر گوادر فعالیت دارند و هندی ها در بندر چابهار، برای مهار کردن قدرت چین توسط هند، بندر چابهار که حوزه فعالیت هند است از تحریم ها معاف شده است.
وی همچنین خاطر نشان کرد: البته چینی ها در بندر چابهار نگاه استراتژیک تری دارند آنان معتقدند که بندر گوادر و بندر چابهار نباید در قالب رقیب بلکه باید در قالب شریک تعریف شوند و به این دلیل چینی ها اعلام کردند که حاضرند خط ریل آهنی از گوادر به چابهار بکشند و شرکت های چینی هم اعلام آمادگی کردند برای اینکه با آمریکایی ها وارد رقابت شده اند.
این کارشناس مسایل منطقه افزود: به نظرم ایران در مورد ایجاد فضای رقابت در بندر چابهار خوب عمل نکرد و باید اجازه می داد تا علاوه بر هند، چین هم در چابهار فعالیت اقتصادی کند و اکنون در بندر چابهار ما با هندی ها کار می کنیم و چینی ها هم در بندر گوادر در حال فعالیت اقتصادی هستند.

**رونق در چابهار و پایان وابستگی افغانستان به بندر کراچی
ملازهی بیان داشت: در مورد پایان وابستگی افغان ها به بندر کراچی در پاکستان جهت مبادلات اقتصادی باید به این نکته توجه کرد که افغانستان و پاکستان هم اختلافات جدی مرزی دارند افغانها معتقدند که بخشی از استان های شمالی پاکستان متعلق به افغانستان می باشد و با توجه به اختلافات مرزی و سرزمینی دو کشور، افغان ها به دنبال این بودند که دسترسی خود به دریا را تغییر دهند و تنوع ایجاد کنند زیرا دولت پاکستان به دلیل تنش‌های سیاسی هر از گاهی این بندر را بر روی تجار افغان مسدود می‌کرد.
وی افزود: البته معافیت چابهار از تحریم یک فرصت تاریخی برای افغانستان محسوب می شود تا به وابستگی خود به بندر کراچی در پاکستان پایان دهند و ایران منطقه وسیعی در چابهار را در اختیار تجار افغانی قرار داده است و این منطقه در آینده می تواند حوزه مهم مبادلات تجاری در آسیای مرکزی محسوب شود و در این زمینه رقابت بین هندوستان، افغانستان و پاکستان وجود دارد.
ملازهی در پایان این گفت و گو تاکید کرد: بندر چابهار از این زاویه بسیار مهم و استراتژیک محسوب می شود و این هم یک فرصت برای کشورمان محسوب می شود تا ایران بتواند به وسیله مبادلات اقتصادی صورت گرفته در بندر چابهار از کاهش تحریم های اعمال شده ایالات متحده علیه کشورمان استفاده کند.
**پژوهشم** ر-ت **1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي چابهار معاف از تحريم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۷۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار است

حمیرا ریگی  رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد چابهار گفت: رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی و پیگیری مشکلات پیش رو برای رونق اشتغال و تولید و سهولت در سرمایه گذاری از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار است

وی افزود: در سال «جهش تولید با مشارکت مردم» تسریع، تسهیل و تکریم تجار و بازرگانان اساس کار همکاران من در سازمان منطقه آزاد چابهار است تا اعتقاد و اعتماد مردم در سال جدید برای مشارکت در سرمایه‌گذاری و فعالیت‌های اقتصادی ارتقاء پیدا کند.

وی بیان کرد: منطقه آزاد چابهار به عنوان بهشت سرمایه گذاری شرق ایران اسلامی در زمینه تجارت، بازرگانی، ترانزیت، کشاورزی و گردشگری با هزاران فرصت، معافیت، مزیت، آینده‌ای درخشان، نزدیک به بازار چندین میلیونی و فراهم بودن زیرساخت‌ها آماده پذیرایی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی است.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه این منطقه آزاد نه‌تن‌ها در اقتصاد ملی نقش مؤثر داشته بلکه در منطقه محروم بلوچستان نقطه اتکای مهم و اساسی مردم و روزنه اصلی امید به زندگی اقتصادی و اجتماعی و سیاسی شده است، افزود: سرمایه‌گذاران و تجار باید بدانند فلسفه وجودی شکل گیری مناطق آزاد بر پایه صادرات و ترانزیت بنا نهاده شده بنابراین سرمایه‌گذاران واقعی و تجار و بازرگانانی که در حوزه صادرات، تولید و ترانزیت فعالیت می‌کنند هرگونه موانع و مشکلاتی را که با آن روبرو شدند به معاونان و مدیران ما ارائه کنند تا در راستای رفع آن اقدامات عاجل صورت گیرد.

وی تصریح کرد: چابهار به سبب نزدیکی با کشور‌های پرجمعیت هند، پاکستان، افغانستان، کشور‌های آسیای میانه و حاشیه خلیج فارس و دریای عمان به عنوان بزرگترین منابع انرژی جهان و دسترسی آسان به سرزمین اصلی ایران از بزرگترین فرصت‌ها و مزیت‌ها برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی برخوردار است.

ریگی به معاونت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری، فرهنگی، اجتماعی، گردشگری و حوزه‌های مرتبط دستور داد: با توجه به نگاه ویژه رهبر معظم انقلاب به چابهار و حوزه سواحل مَکُران و توسعه این پهنه غنی از فرصت‌های مهین اسلامی، لازم است نشست‌های مداوم و منظم با سرمایه‌گذاران و بازرگانان برگزار شود تا موانع تولید، سرمایه‌گذاری و ترانزیت رفع شود.

باشگاه خبرنگاران جوان سیستان و بلوچستان زاهدان

دیگر خبرها

  • علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بندر چابهار هستیم
  • آمادگی بندر چابهار برای تسهیل تجارت اقتصادی با کشور تاجیکستان
  • سفر هیات تجاری و‌ اقتصادی تاجیکستان به بندر چابهار
  • جای خالی بخش خصوصی در سفر رئیس جمهور به پاکستان
  • بهار روابط تجاری ایران - تاجیکستان/سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار
  • علاقه‌مندی تاجیکستان برای سرمایه‌گذاری لجستیکی در چابهار
  • آمادگی تاجیکستان برای ساخت محوطه لجستیکی در بندر چابهار
  • رسیدگی به امور سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی از اولویت‌های کاری منطقه آزاد چابهار است
  • ماجرای رقابت پشت‌پرده ایران و پاکستان در بندر چابهار و گوادر!
  • ایجاد منطقه آزاد تجاری برای تجار افغانستانی در چابهار