Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-03-28@14:44:58 GMT

لزوم مدیریت یکپارچه مجموعه دریاچه شهدای خلیج فارس

تاریخ انتشار: ۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۶۸۴۵۳

لزوم مدیریت یکپارچه مجموعه دریاچه شهدای خلیج فارس

رییس کمیته معماری و طرح‌های شهری شورای شهر تهران با اشاره به لزوم مدیریت یکپارچه مجموعه دریاچه شهدای خلیج فارس گفت: به منظور مدیریت یکپارچه این مجموعه باید طرحی تهیه شود و در صورت لزوم در شورای شهر تهران به تصویب برسد.

به گزارش ایسنا،  علی اعطا در پنجاه و ششمین جلسه کمیته معماری و طرح های شهری شورای شهر تهران که با موضوع بررسی وضعیت اراضی اطراف دریاچه شهدای خلیج فارس (منطقه ۲۲) برگزار شد، با اشاره به بازدیدی که از محل این دریاچه به عمل آورده بود، اظهار کرد: در این بازدید با  روسای سازمان بازنشستگی و شرکت عمرانی کارکنان شهرداری صحبت کردم و مشخص شد به دلیل برخی ابهامات قانونی در رابطه با مدیریت یکپارچه دریاچه شهدای خلیج فارس مشکلاتی وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی با اشاره به اینکه هم اکنون سازمان بازنشستگی شهرداری تهران و شرکت عمرانی کارکنان وظیفه مدیریت این مجموعه را برعهده دارند، گفت: معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز تهیه طرح موضعی در این خصوص را آغاز کرده است.

رییس کمیته معماری و طرح‌های شهری شورای شهر تهران ادامه داد: برای اینکه سازمان متولی یعنی سازمان بازنشستگی شهرداری تهران و شرکت عمرانی کارکنان بتوانند به عنوان بهره بردار فعالیت کنند، لازم است طرح تفصیلی منطقه زودتر تهیه شود و به تایید مراجع تصویب برسد.

اعطا در ادامه اظهارکرد: ظاهرا پیش از این، مصوبه‌ای در کمیسیون ماده ۵ در سال ۹۱ وجود داشته است که چارچوب‌هایی را برای اراضی اطراف دریاچه  و نحوه استفاده از اراضی، سطح و سطوح آن را مشخص کرده و لازم است بررسی شود.

بنابر اعلام شهرنوشت، وی گفت: از طرفی مجموعه‌ای از مشکلات و ناهماهنگی‌ها میان شرکت عمرانی کارکنان و شهرداری مناطق نشان می‌دهد برای دستیابی به مدیریت یکپارچه اراضی اطراف دریاچه باید پیگیری‌های جدی تری انجام دهیم. در این رابطه در شهرداری در سال‌های گذشته مدیریت این اراضی به سازمان بازنشستگی واگذار شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: دریاچه خلیج فارس شوراي شهر تهران علی اعطا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۶۸۴۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پل حافظ در تهران ماندنی شد

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان، چند سالی است، یکی از مهمترین خبر‌های عمرانی شهر تهران، تصمیم نهایی مدیریت شهری برای جمع آوری پل پر خاطره و پر ترافیک حافظ است.

 نداشتن ایمنی و فرسودگی دلایل فنی مهندسین شهرداری تهران برای جمع آوری این پل بوده است. تا جاییکه به عنوان یکی از پل‌های ناایمن‌ تهران شناخته می‌شد.

در پنجمین دوره مدیریت شهری شاهد اوج تکرار ناایمنی این پل و برنامه‌های بی سرانجام جمع آوری آن بودیم و کارشناسان دوره پیشین شهری، تعمیر و نگهداشت پل حافظ را متحمل هزینه بسیار زیادی می‌دانستند و معتقد بودند هزینه برای حفظ این پل به صرفه نیست و باید جمع آوری شود. 

این موضوع در دوره مدیریت شهری ششم ادامه پیدا کرد و مطرح شد، عباس شعبانی معاون وقت شهرداری تهران با بیان اینکه پل حافظ در سال ۱۴۰۲ نیز حذف نمی‌شود، تصمیم گیری درباره جمع آوری این پل را منوط بر تعیین تکلیف وضعیت زیرگذر شمالی- جنوبی و شرقی- غربی می‌دانست که هنوز به نتیجه نرسیده بود و گفته بود باید به طور همزمان برداشت پل و ایجاد زیرگذر را انجام داد و نمی‌توانیم پل را برداریم و سپس به دنبال ایجاد زیرگذر برویم.

بعد از آن هادی حق بین معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران درباره سرانجام جمع‌آوری پل حافظ اینطور توضیح داده بود که از نظر سازمان مشاور و حوزه فنی عمرانی در صورتی که نیاز به حفظ این پل باشد، حافظ قطعاً به مقاوم سازی و بهسازی لرزه‌ای نیاز دارد.

وی با درباره اینکه این پل باید جمع شود یا نه؟ گفته بود: باید تأثیر جمع آوری پل بر شبکه ترافیکی را احصا کنیم و باید این موضوع را حوزه حمل و نقل و ترافیک به ما بگویند که اگر این پل را جمع کردیم؛ آیا نیاز به جایگزین دارد یا خیر؟ و آیا با کنترل زمان چراغ‌ها می‌توانند مدیریت ترافیک را انجام دهند؟ 

معاون شهردار تهران در ادامه تاکید کرده بود که معاونت حمل و نقل شهرداری تهران باید مشخص کند که همزمان با جمع آوری پل، تمهیدات اقدام بعدی پیش بینی شود و علت طولانی شدن این موضوع احصا تأثیرات ترافیکی بر شبکه است.

حق بین یادآور شده بود که این پروژه باید در یک زمان بسیار کوتاه در شرایط خاص و در زمان خاص با هماهنگی پلیس انجام شود زیرا برچیدن این پل ملاحظات اجرایی دارد که باید تمهیداتی را پیش بینی کنیم و اطلاع رسانی داشته باشیم و این موضوع مغفول نیست و بین دو حوزه فنی عمرانی و ترافیک در حال مبادله جوانب کار هستیم.

حالا بعد از گذشت ۴ ماه از اعلام این نظرات، مهدی صداقتی سرپرست سازمان مهندسی و عمران شهرداری تهران در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه با بررسی‌های ترافیکی صورت گرفته در معاونت فنی و عمرانی و تحلیل ترافیکی از سوی معاونت و سازمان حمل و نقل ترافیک، پل حافظ جمع آوری نخواهد شد، گفت: طبق تصمیم گرفته شده این پل مقاوم سازی می‌شود و تا حدود ۴۰ سال دیگر هم در برابر لرزه مقاوم خواهد بود.

پل حافظ از چهارراه کالج آغاز شده و از بالای خیابان جمهوری گذشته و تا خیابان هاتف و پیش از رسیدن به بازار موبایل ایران امتداد دارد.

این پل فلزی ۵۰ ساله که روزانه تعداد زیادی خودرو و موتورسیکلت از روی آن عبور می‌کنند تا به مراکز مهم اداری، تجاری و در نهایت به محدوده بازار تهران برسند.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری

دیگر خبرها

  • استفاده از دوربین‌های حرارتی جان چند مسافر نوروزی در شیراز را نجات داد
  • برگزاری مراسم شب های قدر در کنار شهدای تهران
  • لزوم خودداری از هرگونه فعالیت دریایی در خلیج فارس
  • برگزاری مراسم شب‌های قدر در جوار گلزار مطهر شهدای بهشت رضا(ع) مشهد
  • شیرازِ پس از باران، همچنان پاکیزه و زیبا
  • تاکید بر مقابله با رودخانه خواری / لزوم به‌روزرسانی نقشه خطرپذیری شهر تهران
  • امروز برگزار می شود؛ جشن با کیک ۲۰۰ متری و ۲ تنی برای تهرانی ها
  • پل حافظ در تهران ماندنی شد
  • توزیع ۱۳ هزار افطاری هر شب در تهران
  • توزیع ۱۳ هزار افطاری هرشب در تهران