Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-19@10:13:07 GMT

عبور بورس از هیجان منفی؟

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۳۶۱۵۸

عبور بورس از هیجان منفی؟

شاخص کل بورس تهران روز گذشته با افت حدود ۵/ ۰ درصدی، به کانال ۲۱۱ هزار واحد سقوط کرد. عقب‌نشینی شاخص سهام در این روز در حالی رقم خورد که در ترافیک سامانه کدال، شاهد انتشار گزارش‌های عمدتا مثبتی از جانب بنگاه‌های بورسی بودیم. با این حال در شرایطی که آمارها حکایت از چرخش یک‌چهارم ارزش معاملات خرد سهام در دو گروه بانک و خودرو دارد، تحولات رخ داده در زیرمجموعه‌های این گروه‌های پرتلاطم، جو عمومی بازار را نیز دستخوش تغییر می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش دنیای اقتصاد، فشار عمومی عرضه‌ها نیز که بخشی از آن به ریسک‌های غیراقتصادی باز می‌گردد، همچنان بر معاملات سایه افکنده است. هر چند شواهد حکایت از کمرنگ شدن میزان تاثیرگذاری عوامل سیاسی بر روند فعالیت سرمایه‌گذاران در بازارهای مختلف دارد. در این میان سیگنال‌های بنیادی ناشی از گزارش فراتر از انتظار بنگاه‌ها و همچنین برخی گمانه‌ها از تک‌نرخی شدن بازار ارز می‌تواند بار دیگر بر جذابیت سهام افزوده و محرکی قدرتمند برای عبور بورس از هیجانات منفی باشد.

سهم ۲۵ درصدی دو گروه از معاملات

این روزها در حالی که بازار در کشاکش جذابیت و تردید، روندی محتاط را در پیش گرفته، انتشار گزارش‌ عملکرد اردیبهشت ماه در کنار صورت‌های مالی ۱۲ ماهه شرکت‌ها مورد رصد بورس‌بازان قرار دارد. در این میان اما فضای ایجاد شده به دلیل گزارش‌های ارسالی برخی از گروه‌های سهامی به سبب گستردگی دادوستدها به کلیت بازار سرایت می‌کند. خودرویی‌ها و بانکی‌ها از جمله این گرو‌ه‌ها هستند. شرکت سایپا روز یکشنبه عملکرد سال مالی منتهی به اسفند ۹۷ را راهی سامانه کدال کرد. بر اساس عملکرد حسابرسی‌نشده، این شرکت متحمل بیش از ۴۸۰۰ میلیارد تومان زیان در سال مالی گذشته شده است.

سیگنال ارسالی از این گزارش علاوه بر لیدرهای این گروه پربیننده و پرمعامله، یعنی «خساپا» و «خودرو» و «خپارس» که در پایین‌ترین حد مجاز روزانه معامله شدند، نمادهای قطعه‌ساز این گروه را نیز تحت تاثیر قرار داد تا به تبعیت از غول‌های خودروساز شاهد نیروی پرفشار عرضه‌ و افت حداکثری قیمت باشند. در نهایت نیز جو عمومی بازار را متاثر کرد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» از جابه‌جایی نقدینگی در دو گروه بانک و خودرو از ابتدای سال تاکنون نشان می‌دهد به‌طور میانگین روزانه حدود ۲۵ درصد ارزش معاملات خرد سهام به این دو گروه اختصاص دارد. این دو صنعت طی روزهای اخیر عمدتا در رتبه اول فهرست صنایع از حیث ارزش معاملات بودند و دیروز نیز پس از صنعت پتروشیمی، موقعیت خود را در جایگاه دوم و سوم جدول مزبور حفظ کردند. بنابراین طبیعی است که بر جهت‌گیری عمومی معامله‌گران هم نقش موثری ایفا کنند.

واکنش بازارها به ریسک‌های سیاسی

یکی از مهم‌ترین‌ دغدغه‌های این روزهای سرمایه‌گذاران، نگرانی‌های سیاسی است. نگرانی‌هایی که عموما تمامی بازارهای مالی را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد. با این حال وضعیت متناقص بازارهای سرمایه‌گذاری و شواهد موجود، نشان از کمرنگ شدن ریسک‌های غیراقتصادی در نگاه سرمایه‌گذاران دارد. نکته مهم آن است که به علت پیچیدگی مسائل، تحلیلگران حوزه سیاسی نیز نمی‌توانند برآورد دقیقی از شرایط موجود ارائه دهند و همین امر منجر به واکنش‌های بعضا متناقض می‌شود. از یکسو بازارهای ارز و سکه طی روزهای اخیر با وجود ریسک‌های غیراقتصادی روند کاهشی را در پیش گرفته‌اند. این در حالی است که دو بازار مذکور به‌عنوان حسگرهای سیاسی شناخته می‌شوند و طبیعتا به دنبال تنش‌های سیاسی در مسیر صعودی حرکت می‌کنند. با این حال هر چند شماری از تحولات سیاسی روزهای گذشته از نگاه برخی نگران‌کننده است اما تداوم اصلاح قیمت دلار از عدم واکنش هیجانی فعالان ارزی به اخبار سیاسی حکایت دارد.

در این شرایط اما نیم‌نگاهی به تحولات بازار نفت خالی از لطف نیست. بهای هر بشکه نفت برنت در هفته گذشته با رشد بیش از ۲ درصدی همراه شد. روز گذشته نیز همزمان با بازگشایی بازارهای جهانی، بهای طلای سیاه در آغاز معاملات اندکی بالاتر از ۷۳ دلار ایستاد. در ادامه اما این رشد قیمت نیز محدود شد و به حدود صفر درصد رسید. در این میان هر چند برخی رشد بهای نفت را ناشی از نگرانی‌ها نسبت به تنش‌های منطقه‌ای عنوان می‌کنند، اما میزان رشد طلای سیاه ریسک بزرگ سیاسی را نشان نمی‌دهد. از این رو به نظر می‌رسد نقش اوپک در افزایش بهای جهانی نفت بیش از تنش‌های منطقه‌ است. در این خصوص خالد‌ الفالح، وزیر انرژی عربستان شامگاه یکشنبه به رسانه‌ها اعلام کرد که کشورهای عضو اوپک در کنار متحدان خود (اوپک پلاس) به این اجماع رسیده‌اند که برای پایین آوردن ملایم سطح ذخایر نفتی به سیاست کاهشی خود پایبند بمانند، اما در عین حال آماده پاسخگویی به نیازهای «بازار شکننده» هستند. در بورس تهران نیز عمق کم اصلاح قیمت‌ها نشان می‌دهد که بازار پس از تجربه‌های دو هفته اخیر، به این جمع‌بندی رسیده است که تنش‌ها و تحرکات نظامی منطقه اثر بنیادی چندانی بر ارزش سهام ندارد. در این شرایط سهامی که از پشتوانه بنیادی مناسبی برخوردارند، مورد تقاضا بوده و دیروز نیز بر اساس عملکرد قابل قبول خود، شرایط به نسبت متعادلی را تجربه کردند.

محرک‌های بنیادی برای سهام

همان‌طور که اشاره شد این روزها سامانه کدال میزبان حجم زیادی از گزارش‌های ارسالی از سوی شرکت‌های سهامی است. گزارش‌های عملکرد یکساله شرکت‌ها که عموما خوب و متناسب با انتظارات بودند. از این رو برخلاف پالس‌های مبهم از فضای سیاسی، شاهد عمل کردن متغیرهای اقتصادی به نفع بورس هستیم. از سوی دیگر گمانه‌های تازه‌ای برای حرکت بازار ارز به سمت تک‌نرخی شده و حذف نیما به گوش می‌رسد که خود می‌تواند به‌عنوان محرکی قدرتمند برای صعود سهام ایفای نقش کند.روز گذشته نیز در بازار سهم‌هایی که پیش از این با بهانه‌های غیربنیادی نظیر افزایش سرمایه یا ارزش جایگزینی و تورم دارایی‌ها مورد اقبال بورس‌بازان قرار گرفته بودند، تحت فشار عرضه در مسیر معکوس معامله شدند و حتی به کف روزانه قیمت تنزل کردند. در این شرایط اما سهام شرکت‌هایی که گزارش‌های فراتر از انتظار برای سال ۹۷ داده بودند، با استقبال اهالی بازار سهام روبه‌رو‌ شدند. نزدیک شدن به فصل داغ مجامع بورسی نیز خود می‌تواند بر جذابیت بازار سهام بیفزاید. جایی که تحلیل‌گران برآورد مثبتی از رشد سودآوری شرکت‌ها دارند و این موضوع در فصل اوج مجامع با رقیق شدن قیمت‌ها می‌تواند ظرفیت‌های وجود در بازار را تقویت کند.

مروری بر صنایع بورسی

در بین صنایع مختلف بورسی، سهام زیرمجموعه گروه محصولات شیمیایی در جذب نقدینگی پیشتاز بودند. معامله‌گران بورسی دیروز بیش از ۱۱۲ میلیارد تومان از سهام پتروشیمی را دست‌به دست کردند. گروه خودرو با ارزش ۱۰۸ میلیاردی در رتبه بعدی این فهرست قرار گرفت و بانکی‌ها از این منظر سوم شدند. به این ترتیب چنان که از آمار بر می‌آید، روز گذشته بیش از یک‌سوم از کل ارزش معاملات در این ۳ گروه به گردش درآمد. مروری بر فهرست صنایع حاکی از افت متوسط قیمت در ۲۸ گروه بورسی است. در این میان گروه‌های کوچک و عمدتا تک‌سهم در قعر جدول بازدهی روزانه ایستادند. به این ترتیب گروه استخراج نفت و گاز با تک نماد «حفاری» افت حدود ۵/ ۴ درصدی را تجربه کرد. پس از آن نیز گروه زراعت با کاهش ۴ درصدی شاخص صنعت خود مواجه شد. تک نماد گروه استخراج سایر معادن نیز در این روز با افت ۸/ ۳ درصدی در میان صنایع با بیشترین افت شاخص قرار گرفت. در بین گروه‌های بزرگ کالایی نیز دیروز متوسط قیمت‌ها در نمادهای زیرمجموعه گروه محصولات شیمیایی با رشد بیش از یک درصدی همراه شد. فلزی‌ها نیز در این روز شاهد افزایش ۱۲/ ۰ درصدی شاخص صنعت خود بودند. در مقابل اما گروه استخراج کانه‌های فلزی با افت بیش از یک درصدی مواجه شد و پالایشی‌ها نیز کاهش ۸/ ۰ درصدی را تجربه کردند.

در بازار چه گذشت؟

همان‌طور که اشاره شد روز گذشته شاخص کل بورس تهران با افت ۹۸۰ واحدی (معادل ۵/ ۰ درصد) در سطح ۲۱۱ هزار و ۸۷۲ واحدی قرار گرفت. شاخص کل هم‌وزن (با اثرگذاری یکسان نمادها) نیز دیروز کاهش ۹/ ۰ درصدی را نشان داد. در این روز نماد معاملاتی شرکت‌های سالمین، سیمان آرتا اردبیل، گسترش صنایع و خدمات کشاورزی و پتروشیمی فناوران صدرنشین بیشترین افزایش قیمت روزانه شدند. در مقابل اما بیشترین کاهش قیمت به نماد معاملاتی شرکت‌های صنایع کاغذسازی کاوه، سیمان فارس نو، سیمان شمال و قند اصفهان رسید.

در عین حال طولانی‌‌ترین صف‌های خرید در اختیار نماد معاملاتی شرکت‌های نفت پارس، قند ثابت خراسان، سرمایه‌گذاری خوارزمی و سیمان تهران بود و در آن‌سو نماد معاملاتی شرکت‌های تولیدی شهید قندی، حفاری شمال، گلوکوزان و ریخته‌گری تراکتورسازی سنگین‌ترین صف‌های عرضه را تجربه کردند. در این روز ارزش معاملات خرد سهام با کاهش حدود ۴ درصدی نسبت به روز یکشنبه به ۹۹۵ میلیارد تومان رسید. همچنین روز گذشته همزمان با بازگشایی بازارهای کالایی، بهای هر تن فلز مس در ساعت تنظیم این گزارش (دوشنبه ساعت ۱۶)، ۹/ ۰درصد افت کرد و به ۶۰۰۵ دلار رسید. روی نیز در این روز با کاهش ۶/ ۱ درصدی مواجه شد و ۲۵۵۶ دلار به ازای هر تن مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین طی معاملات روز دوشنبه بازار جهانی شاهد ثبت افت ۶/ ۰ درصدی آلومینیوم و سرب بود.

منبع: فرارو

کلیدواژه: اقتصاد بورس بازار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۶۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چطور در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم؟

از آنجایی که با حداقل سرمایه از طریق بورس می‌توان به بازار سرمایه راه یافت، بورس خیلی پرطرفدار بوده و افراد زیادی را به خود جلب می‌کند. برای فعالیت در بورس می‌توان از دو روش مستقیم و غیر مستقیم اقدام کرد.

راحت‌ترین مسیر سرمایه‌گذاری در بورس

البته که اساس سرمایه گذاری در بورس بر شراکت و سود است اما با ریسک زیادی همراه است. به همین خاطر خیلی‌ها راحت‌ترین مسیر سرمایه گذاری، یعنی روش غیر مستقیم را انتخاب می‌کنند. برای اینکه در بازار بورس با کمترین چالش به نتیجه برسیم، استفاده از کارشناسان نخبه در شرکت‌های سبدگردان مثل اینوستو برای انتخاب صندوق‌های سرمایه‌گذاری معتبر و برترین پلتفرم‌ها بهترین راهکار است.

نحوه سرمایه گذاری در بورس

اصل شکل‌گیری بورس به‌منظور تأمین منابع مالی شرکت‌ها است و بر اساس شراکت و سود بنا شده است. شرکت‌ها با عبور از یکسری فیلترها و ضوابطی که سازمان بورس برایشان در نظر گرفته در بازار اول، بازار دوم و بازار فرابورس پذیرفته می‌شوند و سهام‌های خود را با نماد خاصی به عرضه می‌گذارند. بازار بورس در ایران به چهار دسته کلی؛ بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا تقسیم می‌شود که هر کدام شامل زیرمجموعه هستند. (فراموش نکنیم که با مطالب آموزشی که در وبلاگ آموزشی اینوستو و سایر کارگزاری‌ها برای آموزش تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی ارائه می‌شود و می‌توان برای افزایش آگاهی برنامه ریزی کرد.)

انواع روش‌های خرید و فروش سهام در بورس

اگر مسیر مستقیم را برای سرمایه‌گذاری در بورس انتخاب کرده‌اید، باید حسابی آموزش ببینید، اخبار را پیگیری کنید و با معامله‌گرهای حرفه‌ای مشورت کنید. البته که با روی کار آمدن سامانه‌های سرمایه‌گذاری اینترنتی، خرید و فروش سهام و سرمایه‌گذاری در بورس خیلی راحت‌تر از زمان‌های گذشته شده است. در حال حاضر هم می‌توان از روش‌های مختلف مثل سفارش تلفنی یا مراجعه حضوری و تکمیل فرم برای سرمایه‌گذاری در بورس اقدام کرد.

چطور در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم؟

در هر حال، سرمایه‌گذاری مستقیم در بورس نیازمند وقت و انرژی است که گاهی معامله‌گرهای حرفه‌ای را هم به چالش می‌کشاند. اما اگر مسیر سرمایه‌گذاری غیر مستقیم را انتخاب کردید، فقط کافی است که به دنبال صندوق‌های سرمایه‌گذاری ایمن و معتبر بگردید تا آن‌ها با علم و آگاهی که دارند این کار را برای شما انجام دهند. اگر انتخاب شما سرمایه گذاری مستقیم در بورس است، مسیر زیر را دنبال کنید.

مراحل سرمایه گذاری مستقیم در بورس 1. دریافت کدبورسی

برای سرمایه‌گذاری در بورس اولین قدم این است که سجامی شده و کد بورسی دریافت کنید. به منظور ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر باید تمامی فعالان بازار سرمایه برای راه‌اندازی سامانه جامع اطلاعات مشتریان (سجام) اقدام کنند. برای دریافت کد بورسی یک سیم کارت به‌نام فرد و داشتن کد ملی الزامی است.

2. ثبت نام در یک کارگزاری

برای سرمایه‌گذاری در بورس و خرید و فروش سهام باید یک سامانه سرمایه‌گذاری اینترنتی معتبر را انتخاب کنید. کارگزاری بورس یک شرکت مالی است که به عنوان واسطه‌ای بین مشتریان و بازار بورس عمل می‌کند. سامانه سرمایه‌گذاری آنلاین کارگزاری‌ها بستری مناسب برای خرید و فروش سهام و سایر خدمات مورد نیاز معامله‌گران و سرمایه‌گذاران است.

البته لازم به ذکر است که کارگزاری‌ها این کارها را به‌صورت رایگان انجام نمی‌دهند و در ازای هر معامله کارمزد می‌گیرند. در واقع معادل 0.5 درصد از ارزش فروش سهام (نه سود معامله) را به صورت خودکار به عنوان کارمزد از حساب شما کسر می‌کنند.

3. شارژ حساب کاربری

بعد از انتخاب کارگزاری و ثبت نام در اپلیکیشن و سامانه مورد نظر یک کدکاربری و رمز ورود اختصاصی در اختیارتان می‌گذارند. حالا شما یک حساب در آن کارگزاری دارید که برای سرمایه‌گذاری در بورس باید آن را شارژ کنید. با مبلغ 500 هزار تومان حساب شما شارژ می‌شود و می‌توانید برای سرمایه‌گذاری در سهام با همین مبلغ اندک کار خود را شروع کنید.

انتخاب نماد

برای خرید سهام و شروع سرمایه‌گذاری در بورس، با توجه به اطلاعاتی که به دست آورده‌اید درباره‌ی شرکت‌ها و سهام‌ها و با توجه به آموزش‌های بورسی، نماد (شرکت) مورد نظر را انتخاب یا جستجو کنید. در حال حاضر بیش از 600 شرکت در بورس سهام خود را عرضه می‌کنند. نماد بورسی در واقع خلاصه‌ای نام شرکت‌های بورسی است به عنوان نمونه نماد شرکت مخابرات ایران (اخابر) است. با انتخاب نماد در سامانه کارگزاری برایتان کادرهای مختلف مثل تعداد، قیمت و مواردی از این قبیل باز می‌شود تا شما را در خرید بهتر یاری کند.

ثبت سفارش خرید سهام

بعد از مشخص کردن نماد، تعداد سهام و قیمت‌ها، اگر تصمیمتان برای خرید سهام قطعی است روی گزینه‌ی خرید کلیک کنید. در صورتی که همزمان با خرید شما فروشنده‌ای آماده‌ی عرضه باشد، خرید با موفقیت انجام می‌شود و شما می‌توانید سهام خریداری شده را در بخش سبد سهام خود مشاهده کنید.

چگونه سهام خود را بفروشیم؟

برای فروش سهام و دارایی‌های خود باید به سبد سهام (پرتفوی) خود رفته و از پنجره اطلاعات نماد، گزینه فروش را انتخاب کنید. الباقی مسیر همانند مسیر فروش است. به این صورت که باید قیمت و تعداد مد نظر خود را مشخص کنید. در صورتی که همزمان با ثبت سفارش فروش، خریداری در بازار بود، سفارش فروش شما تأیید و با کسر مبلغ کارمزد، مبلغ بعد از دو روز کاری به حساب شما واریز می‌شود.

نکات مهم برای سرمایه گذاری در بازار بورس

برای خرید و فروش سهام چند نکته‌ی اساسی است که باید به آن توجه داشت:

سرمایه‌ی مازاد: تمام آنچه‌که دارید و ندارید را در سرمایه‌گذاری بورس نگذارید. برای سرمایه گذاری در بورس از سرمایه‌ی مازاد خود استفاده کنید.

ارزش ذاتی سهام: ارزش ذاتی سهام با توجه به بررسی دقیق روند مالی شرکت‌ها و پتانسیل رشد آن‌ها به دست می‌آید. انتخاب سهام با توجه به ارزش ذاتی آن به سود می‌انجامد.

قابلیت نقدشوندگی: توجه به قابلیت نقدشوندگی سهام از موارد مهمی است که باید در زمان انتخاب نماد به آن دقت کنیم. نباید سهامی را بخریم که مشتری اول و آخر آن خودمان باشیم.

سرعت و دقت: برای خرید سهام احساسی و هیجانی عمل نکنید. سرمایه‌گذاری در بورس با ریسک همراه است. اما این دقت نباید باعث شود که زمان را از دست بدهید. معاملات سهام در بورس از ساعت 9 الی 12:30 انجام می‌شود.

کنترل ریسک: برای اینکه بی‌گدار به آب نزنید، تمامی جوانب را با دقت بررسی کنید.

استفاده از پشتیبانی کارگزاری: برای اینکه نتیجه‌ی تصمیمات شما شیرین باشد، از پشتیبانی کارگزاری‌ها کمک بگیرید.

برای سرمایه گذاری در بورس چگونه حساب معاملاتی خود را شارژ کنیم؟

برای خرید سهام و شارژ حساب معاملاتی درست مثل بانک شما می‌توانید از طریق مختلف مثل پرداخت شتابی، فیش واریز نقدی، حساب وکالتی، دستگاه کارتخوان موجود در شعب و هر نوع روش دیگری برای شارژ اقدام کنید. اما برداشت پول، تنها از همان حسابی که در سامانه ثبت کرده‌اید امکان‌پذیر است و بس. مگر اینکه پیش از فروش سهام آن را ویرایش کنید.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1895969

دیگر خبرها

  • توجه اهالی بازار سرمایه به نقدشوندگی و حمایت از شاخص‌ساز‌ها جلب شد
  • گلایه رئیس سازمان بورس از سود بانکی ۳۰ درصدی؛ مردم به سمت سهام نمی‌آیند!
  • افزایش بیش از شش هزار واحدی شاخص بورس تهران
  • خبر مهم عشقی درباره زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • ۲۰۰ شرکت در راه بازار سهام
  • زمان پرداخت مرحله سوم سود سهام عدالت
  • کاهش حاشیه سود شرکت ها از ۳۴ درصد به ۱۳ درصد
  • محدودیت یک درصدی دامنه نوسان سهام تمدید شد
  • چطور در بازار بورس سرمایه گذاری کنیم؟
  • افت ۴۹۹۹ واحدی شاخص بورس +نقشه