Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@10:25:10 GMT

دستاورد فردید برای زمانه ما چیست؟/انواع غرب زدگی

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۲۴۷۲۵

دستاورد فردید برای زمانه ما چیست؟/انواع غرب زدگی

به گزارش خبرنگار مهر، سومین نشست از سلسله نشست‌های مواجهه فرهنگ ایرانی با تجدد با عنوان «فردید و هرمنوتیک انتقادی غرب» با سخنرانی مالک شجاعی صبح امروز در سالن ادب پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

شجاعی سخنان خود را با نقل قولی از کتاب غرب و غرب زدگی فردید که در سال ۹۵ منتشر شده است آغاز کرد و گفت: درباره احمد فردید کارهای زیادی انجام شده که آخرین مورد آن کتابی است که میرسپاسی در سال ۲۰۱۷ به زبان انگلیسی در دانشگاه کمبریج منتشر کرد و ظاهراً قرار است به زودی هم به زبان فارسی ترجمه شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این کتاب که عنوان آن فراملی دینی گرایی در اندیشه سیاسی ایران؛ زندگی و زمانه احمد فردید نام دارد به موضوعاتی چون فلسفه فردید بعد از انقلاب، نسبت فربن، ایزوتسو و فردید، گفتگو با دوستان و نزدیکان فردید مثل عبدالکریمی، احسان شریعتی، سیدحسین نصر و …؛ جهان فردید جوان، چرا فردید مهم است، پرداخته شده است.

وی افزود: موضوعی که بنده می‌خواهم در این جلسه مطرح کنم به عنوان یک فرضیه خام و نپخته است که قرار است به آن بیشتر پرداخته شود. اگر بخواهیم انحای مختلف خودمان با غرب و تجدد را طبقه بندی کنیم به عقیده من چهار گونه مواجهه با غرب وجود دارد. لازم است بگویم من آغاز مواجهه مان با غرب را سال ۱۳۱۰ و سیر حکمت می دانم که خود این هم جای بحث دارد. مواجهه اول مواجهه معرفت شناسانه است به این معنی که ما غرب را به صورت یک کتاب مطالعه می‌کنیم، این نوع مواجهه هم از موضع فکر دینی و هم از موضع فلسفی همیشه بوده است که پیامدهای خاص خودش را هم دارد. فردید با این نگاه بسیار مخالف است. مواجهه دوم مان رویکرد تئولوژیک به غرب است که از افق اندیشه دینی چنین نگاهی بسیار لازم است. فردید با این جریان هم همراه نیست چون به دوره بندی تفکر قائل است و معتقد است این جریان تفکر مدرسی با اندیشه اسلامی است لذا ایشان با مرحوم مطهری هم همدل نبودند و اعتقاد داشتند این نوع مواجهه یک جریان اسلام اسکولاستیک است.

شجاعی ادامه داد: مواجهه دیگر رویکرد سنتی گرایان است که فردید علیرغم برخی از همراهی‌هایش با این جریان هم همراه نیست چون معتقد است سنت گرایان دچار گزیده بینی غرب هستند اما رویکرد آخر، رویکرد انتولوژیک به غرب است که این نوع رویکرد، غرب را به مثابه یک هستی شناسی و هستی فرهنگی، اجتماعی و نوعی ارتباط برقرار کردن با عالم و آدم می‌داند. فردید غرب زدگی‌های متعددی را بیان کرده و اقسام مختلفی برای آن قائل است. او معتقد است علوم انسانی غرب طاغوتی و یکسره نفس اماره است. با این حال لازم است آن را بشناسیم و بعد از آن عبور کنیم همانطور که در جای دیگری عنوان کرده هنر در دوره جدید هنر دوره شیطان و تفکر علوم انسانی در دوره جدید تفکر حصولی و قلابی است.

این نویسنده و پژوهشگر فلسفه بیان کرد: شش مدل غرب زدگی در آثار فردید دیده می‌شود که عبارت است از غرب زدگی مضاعف، غیر مضاعف، مرکب، بسیط، ایجابی و سلبی.

شجاعی در بخش دیگری از سخنانش به وجوه اهمیت تجدد شناسی و غرب شناسی فردید پرداخت و گفت: از جهات مختلفی غرب شناسی فردید برای ما مهم است. اول اینکه ایشان تذکراتی به محدودیت‌های جدی سه رویکرد مواجهه با غرب که به ان اشاره کردم دارند و قدرت نقادی شأن هم زیاد است. به معنای دیگر او یک فضای آلترناتیو را گشوده است علاوه بر این غرب شناسی فردید ظرفیت‌های متون کلاسیک فلسفه، کلام و عرفان اسلامی برای مواجهه انسان جدید با دنیای معاصر را فعال کرده است. همچنین وی تلاش جدی برای یافتن معادل های مناسب برای یکسری مفاهیم کرده است در واقع فردید سعی کرده مفهوم سازی متناسب با زیست جهان فکری خودمان ارائه دهد. طرح فلسفه تطبیقی و زمینه سازی برای فلسفه میان فرهنگی از دیگر وجوه اهمیت تجدد شناسی فردید است.

وی در پایان گفت: طرح فلسفه تاریخ مبتنی بر علم الاسما تاریخ، توجه به سنت به مثابه شرط تفکر و همزمان نقد خوانش های سنتی از سنت از دیگر وجوه اهمیت تجددشناسی و غرب شناسی فردید است. نکته پایانی اینکه دستاورد منحصربه فرد فردید و آورده آن برای ما هرمنوتیک آنتولوژیک نقادانه غرب است که امروز هم می‌تواند به ما کمک بسیاری کند.

کد خبر 4620823

منبع: مهر

کلیدواژه: فلسفه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۲۴۷۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نمایشگاهی از دستاوردهای هنرجویان هنرستانی در جرقویه

به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مرکز اصفهان؛ مدیر این هنرستان گفت: در این نمایشگاه بیش از ۱۹۰ هنرجو، دستاورد‌های یکساله خود را در بخش‌های عمران و معماری داخلی، برق ساختمان، مکانیک و تصویرسازی رایانه‌ای در معرض دید عموم قرار داده اند.
علی رضوانی افزود: نمایشگاه دستاورد‌های فنی هنرجویان پسر بخش مرکزی جرقویه تا ۱۲ اردیبهشت ماه از ساعت ۸ تا ۱۳ برای بازدید عموم دایر است.

دیگر خبرها

  • «آینده شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های سنتی ایران» منتشر شد
  • (ویدیو) واکنش دستیار رئیس جمهور به رفتار‌های تند در مواجهه با بی‌حجابی
  • لحظه دوست داشتن و دوست داشته شدن، لحظه واقعی زندگی است
  • نمایشگاهی از دستاوردهای هنرجویان هنرستانی در جرقویه
  • احتمال پس‌زدگی روان آب‌ها از شبکه فاضلاب خانگی یزد
  • ذوق‌زدگی رژیم صهیونیستی از تصویب بسته کمکی در سنای آمریکا
  • حکمت الله ملاصالحی مؤسس فلسفه باستان شناسی است
  • از ابتدا پیوند عمیقی میان فلسفه و باستان شناسی وجود داشته است
  • لحظه دردناک مواجهه مادر با پیکر فرزندش در غزه | ببینید
  • «مواجهه‌ای نامتعارف با منطق هگل» در کتابفروشی‌ها