Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-23@06:19:42 GMT

راز‌های سلامت در روزه داری

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۳۶۸۲۲

 روزه‌داری به معنای نخوردن اختیاری از گذشته‌های دور میان انسان‌ها رواج داشته است. حتی در دوران پیش از میلاد اعتقاد بر این بود که نخوردن باعث بهبود بیماری ها می‌شود. خیلی‌ها هم کاهش اشتهای حیوانات و انسان‌ها را در زمان بیماری به آثار درمانی ناشتایی ارتباط می‌دادند. حتی دانشمندان قبل از میلاد اعتقاد داشتند غذا خوردن حین بیماری، غذا دادن به بیماری است؛ بنابراین فواید روزه از دیرباز بر بشر آشکار بوده؛ تا اینکه دین اسلام به میان می‌آید و روزه‌داری اصولی را برای انسان‌ها به ارمغان می‌آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزه در سرتاسر جهان انواع و روش‌های مختلفی دارد. بعضی‌ها به صورت مقطعی و کوتاه‌مدت و بعضی دیگر برای چند روز پشت سر هم اقدام به روزه‌داری می‌کنند. متاسفانه اغلب مطالعات بین‌المللی هم به بررسی آثار روزه‌داری طولانی‌مدت -بیش از ۲۴ ساعت- پرداخته‌اند، در حالی که روزه در ماه رمضان بین ۱۲ تا حداکثر ۱۶ ساعت طول می‌کشد و آثار سوء بر بدن افراد سالم نمی‌گذارد.

در این مطلب به تغییرات فیزیولوژیک بدن در ماه مبارک رمضان و باور‌های نادرست و رایج در این زمینه پرداخته ایم.

روزه همیشه باعث لاغری نمی‌شود
مطالعات اخیر نشان داده‌اند کالری دریافتی بسیاری از افراد طی رمضان از ماه‌های دیگر بیشتر است. این موضوع نه‌تن‌ها باعث کاهش وزن نمی‌شود، بلکه با افزایش چاقی باعث بالارفتن خطر ابتلا به بیماری‌های متابولیک مثل دیابت و چربی خون می‌شود؛ بنابراین پیروی از یک برنامه غذایی متعادل و خودداری از مصرف وعده‌های حجیم در وعده افطار و سحر برای حفظ سلامت در این ماه اهمیت ویژه‌ای دارد.

روزه‌داری طولانی‌مدت
سردرد یکی از عوارض ناشتایی طولانی‌مدت است که بر اثر نرسیدن قند به مغز یا کم‌آبی ایجاد می‌شود. روزه‌داری بیشتر از ۲۴ ساعت همچنین می‌تواند با ایجاد افت فشار باعث حس سبکی سر شود. بعضی‌ها هم بر اثر روزه دچار حالت تهوع، درد‌های شکمی یا ضعف می‌شوند. البته در زمان روزه‌داری رمضان احتمال بروز این عوارض بسیار کم است، مگر اینکه فرد دچار اختلال زمینه‌ای باشد. عوارضی مثل نارسایی کلیه، ورم پا، نامنظمی ضربان قلب، کم‌خونی، اختلالات عادت ماهانه، کمبود ویتامین‌ها، ریزش مو و... هم معمولا در روزه‌داری‌های بیشتر از ۲۴ ساعت ایجاد می‌شوند.

روزه در افراد سالم هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند
‌روزه‌داری در افراد سالم هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند، زیرا مکانیسم‌های دفاعی بدن، محدودیت‌های ایجادشده، کمبود مواد قندی و... را اصلاح خواهند کرد. علاوه بر این، تغییراتی که طی روزه‌داری رمضان در بدن ایجاد می‌شوند همگی با افطار کردن معکوس خواهند شد. مکانیسم‌های دفاعی بدن همیشه سعی می‌کنند خود را به‌تدریج با شرایط موجود برای حیات مثل میزان آب و غذای مصرفی وفق دهند. به همین دلیل است که ابتدای ماه رمضان، روزه‌داری سخت‌تر و اواخر این ماه آسان‌تر است. درواقع، بدن به این شرایط عادت می‌کند و سطح تحمل گرسنگی و تشنگی را بالا می‌برد.

افت قند خون در رمضان خودبه‌خود جبران می‌شود
گلوکز –قند- و چربی دو منبع اصلی انرژی در بدن هستند. هنگام غذا خوردن هورمونی به نام انسولین، گلوکز دریافتی را جذب سلول‌های بدن مثل سلول‌های چربی و ماهیچه‌ها می‌کند. قند اضافی هم به صورت گلیکوژن در کبد ذخیره می‌شود. در روزه‌داری طی ۶ تا ۲۴ ساعت اول، سطح هورمون انسولین کاهش پیدا می‌کند. درواقع، مکانیسم دفاعی بدن با این عمل از افت قند خون جلوگیری خواهد کرد. با پایین آمدن سطح انسولین، بدن به گلیکوژن یا همان گلوکز ذخیره‌شده در کبد اجازه دسترسی پیدا می‌کند. گلیکوژن تقریبا تا ۲۴ ساعت اول روزه‌داری مصرف می‌شود و قند مورد نیاز بدن را تامین می‌کند. با مصرف وعده افطاری هم ذخایر آن دوباره در کبد جایگزین می‌شود.

کاهش وزن در روز‌های اول رمضان ناشی از دفع آب و نمک است
انسولین به حفظ آب و نمک در بدن کمک می‌کند. درنتیجه پایین آمدن سطح انسولین طی روزه‌داری و همراه شدن آن با دفع ادرار باعث دفع مقادیر زیاد آب و نمک از بدن می‌شود. این موضوع هم خود منجر به کاهش وزن خواهد شد. به همین دلیل است که افراد در ۵ روز اول روزه‌داری حدود ۱ کیلوگرم وزن کم می‌کنند، اما باید توجه داشت این کاهش وزن به‌دلیل از دست دادن آب و نمک اتفاق افتاده، نه کالری و چربی؛ بنابراین فرد به‌راحتی با مصرف آب به وزن اولیه خود برمی‌گردد. یکی دیگر از آثار دفع آب و نمک از بدن طی روزه‌داری کاهش نسبی فشار خون است، به ویژه در افرادی که از داروی فشار خون هم استفاده می‌کنند. ضربان قلب هم در بعضی افراد براثر روزه‌داری تا حدودی بالا می‌رود.

روزه تاثیری بر هورمون تیرویید نمی‌گذارد
میزان ترشح سایر هورمون‌ها مثل هورمون تیرویید، هورمون رشد و... فقط در صورتی تغییر می‌کند که روزه‌داری بیشتر از ۵ روز طول بکشد، درنتیجه هورمون‌های بدن به جز انسولین در ماه رمضان تغییر قابل‌توجهی پیدا نمی‌کنند. حتی الکترولیت‌هایی مثل سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و زینک هم طی ۱۲ تا ۱۶ ساعت ناشتایی دچار تغییرات قابل‌ملاحظه‌ای نمی‌شوند. درنتیجه می‌توان گفت روزه‌داری در ماه رمضان آسیبی به بدن وارد نمی‌کند. البته به شرطی که فرد سالم باشد. افراد مبتلا به بیماری‌های خاص یا بیماری‌های زمینه‌ای مثل دیابت ممکن است با روزه‌داری دچار عارضه شوند. همچنین اگر فرد به سنگ کلیه مبتلا باشد، با گرفتن روزه با افزایش خطر سنگ‌سازی مواجه می‌شود؛ بنابراین لازم است این افراد حتما قبل از اقدام به روزه با پزشک خود مشورت داشته باشند.

روزه‌داری کوتاه‌مدت
اگر زمان ناشتایی و روزه‌داری بیشتر از ۲۴ ساعت طول بکشد، فرایند گلوکونئوژنز اتفاق می‌افتد. در این فرایند، کبد اسید‌های آمینه را به قند تبدیل می‌کند. اگر هم روزه‌داری بیشتر از ۲ تا ۳ روز ادامه یابد، فرایند کتوزیس اتفاق می‌افتد که ناشی از شکسته شدن لیپید‌ها یا چربی‌هاست. درواقع، اگر بدن از مواد غذایی، کربوهیدرات کافی دریافت نکند برای تامین انرژی سلول‌ها ذخایر چربی را می‌سوزاند. در این فرایند ماده‌ای به نام کتون ساخته می‌شود که تجمع آن در بدن می‌تواند مضر باشد و باعث کم‌آبی و به هم خوردن تعادل مواد شیمیایی خون شود. البته باید توجه داشت هیچ‌یک از این تغییرات در روزه‌داری‌های ماه رمضان مطرح نیست، زیرا در این ماه روزه فقط ۱۲ تا ۱۶ ساعت طول می‌کشد. روزه‌داری‌های بالای ۲ تا ۳ روز با خطر اختلالات انعقادی و کاهش سیستم ایمنی بدن و گلبول‌های دفاعی سفید مثل لنفوسیت‌ها هم همراه است.

کم‌آبی در ماه رمضان مختصر و بی‌خطر است
کمبود آب در روزه‌داری رمضان بسیار مختصر است و در یک فرد سالم هیچ یک از مکانیسم‌های بدن را دچار اختلال نخواهد کرد. فقط ممکن است باعث علایمی مانند خشکی دهان، خستگی، خواب‌آلودگی، عدم تمرکز، خشکی پوست، سردرد، سرگیجه، یبوست و کاهش اشک شود. بدن انسان از حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد آب تشکیل شده است. حال اگر ۱ تا ۲ درصد از این آب در بدن کاهش پیدا کند، فرد دچار احساس تشنگی و علایم کم‌آبی می‌شود. شاید بپرسید این میزان آب چگونه از بدن دفع می‌شود؟ یک فرد سالم و بالغ در آب و هوای معمولی، روزانه حدود ۵۰۰ سی‌سی آب از طریق پوست، حدود ۲۰۰ سی‌سی از طریق مدفوع و تقریبا ۴۰۰ سی‌سی از راه تنفس دفع می‌کند. دفع آب از طریق ادرار هم معمولا روزانه بین ۵۰۰ تا ۷۵۰ سی‌سی است. روی هم رفته بدن انسان در روز حدود ۲ لیتر آب از دست می‌دهد. به همین دلیل است که توصیه می‌شود افراد هر روز ۲ لیتر آب بنوشند. در ماه رمضان هم این میزان آب باید بین افطار تا سحر مصرف شود.

 

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: بیماری کاهش وزن افطار ماه رمضان ماه مبارک رمضان روزه داری غذاخوردن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۶۸۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای مراحل بعدی طرح زندگی با آیه‌ها در دهه کرامت و محرم و صفر

به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام سید مصطفی حسینی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرانی کشور در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه خبر با اشاره به اجرای طرح زندگی با آیه‌ها در ماه مبارک رمضان که به‌صورت سراسری برگزار شد، اظهار کرد: همان‌طور که در بیانات مقام معظم رهبری آمده بود ماه مبارک رمضان امسال فعالیت‌های قرآنی نسبت به سال‌های قبل پرفروغ‌تر بود.

وی با اشاره به اهتمام خادمان قرآن نسبت به اجرای طرح زندگی با آیه‌ها، گفت: این عملیات هم‌افزای قرآنی که بدون نام و نشان دستگاه خاصی و با مشارکت همه مجموعه‌های فرهنگی کشور اعم از بخش‌های حاکمیتی و مردمی انجام شد یک اتفاق جدید بود.

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: ما هنوز در ابتدای این مسیر هستیم و ان‌شاءالله با هماهنگی‌های بیشتر و برطرف‌شدن نواقص فازهای بعدی طرح زندگی با آیه‌ها برگزار و به ماه رمضان آینده منتهی خواهد شد.

وی افزود: ضمن اینکه ما در برنامه‌ریزی خود امید داشتیم که مشارکت ۱۰ میلیونی شکل بگیرد؛ ولی این هدف را دست‌یافتنی نمی‌دیدیم؛ ولی با مشارکت خوب رسانه ملی و مجموعه‌های مختلف این هدف محقق شد.

حسینی با اشاره به نقاط قوت طرح زندگی با آیه‌ها، گفت: از نقاط برجسته این طرح، مشارکت و هم‌افزایی خوبی بود که مجموعه‌های مختلف ازخودگذشتگی به خرج دادند و بدون اینکه به فکر نام و نشان، آرم و لوگو و هویت‌سازمانی خود باشند به این آرمان بزرگ بیندیشند و یک کار بزرگ قرآنی که یک مخاطب قابل‌توجهی را در بر گیرد ارائه دهند.

وی ادامه داد: طراحی محتوایی خوبی که از ماه‌ها قبل صورت گرفت، تولیدات هنری و رسانه‌ای خوبی که انجام شد در نوع خود کم‌نظیر بود و تنوع برنامه‌ها و جوایز خوبی که در نظر گرفته شده بود از دیگر نقاط قوت این طرح بود.

دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به نقاط ضعف این طرح گفت: مخاطب به دلیل تنوع زیاد محتواها ممکن بود سردرگم شود و ما در شورای توسعه فرهنگ قرآنی باید تلاش کنیم یک مقدار روشن‌تر، شفاف‌تر، خلاصه‌تر و روان‌تر از آنچه امسال اتفاق افتاد برای سال آینده اقدام کنیم.

وی با اشاره به استمرار و تداوم همکاری نهادهای فرهنگی برای اجرای گام‌های بعدی طرح زندگی با آیه‌ها در طول سال، افزود: در مدت کوتاهی که از ماه مبارک رمضان گذشته با برگزاری جلسات متعدد این طرح را آسیب‌شناسی کرده‌ایم و گام‌های بعدی نیز طراحی شده است.

حسینی گفت: طرح زندگی با آیه‌ها در دو ماه باقی‌مانده از بهار که منتهی به دهه کرامت می‌شود اجرا خواهد شد و در تابستان که ایام عزاداری محرم و اربعین را داریم نیز این طرح برگزار می‌شود؛ همچنین در پاییز و زمستان نیز گام‌های بعدی اجرا خواهد شد تا به ماه رمضان آینده برسیم.

کد خبر 6083045 سمانه نوری زاده قصری

دیگر خبرها

  • نشست هماهنگی برنامه‌های دهه کرامت با حضور مسئولان ملی در قم
  • یک سال است که رستوران‌های مشهد افزایش نرخ نداشته‌اند
  • ۱۲ هزار خادم در قم در ماه مبارک رمضان به زائران و روزه‌داران خدمت کردند
  • ویکند ۲ روزه در دو مرحله؟
  • تعطیلات آخر هفته و تاریخچه آن
  • هفته کاری پنج روزه از کی شروع شد؟
  • بساط خیر و برکت زنانه
  • تصوری غلطی از رشته هاکی وجود دارد
  • سریال‌های طنز همیشه حساسیت‌ برانگیز هستند/ ادامه «نون خ»؟ هنوز معلوم نیست
  • اجرای مراحل بعدی طرح زندگی با آیه‌ها در دهه کرامت و محرم و صفر