Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه بین الملل باشگاه خبرنگاران جوان، رند پال، سناتور جمهوریخواه ایالت «کنتاکی» و عضو کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا در یادداشتی تحت عنوان «به تسلیح جهادگرایی تندرو پایان دهید»، از مواضع دولت آمریکا در فروش سلاح به ائتلاف متجاوزان به رهبری عربستان سعودی در جنگ یمن به شدت انتقاد کرده و استدلال مقام‌های آمریکایی در توجیه فروش تسلیحات به سعودی‌ها با توسل به آنچه که «تهدید ایران» خوانده شده است را رد کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بر این اساس، پال در گزارش خود نوشت: خاورمیانه یک دیگ داغی است که تهدید به جوش آمدن آن به طور مستمر وجود دارد و ارسال تسلیحات به منازعات چند قرنی این منطقه، کار اشتباهی است».

سناتور آمریکایی در این یاداشت نوشت: «هیچ اطمینانی وجود ندارد که تسلیحات ارسالی ما به خاورمیانه روزی علیه سربازان خودمان استفاده نشود. حقیقت آن است که روزی خواهد رسید که سربازان جوان ما برای جنگیدن با همین تسلیحاتی که کنگره امروز مجوز ارسال آنها را می‌دهد، اعزام شوند و این یک تهدید واقعی است».

پال افزود: «این اتفاق افتاده است. تا همین الان هم ارتش ایران برخی از تسلیحات به جا مانده ارسالی ما به (محمدرضا) شاه را در اختیار دارد. در عراق، وقتی که ما به جنگ صدام حسین رفتیم، بخشی از تسلیحاتی که ما به این کشور برای جنگ با ایران دادیم هنوز در اختیار عراق بود. در افغانستان وقتی ما به جنگ طالبان رفتیم، مقادیری از سلاح که ما به مجاهدین برای جنگ با روس‌ها (شوروی) داده بودیم، هنوز آنجا باقی بود».

این قانونگذار کنگره آمریکا تصریح کرد: «گسترش تسلیحات در بحبوحه هرج و مرج، در واقع یک دستورالعمل و نسخه‌چیدن برای فاجعه است. خیلی سخت خواهد بود که روی این موضوع بحث کنیم که ارسال تسلیحات به لیبی یا سوریه به هیچ طریقی سبب گسترش آزادی‌ شده باشد؟»

پال می‌نویسد: «خیال‌پردازان اغلب با اشتیاق درباره یک طرح صلح برای خاورمیانه حرف می‌زنند. شاید ما باید به فکر یک طرح صلحی باشیم که در آن ارسال تسلیحات به این منطقه غوطه‌ور در آشوب، جنگ داخلی و هرج و مرج لحاظ نشده باشد».

وی همچنین از مواضع دولت‌های آمریکا در توجیه فروش‌ تسلیحات به کشورهای عربی طی سالیان گذشته با توسل به ایران هراسی به شدت انتقاد کرد. سناتور ایالت کنتاکی معتقد است: «استدلال (مقام‌های آمریکایی درباره فروش سلاح) اینطور پیش می‌رود که ما باید به هر کسی که ایران نیست، سلاح بدهیم. به ما گفته شد که به دلیل تهدید ایران، ایالات متحده باید قبول کند که به هر کسی که مخالف ایران است سلاح بدهد حتی به کشورهایی که با اَره‌های استخوان‌بُر یک معترض را در کشوری خارجی بکشند. خوب اگر ما (به این استدلال و فروش سلاح) نه بگوییم، چه اتفاقی می‌افتد؟ چه اتفاقی می‌افتد اگر ما فروش تسلیحات را به رفتار دیگر کشورها مشروط کنیم؟»

وی افزود: «آیا سعودی‌ها اینقدر ضعیف هستند که بدون تسلیحات مضاعف ما، ایران (کشور) آنها را مورد تاخت و تاز خواهد کرد؟ البته که اینطور نیست. سعودی‌ها هم اکنون (حتی) بیشتر از روسیه برای ارتش‌شان هزینه می‌کنند. سعودی‌ها هم اکنون سومین بودجه بزرگ نظامی را در اختیار دارند. سعودی‌ها و متحدان آنها در خلیج (فارس) هشت برابر بیشتر از ایران صرف تسلیحات می‌کنند».

رند پال ادامه داد: «سعودی‌ها با این همه تسلیحات چه می‌کنند؟ یکی از کارهایی که می‌کنند، حملات به غیرنظامیان در یمن است. سعودی‌ها با بمب‌ها و هواپیماهای ما یک مراسم خاکسپاری را هدف قرار دادند و بیش از ۴۰۰ نفر را زخمی کردند و ۱۵۰ نفر را کشتند. بمب‌ ریختن سعودی‌ها بر روی یک اتوبوس مدرسه، سبب مرگ ۴۰ کودک شد. سعودی‌ها با حمایت ما بندر الحدیده را که بندری حیاتی برای ورود مواد غذایی برای یک ملت در قحطی است را مسدود کرده‌اند. ۱۷ میلیون نفر از مردم یمن در نتیجه این جنگ با گرسنگی مواجه هستند».

وی ادامه داد: «سعودی‌ها همچنین به صورتی نامتناسب، به جنگ داخلی سوریه تسلیحات تزریق کردند. حتی هیلاری کلینتون (در زمان عهده‌دار بودن منصب وزارت خارجه آمریکا) هم در یک ایمیل ارسالی به جان پودستا (دستیارش) اذعان کرده بود که "ما باید از دارایی‌های دیپلماتیک و اطلاعاتی‌مان برای اعمال فشار بر دولت‌های قطر و عربستان سعودی که حمایت‌های مالی و لجستیکی به داعش و دیگر گروه‌های تندرو در منطقه می‌کنند، بهره ببریم"».

عضو جمهوری‌خواه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا افزود: «خوب بیایید نکته مربوطه را تکرار کنیم تا هیچ کسی از موضوع غفلت نکند. هیلاری کلینتون اذعان کرد که قطر و عربستان سعودی داشتند به داعش کمک مالی و تسلیحاتی می‌کردند. هیلاری کلینتون در یک سند دیگر وزارت خارجه آمریکا مربوط به دسامبر ۲۰۱۹ نوشته بود که "عربستان سعودی همچنان پایگاه مهم حمایت مالی برای القاعده و طالبان است". پاتریک کاکبرن (تحلیلگر ارشد مسائل غرب آسیا در روزنامه ایندپندنت) در گزارشی به این نتیجه رسید که ایمیل‌های (هیلاری کلینتون) افشا کردند که "وزارت خارجه و سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا درباره تامین مالی داعش توسط عربستان سعودی و داعش هیچ تردیدی نداشتند. حالا باید به این توهین، گزارش‌های خبری درباره اینکه ائتلاف به رهبری سعودی در یمن در حال دادن تسلیحات آمریکایی به جنگجویان وابسته به القاعده، شبه نظامیان سلفی تندرو و هر کسی که خواهان جنگ با حوثی‌ها است را اضافه کنیم. خوب از یک سو، القاعده دشمنی است که در ۱۱ سپتامبر (۲۰۰۱) به ما حمله کرد و از سوی دیگر، به ما گفته می‌شود که چشم‌مان را به روی این ارسال تسلیحات آمریکا به عربستان سعودی و قطر و رسیدن آنها به دست داعش ببندیم. کدام فرد عاقلی وجود دارد که تسلیحات را در اختیار رژیم‌هایی قرار دهد که مخالفانشان را زندانی و شکنجه می‌کند و می‌کشد».

پال افزود: «تخمین زده می‌شود که سعودی‌ها از دهه ۱۹۸۰ برای صدور جهادگرایی تندرویی که نفرت از یهودیان، مسیحیان و هندوها را می‌پراکند، ۱۰۰ میلیارد دلار هزینه کرده‌اند. سعودی‌ها ده‌ها هزار مدرسه را که در آنها نفرت و خشونت علیه غرب تدریس می‌شود، تامین مالی کرده‌اند. گفته شده که ۸۰ درصد از حاضران در یکی از این مدارس برای جنگ با آمریکایی‌ها به طالبان پیوستند».

این قانونگذار آمریکایی همچنین نوشت: «کدام فرد عاقلی به چنین افرادی فناوری هسته‌ای می‌دهد؟ گزارش‌های خبری فاش کردند که دولت (آمریکا) چند هفته بعد از قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سعودی به عربستان مجوز فناوری هسته‌ای داده است. حتی بعد از اینکه سیا به این نتیجه رسید که محمد بن سلمان، ولی‌عهد عربستان سعودی دستور این قتل را صادر کرده بود، مجوزهای هسته‌ای بیشتری ارائه شد. در صورتی که عربستان سعودی از فناوری هسته‌ای "صلح‌آمیز" در جهت تلاش برای دستیابی به سلاح‌های اتمی سوء استفاده کند، واقعا نمی‌توان درباره فاجعه‌ در انتظار خاورمیانه و شاید جهان غلو کرد».

وی مدعی شد: «(در صورت دستیابی عربستان سعودی به سلاح هسته‌ای) ایران هم قطعا چنین کاری خواهد کرد. یک خاورمیانه که در آن سه کشور مختلف (رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و ایران) دارای سلاح‌های هسته‌ای باشند، چیزی نیست که هیچ فرد عاقلی خواهان در نظر گرفتن آن باشد».

اشاره این مقام آمریکایی به توسل احتمالی ایران به سلاح هسته‌ای در حالی مطرح شده که آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب درباره حرام بودن این سلاح‌ها فتوایی صادر کرده‌اند و با تولید، داشتن و استفاده از سلاح هسته‌ای را مغایر اسلام خوانده‌اند.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: آمریکا ایران عربستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۶۳۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازگشت اسد به دنیای عرب

در حالی که جنگ غزه توجه‌ها را به خود جلب کرده، بشار اسد با چراغ سبز امارات و عربستان در حال بازگشت به دنیای عرب است. این بازگشت معامله‌ای پنهان در پس خود دارد که منافع متعددی را برای طرفین درگیر به دنبال خواهد داشت.

به گزارش ایسنا، اکو ایران نوشت:‌ در حالی که توجه زیادی به جنگ اسرائیل در غزه و تأثیرات آن در سراسر خاورمیانه معطوف شده، دولت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه علی‌رغم طردشدن توسط غرب، به طور پیوسته در حال بازگشت به دنیای عرب است. از زمانی که اسد در مه سال ۲۰۲۳ برای سخنرانی در اجلاس سران اتحادیه عرب در جده به عربستان سعودی سفر کرد و بازگشت سوریه به این سازمان کامل شد، احیای روابط منطقه‌ای دمشق آغاز گردید. کشورهای ثروتمند شورای همکاری خلیج فارس (GCC) پیشگام بازگرداندن اسد به جمع دیپلماتیک جهان عرب شده‌اند.

به نوشته جورجیو کافیرو برای وبگاه داون‌مِنا، در ماه ژانویه، یک هیئت سعودی جهت آماده‌سازی بازگشایی سفارتخانه این پادشاهی در سوریه که به مدت ۱۲ سال گذشته تعطیل بوده، از دمشق بازدید کرد. آشتی با سوریه به دنبال امارات متحده عربی و پیشروی تلاش‌های عربی برای عادی‌سازی روابط با حکومت اسد، در دستور کار عربستان قرار گرفت. ابوظبی رسماً سفارت خود در دمشق را در سال ۲۰۱۸ بازگشایی کرد و در سال ۲۰۲۲، امارات میزبان سفر نمادین اسد بود که اولین سفر او به یک کشور عربی از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه محسوب می‌شود.

بازگشت به آغوش عموزاده‌ها

چند روز پیش از سفر هیئت سعودی به سوریه در اوایل امسال، سفیر جدید امارات به دمشق رفت و جایگزین کاردار این کشور شد که از زمان بازگشایی مأموریت دیپلماتیک امارات، آن را اداره می‌کرد. فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه به همراه حسن احمد الشیخ، سفیر جدید امارات در مراسمی در دمشق حضور یافته و هر دو بر روابط «عمیق و قوی» بین سوریه و امارات متحده عربی تأکید کردند.

روابط کنونی امارات با دمشق به طور چشمگیری با سیاست اولیه این کشور عربی در قطع روابط با دولت اسد و تسلیح ارتش آزاد سوریه در اوایل جنگ داخلی در تضاد است. شیخ محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دوبی و معاون رئیس‌جمهور و نخست‌وزیر امارات در سال ۲۰۱۴ در مورد اسد گفت: «اگر مردم خود را می‌کشید، نباید در قدرت بمانید. در نهایت، اسد رفتنی است». اما بر خلاف قطر و ترکیه، امارات نسبت به مخالفان سوری، به ویژه پس از اینکه شبه‌نظامیان تندرو در میان نیروهای ضداسد در سوریه قدرت بیشتری پیدا کردند، تردید بیشتری داشت.

تحریم‌های جاری علیه سوریه توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا همچنان امارات و سایر کشورهای ثروتمند خلیج فارس را از برقراری مجدد روابط اقتصادی با سوریه باز داشته، به ویژه سرمایه‌گذاری در بازسازی متوقف‌شده سوریه که اسد شدیداً به دنبال آن است. با وجود این، ابوظبی اقدامات زیادی از طرق دیگر برای تقویت حکومت اسد انجام داده است.

خواب امارات برای سوریه

سفارت امارات در دمشق یک سال پس از بازگشایی، میزبان جشن روز ملی امارات بود. در این رویداد، عبدالحکیم نعیمی، کاردار امارات ابراز امیدواری کرد که «امنیت و ثبات جمهوری عربی سوریه تحت سایه رهبری حکیمانه دکتر بشار اسد برقرار باشد». در نوامبر ۲۰۲۱، شیخ عبدالله بن زاید آل نهیان، وزیر خارجه امارات با اسد در دمشق دیدار کرد. چهار ماه بعد، اسد سفری نمادین به ابوظبی و دوبی انجام داد. از آن زمان، شیخ عبدالله دوباره به دمشق رفته و اسد نیز به امارات سفر کرده است.

علی باقر، استادیار مرکز ابن خلدون برای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه قطر می‌گوید: «امارات متحده عربی نقشی محوری در احیای جایگاه منطقه‌ای و بین‌المللی حکومت اسد ایفا کرد. امارات با فشار بر کشورهای دیگر برای عادی‌سازی روابط با اسد، به پایان‌دادنِ انزوای دیپلماتیک او کمک کرد». باقر افزود: «در نتیجه، این کشور به منافع مشترک زیادی با سوریه، نه تنها در سطح اقتصادی بلکه امیدوار است در سطح سیاسی، اطلاعاتی و دفاعی دست یافت».

معادله اخوان‌المسلمین
با توجه به اینکه رهبری ابوظبی و دمشق دارای هم‌افزایی ایدئولوژیکی خاصی هستند، بُعد دیگری نیز مطرح است. هر دو دولت از سال ۲۰۱۱ تاکنون تلاش زیادی برای حمایت از یک وضعیت اقتدارگرایانه در خاورمیانه و شمال آفریقا انجام دادند که اغلب به عنوان یک برنامه سیاست خارجی ضدانقلابی توصیف می‌شود. امارات و سوریه که اخوان‌المسلمین را یک سازمان تروریستی می‌دانند، مدت‌هاست که این جنبش اسلام‌گرا را تهدیدی جدی برای اقتدار خود تلقی می‌کنند.

آن‌ها در کنار بازیگران مختلف جهان عرب که سعی در تضعیف اخوان‌المسلمین دارند، قرار گرفته‌اند. اما دشمنی اسد با اخوان‌المسلمین مانع حمایت سوریه از حماس که به عنوان شاخه فلسطینی اخوان در اواخر دهه ۱۹۸۰ فعالیت خود را آغاز کرد، نشد. 

نفوذ روسیه
تلاش‌های امارات متحده عربی برای تقویت حکومت سوریه منعکس‌کننده منافع ژئوپلیتیکی گسترده‌تری در بافت چندقطبی‌شدن نظام بین‌المللی است. با کاهش تدریجی هژمونی آمریکا، اعضای شورای همکاری خلیج فارس، خصوصاً امارات را به تنوع‌بخشیدن به متحدان و شرکای خود در سراسر جهان سوق داد و باعث نزدیکی ابوظبی به روسیه شد.

مداخله نظامی روسیه در سوریه از سال ۲۰۱۵ تا حد زیادی برای ترغیب کشورهای خلیج فارس به پذیرش «مشروعیت» اسد و کنارآمدن با حکومت او بود. در عین حال که امارات متحده عربی از روایت‌هایی درباره پیشگامی روسیه در مبارزه با تروریسم جهانی حمایت می‌کرد، با دستور کار مسکو در سوریه همراه شد. از سال ۲۰۱۸، تلاش‌های دیپلماتیک ابوظبی برای احیای جایگاه دولت سوریه در میان کشورهای عربی به تثبیت بیشتر جایگاه امارات به عنوان نزدیک‌ترین شریک روسیه در شورای همکاری خلیج فارس کمک کرده است.

نادیده‌گرفتن واشنگتن

از زمان آغاز جنگ غزه، بازگشت اسد به عرصه منطقه‌ای سرعت گرفته است. حمایت قاطعانه دولت بایدن از اسرائیل، با توجه به تعداد سرسام‌آور کشته‌های غزه و رنج غیرنظامیانی که به نظر می‌رسد پایانی ندارد، جایگاه آمریکا را در جهان عرب متزلزل ساخت. در حالی که ایالات متحده تلاش می‌کند تا دمشق را در سطح بین‌المللی منزوی نگه دارد، کشورهای حاشیه خلیج فارس، به جز قطر و کویت که هنوز روابط خود با اسد را برقرار نکرده‌اند، تمایل بیشتری به نادیده‌گرفتن مخالفت واشنگتن در قبال برقراری روابط دیپلماتیک با سوریه نشان داده‌اند.

جاشوا لندیس، کارشناس سوریه و مدیر مرکز مطالعات خاورمیانه دانشگاه اوکلاهاما می‌گوید: «طی سال گذشته و با کاهش شدید وجهه آمریکا در منطقه به دلیل حمایت بایدن از حمله اسرائیل به غزه، منطق عادی‌سازی روابط با سوریه قوت گرفته است». در زمانی که خشم مردم خاورمیانه، خصوصاً خلیج فارس، علیه آمریکا در حال تشدید است، رهبران شورای همکاری خلیج فارس با اطمینان بیشتری خود را از دولت بایدن دور می‌کنند. بخشی از این مسئله به نفع دولت اسد است که می‌خواهد مقامات کشورهای شورای همکاری خلیج فارس فشار آمریکا برای منزوی‌نگه‌داشتن دمشق را نادیده بگیرند.

همچنین با گذشت بیش از یک دهه از جنگ داخلی سوریه، بازگشت به عرصه منطقه‌ای کمک زیادی به اسد در راستای احیای مشروعیتش می‌کند. اما کشورهای حاشیه خلیج فارس در ازای تلاش برای برقراری ارتباط مجدد با دمشق چه چیزی به دست آورده‌اند؟

به گفته کریم امیل بیطار، استاد روابط بین‌الملل دانشگاه سن ژوزف بیروت، به نظر می‌رسد تقریباً هیچ. او در مصاحبه‌ای گفت: «به نظر می‌رسد همانطور که در چند دهه گذشته بارها اتفاق افتاده، حکومت سوریه توانسته بدون اینکه لزوماً چیز مهمی در قبال آن ارائه دهد، امتیازات قابل توجهی را از کشورهای حاشیه خلیج فارس اخذ کند».

حمایت ایران به عرب‌ها می‌چربد

بیطار افزود که اگر رهبران خلیج فارس فکر می‌کنند که می‌توانند با برقراری مجدد روابط با اسد، شکافی بین سوریه و ایران ایجاد کنند، به احتمال زیاد به هدفشان نخواهند رسید. هیچ دلیلی وجود ندارد که دولت سوریه از روابط نزدیک خود با ایران یا محور مقاومت، از جمله حزب‌الله لبنان، امتیازی به امارات متحده عربی یا عربستان سعودی داده باشد. بیطار نزدیک‌شدن ابوظبی به دمشق را «تمدیدی بر استراتژی حکومت سوریه برای تلاش جهت بازکردن درب‌های مذاکره، کسب زمان و گرفتن امتیاز بدون دادنِ چیز زیادی در مقابل» می‌داند.

بیطار بر این باور است که اسد تنها در صورتی به کشورهای حاشیه خلیج فارس امتیازات قابل‌توجهی اعطا می‌کند می‌دهد که آن‌ها «واقعاً برای تزریق مبالغ هنگفتی به روند بازسازی سوریه آماده باشند» که این تنها در صورتی امکان‌پذیر است که تنش‌زدایی سعودی-ایرانی به یک نزدیکی پایدار و بادوام تبدیل شود. او تأکید دارد که دمشق بدون تأیید تهران به ابوظبی یا ریاض نزدیک‌تر نخواهد شد.

بیطار گفت: «فکر نمی‌کنم سوریه برای نزدیک‌شدن به کشورهای حاشیه خلیج فارس آماده باشد. اکثر تحلیلگران استراتژیک سوریه همچنان بر این باورند که دمشق از اتحاد استراتژیک خود با تهران سود زیادی برده و این اتحاد بوده که عملاً به اسد اجازه داده تا مدت زیادی در قدرت باقی بماند. به هر خبر بازگشت سوریه به آغوش عرب‌های سُنی با دیده شک نگاه می‌کنم».

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • روایت عناصر اطلاعاتی اسرائیل از جنگ ایران و کشورهای عربی
  • تجاوزات صهیونیست ها توسط رسانه های غربی و آمریکایی پشتیبانی می شود
  • تصمیم جنجالی ژاپن برای صادرات جنگنده پیشرفته
  • درخواست سناتور آمریکایی برای مشروط کردن صادرات سلاح به تل آویو
  • سی‌ان‌ان: خرید و انتقال فوری سلاح، محور دیدار گالانت و آستین است
  • بازگشت اسد به دنیای عرب
  • سناتور آمریکایی: نتانیاهو از تصویب قطعنامه آتش‌بس ناراحت است
  • گزارش تلویزیون سعودی از مذاکره محرمانه ایران و آمریکا
  • هشدار حوثی ها به عربستان
  • سیپری: ۹۹ درصد واردات سلاح رژیم صهیونیستی از آمریکا و آلمان است