Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-24@19:23:34 GMT

چرا عمان به ایران نیاز دارد؟

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۲۹۶۵۸

عمانی‌ها در برابر فشار‌های آمریکا در ارتباط با تهران، به صورت کج دار و مریز عمل می‌کنند که البته این نوع رفتار در کل به نفع ایران است. ناطقان: میرجواد گلوی بیات، در یادداشتی با عنوان «چرا عمان به ایران نیاز دارد؟» نوشت: کشور عمان در جهان عرب از نظر جغرافیایی در انزوا به سر می‌برد. این کشور در شرقی‌ترین قسمت جهان عرب قرار دارد و با کشور‌هایی همچون یمن، امارت و عربستان همسایه است، کشور سلطنتی عمان همچنین دارای مذهبی متفاوت با کشور‌های همسایه خود است و این امر بر انزوای هر چه بیشتر این کشور در این منطقه افزوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مشکلات مرزی حل نشده با عربستان و امارات نیز مزید بر علت شده که عمان از این انزوا رنج بیشتری ببرد.

این کشور عربی علیرغم این انزوا با دو کشور همسایه‌اش یعنی عربستان سعودی و امارات متحده دارای رقابت جدی است و همین موضوع باعث شده که به دنبال متحدی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بگردد، عمان به خوبی از تمامیت‌طلبی عربستان در شبه جزیره مطلع است و از آنجایی که علمای وهابی «اباضیه» را هم‌سنگ شیعه تکفیر می‌کنند این نیز سبب بی اعتمادی بیشتر عمان به عربستان شده است، از سوی دیگر عربستان از دیر باز برای دسترسی به آب‌های اقیانوس هند و دسترسی به دریا‌های جنوبی به استان «ظفار» که استان سنتی نشین عمان است چشم طمع داشته و این مهم در بحران ظفار خود را نشان داد.
 
در این راستا این کشور در جریان این رقابت‌ها و موارد دیگری که در اینجا ذکر نشده است همواره ایران را متحد خود دانسته و از زمان سلطنت سلطان قابوس اتحاد استراتژیک ایران و عمان نمود عینی‌تری پیدا کرده است.

با توجه به روابط حسنه ایران و عمان، در حال حاضر شاهد تشدید فشار‌های آمریکا بر این کشور هستیم تا دولت مسقط میزان تعاملات خود با ایران را کاهش دهد و در این چارچوب باید به این موضوع توجه داشت که عمان از اراده و توان لازم برخوردار نیست که به صورت کامل در برابر این فشار‌ها بایستد و در نتیجه در برابر این فشار‌ها به صورت کج دار و مریز عمل می‌کند که البته این نوع رفتار در کل به نفع ایران است.
 
درواقع عمان نمی‌خواهد رابطه خود با آمریکا را قربانی رابطه با ایران بکند، ولی این طور هم نیست که بخواهد ایران را به کلی فراموش کند. از زمان تحریم‌های جدید آمریکا، عمان روابط تجاری خود با ایران را تقریباً به بیش از دو برابر رسانده است،
 
خطوط کشتیرانی و هواپیمایی جدید بین دو کشور افتتاح شده است، عمان تسهیلات بیشتری را برای سفر ایرانیان به این کشور فراهم کرده و با نیرو‌های مسلح ایران (ارتش و سپاه) مانور نظامی مشترک برگزار کرده است،
 
هر کدام از این وقایع مهم، درست زمانی اجرایی شده که مقامات این کشور، سفری دیپلماتیک به رژیم صهیونیستی و آمریکا داشته‌اند و یا اینکه قراردادی با این کشور‌ها امضا کرده‌اند. برای مثال پس از سفر پمپئو به عمان ما شاهد این بودیم که عمانی‌ها یک خط جدید هوایی با ایران برقرار کردند یا پس از قرارداد نظامی با آمریکا، یک مانور مشترک نظامی با ایران ترتیب دادند.

از دیگر محور‌های همکاری ایران و عمان در منطقه حضور مستقیم دو کشور در تنگه هرمز است، عمان در جنوب و ایران در شمال تنگه هرمز حضور دارند.
 
دولت مسقط همواره خواهان آرامش در این تنگه بوده و از وقوع درگیری در این منطقه استقبال نمی‌کند و در همین راستا همواره تلاش کرده که در راستای ایجاد امنیت در این منطقه با ایران همکاری جدی داشته باشد.
 
از دیگر سو طبق اخبار منتشر شده عمانی‌ها همواره اعلام کردند که ایران برای آن‌ها همسایه‌ای قدرتمند و محترم است و با توجه به شرایط منطقه به ایران نیاز دارند، بنابراین تمایلی ندارند که تحت تأثیر برخی از فشار‌ها این رابطه مخدوش شود و در منطقه بحرانی ایجاد شود.
 
رقابت آن‌ها با امارات در جنوب تنگه هرمز باعث شده که عمان از اهمیت یافتن تنگه هرمز استقبال کند و به این ترتیب نظر مثبت قدرت‌های بزرگ را به خود جلب کند، چرا که با به رسمیت شناختن استان "مسندم " (جنوب تنگه هرمز) توسط قدرت‌های بزرگ، عمان می‌تواند از آن به عنوان برگ برنده‌ای در مقابل امارات که اخیراً نسبت به این منطقه ادعا‌هایی را مطرح کرده، داشته باشد.

در ادامه بررسی علت نیاز دولت مسقط به تهران باید به این نکته نیز توجه داشت که اقتصاد عمان وابسته به نفت است، نفتی که سهل‌الوصول نیست برای حل این مشکل، عمان به دنبال ایجاد تنوع اقتصادی است که بخشی از این تنوع اقتصادی از طریق توریسم و گردشگری تأمین می‌شود.
 
این کشور برای تعمیق و بسط این صنعت در کشورش، نیازمند وجود امنیت در منطقه است، لذا به این مساله به خوبی واقف است که وقوع کوچک‌ترین بحران در منطقه تأثیر مستقیمی بر صنعت توریسم این کشور می‌گذارد، بنابراین تلاش دارد با همکاری ایران یک امنیت نسبی در این منطقه ایجاد کند، از دیگر سو عمان به دنبال صنعتی شدن است و در همین راستا به گاز، دانش و خدمات، کالا و حتی نیروی کار ایران احتیاج دارد و در جریان رقابت با عربستان سعودی ترجیح می‌دهد که تعامل نزدیک‌تری با ایران داشته باشد.

عمان در راستای منافع خود و این‌که ایران را شریک استراتژیک خود می‌داند تلاش می‌کند که ایران را از انزوا خارج کند، چرا که معتقد است که اگر ایران به گوشه رینگ برده شود ممکن است برای خروج از این حالت دست به اقداماتی بزند که این موضوع برای کل منطقه از جمله عمان خطر‌هایی را به وجود آورد، در همین چارچوب عمانی‌ها به آمریکایی‌ها اعلام کرده‌اند که ما به روابط خود با ایران ادامه می‌دهیم چرا که به این کشور نیاز داریم.

از دیگر سو نقش ایران در یمن و همسایگی یمن با عمان با توجه به تجارب دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ این کشور، دولت‌مردان عمانی را در برخورد با ایران بسیار محتاط کرده است. به طور کلی سیاست‌مداران عمانی سیاست‌مداران متساهل و مصالحه جویی هستند و به خوبی می‌دانند روابط نزدیک با ایران یعنی آرامش و توسعه این کشور. منبع: ایسنا برچسب ها: عمان ، ایران ، نیاز

منبع: ناطقان

کلیدواژه: عمان ایران نیاز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۲۹۶۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برای احقاق حقابه سیستان از همه اهرم‌ها استفاده نمی‌کنند | عده ای آب ژرف می خواهند و عده ای دیگر از آب دریای عمان !

به گزارش همشهری آنلاین، آیت‌الله مصطفی محامی روز سه شنبه ضمن حضور در دانشگاه علوم قرانی زاهدان در نشست پرسش و پاسخ دانشجویان اظهار کرد: در حوزه حقابه سیستان بنده سخنرانی‌ها و پیگیری‌های متعددی طی پنج سال گذشته داشته‌ام و عنوان کردم که ظاهرا خود آقایان در استان خشکسالی را باور نکرده‌اند و تازه ۲ سال است که موضوع حقابه سیستان تبدیل به یک مطالبه عمومی شده است و حتی رئیس جمهور نیز هنگام حضور در استان نسبت به این مساله موضع گرفتند.

وی بیان کرد: پیگیری‌هایی هم از سوی وزارت امور خارجه صورت گرفت اما بنده در خطبه‌های نماز جمعه عنوان کردم که آقایان آن گونه که باید کار نکرده و از همه اهرم‌ها استفاده نکردند.

امام جمعه زاهدان گفت: بخشی از این مشکلات حاصل از کم کاری ماست چرا که مسوولان گزارش دادند که با وجود خشکسالی‌ها میزان بارندگی‌ سالانه در جنوب استان طی این سالها ۲ میلیارد متر مکعب بوده در حالی که حقابه سیستان از افغانستان ۸۰۰ میلیون متر مکعب است و اگر در استان سدهایی ساخته شود می‌توان این بارندگی‌ها را مهار کرد و از آن در مصارف مختلف بهره برد و در این صورت دیگر نیازی به حقابه یا استفاده از آب دریای عمان و دستگاه آب شیرین کن نیست.

وی اظهار کرد: مشکل دیگر به خود مردم سیستان بر می‌گردد چرا که اتفاق نظر ندارند و هر کس حرف خود را می‌زند جهات سیاسی، قومی و حزبی را دنبال می‌کنند و برای نمونه یک نفر بحث آب ژرف را مطالبه می‌کند و فرد دیگر بر استفاده از آب دریای عمان تاکید دارد و هنوز توافقی صورت نگرفته که در این صورت مسوولان در مرکز کشور نیز ترتیب اثری نخواهد داد.

آیت الله محامی گفت: هزینه‌های زیادی در منطقه سیستان صورت گرفته اما طرح‌های اجرا شده بر اساس کارشناسی لازم نبوده با وجود اینکه در منطقه سیستان نیروهای شایسته و کارشناس کم نبوده است.

وی با بیان اینکه قرآن کتاب هدایت است و ما به عنوان مسلمان باید نهایت بهره را از آن ببریم افزود: با وجود همه این ویژگی‌ها توجه کافی به قرآن صورت نگرفته است و به همین دلیل است که پیامبر اکرم(ص) با گلایه مطرح می‌کنند: "یَا رَبِّ إِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُوا هَٰذَا الْقُرْآنَ مَهْجُورًا" خداوندا قوم من قرآن را مهجور قرار دادند و آنگونه که باید به آن نپرداختند.

امام جمعه زاهدان با بیان اینکه فعالیت‌های علمی و پژوهشی در رابطه با قرآن کریم صورت گرفته اما کافی نیست و باید در عرصه‌های مختلف به کار و فعالیت بپردازیم تصریح کرد: رشته‌های قرآنی که در مراکز علمی و دانشگاهی طراحی شده بیشتر به مباحث جانبی می‌پردازد هر چند که مباحث مهمی است اما کمتر به اصل معانی قرآن پرداخته شده و این یکی از آسیب‌های کار است و دانشجویان دانشگاه علوم قرآنی باید در کنار واحدهای درسی به سراغ معانی و معارف قرآن نیز بروند.

وی اظهار کرد: قرآن کریم با علوم دیگر متفاوت است از این جهت که اگر تزکیه و پاکی دل نباشد ارتباط و فهم درستی از آیات و روایت کسب نکرده و به عمق قرآن پی نمی‌برند و با همین قرآن که کتاب هدایت است بسیاری از افراد هدایت شده و برخی نیز گمراه خواهند شد و گمراه شدن آنان به علت وجود نقص در خود آنهاست و اگر می‌خواهیم از هدایت قرآن بهره‌مند شویم باید به دل بپردازیم و دلمان را صاف و پاک کنیم.

آیت الله محامی در پاسخ به سوالات و مطالبات دانشجویان مبنی بر تامین منابع مالی و تجهیز دانشگاه، پیگیری حقابه سیستان، جلب توجهات به سوی دانشگاه علوم قرآنی و جذب اعضای هیات علمی در دانشگاه علوم قرآنی زاهدان گفت: جهت تامین منابع مالی و تجهیز دانشگاه علوم قرانی در گذشته هم صحبت‌هایی صورت گرفت و مسوولان دانشگاه باید در این جهت تدابیری اتخاذ کنند و از ظرفیت خیرین بهره‌گیری کنند و در مواقع مورد نیاز بنده نیز قادر به پیگیری هستم.

وی در پاسخ به درخواست یکی از دانشجویان مبنی بر جلب کردن توجهات به سوی دانشگاه علوم قرآنی اظهار کرد: بخشی از کار به خود شما بر می‌گردد و باید در جامعه حضوری فعال داشته و توجه‌ها را جلب کنید تا مردم تاثیرگذاری شما را ببینند و همواره درخواست استفاده از این ظرفیت را داشته باشد.

نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان گفت: افزایش تعداد اعضای هیئت علمی حرف منطقی است و دانشگاه باید در این حوزه برنامه ریزی داشته باشد چرا که اگر این کار صورت نگیرد به تدریج باعث تضعیف رشته و دانشجویان خواهد شد.

کد خبر 846743 منبع: ایرنا برچسب‌ها ایران و افغانستان خبر مهم استان سیستان و بلوچستان آب و هوا - ایران خشکسالی

دیگر خبرها

  • بهره برداری از بزرگترین مزرعه خورشیدی برای نمک زدایی در عمان
  • برای احقاق حقابه سیستان از همه اهرم‌ها استفاده نمی‌کنند | عده ای آب ژرف می خواهند و عده ای دیگر از آب دریای عمان !
  • (تصاویر) ضیافت شام رئیس امارات به افتخار سلطان عمان
  • ارومیه نیازمند ۲۵۰ کیلومتر توسعه شبکه فاضلاب است
  • مدیریت «پت و مت» در زاینده‌رود؟! / اعتراف مسوولان اصفهانی؛ آبی که از دریای عمان به اصفهان برسد وارد رودخانه نمی‌شود/ مدیریت یکپارچه تنها راه نجات زاینده‌رود (فیلم)
  • میزبانی دانشگاه آزاد از تیم ملی هاکی زنان
  • رئیسی: روابط ایران و پاکستان متکی بر برادری و روابط تاریخی است/ اسحاق‌دار: امت اسلامی به رهبرانی همچون رهبر جمهوری اسلامی ایران نیاز دارد
  • 5 نکته برای ارزانترین راه‌ها برای سفر به عمان
  • سپاه با مدیریت جهادی و اخلاص ماندگار شد
  • ایران دنبال تنش در منطقه نیست