Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایلام - ایرنا -ایرنا-برای دریافت تصویری عینی و جامع از روند اجرا و پیشبرد برنامه توسعه به یقین یکی از بهترین منابع رسمی دستگاه فرا بخشی و کلان نگر و درعین حال تخصصی سازمان مدیریت و برنامه ریزی است که متکی به منابع واقعی و سندهای فرا دستی همچون برنامه ششم حاصل و دستاورد تلاش های اجرایی برای نیل به اهداف توسعه را به توضیح دهند

به گزارش ایرنا، با توجه به نقش اساسی و تاثیرگذار سازمان مدیریت و برنامه ریزی در حوزه های مختلفی چون جلسات اقتصاد مقاومتی، تعیین و رسیدگی به وضعیت واحدها وطرح های مختلف تولیدی، خدماتی و صنعتی، آمایش سرزمین، دریافت و تفکیک بودجه سالانه استانی و ملی، آمار سرانه جمعیت، نظارت بر عملکرد دستگاه ها و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. سوال و جواب مکتوبی با هدف ارائه جامع چند وچون روند توسعه ایلام در دومین سال برنامه ششم توسعه - سال 97- از سوی ایرنا با رحمت الله قیصوری رییس سازمان مدیریت استان انجام شده که شرح ان ونیز پیگیری برای سوالی احتمالی دریافته از پاسخ ها در قالب چندعنوان خبر مصاحبه و گزارش ارائه می شود.

** مطالعات آمایش استان در چه وضعیتی قرار دارد؟
در سال 97 مطالعات آمایش استان در کارگروه تخصصی آمایش، شورای برنامه ریزی و توسعه استان و شورای عالی آمایش به تصویب رسید و هم اکنون در حال ویرایش نهایی است.
وضعیت طرح های تملک دارائی های سرمایه ای مهم و تاثیرگذار استان در سال 1397 چگونه است؟

باتوجه به اینکه اکثر پروژه های ملی مربوط به استان در پیوست قانون بودجه از طرح های زیربنایی در مسیر زوار عتبات عالیات می باشند لذا پیگیری زیادی درخصوص تخصیص این طرح ها صورت گرفته و تخصیص مناسبی برای پروژه اخذ شده است.

** وضعیت اعتبارات هزینه ای و تملک دارائی های سرمایه ای استانی در لایحه بودجه سال 1398 کل کشور چگونه است؟
اعتبارات هزینه ای استان در لایحه بودجه سال 1398 در مقایسه با سال 1397حدود 23.5 درصد افزایش دارد.
اعتبارات هزینه ای استان در لایحه بودجه سال 1398 کل کشور بالغ بر 2 هزار و 743 میلیارد ریال است که در مجموع باتوجه به کاهش اعتبارات تملک دارائی¬های سرمایه ای در لایحه 1398 کل کشور، اعتبارات تملک دارائی های سرمایه ای استان در مقایسه با سال گذشته 9.2 درصد افزایش نشان می دهد.

** وضعیت پروژه های سفر ریاست محترم جمهور به استان چگونه است چه تعداد پروژه به اتمام رسیده و چه تعداد پروژه در دست اجرا می باشد؟
از مجموع 24 پروژه سفر ریاست جمهور به استان تعداد 15 پروژه به بهره برداری رسیده و تعداد 9 پروژه در دست اجرا است که با تامین اعتبار مناسب در سال 1398 به بهره¬برداری خواهند رسید.

** وضعیت اعتبارات طرح های ملی و ملی استانی شده مربوط به استان در لایحه بودجه 1398 کل کشور چگونه است؟
با وجود اینکه اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای در لایحه بودجه کل کشور به طور چشمگیری کاهش یافته است ولی باتوجه به پیگیری به عمل آمده و باعنایت به اینکه اکثر پروژه¬های ملی مربوط به این استان از پروژه های زیربنایی در مسیر عتبات عالیات بوده و یا از پروژه های سفر ریاست جمهوری است اعتبارات مناسبی در سال 1398 در لایحه بودجه کل کشور دارند.
بطوری که اعتبارات طرح های ملی استانی در لایحه بودجه 1398 نسبت به سال گذشته 31.6 درصد افزایش نشان می دهد و اعتبارات طرح های ملی مربوط به استان در لایحه بودجه سال 1398 کل کشور نسبت به سال 1397 حدود 22 درصد افزایش یافته است.

** در سال 1397 چند جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی تشکیل شده است و مهمترین اهداف ستاد در چه زمینه ای بوده است؟
در سال تعداد 39 جلسه ستاد اقتصاد مقاومتی و 47 جلسه کارشناسی اقتصاد مقاومتی برگزار شده است، در این جلسات 87 واحد تولیدی و معدنی، سه طرح گردشگری، سه طرح کشاورزی و یک طرح بازرگانی باعنوان نمایشگاه بین المللی ایلام مطرح و تمهیدات لازم برای راه اندازی آنها فراهم شد.
همچنین در این جلسات مهمترین اهداف شامل، رفع مشکلات واحدهای تولیدی، صنعتی، کشاورزی و گردشگری بوده از دستگاه¬های اجرایی تعداد 131 برنامه اصلی و 407پروژه در زیرمجموعه برنامه های اصلی اخذ شده است.

** وضعیت واگذاری پروژه ها به بخش غیر دولتی در استان ایلام به چه صورت است؟
در سال 1397تعداد 18 پروژه به بخش غیردولتی براساس ماده 27 قانون الحاق (2) و ماده 88 قانون تنظیم واگذار و همچنین 50 پروژه قابل واگذاری نیز شناسایی شده است که توسط دستگاه های اجرایی جهت واگذاری به فراخوان عمومی گذاشته شده اند.
** چند جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه در سال 1397 برگزار شده است و مهمترین موضوعات مطرح شده در جلسات شورای برنامه ریزی و توسعه استان چه می باشد؟
در سال 1397 تعداد 21 جلسه شورای برنامه ریزی و توسعه در استان برگزار شده که در این جلسات اعتبارات هزینه ای و تملک دارائی های سرمایه ای استانی و اعتبارات ردیف های متفرقه از جمله اعتبار موضوع زیرساخت عتبات عالیات، اعتبار موضوع قانون استفاده متوازن از امکانات کشور، اعتبارات ارتقاء شاخص های اقتصادی، اعتبارات موضوع 0.27 درصد مالیات بر ارزش افزوده توزیع شده است.
از دیگر موضوعاتی که در جلسات شورای برنامه ریزی و توسعه مطرح گردید تشریح قانون برنامه پنج ساله ششم کشور و قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور، بررسی و تصویب طرح جامع شهرهای استان، تبیین طرح آمایش استان و ویژگی های لایحه بودجه سال 1398 می باشد.
ضمناٌ در سال 1397 بمنظور شناسایی مشکلات شهرستان ها و بخش ها، تعداد 12 جلسه از جلسات شورای برنامه ریزی و توسعه استان در مراکز شهرستان ها و یا بخش ها برگزار شد.

** همانطور که مستحضرید یکی از وظایف معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی سازمان ، راهبری دستگاه های اجرایی در زمینه برنامه های تحول در نظام اداری و نظارت بر تحقق آنهاست ، مکانیزم معاونت مربوطه در سازمان در این راستا چیست ؟
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی از طریق مکانیزم هایی همچون برگزاری کارگاه های آسیب شناسی - توجیهی به تفکیک برنامه ها ومحورهای ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی، ساماندهی جلسات کارگروه های توسعه مدیریت دستگاه های اجرایی وکمیته های تخصصی ذیل آن با تدوین چارچوب واستانداردهای مورد انتظارازدستگاه های اجرایی وحضورفعال نمایندگان معاونت دراین جلسات، سعی در راهبری برنامه های تحول در نظام اداری دارد و با تدوین شاخص های اختصاصی دستگاه های اجرایی، تنظیم شاخص های اقتصادمقاومتی وارسال به سازمان مدیریت وبرنامه ریزی کشور و نهایتا با ارزیابی عملکرد دستگاه های اجرایی استاندارد وبعد شاخص های عمومی واختصاصی واقتصادمقاومتی درسامانه مدیریت عملکرد و بازرسی نامحسوس ازمیزان تحقق شاخصهای صیانت ازحقوق مردم، نسبت به نظارت بر تحقق اهداف برنامه های تحول در نظام اداری گام برداشته که در نهایت این مکانیزم های نظارتی منجر به انتخاب دستگاه های برتر و تجلیل از آنها در جشنواره شهید رجایی در هفته دولت می شود. که این مهم در سال 1397 با راهبری و ارزیابی مستقیم 55 دستگاه اجرایی تحقق یافت که نتیجه امر در قالب گزارشات تحلیلی عملکرد دستگاه های اجرایی استان منتشر شد .

** در وظایف معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی، راهبری و نظارت بر اجرای برنامه‌های توسعه منابع انسانی در دستگاه‌های اجرایی استان در حوزه‌های آمار و برنامه ‌ریزی نیروی انسانی و جذب نیروی انسانی، دیده می شود؛ در این زمینه عملکرد این معاونت در تحقق اهداف چگونه بوده است؟
در این راستا نیز معاونت در دولایه ورود کرده به گونه ای که در حوزه تشکیلات با نظارت، بررسی وتأیید اطلاعات ساختاردستگاه های اجرایی درسامانه ملی مدیریت ساختار از سال 1397 سعی در تشکیل و نظارت بر ساختار تشکیلاتی دارد و با راهبری وضعیت نیروی انسانی شاغل در دستگاه های اجرایی استان در سامانه کارمند ایران و نظارت بر جذب و استخدام، راهبری ونظارت برتکمیل اطلاعات فرم 6 (اطلاعات پرسنلی) موافقت نامه های دستگاه های تابع نظام بودجه استانی و نهایتا تهیه گزارش نیروی انسانی دستگاه های استانی در سالنامه ای که برای سال 1397در حال تدوین نهایی می باشد، سعی بر نظارت و ساماندهی امور منابع انسانی دستگاه های اجرایی دارد.

** در خصوص عملکرد نظام فنی و اجرایی در استان ایلام نظرتان را بیان فرمایید.
نظام فنی و اجرایی در دو حوزه شورای فنی و کارگروه های زیر مجموعه و امور مشاوران و پیمانکاران فعالیت می نماید که ابتدا در رابطه با شورای فنی عرض کنم تا بحال توانسته ایم 9 جلسه با 117 مصوبه در استان برگزار کنیم که موضوعاتی مانند بررسی تصمیمات کارگروه های زیر مجموعه، ساماندهی وضعیت واحدهای تولید مصالح ساختمانی، تعیین تکلیف کسورات بیمه تأمین اجتماعی و مالیات پروژه های عمرانی، پیگیری اخذ کارت مهارت فنی و حرفه ای کارگران ماهر و مواردی از این قبیل در خصوص ارتقاء کیفیت پروژه های عمرانی را شامل شده است. پایان بخش اول
7172/6034

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد سازمان مديريت و برنامه ريزي سال 1397

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۶۸۳۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عملکرد شهرداری تهران در سال ۱۴۰۲ | آیا کیفیت زندگی در تهران افزایش یافته است؟

همشهری آنلاین- زینب زینال زاده: توجه به مطالبات شهروندان، مهمترین رویکرد و سیاست مدیریت شهری این دوره بود و از این رو پویش امید و افتخار را عملیاتی کرد. پویشی که زمینه مشارکت شهروندان در شناسایی پروژه ها را فراهم می کرد و این طرح ها در قالب پروژه های توسعه محلی اجرایی می شد. شهردار تهران درآستانه یک سالگی تکیه زدنش به صندلی بهشت، در مراسم افتتاحیه پایانه اکباتان از طرح جدید شهرداری برای پیشبرد برنامه ها خبر داد و به پویش «امید و افتخار» اشاره کرد و از قرار جدید شهرداری با شهروندان خبر داد و اعلام کرد: «از امروز(۲۹ مرداد ۱۴۰۱) فاز جدید برنامه‌های شهری در آستانه یک سالگی مدیریت شهری رقم می‌خورد و شهروندان در قالب رویدادهای امید و افتخار شاهد افتتاح پروژه ها و تحول در پایتخت خواهند بود.»

بهبود کیفیت زندگی مردم

در ابتدا برخی از شهروندان تصور می کردند که این پویش هم مانند وعده ها محقق نمی شود اما گذشت زمان نشان داد که این برنامه جدی است. از ساخت و تکمیل مسیرهای بزرگراهی گرفته تا ساخت و توسعه میادین میوه و تره بار و ورود اتوبوسهای جدید در این پویش رقم خورد.

توزیع عادلانه سرانه های خدماتی

مدیریت شهری سعی دارد در پویش امید و افتخار فاصله شمال و جنوب شهر را کاهش دهد تا توزیع عادلانه ای در سرانه های خدماتی ایجاد شود. از این رو در انتخاب پروژه های شنبه های امید و افتخار سعی شده مشکلات و دغدغه های شهروندان حل و فصل شود. بگونه ای که توسعه حمل ونقل عمومی در راستای کنترل ترافیک و آلودگی هوا، پسماند شهری، توسعه زیرساخت های شهری، ارتقا سطح رفاه و شادابی شهروندان از اولویت های اصلی انتخاب پروژه های امیدو افتخار هستند.

اهم کلان پروژه های تهران

شهرداری تهران در قالب رویداد امید و افتخار پروژه ها توسعه محلی، منطقه ای، فرامنطقه ای و حتی کلان پروژه های پایتخت را بهره برداری یا عملیات عمرانی آنها را آغار کرد. در این میان پروژه هایی هستند که اجرای آنها قطعا گره ای از مشکلات شهر و شهروندان باز می کند. مانند اجرای طرح های بزرگراهی و افزایش کمربند سبز و بهبود ناوگان حمل و نقل عمومی که امروز در پایتخت مطالبه شهروندان است و مدیریت شهری هم در دوره ششم گام های موثر و بلندی در تحقق این مطالبات برداشته است.

بزرگراه شهید بروجردی

احداث پروژه بزرگراه شهید محمد بروجردی از سال ۱۳۸۸ توسط شهرداری منطقه ۱۸ آغاز شد و به دلیل وجود معارضین ملکی و تأسیساتی، سال ۹۳ که تنها ۶ درصد پیشرفت فیزیکی داشت به معاونت فنی عمرانی شهرداری تحویل داده شد. طی حدود هفت سال فعالیت اجرایی که افت و خیزهای بسیاری داشت در سال ۱۴۰۰ این پروژه به پیشرفت ۶۹ درصدی رسید و در نهایت با اهتمام مدیریت شهری دوره ششم آخرین معارضین ملکی و تأسیساتی رفع و پروژه سرعت گرفت و در کمتر از دو سال فاز اول آن بهره برداری شد. این بزرگراه به طول ۴.۷ کیلومتر در امتداد آزادراه تهران – ساوه حد فاصل بزرگراه آزادگان تا بلوار بهار است و هدف اصلی احداث این بزرگراه اتصال آزادراه تهران – ساوه به بزرگراه فتح و در امتداد آن به بزرگراه یادگار امام است.

کمربند سبز شهر تهران

طرح کمربند سبز شهر تهران به عنوان یکی از راهبردهای اصلی برنامه‌های زیست محیطی شهرداری تهران اجرا می شود به نحوی که افزایش سرانه فضای سبز، تلطیف و کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از توسعه بی رویه شهر و ساخت و ساز غیر مجاز از اهداف عالیه این طرح تعریف میشوند. وسعت جنگل‌کاری تا پایان سال گذشته ۴۶.۲۵۰ هکتار بوده و امسال جنگل کاری ۲۰۰۰ هکتار در دستور کار قرار دارد و سال آینده هم می بایست ۲۰۰۰ هکتار جنگل کاری انجام شود که قطعا طرح ۵۰ هزار هکتار جنگل کاری کمربند سبز پیرامونی شهر تهران تکمیل می شود. طرح جنوبی البرز یا کمربند سبز پایتخت نیز در ۱۳۰ هزار هکتار از وردیج آغاز و تا لواسان گسترش می‌یابد. سازمان بوستان ها و فضای سبز تهران هم امسال در مجموع هزار هکتار جنگل کاری در اراضی خجیر جنوبی، تلو، خاوری، رود دره ورداورد و کن و حاشیه بزرگراه خلیج فارس انجام داده است.

توسعه ایستگاه ها، ناوگان و خطوط مترو

در حال حاضر خطوط متروی هفتگانه تهران با حدود ۲۵۷ کیلومتر مسیر و ۱۴۹ ایستگاه در حال خدمات‌رسانی به شهروندان می‌باشد و تکمیل خطوط مترو به طول ۷۷ کیلومتر و ۴۴ ایستگاه در برنامه‌های شهرداری تهران تا پایان سال ۱۴۰۴ است. آغاز عملیات احداث خط ۱۰ و پیرو عقد تفاهم‌نامه با قرارگاه خاتم الانبیاء، عقد قرار داد برای آغاز احداث خط ۸ در سال ۱۴۰۳، عقد تفاهم نامه برای عملیاتی شدن خطوط ۹ و ۱۱ در سال آینده، دیگر اقدامات مدیریت شهری در ناوگان ریلی است. فعال شدن قرار داد ۶۳۰ دستگاه و افزایش ۲۵ درصدی تعهدات در این قرار داد و افزایش تعداد واگن ها به ۷۹۰ دستگاه هم در این دوره مدیریت شهری انجام شد.بهره‌برداری از ۳۹ کیلومتر و ۱۵ ایستگاه که افزایش طول شبکه مترو تهران به ۳۱۰ کیلومتر با ۱۵۶ ایستگاه (با احتساب ۲۶ کیلومتر مسیر هشتگرد به همراه ۲ ایستگاه) را به همراه داشت.

بهبود وضعیت اتوبوسرانی

ناوگان اتوبوسرانی تهران با عمر متوسط بیش از ۱۲ سال در وضعیت بحرانی قرار دارد و بازسازی اتوبوس به عنوان یک راهکار کوتاه‌مدت در برون رفت از وضعیت فعلی از اهمیت بسزایی برخوردار می‌باشد. بازسازی ۹۶۰ دستگاه اتوبوس فرسوده در سال ۱۴۰۲ (۵۰۰ دستگاه در نیمه اول سال با اولویت اتوبوس‌های دوکابین و ۴۶۰ دستگاه دیگر تا پایان سال) تحویل ۴۰ دستگاه اتوبوس تک کابین دیزلی از محل قرارداد منعقده با شرکت عقاب افشان (در سال ۱۴۰۱)، انعقاد قرارداد ۳۰۴۰ دستگاه اتوبوس و ... اهم اقدامات هستند.

ارتقای ناوگان تاکسیرانی

در ناوگان تاکسیرانی شهر تهران هم اقدامات ارزشمندی صورت گرفته است که می توان به برنامه ریزی برای نوسازی حداقل ۵۰۰۰ دستگاه تاکسی سواری فرسوده، پیش بینی حدود ۲۰,۰۰۰ ون مسافری و حداقل ۲,۰۰۰ دستگاه ون باری و انعقاد قرارداد ۵۰۰۰ دستگاه ون با شرکت ایران خودرو دیزل و ... اشاره کرد.

توسعه خودروهای برقی

با توجه به لزوم توجه جدی به کاهش آلودگی هوا در کلان‌شهر تهران، برقی‌سازی ناوگان به ویژه در بخش حمل و نقل عمومی به طور ویژه در دستور کار شهرداری قرار گرفته است. انعقاد قرارداد ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس برقی با خودروسازان داخلی، ورود ۵۰ دستگاه اتوبوس برقی از طریق بخش خصوصی جهت خط جمهوری – بهارستان، عقد قرارداد تأمین ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس برقی که ۳۰۲ دستگاه آن‌ها امسال تحویل داده می شود و ... توسط شهرداری تهران پیگیری شده است.

توسعه اماکن و فضاهای ورزشی

سیاست گذاری هوشمندانه و تدوین اولویت های راهبردی، جز برنامه های اصلی شهرداری تهران در جهت همگانی شدن ورزش در جامعه شهری است. این مهم، نیازمند برنامه های مدیریتی همه جانبه برای ایجاد هماهنگی و انسجام میان رشته های مختلف ورزشی و لحاظ نمودن نیازهای متنوع شهروندان، چگونگی توسعه زیر ساخت ها و فضاهای استاندارد ورزشی و ... است. احداث و بهسازی بیش از ۳۵ مجموعه ورزشی شامل ۱۳ زمین چمن مصنوعی بیش از ۳ سوله ورزشی و همچنین یکی از بزرگترین مرکز ورزشی کشور اهم اقدامات شهرداری تهران بوده که در مناطق ۳،۴،۷،۸،۱۲،۱۴،۱۵،۱۶،۱۷،۱۸،۱۸ و۲۲ بهره برداری شده اند.

تقاطع های غیرهمسطح

در راستای کاهش مسیر شهروندان و تکمیل مسیرهای تبادلی در تقاطع‌های غیرهمسطح بزرگراهی شهر تهران، احداث ۹۸ تقاطع غیرهمسطح در دستور کار شهرداری تهران در این دوره مدیریت شهری قرار گرفته است که در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۱ تقاطع و سال گذشته هم ۱۰ تقاطع تکمیل و به بهره‌برداری رسید.

مراکز عرضه میوه و تره بار

در پایان سال ۱۴۰۰ تعداد کل مراکز عرضه میوه و تره بار ۲۶۱ مرکز بوده، که طی سال های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ تعداد ۲۵ مرکز عرضه میوه و تره بار جدید توسط سازمان مدیریت میادین احداث و تعداد ۴ مرکز عرضه نیز تخریب و نوسازی و یک مرکز نیز توسعه یافته است. با احداث این مراکز میانگین سالانه کل محصولات عرضه شده از ۲۴۰۵ تن در روز به ۲۶۰۰ تن در روز افزایش خواهد یافت.

مناسب سازی معابر

مطابق اطلاعات و داده های ثبت شده در سامانه مدیریت و کنترل پروژه در ردیف‌های مربوط به مناسب‌سازی برای معلولین در نه ماهه اول سال ۱۴۰۲ معادل ۱۴۰ میلیارد تومان صورت وضعیت تایید شده است. مناسب سازی ۴۷۲ کیلومتر معبر،،مناسب سازی و بهسازی ۱۳۶ بوستان و فضای سبز شهر، بهسازی و مناسب سازی ۴۸ دستگاه ساختمان و... اهم اقدامات مدیریت شهری در این حوزه است.

کد خبر 841075 منبع: همشهری آنلاین برچسب‌ها طرح‌های عمرانی شهردارى تهران تهران

دیگر خبرها

  • پیگیری توسعه همه جانبه دستگاه ورزش و جوانان مازندران
  • عملکرد شهرداری تهران در سال ۱۴۰۲ | آیا کیفیت زندگی در تهران افزایش یافته است؟
  • سال ۱۴۰۲ به لحاظ بودجه‌ای و تأمین مالی دستگاه‌های اجرایی به خوبی پشت سر گذاشته شد
  • اولویت پروژه‌های عمرانی اردبیل در سال ۱۴۰۳ تکمیل پروژه‌های شاخص و اساسی است
  • لزوم پیگیری جدی و نگاه همه‌جانبه در تامین اعتبارات
  • بازدید رئیس کل دیوان محاسبات از سازمان برنامه و بودجه و خزانه داری 
  • بازدید دستغیب از سازمان برنامه و بودجه و خزانه داری کل کشور
  • بستر‌های مشارکت مردم در جهش تولید فراهم می‌شود
  • تدوین برنامه یکساله برای اجرای قانون هوای پاک
  • سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان کردستان باید اهداف دولت سیزدهم را محقق کند