Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-25@22:00:15 GMT

توقف سیاست تک فرزندی در چین

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۸۰۹۷۰

توقف سیاست تک فرزندی در چین

چین به عنوان پرجمعیت ترین کشور جهان هم اکنون دچار بحران جمعیت شده است. این کشور که از سه دهه پیش سیاست تک فرزندی را دنبال می کرد، امروز پس از ۳۵ سال به عواقب این اقدام آگاه شده و در پی جبران برآمده و آن را با سیاست دوفرزندی جایگزین نموده است. ۰۴ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۶ رسانه ها خواندنی نظرات - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه های خبرگزاری تسنیم، مقاومتی نیوز نوشت: براساس آمارهای سال 2019، کشور چین با جمعیت یک میلیارد و 420 میلیون نفری دارای بیشترین جمعیت در جهان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حال، این کشور در آستانه یک مشکل جمعیتی اساسی قرار گرفته است. سرعت رشد جمعیت در چین همواره رو به کاهش بوده و انتظار می‌رود این کشور در آینده ای نه چندان دور دچار بحران کاهش جمعیت یا پیری جمعیت شود.

در پی بروز برخی ابعاد این بحران اقداماتی در این کشور انجام گرفته اما کارآیی این اقدامات از نظر برخی کارشناسان محل اشکال است.

توقف سیاست تک‌فرزندی در چین پس از 35 سال

نرخ باروری در کشور چین از مقدار 6.03 در سال 1955 به 1.61 در سال 2019 رسیده است؛ مقداری که حتی از حد جانشینی 2.1 نیز پایین تر بوده و نشان می دهد چین با وجود جمعیت زیاد، با مشکلات جمعیتی روبرو خواهدشد.

کشور چین پس از 35 سال سیاست سختگیرانه تک فرزندی را متوقف کرده و به زوج ها اجازه می دهد دو فرزند داشته باشند. سیاست گذاران از برخی سخت گیری ها در مورد تعداد فرزند صرف نظر کرده و حتی احتمال این می رود که همه این محدودیت ها برداشته شوند.

لازم به ذکر است پیش تر میزان سخت گیری در اجرای قانون تک فرزندی به حدی بوده که در مواردی حتی مجریان قانون مادر باردار را وادار به سقط جنین کرده اند.

ابعاد بحران جمعیت در چین

جمعیت شناسان هشدار داده اند که جمعیت چین در یک دهه آینده کاهش خواهدیافت؛ این مساله می تواند موجب سقوط دومین اقتصاد بزرگ دنیا شود.

نرخ باروری سال گذشته در کشور، از زمان تشکیل جمهوری خلق چین در سال 1949 تا کنون بی سابقه بوده است. در این سال تنها 15.23 میلیون تولد گزارش شده که با مقدار 21 – 23 میلیون نفر که مورد نظر مسئولین است فاصله زیادی دارد.

جمعیت شناسان در داخل و خارج چین از مدت ها پیش هشدار داده بودند که نرخ پایین باروری در این کشور که چیزی بین 1.2 تا 1.5 فرزند به ازای هر زن است، کشور را به سمت یک بحران جمعیتی پیش خواهدبرد.

به هم خوردن تعادل جنسیتی از عواقب سیاست تک‌فرزندی

مشکل به همین جا ختم نمی شود، در پی سیاست تک فرزندی چینی ها اقداماتی همچون سقط جنین براساس جنسیت موجب به هم خوردن تعادل جنسیتی در این کشور شده است؛ به بیان دیگر بسیاری از مرد ها در چین هرگز نخواهند توانست زنی را به همسری برگزینند.

استیو سنگ، استاد مطالعات چین معاصر از دانشگاه ناتینگهام معتقد است مشکل عدم تعادل جنسیتی در حال تبدیل شدن به مشکلی عظیم و محوری است، وی توضیح داده است: «ما در مورد 20 تا 30 میلیون مرد جوان صحبت می کنیم که هرگز همسری نخواهندیافت. این مساله علاوه بر مشکلات متعدد اجتماعی، موجب خواهد شد تعداد زیادی از مردم هرگز توانایی باروری و تولید مثل نداشته باشند.»

این مساله حتی بر سیاست خارجی کشور نیز موثر خواهد بود؛ مطالعات تاریخی نشان داده است که کشورهایی با تعداد زیاد مردان مجرد در سن سربازی اقدامات خشونت طلبانه بیشتری را در حوزه سیاست نظامی خارجی مرتکب خواهند شد.

فرهنگ تک‌فرزندی مانع اصلاح سیاست‌های جمعیتی

نشست حزب کمونیست در پی نگرانی هایی در مورد اقتصاد دست به اصلاحاتی در حوزه اقتصادی زده است. در بیانیه این حزب در این مورد آمده است: اجرای کامل این سیاست که هر زوج مجاز باشد دو فرزند داشته باشد، پاسخ فعال و هوشمندانه ای به پیری جمعیت است.

اما این اقدامات خیلی کم و خیلی دیر به نظر می رسد. نرخ باروری به شدت کاهش یافته و به دلیل تغییر فرهنگ مردم و عدم تمایل آن ها به داشتن بیش از یک فرزند، احتمالا باز هم سیر کاهشی داشته باشد. بر اثر بهبود استاندارهای آموزشی و کاهش سطح درآمد ها، دختران جوان علیرغم تبلیغات دولتی و فشار خانواده ها ترجیح می دهند دیر تر ازدواج کرده و دیرتر بچه دار شوند.

مشکلات اقتصادی و فرهنگی، از مقصران کاهش فرزندآوری

لازم به ذکر است برخی کارشناسان کاهش نرخ باروری و عدم تمایل مردم به داشتن بیش از یک فرزند را ناشی از مشکلات معیشتی می دانند. آن ها معتقدند وضعیت اقتصادی دلیل اصلی عدم تمایل مردم به داشتن بیش از یک فرزند است. به عنوان مثال هزینه های تحصیل به حدی زیاد است که برخی خانواده ها مجبورند نیمی از درآمد خود را فقط صرف تحصیل فرزند خود نمایند.

از طرفی، برخی افراد مشکلات فرهنگی و به خصوص فرهنگ تک فرزندی که میان مردم تسری یافته را عامل بروز این مشکل می دانند. پس از چند دهه محدودیت تک فرزندی، مردم به این وضعیت عادت کرده و به تدریج تک فرزندی جزئی از فرهنگ مردم شده است. این افراد راهکار این مشکل را در تلاش بسیار برای اصلاح این فرهنگ و ایجاد دید مثبتی نسبت به داشتن دو فرزند می بینند.

پیش‌بینی آینده جمعیتی چین

یکی از اساتید اقتصاد دانشگاه پکن معتقد است نرخ زادوولد پس از سال 2018 سیر نزولی خواهد داشت. او بیان کرده است که گرچه در سال 2018 چین شاهد نرخ زادوولد پایینی بوده، اما در آینده نیز تعداد متولدین از این تعداد نیز کمتر خواهد بود. وی پیش بینی کرده که چین هرگز تولد بیش از 15 میلیون نوزاد را در سال تجربه نخواهد کرد.

در سال 2050 یک سوم جمعیت کشور چین بالای 60 سال خواهند بود، این مساله ضربات سنگینی نیز به جوان تر ها وارد خواهد آورد چرا که بسیاری از آن ها درگیر نگهداری از سالمندان خواهند شد.

با در نظر گرفتن جمعیت زیاد و نرخ رشد بالای جمعیت چین در گذشته و در مقایسه با کشورهای دیگر، بحران جمعیتی در این کشور می تواند زنگ خطری برای بسیاری کشور های دیگر باشد. لازم به ذکر است، چنان که توضیح داده شد، سیاست های جمعیتی امری زود بازده نبوده و سال ها زمان خواهد برد تا یک سیاست جدید بتواند تاثیرات خود را بر وضعیت فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور بگذارد.

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه رسانه‌ها

R41383/P/S9,1299/CT12

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۰۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شورای جوان سازی روستا‌ها تشکیل می‌شود

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس،حامد رستمی اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت در روستا‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و دولت همه توان خود را در این زمینه به کار می‌گیرد.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شورا‌های استانداری فارس اظهار داشت: فرهنگسازی برای تشکیل خانواده و فرزندآوری به همراه تحکیم بنیان خانواده از راهکار‌های عملیاتی در راستای اجرای سیاست‌های جمعیتی هستند.
رستمی از ظرفیت‌های روستایی به عنوان موتور محرک تولید یاد کرد و افزود: روستا‌های استان پهناور فارس پرچمدار تولید در ایران اسلامی هستند و تحقق شعار سال با هم افزایی روستانشینان ممکن خواهد بود.
وی اظهاری امیدواری کرد اجرای پروژه‌های محرومیت زدایی در روستا‌ها به مهاجرت معکوس منجر شده و با ارتقا کیفیت زندگی روستانشینان شاهد افزایش جمعیت روستایی و بالندگی کشور در عرصه تولید باشیم.
به گفته این مقام مسئول، تشکیل شورای جوان سازی در روستا‌ها با مدیریت دهیاری، اعضا فرمانده پایگاه‌های مقاومت، خانه‌های بهداشت و معتمدین محلی صورت می‌گیرد.

دیگر خبرها

  • «رزاق» بودن خداوند را در فرزندآوری فراموش نکنیم
  • واردات گوشت گرم به ۶۰۰ تن می‌رسد
  • شورای جوان سازی روستا‌ها تشکیل می‌شود
  • توقف شیب نزولی فرزندآوری در زنجان
  • ۲۳۰۰ قطعه زمین ویژه‌ طرح جوانی جمعیت در بیرجند آماده واگذاری است
  • مدیران در اجرای قانون جوانی جمعیت اهتمام ویژه داشته باشند
  • انتقاد از کم کاری برخی از ارگانها در حمایت از فرزند آوری
  • حمایت از لایحه جوانی جمعیت برنامه اصلی شهرداری قزوین
  • زندگی با چندفرزند لذت بخش است
  • مرخصی تحصیلی برای مادران دانشجو و دارای فرزند