Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجید شاکری، تحلیلگر مسائل اقتصادی به نقش بازار متشکل ارزی و الزامات موفقیت آن پرداخته است.

گروه بورس، بانک و بیمه بازارنیوز : بازار متشکل ارزی چه نقشی دارد؟ معنای موفقیت آن چیست؟ الزامات موفقیت ان کدام است؟
بازار متشکل ارزی بخشی مهم و نه کافی از برنامه "تغییر در نحوه محاسبه نرخ مبادلاتی ارز نقدی تهران" است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

برای توضیح این جمله ظاهرا کوتاه، پیش از هر چیز باید درباره نحوه محاسبه فعلی نرخ تهران توضیحاتی تقدیم شود. هر روز صبح نرخ تبدیل درهم امارات( ارز کامال الصاق شده به دلار آمریکا) به ریال ایران در بازار دبی بدست می آید.در تهران بر اساس خروجی نرخ فوق نرخ فردایی دلار تهران محاسبه میشود و بعد نرخ نقد تهران از روی نرخ فردایی بدست می آید. این همان فرآیندی است که هر روز صبح تاقبل از ظهر تکرار می شود و شما وقتی قبل از تکمیل فرآیند به صرافی می روید صراف به شما میگوید:"نرخ امروز درنیامده".
چه چیزی به درهم امارات چنین قدرتی را داده است؟ چه چیزی باعث شده پایتخت ارزی ایران در محلیخارج از فضای جغرافیایی و حتی امنیتی آن قرار گیرد؟ مهمتر آن که با توجه به سیاست ( درست یا غلط) لنگر کردن نرخ ارز در اقتصاد ایران و نیز نقش مهم فروش ارز توسط بانک مرکزی در هدم پایه پولی ناشی از فروش ارز نفت به بانک مرکزی عملا این پایتخت ارزی نقش مسلط را در جهت دهی به سیاستهای مالی و سیاست های پولی ایران هم ایفا می کرده است( و می کند).
این پاسخ دلایل بیرونی و داخلی متعددی دارد اما یکی از مهمترین موارد مسئله تحریم استفاده از دلار علیه ایران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است. پیش از شرح اهمیت این تحریم چهل ساله و اثر آن بر فرآیندهای اقتصادی ایران، لازم است شرح دهم که چرا دلار ( و نه ارزهای دیگر) نقش مهمی در تجارتخارجی داشته و دارند.
یک صادر کننده به دلیل صادرات بستانکار ارزخارجی می شود. درامد او به ارز خارجی است اما هزینه های او به ارز ملی است. در مقابل واردکننده هزینه های ارزی دارد اما درآمد او به ارز ملی است. ایده آل خیالی ان است که در دقیقا در زمان و مکان وقوع بستانکاری ناشی از صادرات، واردکننده ای هم نیاز ارزی داشتهباشد. اما در عمل اولا نقاط وقوع بدهکاری و بستانکاری ارزی بلحاظ جغرافیایی یکی نیست و شمای صادرکننده نیازمند انتقال ارز حاصل از صادرات به نقطه ای که تمرکزی از نیاز وارداتی در آن وجود دارد هستید، ثانیا بدلیل یکی نبودن چرخه زمانی و فصل بندی نیاز صادرات و واردات صادر کننده باید برای مدتی دارایی حاصل از صادرات خود را در قالب یک ارز قابل اعتماد که ریسک کاهش ناگهانی ارزش نداشته باشد دسته بندی کنید. کمتر ارزی همزمان از باب قوت شبکه انتقال و پرداخت و اطمینان نسبی به عدم تورم های ناگهانی حتی در بلند مدت همزمان معدلی شبیه دلار آمریکا را دارد.( یورو در جمع این دو متغیربا فاصله زیاد بعد از دلار ایستاده است) ارزهای محکمتر از دلار در ارزهای حاشیه ای پیدا می شود ولی ابدا شبکه انتقال و پرداختی قویتر از دلار را در اختیار ندارند. بخش مهمی از این قوت شبکه پرداخت سهم بالای
دلار از سبد دارایی های خارجی بانکهای مرکزی است که به منزله یک بافر برای گذاشتن تفاوت تسویهروزانه بانکهای محلی در گره های شبکه ایفای نقش می کند بدون آن که نیاز چندانی به انجام تسویه در بازار بین بانکی آمریکا یا دسترسی به ناشر دلار وجود داشته باشد.
این حقیقت البته نباید باعث شود تصور کنیم ایجاد شبکه پرداخت دلاری با انقطاع کامل از ناشر دلار(فدرال رزرو) وجود دارد.( تاکید می کنم حتی در مبادلات یورو دلار) منطق بانکداری ذخیره جزئی باعث میشود بانک فارغ از آن که با چه ارزی کار میکند، روی هر ارزی که بر اساس آن تعهد ایجاد می کند به ناشر ارز مربوطه مستقیما یا غیر مستقیم دسترسی داشته باشد. به بیان دیگر شما نمی توانید یک شبکه گسترده و کارایی ارزی بدون دسترسی مستقیم یا غیر مستقیم، با هزینه یا بی هزینه به فدرال رزرو بنا کنید. با پیروزی انقلاب اسلامی دسترسی مستقیم اقتصاد ایران به بازار بین بانکی دلار و نیز ناشر دلار قطع گردید اما نقش دلار همچنان در اقتصاد ایران باقی بود. تجارت خارجی ایران برای اتصال غیر مستقیم به ناشر دلار به دنبال جایی می گشت که همزمان هم به ناشر دلار وصل باشد، زیر ساخت جمعیتی لازم را داشته باشد و بلحاظ جغرافیایی به ایران نزدیک باشد تا هم امکان صادرات مجدد در آن فراهم باشد و هم در فاصله زمانی معقول در مواقع نیاز بتوان ارز حواله را بصورت ازادانه بصورت اسکناس به تهران آورد. دبی همه این ویژگیها را داشت و نقطه اصلی اتصال ارز حواله به ارز نقد گردید. اساسا همین حقیقت باعث شد بازار فردایی براساس درهم امارات تنظیم شود چرا که در تئوری هر قطعه اسکناسی که در بازار فردایی خرید یا فروش میشود( اگر معامله به تسویه فیزیکی برسد) ظرف 42 ساعت از دبی قابل ورود است.
شکل گیری این زنجیره تولید قیمت، یک عامل مهم داخلی هم داشت. بانک ملی شعبه دبی. جایی که بانکمرکزی از طریق آن بر سر زنجیره می ایستاد ( درهم تزریق می کرد) و بر پایداری شبکه پرداخت دلاریغیر مستقیم ایرانی- ایرانی می افزود. در واقع در اینجا بانک مرکزی به جای آن که بتواند در داخلجغرافیایی ایران نقش اخرین پوشش دهنده مانده بدهی معاملات روزانه را انجام می داد و باعث می شدهمزمان هم نیروی رو به پایین مهمی روی نرخ ارز اعمال شود و هم در تئوری نیاز به خط اعتباری ارزی از بیرون سیستم فراهم نباشد. در واقع در نبود رابطه اعتباری بین بانک مرکزی ( یا هر بانک ایرانی) با فدرالرزرو پول نفت نقش یک وام ارزی بدون بازگشت غلطان را ایفا می کرد و زیر ساخت دبی، این ساختار تسویه داخلی ناقص الخلقه را به 24 رده شبکه پرداخت رسمی دلار در جهان وصل می کرد.نشانه قوت این تحلیلان است که در دوره ای با فعال شدن مکانیزم یوترن دلار( دسترسی به دلار از طریق شعب خارجیشرکتهای امریکایی) و استقرار بانکهای خارجی بخصوص HSBC در کیش، عملا دبی به سرعت نقش خود را
در انتقالات ارزی ایران از دست داد.( دوره ریاست جمهوری آقای خاتمی)
یکی از دلایل طبیعی ، عادی و حتی مطلوب انگاشتن این انتقال پایتخت به دبی آن بود که بانک مرکزی فرض می گرفت از طریق ملی دبی می تواند براحتی با اثر گذاری بر سر زنجیره، کل زنجیره را تحت کنترل داشته باشد. همچنین با توجه به تعدد و عمق بازار تسویه روزانه در شرایط عادی بانک مرکزی با تامین عدد بسیار کوچکتری نسبت به هر جای دیگری از زنجیره می توانست زنجیره را تحت کنترل داشته باشد. بههمین دلیل هرگز بانک واقعا نیازی نمی دید که خود را درگیر بازار فردایی تهران کند. کافی بود بازی را در دبی میبردید.بانک مرکزی اگر چه همیشه گزینه دخالت در بازار نقد تهران را هم روی میز داشت در عملمیدانست که مداخله در تهران چندان مفید به فایده نیست و نیازی به منابعی به مراتب بیش از ان چه در دبی نیاز است دارد. هم بلحاظ منطق قیمت گذاری و هم بلحاط اندازه نسبی بازار حواله و نقد و هم بلحاطتفاوت عمق دو بازار.
بانک مرکزی به خوبی می دانست که مداخله در بازار تهران فقط در شرایط انحراف نسبی نرخ تهران از دبی(بدلایل موسمی) یا وقتی که بدلیلی امکان مداخله در دبی وجود ندارد قابل تجویز است. نکته مهم ان بود که وقتی بانک بدلیلی ناتوان از مداخله در دبی بود، زنجیره پیش گفته ساخت قیمت چنان ریسکی را به بازار تهران منتقل می کرد که عملا بانک در تهران به تنها فروشنده بدل می شد و این امر علاوه بر همه موارد قبلی نیاز به تزریق را بسیار بیشتر از نمونه مشابه تزریق در دبی می کرد.(بهمن 69)
اگر چه همواره گزینه ورود بانک مرکزی به بازار فردایی هم می توانست برای کنترل نرخ مطرح باشد (بخصوص از این بابت که این بازار تنها جایی بود که بانک مرکزی صرفا با ریال می توانست در آن مداخله بکند) اما با توجه به ان که کنترل نرخ ارز تنها یکی از نیازهای بانک مرکزی بود و خود بانک علاقه زیادی بههدم پایه پولی ریالی با فروش ارز( با هدف کنترل تورم) داشت، گزینه مداخله غیر ارزی در بازار ارز هرگز روی میز نمی آمد. از طرف دیگر حضور منظم و پایدار بانک در بازار فردایی نیاز به نمونه ای به مراتباستانداردتر از سبزه میدان دارد.( هم بلحاظ حسابداری و هم بلحاظ قضایی). وجود یک بازار اتی استاندارد هم بدون وجود یک بازار فیزیکی استاندارد تقریبا بی معناست. امری که تا زمان امکان مداخله پایدار از ملیدبی عملا چندان جدی انگاشته نمی شد.
تحریم های مالی آمریکا در هر سه دوره تحریمی پیشا برجام، برجام و پسا برجام اساسا روی همین زنجیره تولید نرخ سوار است. بسته به شرایط و زمان از یک طرف با محدود سازی تجاری-مالی ایران با سایر کشورها، سعی می شود فعالیت های حواله ای ایران تا حد ممکن در دبی متمرکز شود( تقاضای مستقیمدرهم حفظ شود) از طرف دیگر با فشار بر درآمد نفتی و فشار مضاعف بر جلوگیری از تبدیل آن به درهم سعی می شود عرضه کنترلی تا حد ممکن کاهش یابد و ملی دبی بعد از استفاده از ذخایر و بدهکاری دربازار بین بانکی امارات از کار بیفتد( اتفاقی که به طور دقیق در دور قبلی تحریم ها رخ داد) یا از خوف بدهکاری در بازار بین بانکی شدت عرضه خود را کاهش دهد( اتفاقی که در دور فعلی تحریم رخ داده است)
دو پاسخ طبیعی ساختار تجاری به این وضعیت در دوره های تحریمی تلاش همزمان برای انتقال عملیاتتجاری به کشور های دیگر و نیز تلاش برای ادامه فعالیت در دبی از طرق دیگر است که در هر دو دوره قبلی و فعلی تحریم ها ترکیبی از این دو استفاده شده است. مشکل راه حل اول( انتقال عملیات تجاری-مالی)اینرسی طبیعی انتقال از یک نقشه تجاری 24 ساله به هر نقطه دیگر است. اینرسی ای که نبود ساختارجایگزین صادرات مجدد شدت ان را تقویت می کند. این به این معنا نیست که چنین مسیری شروع نشده یا توفیق نداشته بلکه به این معناست که واقعیات میدانی از شدت اثر آن شدیدا می کاهد. ایراد راه حل دوم ان است که شدیدا به میزان فشار وارد شده در دبی حساس است. وقتی میزان فشار وارده در دبی از حدود مشخصی فراتر نمی رود، ایده ادامه فعالیت در دبی از طرق جایگزین با توفیق فوری مواجه می شود( زمستان 62 ) ولی وقتی این فشارها بصورت روزافزون و فزاینده با ابعاد امنیتی مختلف رخ مینماید این روش دچار مشکلات جدی است.( بهار 69 و مقاطع دیگر با این توضیح که وقایع بهار 69(کانالتبدیل درهم امارات به اسکناس دلار( مقابله ای موثر با این فشار تلقی می شود.)
اشاره شد که بازار متشکل ارزی بخشی از فرآیند بازآرایی نظام تولید نرخ است. چه چیزی به بانک مرکزیاین دلیری( یا احتیاج را) تزریق کرده است که با وجود همه گزاره های پیش گفته اقدام به هجوم به اینساختار تولید نرخ کند؟
اولا بدلایل متعدد از جمله امکان تبدیل ارز نیمایی به اسکناس و نیز بالاتر بودن نرخ نقد در از حواله در طیمدت زمان قابل توجهی از سال 69 انباره های بزرگ و مهمی از اسکناس داخل ایران ایجاد شده که هرگز پیش از این و با این کیفیت و توزیع وجود نداشته است. به بیان دیگر یک موجودی بافر بسیار بزرگ داخلخاک ایران ایجاد شده است.
ثانیا بدلیل تشدید فشار در دبی به ناچار راه حل انتقال بخشهایی از نقشه تجاری به نقاط مستقل یا درحاشیه دبی جدی شده است. معنای جغرافیایی این گزاره ان است که مبادی ورود اسکناس دلار عمیقا متنوع گشته است و بدلایلی تنوع این مبادی می تواند روزافزون هم باشد.
این هر دو گزاره جمله" ارز تعهد شده بازار فردایی ظرف 42 ساعت قابل تهیه از دبی است" به " ارز تعهدشده بازار فردایی ظرف 42 ساعت قابل عرضه است( از استاک یا فلو)" بدل کرده است. این به این معنا نیست که پیش از این دخیره بافر خصوصی وجود نداشته است یا به ان معنا نیست که قبل از این اسکناس از نقاط غیر از دبی وارد نمی شده است بلکه مسئله درباره سهم و کیفیت اثر است.
نکته بعدی آن که بدلیل فشار بالا در دبی و تغییر شکل تجارت عملا سهم دبی از نگهداشت حواله ارز نیزکاهنده بوده است( بخصوص بعد از مقطع بسیار خظرناک خرداد 69 که به عنوان یک اثر جانبی برنامه هولناک ارز 2444 تومانی ناگهان میزان انباره درهمی ارز ناشی از صادرات افزایش یافته بود) و همین امر هم لولا بودن دبی بین بازار نقد و حواله را تا حد قابل توجهی تضعیف کرده است.
همه این حقایق زنجیره صلب( ولی همچنان مورد ارجاع) تعیین نرخ درهم-فردایی سبزه- دلار تهران را دچار تنوع در مبادی و مصارف نموده است و اینجا نقطه ای است که شانس انتقال تعیین نرخ از محل عرضه به محل مصرف اساسا بیش از هر زمانی در 24 سال گذشته است.
بازآرایی زنجیره نرخ طبعا باید شامل هر سه عضو زنجیره باشد( امروزی، فردایی و حواله) و اکتفا به یکی از اجزای زنجیره خطایی راهبردی است. از طرف دیگر بنا نهادن بخش اتی زنجیره بدون ایجاد یک بازار فیزیکی واقعی نشدنی است و این نکته آغاز بانک مرکزی از بازار نقد را درک پذیرتر می کند. هر چند که از ضرورت تلاش موازی در بازار حواله نمی کاهد. این همه به ما می گوید که بازار متشکل ارزی جزئی حیاتی ونه کافی از بازآرایی زنجیره تعیین نرخ تهران است.
آیا تشکیل بازار متشکل اثر فوری بر نرخ نقدی تهران دارد؟ بله و خیر
خیر از این نظر که بازار متشکل اساسا برای تعیین نرخ ساخته نشده است بلکه برای تغییر روی تعیین نرخ ساخته شده است. بله از این نظر که اولا حرکت به سمت بازار کاراتر،( با تعریف بازار قوی یا نیمه قوی در مالی) باعث کاهش نوسانات دوره ای و تصحیح فوری نرخ با هر خبر می شود و این امر به نوبه خود از تقاضای سفته بازی(همچنین است درباره فاصله قیمت خرید و فروش( در این بازار می کاهد) و با فرض وجود اتصال بین اینبازار و بازار ازاد (این فرض درباره بازار ازاد هم صحیح است) درباره این فرض نکات دیگری بعدا عرض میشود. از طرف دیگر مقید بودن معاملات به حجم های بزرگ و معاملات واقعی باعث کاهش واریانس نرخ میشود. و مانع از افزایش های ناگهانی می شود.
باید توجه داشت که رسیدن به یک بازار کارا نیازمند زمان است. ثانیا مرجعیت این نرخ برای بازار ازاد نیازمند زمان است. من عمیقا نگرانم فردای روز اغاز بازار متشکل ارزی با فریادهای بسیاری درباره بی تاثیر بودن ان یا ایجاد یک نرخ جدید همراه باشد و اثر منفی جدی بر پذیرش آرام ولی رو به جلوی ان در ارجاعدهی نرخ بازار ازاد داشته باشد.
آیا باید از تحمل نشدن نرخ بازار و استفاده از روش های غیر بازاری توسط بانک مرکزی برای کاهش نرخ در بازار متشکل نگران باشیم؟ واقعا خیر، در طی سال گذشته یعنی از مهر 69 تا کنون بانک بارها نشان داده کهدر بخشی از کار که به بازار نقد مرتبط است کامال در حاشیه نرخ بازار حرکت میکند و از تزریق های مصنوعی زیر نرخ بازار یا عدد دستوری استفاده نمی کند چنان که بارها در ماههای گدشته نشان داده به افزایش اربیتراژ بین صرافی بانکی و بازار ازاد عمیقا حساس است.
این متن درباره چیستی بازار متشکل تنظیم شده بود و به ریسکهای پیش رو این بازار کمتر پرداخته شد. ریسکهایی هست که باید بطور جدی درباره ان اندیشید و به اندازه خود تاسیس بازار مهمند. از جمله انکه نکند بازار متشکل مختص به گروه مشخصی از صرافان شود، سوال بسیار مهم دیگر ان که آیا نباید موازی اغاز بازار متشکل و قبل از اضافه شدن ابزار فردایی و یا حواله به آن حدی از حضور در بازار سبزه میدان برای اموخته کردن نرخ فردایی با بازار متشکل انجام شود؟ اگر چنین است معانی قضایی و شرعی چنین امری چه خواهد بود؟ دیگر آن که اتصال بازار متشکل به بازار ازاد چگونه باید انجام شود؟ ایا باید مصارف ارز اسکناس به همین 42 مورد فعلی منوط شود؟ نحوه اتصال کانتر حواله به این بازار از کدام زاویه و روی چه ارزی باید باشد؟پاسخ به این سوالات اساسا راحت نیست و وجوه مختلفی دارد که خود نوشتار جداگانه ای را طلب می کند. این سوالات اگر چه مهم هستند اما پاسخ به آن پویا و غیر ایستاست ثانیا بخشهای مهمی از انها از جنس قراردادهای اجتماعی ای هستند که در طی زمان ایجاد می شوند.زمانی که بطور طبیعی با زمان لازم برای کارا شدن بازار همراهی دارد و برای پاسخ به هیچ یک از انها دیر نشده است.

نام نویسنده: مجید شاکری لینک کوتاه خبر: bzna.ir/000E4X برچسب ها: بازارنیوز ، مجید شاکری ، بازار متشکل

منبع: بازار نیوز

کلیدواژه: بازارنیوز بازار متشکل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت bazarnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بازار نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۸۶۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیش‌بینی جدید کیهان از نرخ ارز در بازار/ سقوط آزاد قیمت دلار چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، نرخ دلار در بازار غیررسمی ارز که روند نزولی خود را در روزهای گذشته آغاز کرده بود در معاملات دیروز با شدت بیشتری به ریزش خود ادامه داده، به گونه‌ای که در کمتر از ۴۸ ساعت گذشته با عقبگرد دو کاناله به کانال ۶۳ هزار تومانی رسیده است.

کیهان در گزارشی نوشت: بر اساس مشاهدات میدانی از معاملات غیررسمی ارز در محدوده میدان فردوسی و چهارراه استانبول، فروشندگان، دلارهای خود را با نرخ ۶۳ هزار و ۸۰۰ تومان عرضه می‌کنند اما معامله‌گران همچنان تمایلی به خرید نشان نمی‌دهند.

در کانال‌های تلگرامی نیز نرخ معاملات فردایی دلار روند نزولی قابل توجهی داشته و به کانال ۶۴ هزار تومانی رسیده است. کانال‌های تلگرامی در حالی نرخ ۶۴ هزار و ۷۵۰ تومان را برای معاملات فردایی اعلام می‌کنند که انتظارات معامله‌گران نرخ‌هایی به مراتب پایین‌تر را تقاضا می‌کند.

احتمال بالای ادامه ریزش نرخ دلار

معامله‌گران بازار ارز اشاره می‌کنند که پس از عملیات مقتدرانه «وعده صادق» التهاباتی در بازار ارز ناشی از پاسخ احتمالی رژیم صهیونیستی شکل گرفت اما پس از ساقط شدن چند ریزپرنده توسط پدافند کشورمان در اصفهان مشخص شد که گمانه‌زنی‌ها از تشدید التهابات نادرست بوده و حال که تنش‌ها پایان یافته است احتمال ریزش بیشتر نرخ دلار بسیار بالاتر است. معامله‌گران به همین دلیل فعلا از خرید امتناع می‌کنند و دست نگه داشته‌اند. کارشناسان نیز همواره تاکید می‌کنند که پس از رفع تنش‌ها و فروکش کردن التهابات، نرخ دلار نیز با شیب زیاد کاهش پیدا خواهد کرد.

مدیریت نرخ دلار در بانک مرکزی

امیر شهریاری؛ عضو اتاق بازرگانی ایران درباره اتفاقات اخیر بازار ارز گفت: پیش از عملیات مقتدرانه نظامی ایران با عنوان «وعده صادق» نیز پیش‌بینی افزایش قیمت در بازار وجود داشت اما فرآیند کنترل و مدیریت بازار ارز به نحوی از سوی بانک مرکزی صورت گرفت که افزایش قیمت به صورت مقطعی و زودگذر خود را در بازار نشان داد و بلافاصله فروکش کرد.

او تاکید کرد: تاکنون با مداخله هوشمندانه و نظارت سیاستگذار، قیمت ارز کنترل شده و با ادامه یافتن آرامش کنونی می‌توان به کاهش قیمت دلار و رسیدن به کانال‌های پایین‌تر نیز امیدوار بود.

نتیجه وعده صادق

سیدکمال سیدعلی؛ معاون ارزی اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: عملیات مقتدرانه نظامی ایران در وعده صادق باعث شد شاهد تأثیر آن‌چنانی بر افزایش نرخ ارز نباشیم و حتی روند قیمتی نیز به‌خلاف فضاسازی‌ها و پیش‌بینی‌ها نزولی شد.

او با اشاره به این که بنیادهای اقتصاد ایران رو به بهبود است، افزود: رشد اقتصادی بیشتر شده است و شاهد افزایش سرمایه‌گذاری در کشور هستیم و از طرف دیگر نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی روند کاهشی دارد بر همین اساس این موضوع موجب خواهد شد کنترل بازار ارز با سهولت بیشتری انجام گیرد.

معاون ارزی اسبق بانک مرکزی تأکید کرد: انتظارات بیش از حد از بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز غیرعقلایی است و اقتصاددان‌های کشور نیز متفق‌القول معتقدند که سایر دستگاه‌ها باید به بانک مرکزی برای کنترل تورم، رشد تولید و افزایش درآمدهای ارزی کمک کنند و اگر بهبود متغیرهای اقتصادی ادامه داشته باشد رشد نرخ ارز هم به همان نسبت کاهشی خواهد شد.

۲۲۳۲۲۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898143

دیگر خبرها

  • توصیه ارزی همتی به دولت با عنوان خیرخواهانه
  • مدیریت تمام نوسانات ارزی در اختیار بانک مرکزی نیست
  • پیش‌بینی جدید کیهان از نرخ ارز در بازار
  • قالیباف: تا هفته آینده گزارش جمع‌بندی موضوع ارز را به صحن می‌آوریم
  • ادعا و هشداری تازه؛ التهابات در بازار ارز بیشتر خواهد شد؟
  • تامین ارز کالای قاچاق در چهارراه استانبول/ بازار غیررسمی آرام می‌شود
  • اگر با سیاست بانک مرکزی پیش برویم التهابات بازار ارز بیشتر خواهد شد
  • زایش ۴ درصد تورم با افزایش ۱۰ درصدی قیمت دلار
  • پیش‌بینی جدید کیهان از نرخ ارز در بازار/ سقوط آزاد قیمت دلار چه زمانی اتفاق می‌افتد؟
  • تن هاخ: قهرمانی در جام حذفی به معنای موفقیت‌مان نخواهد بود؛ مطمئنم که شانس خوبی برای قهرمانی داریم