Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «باشگاه خبرنگاران»
2024-04-19@17:05:53 GMT

مهارت حل مسائل زندگی را می‌دانید؟

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۳۶۵۲۰

مهارت حل مسائل زندگی را می‌دانید؟

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، انسان از بدو حضور در این کره‌خاکی، همواره با مسائل و مشکلاتی مواجه شده و در طول تکامل خود یعنی از زمان انسان‌های نخستین تا به امروز تلاش بسیاری را در جهت حل مسائل خود کرده است.

حتی انسان‌های غارنشین نیز با مسائلی مواجه می‌شدند که شاید نسبت به پیچیدگی‎ها و دشواری‌های مشکلات امروزی ساده به نظر برسند، اما در زمان خود بسیار مهم بوده و نیاز به توانایی برای حل آن‌ها داشته‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مانند این‌که چطوری شکار کنند یا چگونه محل زندگی خودشان را گرم نگه دارند.

امروز نیز با تغییر در شیوه‌های زندگی و تجددگرایی، بسیاری از افراد در برخورد با مشکلات و مسائل پیچیده یا حتی روزمره زندگی خود، ناتوان عمل می‌کنند، زیرا از مهارت‌های لازم برای حل مسائل برخوردار نیستند. توانایی حل مسأله مهمترین فرآیند در تفکر است و به افراد کمک می‌کند تا با چالش‌ها و مسائل زندگی بهتر برخورد کنند.

انسان‌ها برای این‌که با محیط خود سازگار شوند و در موقعیت‌های تنش‌زا زندگی سلامت روانی خود را حفظ کنند، نیاز به آموختن مهارت حل مسأله دارند. بعضی از مشکلات تکراری هستند و می‌توان با راه‌حل‌های ساده و تکراری آن‌ها را حل کرد، اما گاهی اوقات در شرایطی قرار می‌گیریم که نیاز به تفکر خلاق دارد، در نتیجه باید از پیش، مهارت‌های لازم را داشته باشیم. پس لازم است نگاه دقیق‌تری به این مهارت کاربردی داشته باشیم.

مسأله چیست؟

در زندگی روزمره معمولا با واژه «مسأله» زیاد برخورد می‌کنیم و بسیاری از افراد تصور مثبتی نسبت به آن ندارند، زیرا در اکثر مواقع پیدا کردن راه‌حل برای مسأله پیش‌آمده کار دشواری به نظر می‌رسد. در تعریف مسأله می‌توان گفت: «عدم دستیابی فوری به یک هدف مشخص به دلیل موانع مشخص با توجه به امکانات و توانمندی‌های محدود.» گاندی یکی از ساده‌ترین تعاریف را از مسأله ارایه داده است «انجام عملیاتی برای برطرف‌کردن شکاف بین وضع موجود و وضع مطلوب یک موقعیت».

برای مثال شما اضافه وزن دارید و از چاقی رنج می‌برید، به این حالت «وضعیت موجود» می‌گویند؛ رسیدن به وضع جسمی مناسب «وضعیت مطلوب» است، کاری که باید انجام دهیم این است که با اقدامات و برنامه مشخص برای استانداردکردن وزن و تناسب اندام تلاش کنیم (عملیات).

مهارت حل مسأله چیست؟

هرفردی می‌تواند مهارت‌های حل مسأله را به خوبی بداند، زیرا ما هر روز با مشکلاتی مواجه هستیم. برخی از این مشکلات به وضوح شدید‌تر و پیچیده‌تر از دیگران است. داشتن توانایی حل مسأله به‌طور موثر، به موقع و بدون مشکل فوق‌العاده است، اما متاسفانه راهی برای حل همه مشکلات وجود ندارد. فرآیند حل مسأله درحقیقت داشتن یک دید کلی و جامع به مسأله است. مهارت حل مسأله شامل چند مرحله است که فرد یاد می‌گیرد از اقدامات سریع و ناگهانی خودداری کند و راه‌حل‌های عجولانه را به کار نگیرد.

با دانستن مراحل حل مسأله می‎توان به صورت هدفمند و منظم راه‌حل مناسب را یافت. در این‌جا نیاز است مواردی را مورد توجه قرار دهیم. پیش از همه باید درباره مشکل خود فکرکنیم و برای خود مشخص کنیم که مشکل چیست؟ چه عواملی باعث ایجاد مشکل شده است؟ از چه زمانی شروع شده و دلیل آن چه بوده؟

می‌توان گفت فرآیند حل مسأله، فرآیندی است آگاهانه، منطقی و هدفمند که در جهت یافتن راه‌حل‌های موثر برای مسائل و مشکلات زندگی باید آن را طی کنیم.

کاربرد مهارت حل مسأله؟

بسیاری از افراد یا به عبارتی همه ما در زندگی با مشکلات، گرفتاری‌ها و دردسر‌هایی مواجه می‌شویم. هر کس به نسبت شرایط و موقعیت زندگی خود به گونه‌ای با مسائلی دست به گریبان است. آن‌چه که مهم است آن است که با قرار‌گیری در این موقعیت‌های دشوار چگونه به روشی درست عمل کرد و با نیروی فکری خود با مسائل پیش‌آمده کنار آمد. افرادی که با مهارت حل مسأله آشنایی و تمرکز فکری و خلاقیت بالایی دارند و می‌توانند از این توانایی در زندگی روزمره استفاده کنند، استرس و فشار روانی کمتری را تجربه می‌کنند. به عبارتی داشتن سلامت روانی و توانایی در حل مسائل ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند.

گاهی اوقات به اشتباه تصور می‌کنیم که مهارت‌های حل مسأله را نداریم، اما واقعیت این است که به دفعات متعدد با مسائل گوناگون و آشنایی برخورد و راهکار‌هایی را برای آن‌ها استفاده کرده‌ایم، فقط لازم است به گذشته فکر کنید و ببینید چطور برای مشکلات خود راه‌حل‌هایی را یافته‌اید؛ بنابراین به یاد داشته باشید که اگر با مشکل حادی روبه‌رو هستید، نخستین مشکل زندگی‌تان نیست و می‌توانید به خوبی با آن کنار بیایید.

چگونگی مدیریت چالش‌ها به روش افراد موفق

در این بخش می‌خواهیم به‌طور مختصر به این دو سوال بپردازیم: افراد موفق چگونه چالش‌های زندگی را مدیریت می‌کنند؟ راهکار‌های افراد موفق برای غلبه‌بر چالش‌های زندگی چیست؟

افراد موفق و مدیریت چالش‌ها

افراد موفق نیز مانند بقیه انسان‌ها هستند و نسبتا چالش‌های کمتری ندارند، بلکه می‌توانند به شیوه بهتری آن‌ها را حل کنند. آن‌ها باور دارند که توانمندیشان بزرگتر از مسائل و مشکلات آنهاست، زیرا مشکلات نیستند که کوچک یا بزرگ هستند، بلکه افراد هستند که با توجه به توانمندی خود مسائل را بزرگ یا کوچک می‌بینند. افراد موفق به حکمت الهی ایمان دارند. آن‌ها باور دارند که هر مسأله یا مشکلی که در زندگی برایشان پیش می‌آید، خواست خداوند است. این باور سبب حس امنیت در آن‌ها می‌شود و درنهایت هنگام مواجهه با مشکلات زمان زندگی خود را از دست نمی‌دهند. می‌دانند مشکلات وجود دارند و زمان خود را برای غصه‌خوردن از دست نمی‌دهند، بلکه از تک‌تک لحظه‌های خود استفاده می‌کنند.

مشورت کردن را فراموش نمی‌کنند

افراد در مواقع بحرانی قدرت تشخیص خود را از دست می‌دهند و افکار منفی و فشار روانی مانع از تصمیم‌گیری درست می‌شود. در این زمان افراد موفق می‌دانند که باید سراغ مشورت بروند، زیرا چند مغز بهتر از یک مغز کارایی دارد. با مشورت کردن مسائل بهتر حل می‌شوند.

چگونه مهم‌تر از چرا

به جای پرسیدن چرا این اتفاق افتاده است؟ چرا برای من این مشکل پیش آمده؟ به جای سرزنش خود و دیگران این سوال را از خود بپرسید، «چگونه» می‌توانم مشکل را حل کنم؟

چالش امروز، خاطره فردا

در برخورد با مشکلات به جای غصه خوردن به این فکر کنید که آیا مشکل پیش آمده آن‌قدر مهم است که با گذشت زمان باز هم برای شما سخت و ناراحت‌کننده باشد؟ شک نداشته باشید بعد از مدتی برای شما تبدیل به خاطره می‌شود، پس زیاد خود را درگیر آن نکنید.

احساسات خود را معکوس کنید

همیشه نباید همه چیز بر وفق مراد شما باشد تا بتوانید احساس خوبی داشته باشید. سعی کنید برعکس عمل کنید. حس خوب را در خود تقویت کنید، احساسات خوب را در خود زنده کنید. حتما نباید ثروتمند باشید و به تمام اهداف خود برسید تا شاد و خوشحال باشید. ذهن خود را تقویت کنید تا تصور کند شاد است، بعد موفقیت‌ها به سمت شما می‌آید.

خروج از دایره راحتی

دایره راحتی شامل هر فعالیتی می‌شود که میزان اضطراب و نگرانی کمتری برای فرد دارد. معمولا افراد سعی می‌کنند از کار‌هایی که آن‌ها را مجبور می‌کند از این دایره بیرون بیایند، دوری کنند. اما سعی کنید این دایره را بزرگتر و کار‌های مفید بیشتری را به دایره خود اضافه کنید. موقعیت‌های جدیدی را تجربه کنید و توانایی‌های خود را افزایش دهید. هرچه دایره راحتی شما محدود‌تر باشد، در برخورد با مسائل و مشکلات اضطراب بیشتری را تجربه می‌کنید.

٥ عامل بازدارنده حل مسأله

در فرآیند حل مسأله چنانچه آگاهانه عمل نکنید، ممکن است برخی از عوامل مانع درست فکرکردن و برگزیدن راه‌حل‌های مناسب شود. در نتیجه فرآیند حل مسأله با مشکل مواجه می‌شود. این عوامل به شرح زیر است:

شتاب داشتن

اگر دغدغه شما این باشد که نخستین گزینه بهتر است و سریع‌ترین راه‌حلی را که به ذهنتان می‌رسد، عملی کنید، قطعا دچار پشیمانی خواهید شد، زیرا شتاب در تصمیم‌گیری مانع از آن می‌شود که کاستی‌های موجود را در نظر بگیرید.

احساسات

مهمترین احساساتی که مانع از تصمیم‌گیری درست در فرآیند حل مسأله می‌شود، ترس و اضطراب است. معمولا افراد به دلیل قرار گرفتن در شرایط سخت و ناشناخته دچار اضطراب می‌شوند و ترس و بیم نسبت به مشکل پیش‌آمده دارند. ریشه‌های این ترس و نگرانی را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

ترس از تغییر

گرفتن تصمیمات جدید گاه منجر به تغییرات در زندگی فرد می‌شود. شرایط جدید نیست که باعث ایجاد ترس در فرد می‌شود.

ترس از شکست

معمولا افراد می‌ترسند که تصمیمات گرفته شده موجب شکست آن‌ها در زندگی شود.

ترس از طرد شدن

فرد می‌ترسد با عملی کردن راه‌حل‌های خود موجب دلخوری اطرافیان شود و احساس طردشدگی دارد.

این ترس‌ها مانع از یافتن راه‌حل‌های مناسب می‌شود.

تعصب

در گرفتن تصمیمات خود متعصب نباشید. نظر درست را از هرکس دریافت کردید، حتی فرد کوچکتر از شما بپذیرید. پافشاری نداشته باشید که راه‌حل شما قطعا درست است. تعصب نداشته باشید و سعی کنید در پذیرش نظرات دیگران انعطاف‌پذیر باشید.

خستگی ذهن

ممکن است شما مدت زمان زیادی را به فکر کردن درباره مسأله خود سپری کنید. بر اثر تفکر طولانی‌مدت ذهن شما دچار خستگی می‌شود. هر مسأله با توجه به ضرورت و اهمیتی که دارد و قدرت تفکر در فرد، مدت زمان متفاوتی ذهن را مشغول می‌کند. سعی کنید برای جلوگیری از خستگی ذهن، مدتی را استراحت کنید.

توجه زیاد به موانع

این موضوع که ما بخواهیم مسأله‌ای را حل کنیم، با این مورد که اجرای آن راه‌حل چقدر مشکل است، امری متفاوت است. درحقیقت تفاوت است میان فردی که راه‌حلی را برمی‌گزیند و تصمیم به اجرای آن دارد، اما در عمل موفق نمی‌شود، با فردی که به علت ترس از موانع احتمالی اصلا به موضوع نزدیک نمی‌شود و حتی از فکرکردن به آن ترس دارد. مهارت حل مسأله به فرد کمک می‌کند در کنار گذاشتن ترس از موانع تا در یافتن راه‌حل‌های مناسب بهتر عمل کند. وقتی فرد با مسائل درگیر شود خواهد دید آن‌طور که قبلا می‌پنداشته غیرقابل حل نبوده و فقط نیاز به زمان بیشتری داشته است.

مراحل فرآیند حل مسأله

تعریف و شناسایی مشکل: نخستین مرحله در فرآیند حل مسأله، شناخت دقیق مشکل و مسأله است. ابتدا باید مسأله را برای خود تعریف کنید. تا زمانی که فرد برای خود روشن نکند که با چه مشکلی مواجه است، نمی‌تواند راه حل مناسبی را برای آن برگزیند. کاری که لازم است انجام دهید این است که ابتدا از خود بپرسید چه راه‌حل‌هایی برای این مشکل وجود دارد. تمام راه‌حل‌هایی که به ذهنتان می‌آید را بررسی کنید.

هرچقدر که مسأله را برای خود بهتر تبیین کنید و مبهم نماند، راه‌حل‌های بهتری را پیدا خواهید کرد و می‌توانید دلایل و ریشه مشکل خود را پیدا کنید. می‌توان گفت علت اصلی که اغلب باعث می‌شود افراد در مقابل مسائل پیش آمده احساس سردرگمی کنند و از زیر آن فرار کنند، این است که درک صحیحی از مشکل پیش آمده ندارند. برخی نیز با وجود دانستن راه‌حل‌های بسیار باز هم در حل مشکل خود حیران می‌مانند.

این افراد بدون این‌که مشکل را به شکل دقیق برای خود تعریف و ابعاد آن را مشخص کنند سریعا به سراغ راه حل‌ها می‌روند و به همین دلیل از بسیاری از جنبه‌های آن غافل می‌مانند. برای تعریف مشکل می‌توانید سوالات زیر را از خودتان و افرادی که در جریان مشکل شما هستند، بپرسید:

چه چیزی شما را به مشکل پیش آمده آگاه کرده است؟ مشکل کجا به وجود آمده؟ چرا ایجاد شده است؟ چطور ایجاد شده است؟ چه زمانی رخ داده است؟ چه کسانی در مشکل درگیر هستند؟

بارش فکری راه‌حل‌های مختلف: پس از تعریف مشکل، مرحله بعد این است که به بررسی راه‌حل‌های ممکن بپردازید. سعی کنید تا حد ممکن تمام راه‌حل‌هایی که به ذهنتان می‌آید را مطرح کنید.

مهم نیست که چقدر منطقی یا غیرواقعی باشند، نباید هیچ راه‌حلی را حذف کنید و تمام آن‌ها را برای خود یادداشت کنید. هیچ‌کدام از راه‌حل‌ها را سانسور نکنید و درموردشان با دیگران نیز مشورت کنید. در این مرحله کیفیت اهمیت ندارد، بلکه کمیت مهم است. هرچه تعداد راه‌حل‌هایی که در اختیار دارید بیشتر باشد، به شکل موثر‌تر می‌توانید مشکل پیش آمده را حل کنید. این تکنیک را بارش فکری می‌گویند. یعنی فرد ذهن خود را باز می‌گذارد تا هیچ، همه راه‌حل‌ها چه خوب و چه بد، منطقی یا غیرمنطقی را آزادانه بیان کند. در این مرحله فرض بر این است که «کمیت» تولید «کیفیت» می‌کند.

تصمیم گیری: در این مرحله تمام راه‌حل‌های به دست آمده در مرحله قبل را مورد ارزیابی قرار دهید و آن‌ها را از منظر سودمند بودن یا نبودن بررسی کنید. باید پیامد‌های هر یک از راه‌حل‌ها را در نظر بگیرید. می‌توانید بر روی کاغذ دو ستون ترسیم کنید و محاسن و معایب هر یک را در آن بنویسید. راه‌حل‌هایی که احساس می‌کنید امکان‌پذیر نیستند را حذف کنید. از لیست باقیمانده پیامد‌های مثبت و منفی هر راه‌حل را مشخص کنید و نهایت مناسب‌ترین آن‌ها را برگزینید.

در انتخاب بهترین راه‌حل می‌توانید از موارد زیر استفاده کنید: آیا این راهکار امکان‌پذیر است و به حل موثر مشکل کمک می‌کند؟ کدام راهکار می‌تواند مشکل را برای مدت طولانی حل کند؟ کدام راهکار قابلیت اجرا دارد و منابع لازم برای آن فراهم است؟ پیامد‌ها و خطرات احتمالی این راهکار کدام است؟

اجرای راه‌حل و بازبینی آن: در این مرحله راه‌حلی را که مناسب می‌دانید و برای شما اولویت دارد، اجرا کنید. بعد از اجرای راه‌حل انتخابی به بازبینی آن بپردازید، چنانچه بیشترین پیامد مثبت و کمترین پیامد منفی را داشته باشد و از نظر شما راه‌حل رضایت‌بخشی است، فرآیند حل مسأله پایان یافته، در غیراین صورت باید راه‌حل‌های دیگر را نیز مورد استفاده قرار دهید. این فرآیند تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که شرایط برای فرد مشکل آفرین نباشد.

منبع:روزنامه شهروند

انتهای پیام/

راه‌ورسمِ مواجهه با مسائل!

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: خواندنی روانشناسی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۳۶۵۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنگ غزه، رسانه‌ها و روایت‌ها

این بخشی از صحبت‌های مطرح‌شده در نشست «جنگ غزه، رسانه‌ها و روایت‌ها» بود که به کوشش فرهنگسرای پایداری، فرهنگسرای رسانه اصفهان، معاونت فرهنگی و هنری شهرداری اصفهان و انجمن‌های علوم سیاسی ایران، شامگاه پنجشنبه، ۳۰ فروردین‌ماه ۱۴۰۳، در سالن پایداری گلستان شهدای اصفهان برگزار شد.

شهروند خبرنگاران غزه، قدرتمندتر از رسانه‌های دولتی

در ابتدای این نشست که یازدهمین رویداد «عصرهای رسانه» به شمار می‌آید، مهدی صالح، فعال رسانه‌ای اهل غزه، گفت: عمق جنایت در غزه چنان است که نمی‌توان آن را با هیچ رسانه‌ای بازتاب داد. محله‌هایی در غزه کاملاً از میان رفته‌اند، اما پوشش داده نمی‌شود. شهدای بسیاری نیز هنوز زیر آوار هستند.

او سپس افزود: عملیات‌ نیروهای فلسطینی و مقاومت نیز به‌طور کامل انعکاس نیافته است که دلایل مختلفی دارد. قبل از اینکه جنگ شروع شود، غزه در حوزه رسانه ضعیف بود. بعضی جاها اصلاً امکان پخش زنده نداشت، چون در این خصوص با کمبود امکانات مختلف رسانه‌ای روبه‌رو بوده است.

این کارشناس به مستندسازی اشاره و بیان کرد: بسیاری از مستندپردازان از اهالی غزه بوده‌اند و شماری نیز با کیفیت عالی عمل کرده‌اند. بخش بزرگی از این افراد عنوان خبرنگاری را از قبل داشته‌اند و اکنون نیز تلاش می‌کنند؛ اما هنوز محدودیت‌هایی داریم.

این فعال رسانه‌ای به موضوع خبرنگار شهروند نیز اشاره کرد و توضیح داد: این مسئله در رسانه‌های غزه نقشی اساسی داشت. اگر رسانه‌های غزه شکل دولتی داشت، به این موفقیت نمی‌رسید. اما مردم عادی توانستند قوی‌ عمل کنند و اتفاقاً بسیار باورپذیرتر هستند. همچنین در رساندن خبر داغ و دسته اول بسیار موفق‌ترند. همین خبرنگاران رسانه‌های دنیا را متأثر کردند و تظاهراتی در حمایت فلسطین شکل گرفت.

او خاطرنشان کرد: اگر خبرنگارانی که شهروند بودند اخبار را بازتاب نمی‌دادند، قطعاً جنایت اسرائیل بیشتر می‌شد. مردم عادی صبری بسیاری در انعکاس اخبار داشتند. هرکدام صرفاً با یک گوشی موبایل می‌تواند در این عرصه نقش‌آفرینی کند؛ اما گاهی یک منطقه با خاک یکسان می‌شود و به دلیل حملات متعدد، دیگر بازتاب خبر ممکن نمی‌شود. اینترنت نیز در بعضی نقاط کاملاً از بین رفت و مانعی مهم در ارائه گزارش‌ها و اخبار شد.

روایت رسانه‌های ایرانی غیرایجابی است

در این نشست همچنین منصور براتی، کارشناس مسائل اسرائیل، بیان کرد: درباره روایت‌هایی که از جنگ می‌توان گفت، می‌خواهم از روایت‌ اسرائیلی‌ها بگویم. ارتش اسرائیل سعی می‌کند، چند گزاره را به مخاطب انتقال دهد. نکته کلیدی که در این ۶ ماه یا نزدیک به ۷ ماه از آن می‌گذرد، آن است که اسرائیل می‌گوید غزه، آباد بود و جنگی وجود نداشت، اما حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ جنگ را آغاز کرد. من می‌خواهم بگویم که باید بدانیم این منازعه حتی از ۱۹۱۸ و سپس ۱۹۴۸ میلادی آغاز شده است.

براتی افزود: اوایل سال ۲۰۲۳ میلادی، اسرائیل که مذهبی‌ترین و راست‌گراترین دولت آن روی کار است طرحی را به مجلس برد که این طرح، برنامه الحاق رسمی کرانه باختری به اسرائیل بود.

این کارشناس مسائل اسرائیل تأکید کرد: سازمان آزادی‌بخش فلسطین سال‌ها علیه اسرائیل مبارزه می‌کرد، اما بعدها به صلح وارد شد تا کرانه باختری را اسرائیل به‌عنوان قلمرو فلسطین به رسمیت بشناسد. اما حالا اسرائیل می‌گوید می‌خواهیم بخش باقی‌مانده را نیز به قلمرو اسرائیل اضافه کنیم. آن‌ها کرانه باختری را زیر سؤال برده‌اند. دیگر اسرائیل نمی‌توانست سکوت کند و بی‌دلیل نیست که فلسطین جنگ را آغاز کرد.

این متخصص حوزه رسانه در ادامه گفت: آغاز ۲۰۲۳ میلادی، اسرائیل ساختن شهرک در کرانه باختری شروع کرد که در تضاد با توافقات اسرائیل و فلسطین است. این حرکت اسرائیل در تضاد با صلح‌طلبی است.

ترابی یادآور شد: در زمان وقوع هر جنگی، نقش رسانه‌ها اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. حتی ائتلاف‌های رسانه‌ای بین دولت‌های مختلف شکل می‌گیرد تا یک کشور را متجاوز معرفی کنند. رسانه می‌تواند عملیات‌های نظامی را شدت و ضعف بدهد و تأثیری بی‌نظیر بگذارد. رسانۀ الجزیره تاکنون تأثیری شگرف داشته است هرچند می‌توان در برخی ابعاد آن را نقد کرد، اما الجزیره واقعاً پیشتاز است. 

او درباره خبرنگاران موبایلی یا شهروند خبرنگاران نیز گفت: بسیاری از این خبرنگاران با شروع جنگ بین مردم جایگاهی یافتند و در شبکه‌های مجازی برخی از آنان به مرجع تبدیل شده‌اند.

ترابی درباره خبرنگاران ایرانی که در غزه نیستند اما در کشورهایی چون لبنان حضور یافته‌اند، خاطرنشان کرد: خبرنگاران ایرانی در اطراف مناطق جنگی، قوی نیستند. فقط روایت‌ها را بازسازی می‌کنند. برای نمونه از رسانه‌های الجزیره استفاده می‌کنند. 

این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: امروزه روایتی ایجابی در جنگ شکل گرفته است. ایجابی یعنی موبه‌مو و با عدد و جزئیات یک رویداد را توضیح می‌دهد. اما در ادبیات رسانه فقط تکرار می‌کنند که اسرائیل جنایتکار است و هرگز روایت ایجابی و دقیقی ندارند. رسانه الجزیره چون ایجابی است از رسانه‌های ایرانی موفق‌تر است. 

این متخصص مسائل اسرائیل تشریح کرد: برخی رسانه‌ها بی‌طرف هستند و این حس خود را کاملاً آشکار می‌کنند. در رسانه‌های ایرانی چه ۱۰ نفر و چه ۵۰ نفر کشته شده باشند، واکنش‌ها یکسان است. حتی در برخی موارد بزرگنمایی می‌کند و به ضرر خودش تمام می‌شود. نباید بدون تحقیق و سهل‌انگارانه آمار بدهند.

او سپس به بحث نخست خود یعنی روایت اسرائیلی‌ها، بازگشت و افزود: کشتار وسیع فلسطینی‌ها و ویرانی گسترده این کشور، آمار بسیار تکان‌دهنده‌ای دارد و باید گفت اسرائیلی‌ها قصد نابودی مردم و این سرزمین را دارند. در حالی که در روایت‌های خود صرفاً دشمنشان را حماس معرفی می‌کنند و می‌گویند ما نمی‌خواهیم غیرنظامی بکشیم؛ اما این کار را می‌کنند.

ترابی در پایان بیان کرد: یکی از اهداف اسرائیل این است که کار به جایی برسد که فلسطینی‌ها تسلیم و پشیمان بشوند و به این نتیجه برسند که مقاومت اشتباه است.

روایت الجزیره؛ واقع‌گرا و انسانی

عبدالقادر فائز، مسئول دفتر الجزیره در ایران، توضیح داد: در رسانه الجزیره موضوع غزه جزئی از مسئله فلسطین بوده و هرگز این خط‌مشی خود را تغییر نداده است. غزه جزء خاک فلسطین است.
این روزنامه‌نگار در ادامه افزود: الجزیره همواره در اولویت‌های خود بررسی مسائل فلسطین را قرار داده است که بزرگ‌ترین مسئله حل‌نشده در عرصه بین‌المللی محسوب می‌شود. چالش مادر در خاورمیانه مسئله فلسطین است.

او سپس درباره جنگ اخیر تشریح کرد: در جنگ اخیر می‌توان از اصطلاح جنگ رسانه‌ای استفاده کرد. یعنی چند روایت برای یک مسئله وجود دارد. اسرائیل حضور رسانه‌ای فعال و گسترده‌ای دارد. الجزیره هم توانسته است در مرزهای جنگی حاضر شود که خود یک موفقیت است.

این کارشناس گفت: الجزیره رسانه‌ای است که دیده شده است و تمایل به تحلیل و رد و تأیید آن وجود دارد. در سیاست پوشش جنگ اخیر، غالباً اسرائیل را یک متهم دانسته‌اند و این کشور با وجود فعالیت‌های گسترده‌اش، نتوانسته چهره مثبتی از خود نشان دهد.

مسئول دفتر الجزیره در ایران بیان کرد: ابعاد مختلف این جنگ برای رسانه الجزیره مهم است. جنگ اخیر، جنگ دو کشور نیست. جنگ میان دو جنبش گسترده است و بعد نظامی آن حائز اهمیت است. از طرفی، بعد جهانی این جنگ و بازتاب دیگران از این جنگ نیز باید مورد تأمل قرار بگیرد. رسانه‌های «دیگری» بسیار مهم‌اند و اثر دارند.

این کارشناس اظهار کرد: بعد انسانی در رسانه‌های دیگری از جنبه‌های مختلف پررنگ شده است. مثلاً نشان دادن اشک‌های مظلومان یا کسانی که نگران فلسطین هستند. روایت گرسنگی و قحطی نیز نمونه دیگر است.

او در باب روایت الجزیره یادآور شد: ما روایت خاص خودمان را داریم. نیروهای گسترده‌ای از سوی ما در حال فعالیت‌اند و ما همان رسانه دیگری به حساب می‌آییم. هرچند این برای ما بسیار هزینه‌بردار بوده است. امروز، خبرنگاران الجزیره هدف دشمنان قرار گرفته‌اند. اسرائیل می‌خواهد خبرنگاران ما را به قتل برساند و حتی برای تعطیلی این رسانه تلاش می‌کند. 

فائز همچنین تأکید کرد: اسرائیل سعی می‌کند قوانینی جهانی برای محدودکردن خبرنگاران ما تصویب کند. اهالی رسانه‌ ما مسائل و مشکلاتی دارند، اما تلاش خود را می‌کنند. امروزه ما در جایگاه رسانه‌ای موفق شناخته می‌شویم، چون روایتی اصیل، انسانی و هدفمند داریم. ما راوی واقعیت‌ها هستیم و بر مردم اثر می‌گذاریم.

منبع: خبرگزاری ایرنا

دیگر خبرها

  • جعفریان، استاد دانشگاه: ‌‌دایره مشورت در مسأله حجاب را وسیع تر کنید/ اجازه ندهید یک دایره محدود که نتیجه خالص سازی هاست، در این باره تصمیم بگیرد
  • (ویدیو) مهارت شگفت‌انگیز جانی دپ در کشیدن نقاشی
  • مروری بر گل ها و مهارت های برتر رونالدو نازاریو در اینتر / فیلم
  • جنگ غزه، رسانه‌ها و روایت‌ها
  • کنسرت‌ها در انحصار مافیای موسیقی
  • هنرمند انقلاب اسلامی در همه شئون زندگی تعهد و مسئولیت دارد+فیلم
  • مهارت‌آموزی مشکل مدرک‌گرایی و بیکاری را حل می‌کند
  • گل ها و مهارت های برتر کول پالمر با پیراهن چلسی در فصل 2023/24 (قسمت دوم) / فیلم
  • حرکات تکنیکی و مهارت های تماشایی بازیکنان بارسلونا در ال کلاسیکو / فیلم
  • از اول هم با سلبریتی‌ها مشکل نداشتیم