Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-04-19@08:25:07 GMT

خط آسمان شناسنامه هر شهر است

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۳۷۵۴۶

خط آسمان شناسنامه هر شهر است

یک کارشناس شهرسازی گفت: نخستین تصویری که به چشم مخاطب می‌آید و در ذهن او ثبت می‌شود نمایانگر منظر شهری است، این منظر شهری ابعاد مختلفی دارد و در مفهوم عام آن به معنی فرم و ظاهر شهر است.

 فرزاد مومنی در گفت و گو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: ورودی‌های شهر، کریدورهای شهری و خط آسمان سه عنصر اصلی در ایجاد یک منظر شهری است، هر شهر فرم و ظاهر مخصوص خود را دارد به طور مثال نخستین تصویر شکل گرفته از شهرهای شمالی خانه‌هایی با سقف‌ شیروانی و نمای آجرهایی است که با نوع اقلیم شمال کشور همخوانی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به وجود بادگیرها در شهرهای کویری، ادامه داد: ساختمان‌های شهر یزد به عنوان یک شهر کویری، فرم، شکل و رنگ خردلی خاصی دارد که موجب کنترل گرما و سرما در فصل تابستان و زمستان می‌شود.

این کارشناس شهرسازی با اشاره به بافت شهر تاریخی اصفهان افزود: نخستین تصویر شکل گرفته از شهر اصفهان در ذهن مخاطب، گنبدهای فیروزه ای است، شهر اصفهان مساجد تاریخی بسیاری دارد که موجب ایجاد هویتی منحصر به فرد برای منظر شهری اصفهان می‌شود.

مومنی با اشاره به اصطلاح خط آسمان، تصریح کرد: منظر شهری در مفهوم عام آن به معنی فرم ظاهری شهر است، اما اصطلاحی با عنوان کیلومتر شهری یا خط آسمان نیز در قالب منظر شهری مطرح می‌شود که به مفهوم چشم‌انداز بلندترین ساختمان‌ها و سازه‌های شهرهای است در آن‌ها ساختمان‌های بلند مرتبه قرار دارد که از دور و در زمینه آسمان دیده می‌شود، دورنمای ویژه هر شهر یا خط آسمان آن معمولاً به عنوان امضا و شناسه هر شهر بزرگ به‌ حساب می‌آید.

وی عنوان کرد: وجود ساختمان‌های بلند مرتبه و پرتراکم در شهر تهران خط‎ آسمان خاصی را برای این شهر ایجاد کرده در حالی که در شهر اصفهان سعی شده احداث ساختمان‌ها در مکان‌هایی با هویت تاریخی، حد ارتفاع مشخصی داشته باشد، بنابراین نوع خط آسمان در شهر اصفهان متفاوت است.

این کارشناس شهرسازی خاطرنشان کرد: نوع خط آسمان بر روی تنفس شهری، بادهای اقلیمی و کلکسیون هوایی شهرها اثر گذار است، یکی از دلایل آلودگی هوا در شهرهای کشور ساختمان‌های بلند مرتبه است که از حرکت آزاد هوا جلوگیری کرده و موجب تشدید آلودگی هوای کلانشهرها می‌شود.

هویت شهر در طول یک کریدور بصری

مومنی با اشاره به بعد دیگر منظر شهری به نام کریدورهای بصری، افزود: خیابان سعادت آباد یک کریدور بصری است، فردی که در طول  این خیابان درحال حرکت است زمانی که از زیرگذر سعادت آباد خارج ‌شود اولین تصویر در زاویه دید وی بقعه‌ها و مجموعه مصلی است.

 وی افزود: در طول یک کریدور یا خیابان شهری اولین تصویر شکل گرفته در ذهن مخاطب، نمایانگر یک نشانه شهری مخصوص به کریدور مورد نظر است، هویت شهر باید در طول یک کریدور بصری رعایت شود.

این کارشناس شهرسازی ادامه داد: طرح توسعه حرم حضرت زینب در مرکز کریدور بصری زینبیه و در منطقه ۱۴ شهرداری اصفهان به عنوان یک نشانه شهری برای شمال شهر شناخته می‌شود.

مومنی ادامه داد: زاویه دید یک مخاطب از میدان قدس تا شمال شهر اصفهان نسبت به ۳۰ سال گذشته تغییر کرده است، در گذشته بقعه حرم حضرت زینب از این میدان قابل رویت بود، اما امروز افزایش ساخت و سازها به دلیل توسعه افقی شهر زاویه دید قبلی را خدشه دار کرده است.

وی تاکید کرد: برای احیای مجدد این هویت بصری از کریدور بصری اتوبان شهید آقابابایی استفاده و دید بصری دیگری برای بقعه حرم حضرت زینب(س) ایجاد شده است.

کریدورهای شهری حس تعلق ایجاد می‌کنند

این کارشناس شهرسازی با تاکید بر لزوم ایجاد نشانه‌های شهری، افزود: برنامه‌ریزان و شهرسازان باید در طرح‌ها و برنامه‌های خود، انتخاب مکان و فرم کریدورهای بصری را به منظور ایجاد زاویه دید مناسب و معرفی هویت شهری مدنظر قرار دهند، ایجاد این کریدورهای شهری موجب تقویت هویت و حس تعلق در بین شهروندان می‌‎شود.

مومنی خاطر نشان کرد: رعایت شاخصه‌های زیبایی‌شناسی در منظر یک شهر از اهمیت زیادی برخوردار است، نمادها و المان‌ها به عنوان یک عامل عینی منظر شهری موجب تثبیت خاطره و هویت بخشی به شهر می‌شود و تصویر متناسبی از یک شهر یا کریدور شهری در ذهن شهروندان و گردشگران ایجاد می‌کند.

وی عنوان کرد: یکی از مهم‌ترین راهکارهای تقویت منظر شهری، ایجاد کریدورهای بصری و رعایت مباحث زیباشناختی در مسیر ایجاد این کریدورهاست و تأکید بر زیبایی ورودی‌های شهر، شاخص‌سازی آنها و نورپردازی ساختمان‌ها در هویت بخشی به منظر شهری از اهمیت زیادی برخوردار است.

منبع: ایمنا

کلیدواژه: زیباسازی سيما و منظر شهر مدیریت شهری مساجد شهر اصفهان ورودی های شهر هویت یک شهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۷۵۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روشی جدید برای پیش‌بینی احتمال ابتلا به زوال عقل

بنا به این گزارش، مطالعات جدید روی ۸۶۲۳ فرد سالم در «نورفولک» انگلیس انجام شد که سال‌های بسیاری زیرنظر بودند. در پایان این بررسی، ۵۸۷ شرکت‌کننده به زوال عقل مبتلا شدند و بدین ترتیب متخصصان توانستند مشاهده کنند چه عواملی ممکن است از قبل قابل تشخیص باشد.

متخصصان در ابتدای پژوهش از شرکت‌کنندگان خواستند در آزمون بصری شرکت کنند. در این آزمایش شرکت‌کنندگان به محض مشاهده مثلثی که در میدانی از نقاط متحرک شکل می‌گرفت، باید دکمه‌ای را فشار می‌دادند. افرادی که به زوال عقل دچار می‌شوند در مشاهده این نقاط بسیار کندتر عمل می‌کردند.

مشکلات بینایی ممکن است نشانه اولیه زوال شناختی باشد، زیرا پلاک‌های آمیلوئید سمی مرتبط با بیماری آلزایمر ممکن است ابتدا بر نواحی مغز که با بینایی در ارتباط‌ هستند تاثیر بگذارد و بخش‌هایی از مغز که با حافظه مرتبط است با پیشرفت بیماری آسیب می‌بیند. بر همین اساس آزمون‌های بینایی ممکن است قبل از آزمون‌های حافظه، برخی نقایص را پیدا کنند.

چندین جنبه دیگر از پردازش بصری وجود دارد که بر بیماری آلزایمر تاثیر می‌گذارد، مانند توانایی دیدن طرح کلی اشیا (حساسیت کنتراست) و توانایی تشخیص بین رنگ‌های خاص (توانایی مشاهده طیف آبی‌ــ‌سبز در اوایل ابتلا به زوال عقل تحت تاثیر قرار می‌گیرد)

یکی دیگر از نشانه‌های اولیه آلزایمر نقص در کنترل مهار حرکات چشم است. شواهد نشان می‌دهد که افراد مبتلا به آلزایمر با نادیده‌ گرفتن محرک‌های حواس‌پرتی مشکل دارند.

تشخیص چهره‌ها

شواهد موجود نشان می‌دهد که افراد مبتلا به زوال عقل چهره‌های افراد جدید را به‌درستی پردازش نمی‌کنند. به عبارت دیگر این افراد از الگوی معمول اسکن و بررسی چهره‌ فردی که با آن‌ها در حال گفت‌وگو هستند، پیروی نمی‌کنند. این الگو در افراد سالم از چشم‌ها به بینی و به دهان انجام می‌شود. در واقع ما صورت را نقطه‌گذاری می‌کنیم تا بعدا به خاطر بیاوریم.

برخی پزشکان که با افراد مبتلا به زوال عقل کار می‌کنند می‌توانند فرد مبتلا به زوال عقل را در زمان ملاقات‌ تشخیص دهند.

افراد مبتلا به زوال عقل ممکن است گاهی گمگشته به نظر برسند، زیرا برای بررسی محیط از جمله چهره افرادی که به تازگی ملاقات کرده‌اند، چشمانشان را از روی عمد حرکت نمی‌دهند.

آیا حرکات چشم حافظه را بهبود می‌بخشد؟

اگرچه حساسیت بصری با عملکرد حافظه در ارتباط است (حتی با استفاده از آزمایش‌های غیر بصری) متخصصان همچنان در حال آزمایش‌ هستند که آیا وادار کردن افراد به حرکات چشمی بیشتر به بهبود حافظه کمک می‌کند یا خیر.

به گزارش ایندیپندنت، برخی پژوهش‌ها نشان ‌می‌دهد که حرکات چشم می‌تواند حافظه را بهبود ببخشد. به گفته آن‌ها شاید همین توضیح دهد که چرا افرادی که بیشتر تلویزیون تماشا می‌کنند و بیشتر مطالعه می‌کنند، حافظه بهتری دارند.

به گفته متخصصان، هنگام تماشای تلویزیون یا مطالعه چشمان روی صفحه تلویزیون یا روی صفحه متن به جلو و عقب حرکت می‌کند. البته افرادی که بیشتر اهل مطالعه‌اند، مدت‌ زمان بیشتری را برای تحصیل سپری کرده‌اند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • انجام بزرگترین تونل نوری در بلوار پیامبر اعظم(ص)/جانمایی بیش از ۲۰۰ المان شهری در قم
  • معاون درمان وزیر بهداشت: پروانه ۱۰۰ بیمارستان دارای اخطار ایمنی تمدید نشد
  • رفع ۴۸ نقطه حادثه‌خیز شناسنامه‌دار از راه‌های استان
  • ارتقای کیفیت زندگی شهری به کمک رشد هوشمند
  • تکلیف مدیریت شهری در مشهد ایجاد زائرسرا‌های ارزان قیمت است
  • رونمایی از بسته هویت بصری طلایی سیمای کیش
  • تلاش مدیریت شهری اصفهان برای تسریع در حرکت وسایل حمل‌ونقل عمومی در شهر
  • رویکرد تقویت و اصلاح نور و رنگ در راستای بهبود کیفیت منظر شهری
  • وانت‌بارهای سنندج در آستانه ساماندهی/بیکاری عامل ایجاد شغل کاذب
  • روشی جدید برای پیش‌بینی احتمال ابتلا به زوال عقل