Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-25@12:31:49 GMT

قیمت بنزین در ایران واقعی نیست

تاریخ انتشار: ۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۳۴۶۲۵

قیمت بنزین در ایران واقعی نیست

روند افزایش تولید و واردات بنزین طی ۴ دهه در کنار افزایش یارانه پرداختی دولت به مصرف‌کنندگان بنزین، و البته رشد جمعیت طی این سال ها منجر به افزایش مصرف از ۱۳ میلیون لیتر به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، بلومبرگ فارسی درگزارشی سهم قیمت بنزین در درآمد مردم چند کشور جهان را بررسی کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این گزارش بر مبنای داده های سال ۲۰۱۸ بوده و متوسط قیمت دلار را در ایران ۷۲۰۰ تومان در نظر گرفته است.

آمار های ارائه شده در ذیل بر مبنای داده های سال ۲۰۱۸ بوده و متوسط قیمت دلار را در ایران ۷۲۰۰ تومان در نظر گرفته است. گفتنی است در کشورهای مورد نظر دولت هیچ یارانه ای برای سوخت به مردم پرداخت نکرده و قیمت بنزین به تناسب تورم افزایش پیدا می کند. اما در کشور ما قیمت بنزین هنوز به نرخ واقعی نرسیده و هرگونه افزایش قیمت با مخالفت های فراوان روبرو می شود.

ایران (صادرکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۰.۱۴ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۷.۹۳ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۱.۷۸ درصد

امریکا (تولیدکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۰.۶۹ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۱۷۱.۲۸ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۰.۴۰ درصد

کانادا (واردکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۰.۹۰ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۱۲۱.۱۹ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۰.۷۵ درصد

نروژ (تولیدکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۱.۸۲ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۲۱۱.۱۰ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۰.۸۶ درصد

آلمان (واردکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۱.۵۷ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۱۲۸.۹۰ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۱.۲۲ درصد

امارت (صادرکننده نفت): قیمت متوسط یک لیتر بنزین: ۰.۵۹ دلار

متوسط درآمد روزانه مردم: ۱۱۳.۶۳ دلار

سهم یک لیتر بنزین از درآمد روزانه: ۰.۵۲ درصد

 

قاچاق روزافزون بنزین

این در حالی است که یارانه پرداختی دولت به مصرف کنندگان بنزین طی سال های گذشته منجر به کاهش منابع شده و از سوی دیگر آثار مخرب پایین بودن نرخ بنزین نسبت به دیگر کشورها باعث آلودگی هوا، مصرف بی رویه، عدم استفاده از وسایل نقلیه عمومی، ترافیک و بدتر ازهمه قاچاق روزافزون این محصول گرانقیمت به کشورهای همسایه شده است.

اگرچه قیمت بنزین با ثابت ماندن از سال ۹۴ تا امروز، موجب افزایش یارانه دولتی به مصرف این فرآورده نفتی شده و هر کس بیشتر بنزین مصرف کند، بیشتر از یارانه پنهان دولتی آن بهره مند می شود، اما روند افزایش نرخ بنزین و کاهش یارانه آن قطعا باید با روند افزایش دستمزد و سایر شاخص های معیشت تناسب داشته باشد.

از سوی دیگر تورم ناشی از افزایش نرخ بنزین در کنار سایر شاخص هایی که این روزها قیمت کالاها و خدمات را چندین برابر افزایش داده است، موضوعی است که به سادگی نمی توان از آن گذشت. از این رو تغییر در نرخ بنزین نیاز به بررسی و مطالعه بیشتر دارد.

 

مصرف بنزین ایرانیان در طول زمان

با توجه به جدول بالا متوسط تولید بنزین در سال ۱۳۵۷، ۱۴.۴ میلیون لیتر در روز و واردات آن طی ۴ سال نخست انقلاب اسلامی صفر بود.

تا سال ۱۳۵۹ و آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران که مصرف بنزین با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شد. این کاهش، مصرف ۱۵ میلیون لیتر را به مرز ۱۲ میلیون لیتر رساند.

دهه ۶۰

اما با آغاز واردات بنزین در سال ۱۳۶۱ و عدم‌تغییر قیمت بنزین طی ۱۰ سال مصرف آن دوباره رو به افزایش گذاشت. به‌گونه‌ای که در سال ۱۳۶۲ و هم‌زمان با آغاز مهاجرت از شهرهای جنگی و افزایش سفرهای بین‌شهری از ۱۲ میلیون لیتر به حدود ۶۱ میلیون لیتر و ثبت بیش از ۳۱ درصد افزایش رسید.

دهه ۷۰ و ۸۰

طی دهه ۷۰ اما روند رشد مصرف به شیب و سرعت متوسط ادامه داشت اما با افزایش قیمت آن طی سال‌های ۱۳۷۶ از لیتری ۱۰ تومان به لیتری ۱۶ تومان با کاهش مصرف مقطعی مواجه شد. این کاهش مصرف به دلیل گران شدن بنزین در سال ۱۳۸۳ نیز تکرار شد اما مصرف همچنان روند افزایشی داشت و با رشد جمعیت و افزایش تولید و عرضه خودرو در کشور باوجود افزایش تولید واردات آن نیز افزایش یافت.

روند افزایش تولید و واردات بنزین طی ۴ دهه در کنار افزایش یارانه پرداختی دولت به مصرف‌کنندگان بنزین، و البته رشد جمعیت طی این سال ها منجر به افزایش مصرف از ۱۳ میلیون لیتر به بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر در روز رساند. این در حالی است که باوجود افزایش نرخ دلار و قیمت تولید بنزین همچنان نهادهای حاکم اصرار بر ثابت نگاه‌داشتن قیمت آن دارند.

 

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۴۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افزایش قیمت دلار مبادله‌ای/دلارحواله به ۴۱هزارتومان نزدیک شد

در معاملات امروز مرکز مبادله طلا و ارز ایران، هر اسکناس دلار آمریکا به ۴۳هزار و ۸۹۶ تومان و حواله دلار نیز به ۴۰هزار و ۹۷۶ تومان رسید. - اخبار بازار -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در معاملات امروز (سه‌شنبه 4 اردیبهشت 1403) مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل به‌نرخ 43 هزار و 896 تومان و حواله دلار نیز به‌نرخ 40 هزار و 976 تومان معامله می‌شود.

101 میلیون دلار ارز به نیازهای خدماتی تخصیص داده شد

 

قیمت هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به 46 هزار و 736 تومان و نرخ حواله یورو به 43 هزار و 628 تومان رسیده است.

از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش نسبت به روز کاری گذشته، 11 هزار و 952 تومان ارزش‌گذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز 11 هزار و 157 تومان است.

بروز رسانی: سه‌‌شنبه 4  اردیبهشت 09:00

نوع

قیمت لحظه (تومان)

قیمت دلار (اسکناس)

43  هزار و 896  

قیمت دلار (حواله)

40  هزار و 976

قیمت یورو (اسکناس)

46  هزار و 736

قیمت یورو (حواله)

43 هزار و 628

قیمت درهم (اسکناس)

11 هزار و 952

قیمت درهم (حواله)

11 هزار و 157

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مناطق شهری کشور اعلام شد
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • نگاهی به پردرآمدترین مسیرهای پروازی جهان+ اینفوگرافی
  • تله سوخت و راهکارهای عبور از بحران سوختی در کشور
  • ناتوانی مردم آمریکا در پرداخت اقساط وام‌ها
  • نجات 666 میلیون لیتر بنزین توسط وزارت صمت
  • چه بر سر طبقه متوسط آمد؟
  • افزایش قیمت دلار مبادله‌ای/دلارحواله به ۴۱هزارتومان نزدیک شد
  • قیمت جهانی نفت امروز ۱۴۰۳/۰۲/۰۴ |برنت ۸۷ دلار و ۲۴ سنت شد
  • آیا ارزش افزوده همان هیولایی است که از آن می‌ترسیم؟