Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک کارشناس مسائل بودجه با بیان اینکه‌، برنامه اصلاح ساختار بودجه دولت نمایشی است، گفت: انتشار محورهای کلی و همیشه درست، دردی از چالشها و انحرافات بودجه دوا نمی‌کند. ۰۳ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۹:۱۸ اقتصادی اقتصاد ایران نظرات - اخبار اقتصادی -

مرتضی خمسه، مدرس دانشگاه و متخصص مسائل حقوقی بودجه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،‌ با اشاره به الزامات برنامه اصلاح ساختار بودجه گفت: همه کارشناسانی که تغییرات اعمال شده طی چند سال اخیر بودجه را رصد کرده‌اند و با آسیب‌های بودجه ریزی کنونی آشنا هستند، با مشاهده خلاصه برنامه اصلاح ساختار متوجه خواهند شد که دولت یا نمی‌خواهد و یا نمی‌تواند این برنامه را پیاده کند و ظاهرا سرنوشت این برنامه نیز در حد شعار باقی خواهند ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته این کارشناس حوزه بودجه، در نیمه دی ماه دولت با یک ماه تاخیر به بهانه اصلاح ساختار بودجه،‌ لایحه بودجه را ارائه کرد؛ اما در نهایت مشخص شد که لایحه دولت تغییر محسوسی نسبت به سنوات قبل نداشته و هیچ اصلاحی در ساختار بودجه دیده نشد. البته بعدا گفته شد که با توجه به لزوم اصلاحات ساختاری و بنیادین، بخشی از تغییرات اعمال شده است و در آینده، اصلاحات به صورت کلی انجام خواهد شد که بر همین اساس یک مهلت 4 ماهه از سوی مقام معظم رهبری برای اصلاح ساختار بودجه در نظر گرفته شد که اردیبهشت‌ماه 98 این مهلت به پایان می‌رسید.

این کارشناس مسائل حقوقی بودجه گفت: در خصوص اصلاح ساختار بودجه، انتشار یک سری محورهای کلی و استفاده از مفاهیم همیشه درست، دردی را از چالشهای بودجه دوا نمی‌کند. بلکه اگر به دنبال اصلاح ساختار به منظور اثرگذاری واقعی هستیم بایستی یک سری تغییرات فوری و جهادی در ساختار بودجه‌ریزی کشور اعمال شود.

خمسه گفت: برنامه اصلاحات ساختاری بودجه بایستی در مدت زمان 4 ماهه رهبری و به صورت علمیاتی ارائه میشد، این در حالی است که دولت بعد از 4 ماه، برنامه‌ای میان‌مدت و برای بازه زمانی 5 ساله جهت اعمال برخی اصلاحات ارائه کرده است.

وی با اشاره به ادعاهای سیاسی دولت در خصوص کمبود منابع مالی و بسته بودن دامنه عمل خود گفت: به نظر می‌رسد دولت در این برنامه به دنبال اختیارات همه‌جانبه و انحصاری از جمله تسلط بیشتر بر منابع ورودی صندوق توسعه ملی است. یادآوری این نکته ضروری است که در بودجه 98 نیز قرار نبود که سهم صندوق توسعه ملی از منابع نفتی کاهش یابد و صرفاً مقرر شده بود تا با توجه به شرایط خاص تحریمی، در صورت کمبود منابع مالی، بخشی از سهم صندوق در سال 98 به صورت علی‌الحساب و به عنوان قرض توسط دولت استفاده شود؛ در حالی که در لایحه دولت که نهایتاً به تأیید مجلس نیز رسید، به جای تدبیر یاد شده، سهم صندوق کاهش یافت که به لحاظ آثار حقوقی و اقتصادی متفاوت است.

به گفته این کارشناس بودجه، در وضعیت فعلی، دولت دیگر نیازی به جبران میزان کسر شده از سهم صندوق توسعه ملی ندارد؛ ولی در حالت اول این کاهش باید جبران می‌شد. متأسفانه شورای نگهبان نیز بر کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی مهر تأیید زد. با توجه به این نکات به نظر می‌رسید یکی از محورهای اصلی اصلاح ساختار بودجه، کاهش وابستگی به نفت و به تبع آن افزایش سهم صندوق توسعه ملی و استفاده از سایر درآمدهای جایگزین باشد، در حالی که در برنامه مد نظر دولت با توجه به ذکر «اصلاح قاعده تسهیم منابع نفتی»، احتمالاً باید منتظر سهم‌خواهی بیشتر دولت از درآمدهای نفتی باشیم.

پرونده بودجه ایران‌ــ‌5|لزوم قطع رابطه انتفاع‌جویانه سیاستهای مالی و پولی/ پروژه‌های نیمه‌کاره نتیجه نظام بودجه‌ریزی است

خمسه با بیان به اینکه در برنامه اصلاح ساختاری بودجه، دولت به موضوعاتی مثل تثبیت اشتغال و اصلاح ساختار بودجه شرکت‌های دولتی اشاره کرده است، گفت: طی سال های اخیر با وجود طرح شدن شعارهای متعدد اقدام عملی در خصوص اصلاح این رویه‌ها انجام نشد و با توجه به منوط کردن اجرایی شدن برخی اصلاحات به یک دوره 5 ساله این برنامه اصلاحی نیز به سرنوشت برنامه‌های قبلی دچار خواهد شد.

این مدرس دانشگاه، با اشاره به برنامه دولت برای پیاده‌سازی شفافیت در بودجه، گفت: بهتر بود دولت برای «افزایش شفافیت»، که آن را یکی از دو پارادایم حاکم بر اصلاحات ساختاری بودجه عنوان کرده است، حکم قانونی ماده 29 برنامه ششم توسعه درخصوص انتشار فیش حقوقی مدیران را عملیاتی می‌کرد تا شاید بتوان صداقت دولت را در این ادعای جدید پذیرفت.

وی همچنین گفت: شفافیت گردش اقتصادی در لیبرال‌ترین نظام‌های دنیا هم پذیرفته شده است، اما در دولت هنوز در بدیهی‌ترین موضوعات مثل شفافیت حساب‌های بانکی برای تشخیص پردرآمدها و حذف بخش عمده‌ای از یارانه‌بگیرها اختلاف نظر وجود دارد و آن هم با این ادعا که «نمی‌توان در حساب مردم سرک کشید»!

این مدرس دانشگاه  افزود،‌ در سالهای قبل که فضا برای اجرای اصلاحات اقتصادی از جمله وصول مالیات بر عایدی سرمایه آماده بود، دولت چنین اقدامی را انجام نداد؛ در شرایط فعلی که با وضعیت اقتصادی سخت‌تری مواجه هستیم و دولت نیز به شدت از نارضایتی عمومی و آثار و تبعات اتخاذ چنین تصمیماتی بیمناک است، مشخص نیست دولت قادر خواهد بود اصلاحات ساختاری در بودجه کشور را پیاده کند یا نه! در عمل، تحقق این اصلاحات بعید به نظر می‌رسد.

خمسه در پایان گفت: به عقیده بنده برنامه اصلاحات ساختاری دولت یک برنامه شعاری یا نمایشی است که نمی‌تواند اهداف تعیین شده برای اصلاحات را به دنبال داشته باشد. نشانه واضح این موضوع نیز تعیین بازه 5 ساله برای پیاده سازی اصلاحات است. در حالی که شرایط اقتصادی کشور و فشارهای بیگانگان، نیازمند انجام اقدامات اساسی در حداقل زمان ممکن و با فوریت بالا است.

انتهای پیام/

R1389/P/S7,77/CT1 واژه های کاربردی مرتبط بودجه ایران

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بودجه ایران بودجه ایران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۷۱۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصویر ایران در جهان اسلام درباره اهتمام به قرآن اصلاح شد

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی گفت: یکی از دستاوردهای تلاش قرآنی در ماه رمضان این بود که تصویر کشورمان در فضای بین‌المللی به خصوص در جهان اسلام درباره اهتمام به قرآن اصلاح شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، در مراسم قدردانی از عوامل ویژه برنامه‌های قرآنی کشور طی سخنانی به گستردگی برنامه‌های تولید شده در ماه رمضان اشاره کرد و اظهار داشت: در اجرای این برنامه‌های قرآنی تمام دستگاه‌ها نقش داشتند و شاید سازمان تبلیغات اسلامی کمترین نقش را داشته است. همچنین شورای توسعه فرهنگ قرآنی نقش هماهنگی را به خوبی بر عهده گرفت.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: وزارت آموزش و پرورش در این ایام زحمت بسیاری کشیدند. همچنین همکاران ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز زحمات بسیاری  متقبل شدند.

او به برگزاری نمایشگاه قرآن در استان‌ها اشاره کرد و گفت: به نظر می‌رسد امسال برای اولین بار در تمامی استان‌ها نمایشگاه قرآن برگزار شد و نمایشگاه اصلی هم در مصلی امام خمینی(ره) در تهران دایر بود. بسیج، کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد و مهم‌تر از همه بخش مردمی در این نمایشگاه‌ها بسیار فعال بودند.

قمی به برنامه‌های قرآنی در سازمان صدا و سیما اشاره کرد و اظهار داشت: یک همگرایی در ماه مبارک رمضان حول محور قرآن شکل گرفت. نقطه تجلی همه این برنامه‌ها در رسانه ملی بود که این نقش را به خوبی ایفا کرد.

 

ضرورت تبیین تعامل قرآن و علم از سوی دانشمندان و اساتید

 

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی از درخشش برنامه محفل در روستای چارک یاد کرد و گفت: فراکسیون قرآن، عترت و نماز مجلس شورای اسلامی به مجموعه اقدامات متعددی که در روستاها شکل گرفت، توجه کند. به عنوان مثال اتفاقی که روستای چارک افتاد و برنامه محفل در آنجا درخشش داشت، اتفاق مبارکی بود که همین نکته نشان‌دهنده ظرفیت ایمان مردم است.

رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی از تلاش تولیدکنندگان و دست‌اندرکاران برنامه‌های سحر و افطار به تقویت حس قرآن دوستی مردم اشاره کرد و اظهار داشت: یک افکارسنجی انجام دادیم که نتایج آن قابل توجه است. در این افکارسنجی بسیاری به سؤالات پاسخ دادند. 75 درصد کسانی که پاسخ داده بودند از اینکه که قرآن را حفظ نکرده‌اند احساس خسارت کرده‌اند.

او ادامه داد: گام‌های بعدی در ترویج فرهنگ قرآنی را باید کیفی‌تر و مؤثرتر برداریم. یکی از دستاوردهای اتفاقات ماه رمضان این بود که تصویر ایران در فضای بین‌المللی به خصوص در جهان اسلام درباره اهتمام ایران به قرآن قدری تغییر کرده و اصلاح شد که این موضوع دستاورد مهمی است.

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • مجری اسبق برنامه سینمایی هفت: با زور و تهمت و تهدید فیلمساز نمی‌شوید
  • آیا ایران نفت خود را مفت می‌فروشد؟
  • دست برتر ایران و روایت وارونه غربگرایان
  • تصویر ایران در جهان اسلام درباره اهتمام به قرآن اصلاح شد
  • تحقق ۱۰۰ درصدی بودجه عمرانی منطقه ۵ در سال ۱۴۰۲
  • تحقق ۱۰۰ درصدی بودجه عمرانی منطقه پنج در سال ۱۴۰۲
  • طغیانی: اصلاح موانع سرمایه‌گذاری در مصوبه امروز مجلس
  • دارویار ۱۲۰ همت بودجه نیاز دارد
  • دارویار ۱۲۰ همت بودجه نیاز دارد/ ممکن است دچار چالش شویم
  • شرق: هیبت اسرائیل در حماسه حمله ایران فرو ریخت