Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-03-29@05:12:16 GMT

جمعیت لاکپشت‌های فراتی رو به انقراض رفت

تاریخ انتشار: ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۳۴۲۶۶

جمعیت لاکپشت‌های فراتی رو به انقراض رفت

اصغر مبارکی کارشناس محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با وضعیت لاکپشت‌های فراتی در ایران اظهار کرد: شمارش و برآورد جمعیتی لاکپشت‌های فراتی به دلیل این که حوزه گسترده و زندگی پنهایی دارند بسیار سخت است.

وی با بیان اینکه این گونه‌ها بیشتر زمان‌ها در آب هستند و به ندرت از آب خارج می‌شوند، افزود: این لاکپشت بسیار ترسو و محتاط است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مبارکی ادامه داد: گزارشات ما بیشتر مبنی بر گزارشات جوامع محلی است و در زمان‌های صید و نشانه گذاری می‌توانیم این گونه را شمارش کنیم.

این کارشناس محیط زیست بیان کرد: در برخی از زیستگاه‌ها می‌توان با تله گذاری این گونه را مشاهده کرد، اما براساس مشاهدات جمعیت این گونه بسیار کم است.

وی گفت: زیستگاه لاکپشت فراتی بسیار خاص است و سال‌هایی که در رودخانه‌هایی همچون دز و کرخه و یا هورالعظیم آب کم بود شانس این که بتوانیم زیستگاه‌ها را ارزیابی کنیم بیشتر بود، اما با افزایش سطح آب مشاهده این گونه‌ها به صفر می‌رسد.

مبارکی افزود: در دهه ۵۰ یا ۶۰ جمعیت این گونه‌ها در تالاب شادگان بسیار خوب بود، اما در چند سال اخیر بسیار کاهش یافته است.

این کارشناس محیط زیست اظهار کرد: برای رصد و مشاهده لاکپشت‌های فراتی نیازمند تجهیزات کامل و اعتباراتی برای استفاده از جوامع محلی هستیم.

وی افزود: جمعیت پراکنش جهانی لاکپشت فراتی محدود به کشور‌های ایران، عراق، ترکیه و سوریه بود که در کشور سوریه نزدیک به ۲۰ سال این گونه منقرض شده، در عراق نیز جمعیت این گونه پراکنده است.

مبارکی اضافه کرد: بیشترین جمعیت جهانی این گونه در ایران و ترکیه متمرکز شده است واین نیز به دلیل اقلیم منطقه است.

این کارشناس محیط زیست تصریح کرد: در کشور ترکیه به دلیل سدسازی‌های اخیر، شکل جریان آب و مسیر رودخانه تغییر و به زیستگاه لاکپشت فراتی آسیب وارد کرده است.

وی بیان کرد: در چند سال اخیر به دلیل کمبود بارش‌ها زیستگاه‌های این گونه رو به نابودی رفت و براساس گزارشات تلفات بسیاری از جمعیت این گونه را به دلیل این موضوع شاهد بودیم.

مبارکی گفت: وضعیت آلودگی زیستگاه‌های رودخانه‌ای همچون ورود فاضلاب آلوده و زباله بیشترین  عاملی است که منجر به کاهش جمعیت لاکپشت فراتی در ایران می‌شود.

یک کارشناس محیط زیست ادامه داد: همچنین فعالیت جوامع محلی که با قلاب به صید می‌پردازند و این گونه به دلیل این که گوشت خوار است به طعمه واکنش نشان می‌دهد و به قلاب‌ها گیر کرده و موجب ایجاد خطراتی برای خود و انسان مانند قطع انگشت می‌شود.

وی گفت: تور‌های ماهی گیری و یا پروانه قایق‌ها نیز از عوامل به خطر افتادن جمعیت این گونه‌ها هستند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: محیط زیست حیات وحش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۳۴۲۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اگر همۀ آتشفشان‌های زمین با هم فوران کنند چه می‌شود؟

راز بقا؛ گاهی فوران آتشفشان به خروج گدازه منجر می‌شود. گاهی نیز آثار و نشانه‌های فوران آتشفشان به شکل خروج ابر‌های خاکستری رنگ مواج در پهنه آسمان دیده می‌شود. به طورکلی فوران آتشفشان‌ها صرف‌نظر از این که می‌تواند چه پیامد‌هایی به همراه داشته باشد موجب رعب و وحشت می‌شود. حال تصور کنید اگر ۱۵۰۰ آتشفشان روی زمین یکباره فوران کند چه پیش خواهد آمد؟

به گزارش «زی‌سان» به نقل از راز بقا؛ مجموع آتشفشان‌های فعال در سطح زمین و آتشفشان‌هایی که در اعماق اقیانوس‌ها پنهان شده است حدود ۱۵۰۰ آتشفشان برآورد شده است. هر روز به طور متوسط ۱۰ تا ۲۰ آتشفشان در این کره خاکی فوران می‌کند. دانشمندان بر این باورند احتمال این که همه آتشفشان‌های روی زمین یکباره شروع به فوران کند بسیار ناچیز و به عبارتی غیرممکن است، اما اگر چنین اتفاقی روی دهد چه می‌شود؟ آیا در صورت وقوع چنین اتفاقی، زمین می‌تواند بدون مواجه شدن با هر گونه آسیب جدی از این اتفاق جان سالم به در ببرد؟

زمین شناسی از دانشگاه رادفورد ویرجینیا در پاسخ به این پرسش می‌گوید: حتی اگر آتشفشان‌های مخفی شده در اعماق اقیانوس‌ها را کنار بگذاریم و این طور تصور کنیم که روزی همه آتشفشان‌های فعال در سطح خشکی به طور همزمان شروع به فوران کند، باید بپذیریم اثرات ناشی از این پدیده مخرب به وقوع یک دومینوی زنجیره‌ای زیست محیطی منجر خواهد شد که حتی می‌تواند چند برابر مخرب‌تر از وقوع یک انفجار هسته‌ای باشد. در این شرایط زمین اتفاقات و رویداد‌های ناگواری را تجربه می‌کند که من به عنوان یک زمین شناس حاضر نیستم زنده باشم و چنین روز‌هایی را ببینم!

تاریکی، زمین را فرا می‌گیرد

محققان پیش بینی کرده اند اگر زمین چنین رویداد دور از انتظاری را تجربه کند و به عبارت دیگر روزی همه آتشفشان‌های روی زمین همزمان شروع به فوران کند، لایه‌ای ضخیم از خاکستر سطح زمین را همچون پوشش گسترده‌ای فرا می‌گیرد. به گونه‌ای که وجود چنین لایه ضخیمی مانند یک پوشش عایق عمل کرده و مانع رسیدن تابش نور خورشید به سطح زمین می‌شود؛ بنابراین زمین در تاریکی مطلق فرو می‌رود و این شرایط موجب ایجاد اختلال در عملکرد فرآیند فتوسنتز در گیاهان و در نتیجه از بین رفتن گیاهان و محصولات کشاورزی می‌شود.

ممانعت از تابش نور خورشید موجب می‌شود دمای زمین بشدت کاهش پیدا کند. براساس پیش بینی‌های ارائه شده از سوی محققان و دانشمندان، خاکستر ناشی از فوران آتشفشان‌ها تا ده سال در اتمسفر زمین باقی می‌ماند. فوران بعضی از آتشفشان‌ها با خروج مقادیر قابل توجهی خاکستر همراه است.

در مقابل فوران بعضی از آتشفشان‌ها مانند آتشفشان هاوایی موجب خروج جریان‌های گدازه از اعماق زمین می‌شود. سازمان زمین شناسی آمریکا فهرستی از ۱۵۰۰ آتشفشان بالقوه فعال را در کره زمین اعلام کرده است. در این فهرست به ابرآتشفشان یلواستون (Yellowstone) اشاره شده است. فوران این آتشفشان به ایجاد لایه ضخیمی از خاکستر منجر خواهد شد که آسمان ایالات متحده آمریکا را می‌پوشاند.

بارش باران اسیدی

گاز‌هایی که با فوران آتشفشان وارد اتمسفر می‌شود شامل ترکیبی از اسید هیدروکلریک، فلورید هیدروژن، سولفید هیدروژن و دی اکسید گوگرد است که پس از متراکم شدن در لایه‌های فوقانی جو به بارش باران‌های اسیدی منجر می‌شود. با بارش باران‌های اسیدی هر محصولی که از فوران آتشفشان جان سالم به در برده باشد و در زیر خاکستر یا گدازه‌های آتشفشانی مدفون نشده باشد، از بین می‌رود. این باران اسیدی آب‌های زیر زمینی و آب‌های سطحی اقیانوس‌ها را آلوده می‌کند.

اسیدی شدن اقیانوس ها، مرجان‌ها و موجودات دریایی را که پوسته سختی دارند از بین می‌برد. در چنین شرایطی ردپای انقراض موجودات دریایی به زنجیره‌های غذایی اقیانوسی کشیده می‌شود و در نتیجه زندگی موجودات دریایی و ماهی‌ها در معرض خطر انقراض قرار می‌گیرد. محققان شواهدی ارائه کرده اند که نشان می‌دهد بین اسیدی شدن اقیانوس‌ها و انقراض گسترده موجوداتی که در گذشته ساکن زمین بوده اند ارتباط معنی داری وجود دارد.

همچنین گفته می‌شود در انقراض موجوداتی که ۲۵۲ میلیون سال پیش یعنی پایان دوره پرمین ساکن زمین بودند، موجوداتی که ۲۰۱ میلیون سال پیش در دوره تریاسه منقرض شدند و همچنین انقراض گسترده موجودات در پایان دوره کرتاسه که ۶۵ میلیون سال پیش اتفاق افتاد، خروج گدازه‌های بازالتی نقش بسیار مهمی داشته است بنابراین شاید بتوان گفت خروج گدازه‌های بازالتی عامل اصلی انقراض گسترده موجودات زنده در دوره‌های زمانی مختلف بوده است.


انتشار گاز‌های گلخانه‌ای

فوران آتشفشان‌ها با انتشار خاکستر، گرد و غبار و گاز‌های مختلف به لایه استراتوسفر همراه است. این ذرات موجب بازتاب نور خورشید می‌شود و در نتیجه این پدیده می‌تواند دمای زمین را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. فوران کوه پیناتوبو در سال ۱۹۹۱ میلادی یکی از دو فوران بزرگ قرن بیستم است. این فوران آتشفشانی موجب شد میانگین دمای زمین به مدت دو سال ۰.۴ درجه سانتی گراد کاهش پیدا کند.

علاوه بر این فوران‌های آتشفشانی با خروج گاز گلخانه‌ای دی اکسیدکربن همراه است که می‌تواند تا حدی اثرات سرمایشی ناشی از انتشار ذرات خاکستر و گرد و غبار در اتمسفر را کاهش دهد. سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا وقوع چنین پدیده نادری یعنی فوران همزمان آتشفشان‌ها می‌تواند ترکیب جو را به گونه‌ای تغییر دهد که به مسمومیت ناشی از دی اکسیدکربن منجر شود؟

به گفته دانشمندان، مطالعه شیل‌های سیاه و سفید باستانی (نوعی سنگ دریایی) نشان می‌دهد در تاریخ زمین فجایع مشابهی رخ داده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات ثبت شده در سطح صخره‌های سنگی به این معنی است که سطح دی اکسیدکربن در دوره کرتاسه افزایش یافته و این تغییر به از بین رفتن زندگی موجودات دریایی در بخش‌هایی از اقیانوس‌ها و مسدود شدن جریان‌های اقیانوسی در اواخر دوره کرتاسه منجر شده است.

یعنی حدود ۹۰ میلیون سال پیش میزان دی اکسیدکربن در اتمسفر زمین ۲.۵ برابر امروز بوده است. این که اگر روزی به طور اتفاقی همه آتشفشان‌های روی زمین همزمان فوران کند چه اتفاقی می‌افتد موضوعی است که نمی‌توان با قطعیت درباره آن سخن گفت، اما حقیقت این است که وقوع چنین پدیده نادری می‌تواند با پیامد‌هایی همراه باشد که حیات موجودات مختلف و حتی گیاهان را در معرض خطر نابودی قرار دهد.

tags # زمین سایر اخبار (تصاویر) چند سال پس از مردن انسان‌ها زمین چه شکلی خواهد بود؟ آیا حیوانات هم از آمیزش جنسی لذت می‌برند؟ اگر ماه به زمین برخورد کند چه می‌شود؟ (عکس) انسان‌های امروز چقدر شبیه نئاندرتال‌‌ها هستند؛ از دماغ بزرگ تا کشیدن سیگار!

دیگر خبرها

  • وجود ۲۲ سایت زیستگاه گونه‌های مختلف جانوری و پرندگان در پشت سد‌ها و رودخانه‌ها
  • آغاز فنس‌کشی جاده انقراض یوزپلنگ ایرانی
  • (ویدئو) مشاهده یک خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت‌شده اشترانکوه
  • ثبت تصویر خرس قهوه‌ای در اشترانکوه لرستان + فیلم
  • ثبت تصویر خرس قهوه‌ای در اشترانکوه لرستان
  • ثبت تصویر خرس قهوه‌ای در اشترانکوه + فیلم
  • ثبت تصویر خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه
  • این حیوان عجیب تلف شده چیست؟
  • این حیوان عجیب تلف شده چیست؟ (+عکس)
  • اگر همۀ آتشفشان‌های زمین با هم فوران کنند چه می‌شود؟