Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-23@19:41:26 GMT

دومین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان در مشهد برگزار شد

تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۲۰۵۶۲

دومین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان در مشهد برگزار شد

مشهد- ایرنا- دومین دوره جایزه ادبی استاد محمد قهرمان در تالار شریعتی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد در این مراسم که توسط مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد گفت: جای خالی استاد محمد قهرمان را نمی توانیم به صورت فیزیکی پر کنیم ولی به اعتبار حضور معنوی او می توانیم یک سری حرکتهای فرهنگی انجام دهیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


دکتر محمد جعفر یاحقی افزود: امیدوارم فرصتی فراهم شود تا رباعیات استاد محمد قهرمان که به نوع تفکر فلسفی خیام نیز نزدیکی دارد جمع آوری شود.
وی اظهار کرد: از این استاد فقید یادگارهای زیادی در دانشگاه فردوسی مشهد و استان خراسان موجود است و او نمونه واقعی یک کتابدار بود که توانست از فضای کتابخانه استفاده کرده و کتابها و تحقیقاتی را تولید کند و به غنای آن بیفزاید.
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: بدون تردید حضور قهرمان همانند استوانه ای بود که سبک هندی را همچون حجت بالغه ای معرفی می کرد و سخن او در این موضوع سندیت داشت و دیگران در این موضوع اگر سوالی داشتند به او مراجعه می کردند.
یاحقی افزود: ما هر چه قدر خودمان را به تفکرات قهرمان نزدیک کنیم در اصل به او احترام گذاشته ایم زیرا به عنوان یک ادیب خراسانی از سبک هندی دفاع می کرد و اکنون در حال درک این دوره شعر فارسی هستیم.
وی با قدردانی از خانواده این استاد فقید ادامه داد: اراده ای که خانواده استاد برای زنده نگاه داشتن روند مطالعاتی او در نظر گرفت منجر به ایجاد جایزه ادبی استاد قهرمان شد.

* قهرمان دراظهار نظر صراحت داشت
یک عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی نیز در این مراسم گفت: استاد قهرمان در کمال حفظ ادب، در اظهار نظر صراحت داشت و این نکته برای خواننده نقد بسیار مهم است تا تکلیف او روشن و مشخص باشد.
محسن ذاکر الحسینی افزود: او شاعری عالی رتبه و محقق و دارای شخصیتی منصف بود و در داوری جنبه اعتدال را رعایت می کرد و به همین دلیل جایگاه ممتاز و ویژه ای در میان اهالی فرهنگ و ادب داشت.

* جایزه ادبی استاد محمد قهرمان دوسالانه می شود
عضو هیات داوران جایزه ادبی استاد محمد قهرمان نیز گفت: بر اساس تصمیم هیات داوران تغییراتی در آئین نامه جایزه استاد محمد قهرمان انجام شده است و این جایزه از سالانه به دو سالانه تبدیل می شود تا محققان فرصت بیشتری برای انجام پژوهش داشته باشند.
دکتر سلمان ساکت افزود: همچنین پایان نامه ها و کتابهایی که مرتبط با زندگی و آثار استاد قهرمان هستند نیز در قالب این جایزه ادبی پذیرفته خواهند شد.
وی ادامه داد: دانشکده ادبیات خانه اول استاد محمد قهرمان محسوب می شد و کتابخانه دانشکده، حاصل تلاش و زحمات او بود.
عضو هیات علمی گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به نحوه ورود قهرمان به کتابخانه دانشکده ادبیات گفت: او در بانک عمران آن وقت مشغول به کار بود و استاد علی اکبر فیاض که ریاست آن وقت دانشکده ادبیات را بر عهده داشت استعداد او را شناسایی کرد و مراحل انتقال وی به کتابخانه دانشکده ادبیات دانشگاه فردوسی مشهد را فراهم کرد و ایشان 27 سال در این دانشکده کتابدار بود.
ساکت با بیان این که استاد قهرمان به سبک هندی علاقه بسیار داشت افزود: قهرمان در دوره ای برای زنده نگه داشتن سبک هندی در گوشه کتابخانه دست به تصحیح و پژوهش در اشعار شاعران آن سبک زد و از این حیث حق بزرگی بر گردن ادبیات ایران دارد.
وی با بیان این که قهرمان، محققی بود که جنبه شاعری و غزلسرایی اش کمتر مورد توجه قرار گرفته است ادامه داد: نقطه امید ادبا و فضلای ادبیات جلسه عصرهای سه شنبه او در مشهد بود تا از نظرات و پیشنهاداتش استفاده کنند.
رئیس مرکز آثار مفاخر و اسناد دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مرکز مفاخر دانشگاه محدود به اساتید دانشگاه نیست و به دانشجویان و کارمندان فرهیخته دانشگاه فردوسی که نمونه بارز آن استاد قهرمان است نیز می نازد.
ساکت افزود: فراخوان دومین دوره این جایزه از سال گذشته منتشر شد و شش اثر شامل سه کتاب و سه پایان نامه به دبیرخانه رسید اما هیات داوران در این دوره هیچ اثری را به عنوان برگزیده معرفی نمی کند و تنها رساله طغری مشهدی اثر محمد صاحبی را شایسته قدردانی می داند.
او ادامه داد: نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که پژوهشهای مرتبط با دوره و سبک هندی هنوز در دپارتمانهای دانشگاهی مورد توجه قرار نگرفته است و استادان و محققان خارج از دانشگاه نیز نسبت به این دوره علاقه کمتری نشان می دهند و هنوز کارنامه این دوره، کم برگ و ساز است هر چند که باید تاکید کرد حرف ناگفته در این سبک بسیار زیاد است.
استاد محمد قهرمان متولد ۱۳۰۸ تربت حیدریه و متوفی در 1392 شاعر، مصحح، پژوهشگر و ادیب خراسانی است که به ویژه به سبک هندی و شعر و ادبیات دوره صفویه علاقه خاصی داشت و خود از غزلسرایان به نام سبک هندی بود.
وی همچنین اشعار بسیاری به زبان و لهجه محلی تربت حیدریه سرود که در رتبه بندی شعر بومی ایران عنوان نخست را به خود اختصاص داده است.
1922/2030

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي ادبيات و شعر جايزه استاد محمد قهرمان دانشگاه فردوسي مشهد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۲۰۵۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهمین آیین تک چراغ در مراسم میثاق با هنرمندان در مشهد برگزار شد

به گزارش قدس خراسان، مراسم میثاق با هنرمندان که طبق روال همه ساله به دعوت انجمن فرهنگی هنری و ادبی تک چراغ و با همکاری سایر تشکل های فرهنگی در آخرین جمعه فروردین ماه با هدف دیدار سالیانه هنرمندان بایکدیگر و تجلیل و یادبود از هنرمندان درگذشته برگزار می‌شود، امسال هم برگزار نیز برگزار شد.

این مراسم که دهمین سال برگزاری را در کارنامه خود دارد ابتدا با حضور تنی چند از هنرمندان پیشکسوت در قطعه شهدا و ادای احترام به شهدای هنرمند و حضور بر مزار استاد سید محسن مصطفی زاده و ذکر فاتحه برای درگذشتگان آغاز و سپس در ساعت ۴ عصر جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ با تلاوت  قرآن توسط سید مسلم موسوی شاعر هنرمند با صوتی خوش و دلنشین و پخش سرود جمهوری اسلامی رسمیت یافت.  

فرشید شاهسون پور مدیر اجرایی و هماهنگ کننده برگزاری مراسم با سخنانی هدف از اجرای این برنامه که افروختن چراغی برای گرد آوردن پروانه های هنرمند و هنردوست و دیدار نوروزی آنان با یکدیگر است از یاوران و حامیان و همراهان برگزار کننده تشکر کرد و از حضور چشمگیر هنرمندان و هنردوستان در تکریم از پیشکسوتان هنرمند و تجلیل از هنرمندان درگذشته و خانواده‌های این عزیزان که حضور داشتند قدردانی و همچنین اعلام کرد این برنامه تنها با حمایت سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری و همیاری سازمان فردوس‌های شهرداری مشهد برگزار شده است.

بعد از آن با معرفی استاد پرویز روحبخش پیشکسوت رادیو و تلویزیون، خبرنگار، برنامه ساز، نویسنده، بازیگر، شاعر و سخنور نام آور خراسانی از ایشان دعوت کرد که هدایت، مجری گری و ادامه برنامه را به عهده داشته باشند.

فرشید شاهسون پور در پایان سخنان خود شعری از زنده یاد استاد سید محسن مصطفی زاده که دو سال است اهل هنر را تنها گذاشته قرائت کرد که وصف الحال هنرمندان بود و بسیار مورد تشویق و تحسین حاضران قرار گرفت. 

استاد پرویز روحبخش با ذکر خاطراتی از هنرمندان آرمیده در این قطعه و سخنانی در مورد ضرورت و توجه به دنیای پس از مرگ با استفاده از اشعار پیشینیان و سروده‌های خویش به کیفیت مراسم افزوده و در فواصل اجرا سخنان استاد امیر نخاولی و قرائت اشعاری توسط آقای هادی استیری و خانم حسینی شاعر مهاجر شور مجلس را فزون‌تر کرده بود. 

آقای ایرج قهرمانی مدیر موسسه تصاویر ماندگار با حضور و مصاحبه با پیشکسوتان هنرمند تصاویر و این لحظات را برای آیندگان ماندگار و ثبت می‌کرد. 

استاد حسین طالبی پیشکسوت هنرهای تجسمی هم طبق روال همه ساله تابلویی نقاشی از  هنرمندی درگذشته را قلمی کرد که امسال ثبت مزار اکبر زرین مهر بر روی بوم بود. 

در انتها صوت صلوات خاصه امام رضا در فضای قطعه هنرمندان طنین انداز شد و با دیدار و دلجویی هنرمندان از یکدیگر مراسم در غروب جمعه خاتمه یافت.

دیگر خبرها

  • رونمایی از کتاب «به توان هایتک» در دانشگاه فردوسی مشهد
  • معرفی سرگذشت رباعیات خیام و 4 کتاب دیگر
  • جزئیات جایزه ملی داستان و بازآفرینی اعلام شد/ معرفی اصفهان به عنوان پایگاه روایتگری ادبی
  • دومین کنفرانس مطالعات میان رشته‌ای هنر با حضور اساتید برجسته برگزار می‌شود
  • برگزاری دومین دوره جایزه معماری میرحیدر به میزبانی دانشگاه شهید باهنر
  • دهمین آیین تک چراغ در مراسم میثاق با هنرمندان در مشهد برگزار شد
  • اختتامیه هشتمین دوره جایزه محیط زیست همزمان با روز زمین پاک برگزار شد
  • معرفی برترین‌های جایزه سالانه ادبی بشیر علوی در منطقه دلوار
  • مناظره داغ محمد مرندی با پیرز مورگان
  • مناظره داغ محمد مرندی با پیرس مورگان