Web Analytics Made Easy - Statcounter

شهرستان گناباد در جنوب خراسان رضوی در ایام ماه مبارک رمضان دارای رسوم خاص به خود است و هرساله با شور و حرارت بیشتری آن را برگزار می‌کند. ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۸:۱۷ استانها خراسان رضوی نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، در ایام ماه مبارک رمضان هر شهر و روستایی دارای آدب و رسوم خاصی است و شهرستان گناباد نیز به دلیل وجود عالم بزرگی همچون محمدتقی بهلول و داشتن مساجد قدیمی که به ثبت میراث فرهنگی نیز درآمده نشان از سابقه معنوی آن دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«شب‌خوانی»؛ رسم مردم دیار گناباد

در گذشته به دلیل فقدان سیستم‌های صوتی و امکانات امروزی برای مشخص شدن زمان سحر افرادی اقدام به  «شب‌خوانی» و یا در اصلاح محلی گناباد «شوخونی» می‌کردند.

آقای حسن زارع حسینی از قدیمی‌های محله سعدی گناباد در این زمینه به خبرنگار تسنیم در گناباد می‌گوید: در زمان قدیم بلندگو نبود و معمولا هر محله یک نفر شب‌خوان داشت که از حدود یک ساعت مانده به اذان صبح در محله اقدام به راه رفتن می‌کرد و اشعار را با صدای بلند می‌خواند تا مردم بیدار شده و از زمان سحر باخبر شوند.

وی ادامه داد: مردم گناباد این رسم خود را ترک نکرده‌اند و امروز نیز با وجود سیستم‌های صوتی شب‌خوانی در گناباد رواج دارد و فقط به جای راه رفتن در محله، شب خوان در مسجد و توسط بلندگو شب خوانی می‌کند.

خانم رنجبر یکی از خانم‌های قدیمی گناباد نیز در زمینه رسم‌های گناباد در ایام ماه رمضان به خبرنگار تسنیم می‌گوید: استفاده از غذاهای محلی در سحر مانند «چنگالی» و «گرماست» از رسوم بانوان گنابادی بود و در وعده افطار نیز به همین صورت غذاهای محلی پخته می‌شود.

حضور میهمانان ناخوانده زیبا در شهر بیرجند/پرواز پروانه‌های رنگی در آسمان شهر11 فایده‌ مصرف خرما در ماه رمضانجهش ناگهانی پیک مصرف برق به دلیل هم‌زمانی گرما و ماه رمضان

وی ادامه داد: مردم گناباد دارای پیشینه زیادی هستند و سعی کرده‌اند رسم‌های قدیمی خود را حفظ کنند مانند برگزاری دوره‌های قرآن خانوادگی که در ایام ماه مبارک رمضان معمولا در خانه بزرگترها و یا هر شب در منزل یکی از اقوام برگزار می‌شود.

برگزاری دوره های قرآن در شهر گناباد براساس آمار غیر رسمی بیش از 100 دوره است که اداره تبلغات اسلامی نیز در حال شناسنامه‌دار کردن این دوره‌های قرآن است.

افطاری ساده

افطاری ساده از رسم‌های قدیمی مردم گناباد بوده که برگرفته از شیوه زندگی شیخ محمدتقی بهلول است و امروز بعد از گذشت چندین سال از رحلت این عالم فرزانه مرقد او نماد برگزاری این افطاری‌های ساده شده است.

حجت‌الاسلام حسن تقوی‌مند رئیس اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان گناباد در زمینه برگزاری مراسم افطاری ساده به مدت 30 شب در مرقد بهلول در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: این رسم از سال 1385 در مرقد بهلول یعنی یکسال بعد از رحلت ایشان آغاز شده است و هر ساله خیرین در شب‌های ماه مبارک رمضان اقدام به پهن کردن سفره افطار ساده در این مکان می‌کنند.

 وی افزود: با توجه به اینکه شیخ محمدتقی بهلول گنابادی زندگی عارفانه و زاهدانه‌ای داشته، خیران شهرستان هم سعی کرده‌اند با برپایی افطاری‌های ساده در جهت ترویج سلوک و منش این مجاهد خستگی‌ناپذیر تلاش کنند.

تقوی با ابراز خرسندی از اینکه ترویج سنت افطاری ساده در مدت دوازده سال گذشته به خوبی در این مرقد نهادینه و فرهنگ‌سازی شده است، ابراز کرد: در حالی‌که متأسفانه در اکثر مناطق کشور، زرق و برق و تجملات جای سادگی سفره‌های افطار را گرفته، در سفره‌های افطار مرقد بهلول، با هزینه کمتر از 1000 تومان برای هر نفر، افطارگشایی می‌شود.

وی ادامه داد: مرقد شیخ محمدتقی بهلول به دلیل همجواری با جاده سنتو محلی برای استراحت مسافران بوده که در ایام ماه مبارک رمضان مسافرانی که بر سر این سفره حاضر می شوند از لذت و حال و هوای آن تعریف می کنند و موردی داشته ایم که فردی بعد از افطاری در اینجا به دلیل حالت معنوی که داشته چند شب افطار را تقبل کرده در صورتی که این فرد از استان‌های دیگر بوده است.

تقوی از سفره‌های افطار مرقد شیخ محمدتقی بهلول گنابادی به عنوان آموزشگاه عملی اخلاق، صرفه‌جویی و خودسازی یاد کرد و افزود: تلاش می‌کنیم تا به رسم خود این عارف، سادگی را ترویج کنیم.

وی گفت: خیلی از افراد بعد از اینکه اولین‌بار بر سر این سفره حاضر می‌شوند، آنقدر لذت این حضور برای آنها جذاب و دلچسب است که سعی می‌کنند تا روزهای دیگری نیز این مسیر را طی کنند و در مراسم افطارگشایی شرکت کنند.

گزارش از یاسر سالاری

انتهای پیام/ش

R41347/P/S6,1188/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۸۹۵۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طرح کتابخانه‌های بدون کتاب در کشور اجرا شده است/ بی مهری نسبت به کتابخانه‌های عمومی کردستان

ایسنا/کردستان دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با انتقاد از اینکه متأسفانه کتابخانه های عمومی در استان طی سنوات گذشته مورد بی مهری قرار گرفته است، گفت: تجهیز ۱۰ شهرستان بدون کتابخانه در کردستان در اولویت برنامه‌های این نهاد در استان است.

مهدی رمضانی امروز چهارشنبه (۵ اردیبهشت) در نشست خبری با اصحاب رسانه استان کردستان اظهار کرد: سه هزار و ۸۰۰ کتابخانه در شبکه کتابخوانی کشور وجود دارد که از این تعداد ۲۷۰۰ کتابخانه توسط کتابخانه های عمومی کشور اداره می شود.

وی شبکه و خدمات را دو محور اساسی کتابخانه های عمومی کشور ذکر کرد و افزود: در حوزه تعریف خدمات اقدامات زیادی در سطح کشور انجام شده حدود ۴۰ خدمت در حال انجام و ارائه است.

دبیرکل کتابخانه‌های عمومی کشور با اشاره به وجود مدل های مختلف مردمی و دولتی مدیریت کتابخانه های عمومی در دنیا بیان کرد: مدل اداره کتابخانه های عمومی در ایران به صورت بینابینی با ترکیب حمایت و نظارت دولت و ظرفیت های مردمی است و مردم نقش زیادی در اداره این نهاد عمومی دارند.

وی با تأکید بر اینکه اتمام پروژه‌های نیمه تمام اولویت دولت کنونی است، عنوان کرد: سیاست کلی کتابخانه های عمومی کشور نیز اتمام پروژه‌های نیمه تمام کتابخانه در کشور است و توسعه کتابخانه های سیار نیز به دستور رییس‌جمهور در دستور کار قرار دارد.

اجرای طرح ملی کتابخوانی در مدارس کشور 

رمضانی ادامه داد: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، پایه فعالیت های کودکان و نوجوانان باید اساس کتابخانه‌های عمومی کشور باشد و بر همین اساس اتصال مدارس به کتابخانه ها و اختصاص یک زنگ به کتابخوانی در مدارس در دستور کار قرار گرفته است که در این زنگ مسائل مربوط به کتاب و کتابخوانی تدریس شود.

وی، افزود: اجرای برنامه هد هد سفید در حوزه‌های مختلف از جمله دیگر اقدامات مهم کتابخانه های عمومی کشور در حوزه کودک و نوجوان است.

دبیرکل کتابخانه‌های عمومی کشور، در ادامه کردستان را استانی فرهنگی ذکر و بیان کرد: نهاد کتابخانه های عمومی در استان از سنوات گذشته مورد بی توجهی قرار گرفته است و ۱۰ شهرستان استان  فاقد کتابخانه است.

رمضانی استان کردستان را به لحاظ فرهنگی و هنری ظرفیت های زیادی دانست و خاطرنشان کرد: با این وجود مردم زیاد به کتابخانه های عمومی استان مراجعه نمی کنند و به نظر می رسد که زیرساخت و ظرفیت این فضا برای مردم کردستان مهیا نشده است که باید این مشکل، با پیگیری و همدلی مسئولان استان رفع شود.

وی بیان کرد: با افزایش قیمت کتاب و هزینه ها، دولت موظف است که دسترسی به کتاب را در کتابخانه های عمومی ثابت و سیار سهل کند و در این راستا دسترسی آسان کودکان و دانش آموزان به کتاب، تقویت فضای مجازی و الکترونیک در حوزه کتاب از جمله اقدامات دولت برای دسترسی آسان به کتاب است.

وی از اجرای طرح کتابخانه‌های بدون کتاب؛ کتابخانه‌ الکترونیکی یا آینده در کشور خبر داد و افزود: «کتابخانه بدون کتاب» نسل جدیدی از کتابخانه‌هاست که در آن خبری از کتاب کاغذی نیست و به جای آن تجهیزات و امکان دسترسی به منابع الکترونیکی و صوتی، پایگاه‌های اطلاعات علمی، انواع بازی‌، فیلم، موسیقی، منابع یادگیری الکترونیک در اختیار کاربران قرار داده می‌شود.

رمضانی با بیان اینکه طرح کتابخانه‌های بدون کتاب در کشور اجرا شده است، تصریح کرد: ارائه خدمات کتابخانه در مواقع بحران، سیل و زلزله نیز در دستور کار است.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • میزان برداشت سالانه آب در خراسان رضوی بیش از ۱۴ هزار لیتر در ثانیه است
  • توسعه کتابخانه‌های سیار و ایجاد زنگ کتابخوانی در مدارس کشور
  • طرح کتابخانه‌های بدون کتاب در کشور اجرا شده است/ بی مهری نسبت به کتابخانه‌های عمومی کردستان
  • کتاب آداب آبادانی منتشر شد
  • تیزر «بارگادون» منتشر شد/ مستندی درباره آداب خوشه‌چینی انگور
  • چرا سریال رمضانی حشاشین، جهان عرب را درنوردید؟
  • اختصاص ۹۸ میلیارد ریال برای طرح‌های آبرسانی کشاورزی گناباد
  • هشدار دامپزشکی گناباد در خصوص شیوع بیماری تب مالت
  • بیمارستان گناباد و بجستان درانتظار ماده ۲۳،بیمارستان جدید به شهر‌های زیر۵۰ هزار نفرتعلق نمی‌گیرد
  • ۵۶۰ هزار افطاری ساده و گرم در حرم حضرت معصومه (س) توزیع شد