Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-24@00:56:06 GMT

مراقبت از سالمندان مبتلا به فراموشی آسان می‌شود

تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۶۱۷۰۴

مراقبت از سالمندان مبتلا به فراموشی آسان می‌شود

پژوهشگران قصد دارند با طراحی و ابداع ربات‌های پرستار، مراقبت از سالمندان مبتلا به فراموشی را به یک کار ساده تبدیل کنند.

به گزارش ایسنا و به نقل از دیجیتال‌ترندز، در حال حاضر ربات‌های بسیاری برای کمک به افراد سالمند ابداع می‌شوند که انواع گوناگون از جمله دستیارهای هوشمند خانگی و ربات‌های پرستار را در بر می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این ربات‌ها می‌توانند کاربران سالمند خود را به فعالیت وادارند، مراقب آنها باشند و یا آنها را از خواب بیدار کنند. برخی از این ربات‌ها حتی برای مشاوره دادن به کاربران نیز مناسب هستند و می‌توانند راه‌هایی مانند تماشای تلویزیون و یا ورزش کردن را برای سرگرمی آنها پیشنهاد دهند.

این ربات‌ها می‌توانند یک راه حل مثبت و کارآمد برای مراقبت از سالمندان باشند و احساس تنهایی را در آنها از بین ببرند. شاید تبلیغات بسیاری در مورد ربات‌های پرستار دیده باشیم اما بسیاری و پژوهشگران و شرکت‌ها سعی دارند که واقعاً چنین ربات‌هایی را برای کمک به سالمندان طراحی کنند. شاید این ایده در ابتدا کمی ترسناک به نظر برسد اما نتایج آن واقعاً امیدوارکننده هستند.

پیشرفت ربات‌های اجتماعی

دلیل تمایل روزافزون مردم به ربات‌های پرستار، عجیب نیست. ربات‌ها با پیشرفت روزافزون و داشتن قابلیت‌های بیشتر برای تعامل گفتاری و فیزیکی با انسان، کارایی‌های جدیدی از خود نشان می‌دهند. مراقبت از سالمندانی که به بیماری‌های عصبی مانند فراموشی دچار هستند، یکی از کاربردهای قابل توجه این ربات‌ها به شمار می‌رود. این کاربرد، به خصوص در جوامعی که میزان تولد در آنها پایین است، بسیار مورد توجه خواهد بود. عجیب نیست که بسیاری از ربات‌های پرستار، در چین ابداع می‌شوند و بسیاری از پژوهش‌های حوزه رباتیک نیز در این کشور صورت می‌گیرد زیرا جمعیت جوان چین، به اندازه کافی نیست و امکان مراقبت از همه سالمندان توسط نیروی جوان وجود ندارد.

نتیجه ابتکاراتی که در حوزه علم رباتیک صورت می‌گیرند، ابداع ربات‌های کارآمدی است که برای کمک به سالمندان طراحی شده‌اند. اگرچه این ربات‌ها نمی‌توانند از عهده وظایف فیزیکی مانند آماده کردن غذا یا برداشتن اجسام برآیند اما می‌توانند کاربر را از نظر احساسی حمایت کنند. یکی از این ربات‌ها، رباتی موسوم به "پارو" (Paro) است که به یک فوک شباهت دارد و می‌تواند با ردیابی صدای کاربر، او را پیدا و ارتباط چشمی خود را با او حفظ کند. این ربات، توانایی لامسه و واکنش نشان دادن را نیز دارد.

پارو، نخستین نمونه از ربات‌های نوع خود به شمار می‌رود اما قطعاً آخرین آنها نیست. این ربات با قیمت حدود ۶۴۰۰ دلار به بازار عرضه شده که برای بیشتر مردم، بسیار بالاست اما نمونه‌های ارزان‌تری هم وجود دارند. سگ رباتیک موسوم به "تام‌بوت" (Tombot)، یکی از این ربات‌هاست.

شاید ربات‌هایی مانند پارو و تام‌بوت، تفاوت چندانی با ربات‌های دیگر نداشته باشند اما یکی از دلایل محبوبیت آنها این است که می‌توانند از عهده تعامل با انسان و ارتباط اجتماعی برآیند. تعامل با این ربات‌ها می‌تواند به بهبود احساس افسردگی و انفعال کاربران سالمند کمک کند تا بتوانند ارتباط اجتماعی بهتری داشته باشند.

این ربات‌ها می‌توانند به افراد مبتلا به فراموشی نیز کمک کنند تا احساس خونسردی و آرامش خود را به دست آورند. پژوهشی که اخیراً درباره تعامل با ربات‌های پرستار انجام شد، ربات پارو توانست به یک زن مبتلا به فراموشی متوسط که با هیچکس صحبت نمی‌کرد کمک کند تا علاوه بر شروع صحبت، به پرورش و مراقبت از حیوانات بپردازد.

کمک کردن به پرستاران

ربات‌ها می‌توانند علاوه بر بیماران، برای کسانی که از آنها مراقبت می‌کنند نیز سودمند باشند. این ربات‌ها با انجام دادن برخی کارهای فیزیکی می‌توانند به صرفه‌جویی در هزینه و انرژی کمک کنند تا بدین ترتیب پرستاران و مراقبان بیمار بتوانند تعامل بیشتری با او داشته باشند. این توانایی ربات‌ها می‌تواند نیازهای روحی پرستارانی که مجبور به مراقبت از بیماران مبتلا به فراموشی هستند نیز تا حدودی تامین کند.

"لورال ریک"(Laurel Riek)، استادیار علوم رایانه و مهندسی "دانشگاه کالیفرنیا، سن دیه‌گو"(UCSD) در این باره گفت: معمولاً کسانی که مراقبت از بیماران مبتلا به فراموشی را به عهده دارند هم به سطح بالایی از مشکلات فیزیکی، شناختی و روحی دچار می‌شوند زیرا این افراد به خاطر مراقبت زیاد از بیماران، خود را نادیده می‌گیرند. شاید فناوری بتواند راهی برای حمایت روحی و عاطفی پرستاران ارائه دهد.

ریک و گروهش، شش ماه را صرف کار با اعضای خانواده، مددکاران اجتماعی و پرستاران بیماران مبتلا به فراموشی کردند تا بتوانند راهی برای پاسخ به نیازهای روحی آنها پیدا کنند. این گروه پژوهشی در بخشی از کار خود، ربات‌هایی را برای کمک به پرستاران طراحی کردند. پژوهش آنها می‌تواند کارایی ربات‌های پرستار را در مراقبت از بیماران و پرستاران آنها مشخص کند.

ریک افزود: نکته جالب پژوهش ما این بود که پرستاران، ربات‌ها را مانند وسیله‌ای برای برقراری لحظات شاد میان خود و بیماران تحت مراقبت می‌دیدند. جالب‌تر اینکه پرستاران تلاش کردند ربات‌های خود را از نظر ظاهری و رفتاری طراحی کنند. آنها برای مراقبت از بیماران مبتلا به فراموشی که در مراحل ابتدایی بیماری قرار داشتند، ربات‌هایی را می‌خواستند که به بهبود روابط میان آنها و بیماران کمک کنند اما برای بیمارانی که در مراحل پیشرفته فراموشی قرار داشتند، ربات‌هایی را ترجیح دادند که بتوانند آنها را در برقراری تعامل با بیماران یاری دهند.

پروژه‌هایی از این دست می‌توانند بینش‌های گسترده‌ای را در مورد نقش ربات‌ها در این گونه تعامل‌ها ارائه دهند.

ریک ادامه داد: ما در حال حاضر تلاش می‌کنیم ربات‌های پیشرفته‌ای ارائه دهیم که بر اساس طراحی پرستاران ساخته شده‌اند. هدف ما این است که ربات‌های پرستار را از مرحله آزمایشی به مرحله اجرایی برسانیم و به خانه‌ها وارد کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ربات سالمندان فراموشی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۶۱۷۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح پایلوت و رایگان غربالگری شناسایی اختلالات شناختی سالمندان

افروز صفاری فرد مدیرکل دفتر پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی بهزیستی کشور با اشاره به افزایش رشد سالمندی در کشور گفت: طبق تعریف سازمان بهداشت جهانی به تمامی افراد بالا‌ی ۶۵ سال سالمند گفته می‌شود. به طور متوسط میزان رشد جهانی جمعیت سالمندان بالای ۶۵ سال هر ساله ۲.۵ درصد است. در ایران میزان رشد از ۴.۳ درصد در سال ۱۳۷۵، به ۵.۲ درصد در سال ۱۳۸۵ افزایش یافته است.

 بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی تا سال ۲۰۵۰ جمعیت سالمندان ایران، ۲۶ درصد کل جمعیت کشور را تشکیل خواهد داد. وی با بیان اینکه دمانس، بیشتر در افراد بالای ۶۵ سال دیده می‌شود، افزود: با توجه به رشد جمعیت سالمندی در کشور در آینده‌ای نه‌چندان دور با بیماری‌های شایع دوران سالمندی مواجه خواهیم شد. مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی بهزیستی کشور با تأکید بر توجه ویژه به مشکلاتی که بر اثر رشد جمعیت سالمندی ایجاد خواهد شد، درباره غربالگری اختلالات شناختی- دمانس در سالمندان گفت: با توجه به رشد جمعیت سالمندی در کشور و لزوم پرداختن به این مقوله، غربالگری افراد در محدوده سنی ۶۰ تا ۷۵ سال به صورت پایلوت در استان‌های یزد و قزوین در دستور کار قرار گرفت.

وی با بیان اینکه طرح مذکور دارای چهار مرحله آگاه‌سازی، غربالگری، تشخیص مداخلات درمانی و توانبخشی است، گفت: غربالگران، آموزش‌های لازم را دیده‌اند و تست‌های غربالگری برای‌شان تعریف شده است. آگاه‌سازی به صورت استفاده از پمفلت، جزوه، پوستر، بروشور آموزشی و برگزاری کلاس‌های آموزشی انجام می‌شود. آزمون‌های غربالگری بر اساس الگوریتم‌های پیش‌بینی شده در طرح انجام خواهد شد و در صورت شناسایی موارد پرخطر، برای تشخیص دمانس پیش‌رونده به متخصصین ارجاع داده می‌شوند تا بر اساس پروتکل تشخیصی مندرج در سند ملی دمانس، اقدامات تشخیصی انجام شود. درصورت لزوم این افراد برای دریافت مداخلات درمانی و توانبخشی به مراکز تخصصی ارجاع داده خواهند شد.

تشخیص زودهنگام از افت عملکرد افراد جلوگیری می‌کند

صفاری‌فرد گفت: پس از انجام فراخوان در این دو استان برای جذب کارشناسان و پزشکان واجد شرایط، در مجموع تعداد ۲۱۹ نفر کارشناس دارای مدرک روانشناسی و ۱۹ پزشک با تخصص‌های مغز و اعصاب، اعصاب و روان و طب سالمندی انتخاب شدند و در کلاس‌های آموزشی ویژه طرح دمانس شرکت کردند. دوره آموزشی ویژه کارشناسان غربالگر و پزشکان شامل آموزش‌های تئوری و عملی، انجام تست‌های مشخص روی سالمندان و آشنایی با سامانه ویژه طرح برای وارد کردن اطلاعات و داده‌ها در نرم‌افزار مربوطه بود.

وی هدف از اجرای این طرح را تشخیص بموقع این بیماری (دمانس) دانست و گفت: تشخیص بموقع دمانس و آلزایمر می‌تواند از افت عملکرد فرد جلوگیری کند و هر یک سالی که این بیماری زودتر شناسایی شود، می‌توان افت عملکرد فرد را پنج سال به تعویق انداخت. با آزمون‌هایی که بتوانند غربالگری دقیق‌تری را در سنین پایین‌تر انجام دهند می‌توان به درمان بیماری و پیشگیری از ورود بیماران به مراحل بالای بیماری کمک کرد. این در حالی است که فشار بار مراقبتی ناشی از ابتلا به دمانس، چالش بزرگی برای اقتصاد، بهداشت و آینده جوامع ایجاد می‌کند.

سالمندان برای انجام غربالگری چه کنند؟

مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی بهزیستی کشور گفت: در حال حاضر طبق دستورالعمل ویژه طرح دمانس- وفق برنامه کشوری دمانس در نظام سلامت ایران- مراحل آگاه‌سازی، اطلاع‌رسانی، فراخوان و جذب نیرو‌های کارشناسی و پزشکان واجد شرایط و آموزش‌های کامل ایشان انجام شده است. غربالگری سالمندان توسط کارشناسان غربالگر آموزش‌دیده در مجموع در ۹۲ پایگاه در دو استان یزد و قزوین در حال انجام است. این پایگاه‌ها شامل مراکز روزانه سالمندی توانبخشی، کانون بازنشستگان، مراکز سالمندی شهرداری و ... است.

صفاری‌فرد افزود: سالمندان مشکوک به ابتلا به دمانس، بر اساس نتایج حاصله از انجام ۴ تست ویژه غربالگری توسط غربالگران آموزش‌دیده، به پزشکان متخصص آموزش‌دیده ارجاع می‌شوند و در نهایت سالمندان با تشخیص نهایی دمانس، برای مداخلات درمانی و توانمندسازی ارجاع می‌شوند.

وی تأکید کرد: تمامی هزینه‌های غربالگری تا مرحله تشخیص بر عهده دفتر پیشگیری از معلولیت‌ها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور است و اقدامات لازم برای تسهیل دسترسی سالمندان با تشخیص دمانس برای دستیابی به خدمات توانمندسازی مراکز روزانه سالمندی تحت نظارت سازمان بهزیستی کشور با معاونت توانبخشی انجام شده است.

به گفته مدیر کل دفتر پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی کشور تا کنون برای ۵۴ هزار سالمند در دو استان یزد و قزوین، غربالگری دمانس انجام شده است.

روزنامه ایران

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون

دیگر خبرها

  • عملکرد وحشتناک ربات شعله افکن
  • معاینه رایگان سالمندان کم توان در هفته سلامت
  • آیا هیپنوتیزم برای درمان بیماران مبتلا به سرطان مفید است؟
  • گرسنگی، عامل شهادت شمار زیادی از کودکان و سالمندان در نوار غزه
  • جزییات تازه از اسم بیماری که ترانه علیدوستی به آن مبتلا شده است
  • اجرای طرح پایلوت و رایگان غربالگری شناسایی اختلالات شناختی سالمندان
  • (ویدئو) سگ‌های درمانگر
  • بیماریابی در بوشهر افزایش یافت/ تقویت مراکز مراقبت سلامت در استان
  • رباتی که خستگی بر او غلبه کرد! + فیلم
  • درمان رایگان بیماران هپاتیت C؟