Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-25@14:10:30 GMT

روش‌های خانگی تشخیص شیر‌ آلوده

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۲۸۹۰۵

شیر به دلایل متعدد دچار آلودگی هم می‌شود. در ادامه به معرفی انواع آلاینده‌های شیر و روش‌های شناسایی آن‌ها می‌پردازیم. ناطقان: شیر اولین ماده غذایی مصرفی انسان از بدو تولد است که در رژیم غذایی بیماران هم قرار دارد و مصرف آن در برنامه غذایی روزانه بیشتر افراد جامعه توصیه می‌شود. اما شیر به دلایل متعدد دچار آلودگی هم می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ادامه به معرفی انواع آلاینده‌های شیر و روش‌های شناسایی آن‌ها می‌پردازیم.

آلاینده‌های شیر
با افزایش روزافزون مصرف سموم درکشاورزی و آنتی بیوتیک‌ها در درمان بیماری‌های دامی، میزان آلاینده‌های شیمیایی تهدید کننده سلامت شیر هم افزایش یافته است. نیاز به روش‌های آزمایشگاهی به منظور تشخیص آلودگی‌ها، امکان تشخیص آلاینده‌ها را در مراکز تولید و توزیع لبنیات سنتی دشوار کرده است. با توجه به این که مراکز توزیع سنتی مقدار کمتری از چرخه توزیع را بر عهده دارند، لازم است این مراکز در انتخاب تولید کننده‌های شیر دقت بیشتری داشته باشند. اما قاعدتا کارخانه‌های لبنیات با داشتن آزمایشگاه‌ها و دستگاه‌های مجهز، توانایی جلوگیری از ورود محصولات آلوده به چرخه مصرف را دارند.

بار میکروبی و استفاده ازآنتی بیوتیک
تغییرات میکروبی، یکی دیگر از معضلات موجود در شیر خام است که می‌تواند بر ماندگاری و به طور کلی سلامت مصرف کننده تاثیر داشته باشد. متاسفانه نمونه‌هایی با بار میکروبی بالا توسط دلالان سودجو خریداری می‌شود و آن‌ها با اضافه کردن بعضی ترکیبات، میزان بار میکروبی آن را در زمان نظارت کاهش می‌دهند. این افزودنی‌ها تاثیر بدی بر سلامت شیر دارد. برای تولید یک شیر سالم، دام داران باید از مصرف علوفه و خوراکی‌های حاوی کپک و قارچ برای دام خودداری کنند، زیرا باعث افزایش توکسین‌ها در بدن دام و در نتیجه آلودگی شیر می‌شود.

تقلبات در شیر
اضافه کردن موادی که ایمنی و استاندارد شیر را تحت تاثیر قرار می‌دهد، تقلب محسوب می‌شود. به عنوان مثال می‌توان به بازدارنده رشد میکروبی مانند آب اکسیژنه (وایتکس)، فرمالین، بورات‌ها، سوربات‌ها و آنتی بیوتیک‌ها اشاره کرد که روش تشخیص آن‌ها در شیر نیاز به تخصص خاص یا محلول‌های ویژه‌ای دارد. از دیگر مواد غیر مجاز اضافه شده به شیر می‌توان نمک، شیر خشک، شکر، اوره، آب و نگه دارنده‌ها را نام برد که باعث تغییر در طعم و کف کردن زیاد هنگام جوشیدن و تغییر پارامتر‌هایی همچون نقطه انجماد می‌شود. با وجود این، روش‌های ساده‌ای برای تشخیص تقلبات در شیر وجود دارد که مصرف کننده‌ها با توجه به گرم شدن هوا وکاهش مدت ماندگاری شیر، می‌توانند به راحتی در منزل آن‌ها را به کار گیرند.

این روش‌ها به قرار زیر است:
* اضافه کردن شوینده
در صورتی که به ۵ میلی لیتر شیر، همان مقدار آب اضافه و پس از تکان دادن آن کف مشاهده شود، می‌تواند گواه وجود شوینده در شیر باشد.

*تشخیص آب
اگر یک قطره شیر روی یک سطح به صورت مورب ریخته شود، شیر خالص به کندی حرکت می‌کند و اثر آن بر سطح دیده می‌شود، ولی شیر حاوی آب سریع حرکت می‌کند و اثری از آن دیده نمی‌شود.

*نشاسته
مقداری از ماده ید که می‌توان آن را از داروخانه‌ها تهیه کرد به شیر اضافه کنید، در صورت وجود نشاسته، شیر آبی رنگ می‌شود. اضافه کردن مقداری آب به شیر و گرم و سرد کردن آن برای این تست قبل از اضافه کردن ید ضروری است. همچنین این روش می‌تواند برای محصولات لبنی مانند پنیر استفاده شود به نحوی که برای آن باید نمونه پنیر را در آب تا نقطه جوش حرارت دهید و پس از سرد شدن، محلول ید را به آن اضافه کنید.

*شیر سنتزی
نمونه شیر حاوی این مواد مزه تلخی دارد، در بین انگشتان حالت صابونی ایجاد می‌کند و همچنین بعد از حرارت دادن متمایل به رنگ زرد می‌شود. شیر سنتزی ممکن است از اضافه کردن رنگ ها، موادشوینده، روغن‌ها و اوره تهیه شود.

*تشخیص اوره
یک قاشق غذا خوری شیر را در یک لیوان کوچک بریزید، سپس به آن نصف قاشق چای خوری پودر سویا اضافه کنید و ۵ دقیقه هم بزنید. با قرار دادن کاغذ لیتموس (که امکان تهیه آن از داروخانه‌ها وجود دارد)، در این محلول، بعد از ۳۰ ثانیه رنگ آن از قرمز به آبی تغییر می‌کند که نشان دهنده اضافه شدن اوره به شیر است.

*اضافه کردن شکر
از این ماده برای قوام و طعم دادن به شیر استفاده می‌شود. برای تشخیص آن، یک تکه از نوار دیاستریک را در شیر غوطه ور کنید، بعد از یک دقیقه اگر رنگی شد، نشان دهنده این است که به شیر، شکر اضافه شده در غیر این صورت فاقد شکر است. علاوه بر روش‌های یادشده که در منزل توسط مصرف کننده قابل انجام است، لازم است مراکز توزیع نیز تست‌های تکمیلی برای اطمینان مصرف کننده انجام دهند. این فرایند نظارت در محل توزیع بسیاری از تقلبات را حذف می‌کند.

برای تولید یک شیر سالم، دام داران باید از مصرف علوفه و خوراکی‌های حاوی کپک‌ها و قارچ‌ها برای دام خودداری کنند، زیرا باعث افزایش توکسین در بدن دام و در نتیجه آلودگی شیر می‌شود.
منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: تشخیص خانگی ، شیر آلوده ، آلودگی

منبع: ناطقان

کلیدواژه: تشخیص خانگی شیر آلوده آلودگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۲۸۹۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هوای هیچ شهری امروز آلوده نیست / پاک‌ترین هوا سهم بجنورد شد

آلودگی هوا زمستان و تابستان نمی‌شناسد و در تمام سال چهره آسمان را کدر می‌کند، بنابراین آمار و میزان آلایندگی‌ها برای شهروندان مهم است تا بدانند هر روز شاخص کیفی شهرها در چه سطحی قرار دارد، لازم است بدانیم امروز هوای هیچکدام از شهر در وضعیت ناسالم و آلوده قرار ندارد و تعداد ۲۴ شهر سالم و پاک است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا، اگر نگاهی به روز گذشته و امروز _چهارشنبه پنجم اردیبهشت_ بیندازیم، می‌توانیم میزان و شدت آلودگی هوا که بر آسمان شهرهای مختلف گسترده شده است را به‌خوبی حس کنیم، از این‌رو خبرگزاری ایمنا به مقایسه شاخص کیفی هوا در شهرهای مختلف پرداخته است، بنابراین بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط زیست، امروز شاخص کیفی هوای هیچ‌کدام از شهرها در وضعیت بسیار خطرناک (قهوه‌ای)، بسیار ناسالم (بنفش) و ناسالم برای عموم (قرمز) قرار ندارد.

بر این اساس، دستگاه سنجش کیفیت هوا امروز هیچیک از کلانشهرها در وضعیت ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی) قرار ندارد، اما روز گذشته شهر زاهدان بر مدار ناسالم (نارنجی) ثبت شد.

در همین راستا، سنجش کیفیت هوا امروز در کلانشهرهای اصفهان با شاخص ۶۶، کرج با شاخص ۶۵، بوشهر با شاخص ۹۰، تهران با شاخص ۹۱، بیرجند با شاخص ۸۰، مشهد با شاخص ۶۴، اهواز با شاخص ۶۱، زنجان با شاخص ۷۴، زاهدان با شاخص ۹۱، قم با شاخص ۶۱، سنندج با شاخص ۷۴، کرمان با شاخص ۶۶، کرمانشاه با شاخص ۵۵، اراک با شاخص ۵۷ و همدان با شاخص ۵۲، وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد.

لازم به یادآوری است که روز گذشته چهارم اردیبهشت، شهرهای اصفهان، کرج، بوشهر، تهران، شهرکرد، بیرجند، مشهد، بجنورد، اهواز، زنجان، سمنان، قم، سنندج، کرمان، کرمانشاه، یاسوج و اراک، در وضعیت هوای سالم (زرد) بودند.

به این ترتیب شاخص کیفیت هوا امروز در کلانشهرهای تبریز با شاخص ۴۵، اردبیل با شاخص ۲۵، شهرکرد با شاخص ۳۸، بجنورد با شاخص ۲۱، سمنان با شاخص ۳۰، قزوین با شاخص ۳۷، یاسوج با شاخص ۵۰، بندرعباس با شاخص ۵۰ و یزد با شاخص ۲۲، در وضعیت پاک (سبز) قرار دارد، اما روز گذشته تبریز، اردبیل، بیرجند، قزوین، بندرعباس، همدان و یزد با شاخص در وضعیت پاک (سبز) ثبت شدند.

لازم است بدانیم، امروز شرایط کیفی هوای کلان‌شهرهای ارومیه، ایلام، شیراز، گرگان، رشت، خرم‌آباد و ساری، ثبت نشده است، در حالی که روز گذشته شهرهای ارومیه، ایلام، شیراز، گرگان، رشت، خرم‌آباد و ساری، بدون داده ثبت شد.

در نهایت بر اساس داده‌های موجود سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط زیست و مقایسه شاخص کیفی هوا، امروز هیچ‌کدام از شهرها در وضعیت بسیار خطرناک (قهوه‌ای)، بسیار ناسالم (بنفش)، ناسالم (قرمز) و ناسالم (نارنجی) ثبت نشدند، اما تعداد ۱۵ شهر سالم (زرد)، شمار ۹ شهر پاک (سبز) و هفت شهر بدون داده ثبت شده‌اند، به‌طوری که روز گذشته یک شهر ناسالم (نارنجی)، تعداد ۱۷ شهر سالم (زرد)، هفت شهر پاک (سبز) و هفت شهر بدون داده درج شدند.

شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروه‌های حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوه‌ای) است.

کد خبر 747520

دیگر خبرها

  • 5 لوازم خانگی که قبض برق شما را نجومی می‌ کنند
  • خودرو ، جایزه صرفه جویی در مصرف برق
  • چگونه آب لیموی اصل را از تقلبی تشخیص دهیم؟
  • هوای هیچ شهری امروز آلوده نیست / پاک‌ترین هوا سهم بجنورد شد
  • دمنوشی که موجب جلوگیری از اضافه وزن می‌شود
  • آبلیموی تقلبی را چگونه تشخیص دهیم؟ | باورهای اشتباه مردم درباره آبلیموهای سنتی
  • گران‌ترین پاداش صرفه جویی در مصرف برق مشخص شد | ۴۷ میلیون جایزه برای مشترکان خانگی
  • مشترکان خوش مصرف برق خانگی جوایز نقدی و خودرو دریافت خواهند کرد
  • کم مصرفان برق خانگی، خودرو جایزه می‌گیرند!
  • جایزه خودرو برای صرفه‌جویی کنندگان در مصرف برق خانگی