Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@15:31:19 GMT

آلمان و شراکت برجامیِ دور از حد انتظار

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۱۹۶۱۳

آلمان و شراکت برجامیِ دور از حد انتظار

تهران- ایرنا- همکاری های ایران و آلمان پس از برجام به ویژه در حوزه اقتصادی با پیش بینی ها فاصله بسیار داشت. پس از پیمان شکنی آمریکا و وضع تحریم های ضدایرانی هم اقدام آلمان برای حفظ توافق هسته ای، همچون دیگر اعضای اروپایی برجام فرسنگ ها از تعهدات برلین دور ماند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، به تازگی و برخلاف ماه های گذشته، اظهارنظرهای مقامات آلمانی درباره تبعات تضعیف برجام بیشتر به گوش می رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


«هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان روز شنبه در گفت وگو با یک روزنامه آلمانی ضمن اشاره به ضرورت پایبندی تهران به تعهدات مندرج در برجام، خروج یک جانبه واشنگتن از برجام را غیرقابل درک خواند و از اعتقاد اتحادیه اروپا به گفت وگو به جای تشدید درگیری های لفظی میان دو طرف سخن گفت. وی همچنین تصریح کرد سیاست «فشار مضاعف» دولت «دونالد ترامپ» بر ایران راه به جایی نخواهد برد.
وی هفته گذشته در دیدار با «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا بر نگرانی های برلین از تشدید تنش ها در خاورمیانه انگشت نهاد. ماس ابتدای هفته گذشته در گفت وگو با نشریه «بلید» بیان داشت که اتحادیه اروپا به توافق هسته ای و وجود آن نیازمند است.

** اذعان آلمانی ها به تمهیدات ناکافی اروپا برای حفظ برجام
اظهارات «آنگلا مرکل» درباره عملکرد اروپا پیرامون حفظ توافق هسته ای که در گفت وگوی وی با روزنامه «زوددویچه سایتونگ» صورت گرفت، اواخر هفته گذشته در بسیاری از رسانه ها انعکاس یافت. صدراعظم آلمان اذعان داشته عملکرد اروپا در مورد ایران ضعیف و در رابطه با تقابل با تحریم های آمریکا به منظور حفظ توافق هسته ای با چالش مواجه است.
در حالی که فرانسوی ها در برابر مطالبه تهران برای فعال شدنِ هر چه زودتر «اینستکس» یعنی سازوکار مبادله مالی ایران و اروپا از پیشرفت های قابل توجه این سازوکار سخن می گویند، سخنگوی دولت آلمان هجدهم اردیبهشت ماه اعلام داشت اجرایی شدن ایجاد کانال مالی برای ارتباط ایران و اروپا طولانی‌تر از پیش‌بینی‌ها شد. «اشتفان زایبرت» چند روز بعد از تلاش برلین برای ایجاد یک کانال مالی برای تجارت قانونی ایران سخن گفت.
اینستکس که پیش از این قرار بود با عنوان «اس.پی.وی» تشکیل شود، پس از ماه ها کش و قوس بهمن ماه پارسال راه اندازی شد تا در ابتدا به هموارسازی مسیر مبادلات غذا و دارو پرداخته و به عنوان یک نهاد اروپایی مستقل و به دور از چرخه دلار، حوزه فعالیت های خود را به سایر اقلام توسعه دهد.
پس از تاسیس این نهاد در وزارت اقتصاد فرانسه، امور اجرایی اینستکس به این کشور و مسائل نظارتی به انگلیس سپرده شد تا در نهایت «پر فیشر» بانکدار باسابقه آلمانی ریاست این سازوکار را بر عهده گیرد.

** برلین و دفاع از برجام در عرصه کلام
آلمان کشوری بود که در جریان گفت وگوی مربوط به مذاکرات هسته ای نقشی در مجموع مثبت داشت یا اینکه از دید برخی ناظران دست کم سنگ اندازی را در مسیر دستیابی به توافق صورت نداد.
پس از انعقاد توافق هسته ای در تیرماه 94 تاکنون هم رهبران برلین در زمره مدافعان این توافق قرار داشته اند. مرکل در دیدار کوتاه خود با رئیس جمهوری آمریکا که اولین ملاقتش با ترامپ از زمان راهیابی به کاخ سفید بود، یکی از موضوعات گفت وگو را به برجام اختصاص داد.
وی اردیبهشت ماه پارسال و چند روز قبل از خروج آمریکا از برجام به ترامپ گفت آلمان از توافق هسته ای حمایت می کند. مرکل البته در اظهارنظری پرسش برانگیز کوشید تا نوعی قرابت با دغدغه های رئیس جمهوری آمریکا را به نمایش بگذارد و اظهار داشت از نظر آلمان برجام موثر بوده و امکان نظارت بیشتر بر ایران را فراهم کرده اما کافی نیست و برنامه موشکی و حضور نظامی‌ ایران در منطقه همچنان منبع نگرانی است.
پیش از آن یعنی در مهرماه 96 نیز صدراعظم آلمان در تماس تلفنی ترامپ که برای تبریک پیروزی انتخاباتی مرکل صورت گرفته بود، به منظور اقناع رئیس جمهوری آمریکا به باقی ماندن در برجام بر حمایت آلمان از توافق هسته‌ای با ایران تاکید کرد. مرکل در ادامه نیز در فرصت های گوناگون موضع کشورش در قبال توافق هسته ای را تشریح کرد از جمله بهمن ماه پارسال در اجلاس امنیتی مونیخ، برجام را به رغم خروج آمریکا توافقی کارآمد خواند.
در سالگرد خروج آمریکا از برجام که جمهوری اسلامی ایران برای کاهش تعهدات هسته ای در چارچوب برجام اقدام کرد، مرکل همنوا با دیگر رهبران اروپایی از ایران خواست تا به تعهدات خود پایبند بماند و اظهار داشت تهران باید بپذیرد که منافع آن در پایبندی‌ به تعهداتش در چارچوب برجام است. وی با تاکید بر اینکه همچنان برجام بهترین راه حل است از حمایت جدی اروپا از توافق هسته ای سخن گفت.

** آلمان و برجام؛ شراکتی پایین تر از حد انتظار
آلمان تا پیش از تحریم های هسته ای اوایل دهه جاری بزرگترین شریک اروپایی ایران محسوب می شد؛ روابط اقتصادی دو طرف اما در جریان تحریم های هسته ای پیش از برجام به سراشیبی افتاد.
برجام هر چند باعث رفع بسیاری از تحریم ها شد اما آلمانی ها با تردید و تعلل بسیار، توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی را از سرگرفتند. بر اساس اعلام تیرماه پارسالِ رایزن اقتصادی ایران در آلمان، حجم روابط اقتصادی دو کشور پس از برجام با رشدی 26 درصدی به سه میلیارد و 400 میلیون دلار رسیده است. منابع مختلف حجم این روابط را در سال های 2014 و 2015 حدود 2 و نیم میلیارد دلار اعلام کرده بودند.
نگاهی به این آمار و مقایسه آن با دیگر اعداد و ارقام مربوط به تجارت خارجی ایران طی چهار سال گذشته نشان می دهد که رشد تجارت ایران و آلمان در سال های پس از برجام روند کندی را پیموده است.
این در حالی است که «زیگمار گابریل» معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد آلمان از نخستین مقامات اروپایی بود که بلافاصله پس از انعقاد برجام در تیرماه 94 به ایران سفر کرد؛ سفری که مهرماه سال بعد هم تکرار شد و هیات های آلمانی متعددی راهی ایران شدند اما در عمل تحول جدی در مناسبات دو طرف صورت نگرفت.
اکنون نیز آلمانی ها پس از خروج از برجام با سیاست هایی مشابه انگلیس و فرانسه، تهران را به ادای تعهدات مندرج در توافق هسته ای فرامی خوانند و خود در ادای مسوولیت های برجامی به غایت کُند و ضعیف عمل می کنند.
پژوهش**9279

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي برجام آلمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۱۹۶۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی با اشاره به این که قصد دارد به زودی به ایران سفر کند، خواستار همکاری بیشتر ایران با آژانس شد.

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد
او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.
اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.
دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد:حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.
گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: ایسنا

tags # اخبار سیاسی سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ بعد از فضا چه چیزی وجود دارد، جهان کجا تمام می‌شود؟! (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • گروسی: ایران با داشتن اورانیوم غنی‌شده چند هفته با ساخت بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران به دنبال دستیابی به سلاح هسته‌ای نیست
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • اظهارنظر گروسی درباره هسته‌ای شدن ایران/ به تهران می‌روم
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • توافق اروپا برای تحریم‌های بیشتر علیه ایران
  • آمادگی لهستان برای استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در این کشور
  • پس از تنبیه رژیم صهیونیستی حالا وقت احیای برجام است! / اصلاح‌طلبان برای دور دوم انتخابات چه برنامه‌ای دارند؟