Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-25@15:40:15 GMT

دربار سعودی به دنبال آتش افروزی در خاورمیانه

تاریخ انتشار: ۱ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۵۰۸۱۶

دربار سعودی به دنبال آتش افروزی در خاورمیانه

تهران- ایرنا-برخی تحلیلگران و رسانه ها عقیده دارند هدف پادشاهی عربستان سعودی از برگزاری دو نشست اضطراری در مکه دامن زدن به موج ایران هراسی و انحراف افکار عمومی جهان از پیامد سیاست های فاجعه بار ائتلاف نظامی در یمن است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، انفجار در بندر الفجیره امارات و حمله پهپادی موفق انصارالله یمن به تاسیسات نفتی سعودی ها، سران این پادشاهی را بر آن داشت سرآسیمه مقدمات دو نشست اضطراری را برای بررسی این وقایع برنامه ریزی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دربار سعودی ادعا می کند این نشست را با هدف ارزیابی شرایط و اتخاذ پاسخی مناسب از سوی کشورهای عربی منطقه برگزار می کند.
اگرچه بررسی تاثیر حملات فوق بر صلح و امنیت منطقه ‌ای و بین ‌المللی درکنار ارزیابی پیامدهای آن بر ثبات بازار جهانی نفت در ظاهر مورد توجه بانیان نشست قرار دارد اما ناگفته پیداست این حرکت که با استقبال سریع امارات و بحرین هم روبرو شد با هدف تشدید ایران هراسی و هماهنگی اقدامات آتی علیه تهران صورت می گیرد.

**نشست مکه؛ ابتکار شکست خورده ریاض
گفته می شود پادشاه سعودی از سران کشورهای عربی برای حضور در نشست شورای همکاری خلیج فارس و نشست اتحادیه عرب دعوت به عمل آورد تا در روز سی ام ماه می (9 خرداد) در شهر مکه شرایط منطقه ای را بررسی کنند.
با این جود اختلاف ها در میان کشورهای عربی هنوز عمیق است و ریاض به عنوان مهمترین و پرنفوذترین عضو در هر دو سازمان نتوانسته است اختلافات میان اعضا را حل کند. این اختلافات گسترده در اجلاس چند ماه قبل که در لبنان برگزار شده بود هم کاملا آشکار بود. با این حال عربستان در باتلاق مهمترین شکاف سیاسی و دیپلماتیک با قطر گرفتار باقی مانده است.
در حالی که دربار سعودی مدعی شده است برای همه کشورهای عربی عضو این دو سازمان دعوت نامه ارسال شده است مقامات در دوحه قطر اعلام کردند هیچ دعوتنامه ای را دریافت نکرده اند. ریاض به گونه ای رفتار می کند گویی قطر را به هیچ عنوان نمی بیند. شبکه خبری «الجزیره» در گزارشی عنوان داشت که مقام های وزارت امور خارجه قطر اعلام کردند دوحه به این نشست دعوت نشده است.
به گزارش این شبکه قطری، باوجودی که ایران دست داشتن در این خرابکاری ها را رد می کند اما ریاض اتهام ها را علیه تهران تکرار می کند. با این وجود تنش در منطقه پس از تشدید فشارهای آمریکا علیه ایران که با خروج این کشور از برجام کلید خورد افزایش یافته است. کاخ سفید علاوه بر اینکه بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران تمرکز کرده، بر حضور نظامی خود در خلیج فارس هم افزوده است.

**ریاض به دنبال تحریک آمریکا است
ناظران این اقدام عربستان سعودی را بااهداف خاص منطقه ای و بین المللی ارزیابی می کنند که عمده ترین هدف آن نیز افزایش دشمنی ها با ایران و تحریک واشنگتن است. تارنمای خبری تحلیلی «المانیتور» در زمینه تمرکز ملک سلمان بر تشدید تنش با ایران آورده است: عربستان سعودی علاقه مند است تا ایالات متحده یک اقدام نظامی را علیه ایران انجام دهد و موجب تغییر نظام در این کشور شود. با این حال محمد بن سلمان ولیعهد دربار سعودی که رهبری اقدامات نظامی ریاض را برعهده دارد سابقه خوبی در این امور ندارد. شاید به همین دلیل باشد که این پادشاهی نشست مکه را برگزار می کند تا حمایت های کافی را در مقابل ایران کسب نماید.
طبق این تحلیل رسانه های دولتی ریاض آشکارا از حملات هوایی هدفمند ایالات متحده علیه اهدافی مشخص در ایران سخن می گویند. حتی در یکی از سرمقاله ها این اقدامات به تلافی حملات چند روز اخیر ضروری توصیف شد. برخی هم استدلال می کنند نیروی نظامی ایران ضعیف است و به راحتی از آمریکا شکست می خورد. براساس این نظریه پردازی های رسانه های وابسته به حکام ریاض، آن ها امیدوار هستند با اقدام آمریکا گروه های نزدیک به ایران در منطقه هم نابود شوند. اما براساس چنین تحلیلی، سعودی ها چهار سال قبل جنگی را علیه یمن به راه انداختند که تاکنون در به سرانجام رساندن آن ناکام بودند. آن ها پس از چند سال جنگ، شاهد توسعه چشمگیر پهپادهای یمنی ها هستند. حوثی ها تاکید می کنند خود این تصمیم ها را می گیرند و حمایت های ایران نقشی در آن ندارد.
در این چارچوب، جنگ یمن افکار عمومی و حتی روابط خارجی ریاض را هم تحت تاثیر قرار داده و حتی به عامل فشار بر ترامپ از سوی دموکرات ها در انتخابات 2020 تبدیل شده است. از طرف دیگر تمایل بن سلمان برای منحرف ساختن افکار عمومی از قتل «جمال خاشقچی» هم مطرح است. در این قضیه هم حتی کنگره آمریکا علیه سعودی ها مصوبه هایی را صادر کرد.
بنابر تحلیل المانیتور پادشاهی سعودی تلاش می کند با برگزاری نشست مکه و راه اندازی جنگ علیه ایران توجه ها را به سمت ایران منحرف سازد اما چنین موضوعی غیرقابل اجرا خواهد بود زیرا در آمریکا و در میان اعضای کنگره نگرانی های عیقی در مورد تاثیر مخرب جنگ با ایران که چهار برابر بزرگتر از عراق است وجود دارد. به طور کلی عربستان خود از خطر گریزان است و به دنبال درگیری نظامی مستقیم با ایران نیست.
اگرچه آن ها خود را مخالف جنگ منطقه ای می دانند اما به نظر می رسد به دنبال عملیات محدود مزدوران آمریکایی هستند و در نشست مکه به دنبال آماده سازی مقدمات چنین امری با تروریستی دانستن حملات اخیر هستند.
تارنمای موسسه «آنتی وار» نیز اعتقاد دارد هدف ریاض از این نشست آماده کردن زمینه برای حمله آمریکا به ایران است. گزارش این موسسه عنوان داشت ایالات متحده وقتی از ائتلاف سعودی علیه یمن حمایت کرد مرتکب اشتباهی بزرگ شد و اگر اکنون بار دیگر به عربستان اجازه دهد تا با استفاده از اهرم ایران، نظرها را از پیامدهای زشت و وحشتناک سیاست های خود منحرف سازد اشتباهی بزرگ تر را انجام داده است. آمریکا باید سال ها قبل پرونده جنایات جنگی را برای سعودی ها باز می کرد تا اکنون رهبران آن به دنبال راه اندازی جنگی دیگر به نفع خود نباشند. اکنون بهترین زمان است تا ایالات متحده با کم کردن حمایت های نظامی خود هرچه سریع تر از ریاض فاصله بگیرد.
در این راستا تحلیلگران توصیه می کنند آمریکا نباید بازیچه عربستان شود. ایالات متحده در عوض باید عربستان را آرام کند و رئیس جمهوی این کشور هم از انتشار توئیت های تحریک کننده ای که ممکن است باعث اقدام غیرمنطقی ریاض شود جلوگیری کند.
پژوهش**9130 **1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي نشست مكه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۵۰۸۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود

آفتاب‌‌نیوز :

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی در جمع خبرنگاران افزود: ما در سال‌های گذشته شاهد همکاری نظامی ایران و کره شمالی بوده ایم، اما توسعه گسترده پهپاد‌ها در همکاری ایران و روسیه در طول دو سال گذشته امری جدید بوده است.

او تصریح کرد: همچنین همکاری گسترده نظامی روسیه و کره شمالی نیز در دو سال گذشته افزایش یافته است. ما همچنین از نزدیک پیشنهادات نظامی روسیه به ایران و کره شمالی را که می‌تواند منجر به بی ثباتی در خاورمیانه و منطقه هند و اقیانوسیه شود، از نزدیک دنبال می‌کنیم.

مشاور امنیت ملی بایدن اضافه کرد: «اگر روسیه به ایران سلاح بدهد این موضوع ثبات در خاورمیانه را متزلزل می‌کند».

سالیوان مدعی شد: وضعیت کنونی در ارتباط با ایران در مقایسه با چند هفته گذشته متفاوت است. پس از حمله بی پروا و بی‌سابقه ۱۰ روز پیش ایران به اسرائیل، کشور‌های گروه ۷ تصمیم گرفتند که تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کنند.

مشاور امنیت ملی بایدن گفت: آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا در این زمینه با هم هماهنگ هستند. کنگره آمریکا اختیارات جدیدی به دولت خواهد داد که ما با استفاده از آن‌ها به منزوی کردن بیشتر ایران و افزایش فشار بر آن ادامه خواهیم داد.

مشاور امنیت ملی دولت آمریکا همچنین از احتمال سفر خود به عربستان سعودی در چند هفته آینده خبر داد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، سفر برنامه ریزی شده خود به عربستان سعودی را سه هفته پیش به دلیل آسیب به قفسه سینه و شکسته شدن یک دنده اش، به تعویق انداخت.

انتظار می‌رفت سالیوان با ولیعهد عربستان دیدار کند تا پیش نویس معاهده دفاعی آمریکا و عربستان و تفاهمات مربوط به حمایت واشنگتن از برنامه هسته‌ای غیرنظامی عربستان را مورد بحث قرار دهد.

مقامات آمریکایی امیدوارند این توافقنامه‌ها بتواند راه را برای عادی سازی روابط با اسرائیل هموار کند و به توافقی دوجانبه با سعودی‌ها برسند و به طور بالقوه آن را به نتانیاهو ارائه کنند، که یکی از شرایط توافق، تعهد به راهکار دو کشوری باشد.

در این صورت، نتانیاهو با یک انتخاب روبرو می‌شود: اگر موافقت کند، می‌تواند یک توافق صلح با عربستان سعودی را به دست آورد. اگر او نه بگوید، ممکن است به عنوان یک مرد مخالف جلوه کند و حمایت باقی مانده از سوی آمریکا را از دست بدهد.

با ادامه جنگ اسرائیل و حماس و چند ماه مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، مقامات کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا اذعان می‌کنند که شانس بسیار کمی برای دستیابی به توافقنامه عادی سازی روابط میان عربستان و اسرائیل وجود دارد.

موانع پیش روی این توافق شامل جنگ در غزه، وابستگی نتانیاهو به شرکای ائتلاف راست افراطی خود و سیاست داخلی آمریکا است. سعودی‌ها به صراحت اعلام کرده‌اند که برای پیشبرد عادی‌سازی روابط با اسرائیل، جنگ غزه باید پایان یابد و دولت اسرائیل باید به یک مسیر غیر قابل بازگشت به سمت راه کاردو کشور متعهد شود.

به نظر نمی‌رسد نتانیاهو به سمت پایان دادن به جنگ حرکت کند و او نه تنها با راهکار دو کشوری مخالف است، بلکه صرفاً ایده اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه پس از جنگ را رد می‌کند.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • بررسی تحولات خاورمیانه و شمال‌آفریقا با حضور اعضای بریکس در مسکو
  • آغاز به کار نشست تحولات خاورمیانه بریکس با حضور ایران در مسکو
  • درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه
  • آغاز به کار نشست تحولات خاورمیانه بریکس در مسکو
  • نشست اضطراری در تل‌آویو دربار احتمال صدور حکم بازداشت ازسوی لاهه!
  • آمریکا: ارسال سلاح به ایران و کره شمالی از سوی روسیه منجر به بی ثباتی منطقه می‌شود
  • چرا ایران بزرگ و قدرتمند نمی‌خواهد وارد جنگ با اسرائیل شود؟
  • بلینکن بزودی در عربستان؛ تداوم تلاش آمریکا برای رویای عادی سازی روابط اسرائیل با ریاض
  • گام‌های تهران و ریاض برای تقویت روابط
  • تثبیت قدرت ایران در خاورمیانه/ هیچ اقدامی علیه منافع ملی ما بی پاسخ نخواهد ماند