Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-03-29@01:00:01 GMT

امانی: مسئولیت عواقب برجام با روحانی است

تاریخ انتشار: ۴ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۸۳۵۳۸

امانی: مسئولیت عواقب برجام با روحانی است

خبرگزاری تسنیم: مجتبی امانی کارشناس مسائل بین‌الملل درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری که فرمودند "من به برجام به آن صورتی که عمل و محقق شد، خیلی اعتقادی نداشتم و بارها نیز به خود مسئولان این کار از جمله به آقای رئیس‌جمهور و وزیر محترم امور خارجه این مطلب را گفتیم"، اظهار داشت: دولت جناب آقای روحانی پس از آنکه بر سر کار آمد، اعلام کرد که با وجود تحریم‌ها قادر به اداره کشور نیست و متاسفانه این پیام، بیش از اینکه مخاطب داخلی داشته باشد مخاطب خارجی پیدا کرد، بهمین‌ منظور هم مقام معظم رهبری با اقداماتی برای گفتگوی دولت با کشورهای 5+1 و در چارچوب هسته‌ای موافقت کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس پیشین دفتر حافظ منافع ایران در مصر افزود: البته این پیش‌فرض باعث شد که غربی‌ها با تشدید فشارهای اقتصادی و تحریم‌ها درصدد استفاده از این ابزارها برای کسب امتیازات بیشتر در مذاکرات باشند.

وی ادامه داد: موافقت مقام معظم رهبری باتوجه به پیش‌فرضی بود که دولت بیان کرده بود که کشور را با وجود تحریم‌‌ها نمی‌تواند اداره کند؛ چراکه دولت مسئول تامین معیشت مردم است و در صورت مخالفت مقام معظم رهبری با این گفتگوها، دولت می‌توانست ادعا کند در حل مشکلات اقتصادی کشور از او سلب اختیار شده است و به این ترتیب مسئولیت مشکلات اقتصادی کشور متوجه رهبری شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه براساس همین پیش‌فرض‌، گفتگوها شکل گرفت اما به‌دلیل مدیریت غلط این گفتگوها در صحنه داخلی، تا چندین سال اقتصاد کشور معطل مذاکرات بود، گفت: دولت می‌توانست با یک برنامه‌ریزی صحیح این دو را از هم جدا کند اما تمامی فعالیت‌های اقتصادی کشور به‌علت آنچه که من بزرگنمایی نتایج این مذاکرات می‌دانم، معطل این گفتگوها بود و به‌گونه‌ای رفتار کردند که گویا قرار است در گفتگوهای منتهی به برجام، تحول اقتصادی بسیار مهمی به سود ملت ایران رخ دهد.

امانی با یادآوری این نکته که کلیه دست‌اندرکاران اقتصادی از تولیدکنندگان تا تجار و واردکنندگان معطل بوجود آمدن شرایط مساعد بودند، خاطرنشان کرد: علی‌رغم توقع دولت که تصور می‌کرد ظرف دوسه ماه شرایط بهبود و تحریم‌ها رفع خواهد شد و یا در سفر آقای روحانی به آمریکا در شهریور 1393 اتفاقات مهمی رخ خواهد داد؛ اما غربی‌ها که تصور می‌کردند آثار تحریم‌ها موجب عقب نشینی ایران خواهد شد گفتگوها چندسال بطول کشید تا اینکه به توافقی به نام برجام دست یافتند.

رئیس پیشین دفتر حافظ منافع ایران در مصر با بیان اینکه در طول این مدت مقام معظم رهبری تذکرات خودشان را به رئیس‌جمهور و مسئولان مذاکره‌کننده می‌دادند تا خارج از موضوع هسته‌ای که همان اختیارات دولت است گفتگویی انجام نشود و ضمنا نتایج این توافقات بصورت نقدی و نه بصورت وعده دریافت شود، تصریح کرد: اظهارات ایشان کاملا ثبت شده است که تعهدات و مذاکرات و چارچوب آنها فقط در موضوع هسته‌ای باشد. همچنین موضوع مهم عدم اعتماد به طرف‌های خارجی و بسنده نکردن به وعده‌های آنها کاملا در اظهاراتشان موجود است.

وی افزود: در هرحال مسئولیت مذاکره با پیش‌فرضی که روحانی در ابتدای دولتش مطرح کرد، کاملا برعهده وی است. چندین‌بار هم اظهاراتی از سوی رئیس‌جمهور مبنی بر اینکه مسئولیت مذاکرات برعهده دولت است را مشاهده کردیم.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه راهی که دولت در گفتگو با طرف‌های خارجی انجام داد، تجربه فراوانی فراروی ملت ایران قرار داده و می‌توان از آن درس‌های لازم را برای آینده بگیریم، تاکید کرد: بنظر من تمرکز بر اینکه در برجام چه گذشت و بحث‌های حاشیه‌ای پیرامون آن باید جای خودش را به یک اتحاد ملی درباره عدم اعتماد به آمریکایی‌ها در چنین گفتگوهایی دهد و مسیر آینده ما را در تعامل با آنها مشخص کند.

امانی تصریح کرد: آمریکا با خروج خودش از برجام نهایت بی‌تعهدی و اعتمادناپذیری خود را به ایران و جهانیان بیشتر از قبل اثبات کرد و اروپا هم با وقت‌کشی نشان داد که در این‌باره بیشتر به‌دنبال منافع اقتصادی و سیاسی خودش است. ضمن تاکید بر اینکه مسئولیت ضرر و خسارت این گفتگوها متوجه دولت فعلی است باید سعی کنیم در آینده و با وجود همین دولت، راه اشتباهی که احیاناً طی شده را با تدبیر واقعی جبران کنیم و کسانی که از تعهدات خودشان فرار کردند را بتوانیم پشیمان کنیم.

منبع: فردا

کلیدواژه: روحانی برجام رهبری مذاکره با آمریکا مذاکرات هسته ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۸۳۵۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوته‌بین است / مدیران سازمان برنامه و بودجه فارغ التحصیل دانشگاه‌های درجه چندمند

 مهدی پازوکی استاد اقتصاد دانشگاه علامه در گفت‌وگو با رویداد۲۴ با اشاره به فقدان نظرات و تصمیم‌های کارشناسی، جای خالی مدیران متخصص و با تجربه را یکی از دلایل نابسامانی اقتصادی می‌داند.

بخش‌های مهم این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید؛

مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوته‌بین است

*برای اینکه مشکلات کشور را رفع کنیم، نیاز به برخورد کارشناسی و علمی داریم. یعنی ببنیم ریشه مشکلات کجاست، برای آن فرضیه درست کنیم و فرضیه را آزمون کنیم؛ در صورت جواب مثبت بپذریم و اگر جواب نداد، سراغ فرضیه دیگری برویم. مشکلی که وجود دارد این است که مدیران اجرایی کشور، دانش لازم را ندارند.

اکثر آنها به واسطه رابطه، مسئولیت گرفته‌اند و اینطور نیست که با تکیه بر دانش، لیاقت و کاردانی مسئولیتی را عهده‌دار شده باشند. در واقع یکی از مشکلات بارز اقتصاد ایران، «جهالت اقتصادی مدیران» است. به این معنی که افراد ضعیف و کوته‌بین، که باندی و رابطه‌ای انتخاب شده‌اند، منافع کشور را دچار خسران کرده‌اند.

*در فرورین سال ۱۴۰۱ و در حالی که هشت ماه از دوره دولت مستقر می‌گذشت، نرخ دلار ۲۷۵۰۰ تومان بود و در روز‌های پایانی ۱۴۰۲،  دلار وارد کانال ۶۰ هزارتومان شد. این یعنی ارزش پول ملی که شاخص اول اقتصاد محسوب می‌شود، بیش از ۱۰۰ درصد افزایش داشته که این نمی‌تواند ربطی به دولت قبلی داشته باشد. در واقع وقتی سیاست خارجی در خدمت توسعه اقتصادی نیست، هزینه اش را باید مردم بدهند.

*اقتصاد در حال حاضر دو مشکل اساسی دارد؛ اول اینکه اقتصاد در ایران بسته است و با جهان هیچ تعاملی ندارد، در حالی که ۹۰ درصد تجارت جهانی با دلار آمریکا و یوروی اروپا است. خودِ دلار به تنهایی حدود ۶۵ درصد تجارت جهانی را در دست دارد.

مشکل دوم اقتصاد در جمهوری اسلامی این است که برخلاف سنت شیعی و ارزش‌های اسلامی که تاکید دارد «اگر کسی از شما کاردان‌تر است، باید کنار بروید»، مدیران کنونی با حرص قدرت، ساختار‌ها را از بین برده‌اند. حتی مدیران مدارس هم اگر هم فکرشان نباشد، عوض می‌کنند. این طرز تفکر اگر اصلاح نشود، حتما هزینه‌های بسیار بالایی را به مصلحت عمومی تحمیل می‌کند. در واقع یکی از دلایل ناامیدی عمومی این است که مردم می‌بینند، آدم‌های کوتوله سر کار هستند و مسئولیت‌های بزرگ را عهده دار شده‌اند. مدیران سازمان برنامه و بودجه از دانشگاه‌های درجه چندم‌اند و سره را از ناسره تشخیص نمی‌دهند

*سازمان برنامه و بودجه که یکی از تخصصی و مهمترین بخش‌های مدیریتی کشور است، به قاعده باید باید حداقل۷۰ درصد از مدیرانش، از بدنه همین سازمان انتخاب شوند تا فعالیت‌شان توام با نتیجه مثبت باشد.

اما متاسفانه آنچه در دولت سیزدهم رخ داده، این است که مدیران سازمان برنامه و بودجه از فارغ التحصیلان دانشگاه‌های درجه چندم انتخاب شده‌ که به طور قطع به دلیل دانش پایین، سره را از ناسره نمی‌توانند تشخیص بدهند و به همین راحتی کشور را با چالش‌هایی جدی مواجه می‌کنند.

*انسان همیشه به امید زنده است. برخلاف نظر آن‌هایی که در ناامیدی به سر می‌برند، نظرم این است که آینده ایران روشن است. چرا؟ به این دلیل که تکنولوژی در حال تحول است و باعث می‌شود، نسل جدید و جامعه بداند و بفهمد، چه کسانی خادم‌اند و چه کسانی مسئولیت را برای منفعت‌طلبی می‌خواهند و دنبال رانت هستند. در حالی که تحریم مردم را گرفتار کرده است، کاسبان تحریم خوشحال‌اند چون از این طریق جیب‌شان را پر می‌کنند.

*بیش از ۲ سال و نیم است که دولت سیزدهم روی کار آمده است و مردم هیچ تحول اقتصادی و معیشتی را حس نمی‌کنند. چرا این اتفاق می‌افتد؟ چرا رقیبان منطقه‌ای ما روز به روز وضع شان از ما بهتر می‌شود؟ چون آن‌ها به سمت عقلانیت رفته و ما به سمت شعار رفته‌ایم. امروز اگر دولت ایران بتواند مقدمات همکاری با یک شرکت آمریکایی در صنعت نفت را آماده کند، این ماییم که بیشتر از آمریکایی‌ها سود خواهیم کرد. اما آقایان این را متوجه نیستند و به جای اینکه با بحران‌ها برخورد کارشناسی و علمی کنند، دائم به دنبال تنش‌زایی با دنیا هستند. اگر بحران نباشد، نمی‌توانند کشور را اداره کنند.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • متکی: نظارت مجلس در کشور ما قوی نیست
  • منوچهر متکی: دولت باید اقتصاد را رها کند
  • گیر و گور اقتصاد ایران چیست؟
  • نماینده مجلس: باید FATF، برجام و سند ۲۰۳۰ را در کشور بومی کنیم!
  • جلالی، نماینده مجلس: باید FATF، برجام و سند 2030 را در کشور بومی کنیم!
  • افشاگری ظریف در خصوص عدم احیای برجام در تابستان + فیلم
  • مشکل اقتصاد ایران، جهالت مدیران رانتی و کوته‌بین است / مدیران سازمان برنامه و بودجه فارغ التحصیل دانشگاه‌های درجه چندمند
  • پاسخ به ادعای تکراری دولت رئیسی و یک پیشنهاد
  • تعاون، کلید واژه تحقق شعار سال ۱۴۰۳
  • افشای دیدار ضدبرجامی جان کری و سعودالفیصل در داخل هواپیما به روایت روحانی /چه کسانی ترامپ را برای خروج از برجام تشویق کردند؟