Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-25@19:16:41 GMT

بی‌توجهی دستگاه‌ها به حریم کیفی رودخانه‌ها

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۸۳۴۷۹

بی‌توجهی دستگاه‌ها به حریم کیفی رودخانه‌ها

یک استاد دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینکه هیچ‌کس مسئولیت اشغال حریم رودخانه‌ها را برعهده نمی‌گیرد، از بی‌توجهی دستگاه‌ها به حریم کیفی رودخانه‌ها انتقاد کرد.

به گزارش ایسنا، حسین هاشمی گفت: به دلیل انجام ناصحیح فرآیند آبخیزداری و نابودی پوشش گیاهی، سیل اخیر خسارت شدیدی به بار آورد بنابراین باید به جای ساختن سد برای سیلی که چند سال یک بار رخ می‌دهد، آبخیزداری را به شکل صحیح انجام دهیم چون فواید دیگری جز کنترل سیل دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در یک برنامه رادیویی با موضوع سیل اظهار کرد: طبیعت همواره با وقایع حدی مثل سیل سر و کار دارد اما علت اینکه ما نام خرابی بر چنین حوادثی نهاده‌ایم مربوط به نحوه دخل و تصرف ما در طبیعت است. اشغال حریم رودخانه‌ها به عنوان یکی از دلایل آسیب‌زا بودن سیل قابل بررسی است. اگر بستر طبیعی کارون را حفظ کرده بودیم به جز کارکردهای اصلی خود به عنوان یک رود، می‌توانست این سیل را به‌صورت ایمن عبور دهد.

هاشمی تاکید کرد: برخی متولیان چشم خود را روی مسائل بسته‌اند. در حال حاضر کسی مسئولیت اشغال حریم رودخانه را بر عهده نمی‌گیرد و پنج سال است بحث کیفی بستن حریم رودخانه در محیط زیست متوقف شده است در حالی که از سال ۱۳۴۰ قانون مربوط به این حوزه وضع شده است.

نقشه سیل‌خیزی کشور باید تدوین شود

به گزارش ایسنا، هدایت فهمی - رئیس مرکز پژوهشی پژوه آب گستر- نیز گفت: نقشه سیل‌خیزی کشور با دوره برگشت مختلف باید تهیه و مقررات برای توسعه نواحی در معرض خطر سیل و عملیات زیرساختی ایجاد شود.

وی بیان اینکه سیل و خشکسالی دو روی یک سکه هستند،اظهارکرد: در اقلیم خشک و نیمه‌خشک کشور ما بروز هر دو پدیده طبیعی است اما مسئله تغییر اقلیم این وقایع را تشدید می‌کند یعنی هم شاهد سیلاب‌های مخرب و هم خشکسالی گسترده هستیم. در ماه گذشته تغییرات اقلیمی و ناهنجاری‌هایی در جت‌استریم‌ها (از قویترین بادها)، رودبادها و سطوح بالایی از یک سو و تلاقی جبهه‌هایی که از سودان و دریای مدیترانه وارد کشور شدند از سوی دیگر بارش‌های سنگینی را ایجاد کردند که منجر به بروز این اتفاق در زاگرس شد.

رئیس مرکز پژوهشی پژوه آب گستر به دلایل مخرب بودن این سیل اشاره کرد و گفت: تعرض و دست‌اندازی به حریم بستر رودخانه و مسیل‌ها، ضعف جدی در ساماندهی و لایروبی رودخانه‌ها، طراحی و اجرای نادرست زیرساخت‌های شهری و روستایی، کاهش پوشش گیاهی و فرسایش وسیع و ضعف در آبخیزداری کشور موجب زیانبار شدن سیل اخیر شد. پس از وقوع سیل به دلیل نبود برنامه جامع مدیریت سیلاب در کشور، غافلگیری و ناهماهنگی ارگان‌ها و دستگاه‌های متولی مدیریت سرزمینی، خسارت را چند برابر و رسیدگی به وضعیت را سخت‌تر کرد.

وی با اشاره به اینکه سدسازی و آبخیزداری دو عامل مکمل هم هستند، اظهار کرد: سدسازی برای کشوری با توزیع ناهمگون بارش ضروری است اما الزاماً تنها گزینه کنترل سیلاب نیست. ممکن است سدی در برابر سیل شکسته شود و فاجعه انسانی به بار آورد بنابراین علاوه بر سدسازی، آبخیزداری برای تسکین سیلاب‌ها بسیار ضروری است چون سدها بر اثر فقدان آبخیرداری آسیب می‌بینند.

فهمی با اشاره به ضرورت تهیه نقشه سیل‌خیری کشور گفت: در مرحله بعدی مدیریت ریسک و خطرپذیری باید تقویت شود یعنی قبل از وقوع حادثه پیش‌بینی‌های لازم صورت گیرد تا حوادث سطح‌بندی شوند و مسئولیت سطوح مختلف بر عهده سازمان خاصی باشد. نظام جامع مقابله با سیل باید با مشارکت کلیه ارگان‌ها تدوین شود. با این نظام جامع، متولی بخش‌های مختلف مشخص می‌شود، ظرفیت‌سازی و زمینه‌سازی از طریق آموزش برای مردم میسر می‌شود و هنگام بروز حوادث سردرگمی از بین می‌رود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: پوشش گیاهی تجاوز به حریم رودخانه تخریب پوشش گیاهی حریم رودخانه سدسازی سیل 98

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۸۳۴۷۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان به راه‌های عشایری خسارت دیده از سیل در کهگیلویه و بویراحمد

معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد از اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان برای ساماندهی راه‌های عشایری خسارت دیده ناشی از سیل در استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کهگیلویه و بویراحمد، علی‌محمد روستا، عصر امروز _ پنجشنبه ششم اردیبهشت_ در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به خسارت سیلاب به بخش‌های مختلف استان، اظهار کرد: مهم‌ترین مشکلات و مراجعین مربوط به بخش کشاورزی است و سیلاب خسارت زیادی را به این بخش وارد کرد.

وی با اشاره به خسارت طرح‌های شیلات، افزود: ترک فعل دستگاه‌ها در خصوص مجوز به طرح‌های شیلات در بستر رودخانه‌ها مشهود است.

معاون امور عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به از بین رفتن دیوارهای حائل، گفت: دیوارهای حائل روستایی غیر استاندارد زیادی ساخته شده‌است که تأکید ما بر ساخت دیوارهای استاندارد توسط بنیاد مسکن است.

وی با اشاره به انسداد جاده‌های روستایی و قطع آب شرب روستاها در سیلاب گذشته، تصریح کرد: انتظار می‌رود دستگاه‌ها در زمان بحران در رفع مشکلات مردم پای کار بوده و نهایت تلاش و همکاری را داشته باشند.

روستا با اشاره به مطرح شدن مواردی مبنی بر برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه بشار، خاطرنشان کرد: برداشت از بستر رودخانه تحت هر عنوانی ممنوع است و پرونده‌های زیادی هم در این خصوص تشکیل شده‌است.

وی افزود: در بحران‌های اخیر به معنای واقعی و قابل انتظار کاری انجام نگرفت و تصمیمات قاطعی هم در خصوص تخلفات صورت گرفته اتخاذ نشد.

معاون عمرانی استانداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: بر اعتباراتی که در خصوص خسارت بحران به افراد داده می‌شود نظارت شود تا در جای مناسب خود هزینه شوند.

وی تصریح کرد: با پیگیری راهداری و استانداری دستگاه‌های جدیدی برای حوزه راهداری استان خریداری و در اختیار فرمانداری‌ها قرار می‌گیرد تا مشکل کمبود تجهیزات راهداری در استان رفع شود، ضمن اینکه سایر دستگاه‌ها از جمله بنیاد مسکن تلاش کند تا امکانات لجستیکی به روزی برای مواقعی بحرانی خریداری شود.

روستا با اشاره به خسارت بارش‌ها به جاده‌های عشایری گفت: ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبارات برای بهسازی جاده‌های عشایری در نظر گرفته شده‌است که بخش اعظمی از این اعتبارات از محل وزارت نفت است.

در ادامه این نشست علیرضا نیک‌روز مدیرکل مدیریت بحران استانداری کهگیلویه و بویراحمد، گفت: ۹۰ درصد طرح‌های پرورش ماهی در روستای کره به دلیل آنکه به عرصه رودخانه تعرض کردند در بارش‌ها دچار خسارت شدند.

وی با اشاره به خسارت سیل به سرآبندی‌های حوزه کشاورزی، افزود: بیش از ۲۰۰ سرآبندی کانال آبیاری در حوزه کشاورزی دچار آسیب شدند که می‌طلبد دستگاه‌های اجرایی ماشین‌آلات سنگین خود را برای رفع مشکل در اختیار حوزه کشاورزی قرار دهند.

در ادامه سید علی معتمدی‌پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هم به خسارت یک هزار و ۳۰۰ میلیارد تومانی سیلاب به بخش کشاورزی اشاره کرد.

وی تصریح کرد: به دلیل توپوگرافی که استان دارد در زمان بحران‌ها خسارت پذیری زیادی به بخش کشاورزی وارد می‌شود و از این حیث اول کشور هستیم.

کد خبر 747966

دیگر خبرها

  • اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان به راه‌های عشایری خسارت دیده از سیل در کهگیلویه و بویراحمد
  • گام اساسی دولت سیزدهم برای اجرای طرح‌های کیفی‌سازی سوخت در پالایشگاه‌ها
  • برخورد با قصور دستگاه‌ها در صورت بی توجهی به آسیب‌های اجتماعی
  • سلاجقه در پاسخ به قدس آنلاین / پسروی آب خزر در محدوده طبیعی و عادی است
  • سلاجقه در پاسخ به قدس آنلاین/پسروی آب خزر در محدوده طبیعی و عادی است
  • طرح تعیین حریم گسل‌های قائم‌شهر به اتمام رسید
  • صدور سند برای ۵۶ هزار هکتار از بستر و حریم رودخانه‌ها در خوزستان
  • زاهدان رکوردار هوای ناسالم در کشور/ شاخص کیفی ۲۴ شهر سالم و پاک ثبت شد
  • پاکسازی حریم رودخانه زاینده رود
  • اسناد مالکیت ۲۵ هزار هکتار حریم و بستر رودخانه در خوزستان صادر شد