Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت هند در نظر دارد در اقدامی تلافی‌جویانه بر روی کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه وضع کند.

به گزارش گروه بین الملل قدس آنلاین، دو منبع آگاه اعلام کردند هند قرار است به زودی تعرفه‌هایی را بر روی برخی از کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال کند. این اقدام دولت هند که از یک سال پیش به تعویق افتاده بود، قرار است از ۱۶ ژوئن (فردا) اجرایی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به دنبال تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا برای لغو برخی امتیازات تجاری برای دهلی نو که از تاریخ ۵ ژوئن (۱۰ روز پیش) آغاز شده است، هند هم اکنون تصمیم گرفته است تعرفه‌هایی را بر روی برخی از کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال کند. این درحالی است که واشنگتن پیشتر هشدار داده است هرگونه اقدام تلافی جویانه از سوی هند بر اساس قوانین «سازمان تجارت جهانی» کار نادرستی خواهد بود.

یک منبع آگاه در این خصوص گفت: کاری که هند انجام می‌دهد قانونی است و اعمال تعرفه بر روی کالاهای وارداتی از آمریکا بر روی ۲۲۰ میلیون دلار از کالاهای آمریکایی تأثیر خواهد گذاشت.

به دنبال ممانعت آمریکا در سال گذشته میلادی برای معافیت هند از اعمال تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم، دهلی نو از ژوئن سال گذشته میلادی تصمیم گرفت بر روی کالاهای وارداتی از این کشور تعرفه‌هایی را وضع کند. اما به دنبال روند ادامه دار گفتگوهای تجاری این دو کشور، این تصمیم هند به تعویق افتاد.

داده‌های وزارت کشاورزی آمریکا نشان می‌دهد هند یکی از بزرگترین خریداران بادام از آمریکا محسوب می‌شود و در سال ۲۰۱۸ حدود ۵۴۳ میلیون دلار برای خرید بیش از نیمی از صادرات بادام آمریکا پول پرداخت کرده است. هند همچنین دومین خریدار بزرگ سیب از آمریکا محسوب می‌شود و در سال ۲۰۱۸، ۱۵۶ میلیون دلار بابت آن پول پرداخت کرده است.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا قرار است در ماه جاری میلادی به هند سفر کند. این سفر پمپئو احتمالا پیش از ملاقات نارندرا مودی، نخست وزیر هند با دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حاشیه نشست گروه ۲۰ در ژاپن برنامه ریزی شده است.

رئیس جمهور آمریکا از جمله حامیان اعمال تعرفه‌های وارداتی بر کشورهای دیگر است. در حال حاضر سیاست‌های تجاری ترامپ باعث ایجاد جنگ تجاری آمریکا با چین شده است. ترامپ پیشتر هم مکزیک را تهدید به اعمال تعرفه‌های وارداتی کرده بود.

منبع: باشگاه خبرنگاران

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: آمریکا تعرفه گمرکی دهلی نو واشنگتن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۶۲۴۵۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنج وارداتی هم از سفره مردم پر می‌کشد؟

خبرگزاری مهر نوشت: مجیدرضا خاکی، سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران گفت: «تخصیص ارز محموله‌های برنج که از ابتدای شهریور تا کنون به گمرکات کشور اظهار و ترخیص شده‌، همچنان در انتظار تأیید وزارت جهاد کشاورزی به عنوان نهاد متولی و سپس بانک مرکزی است.»

وی افزود: «وخامت این مسئله زمانی دوچندان می‌شود که بدانیم قرارداد این محموله با فروشنده خارجی حداقل دو ماه پیش‌تر به امضا رسیده و این یعنی قراردادهای مربوط با گذشت نزدیک به ۱۰ ماه هنوز تسویه نشده است.»

خاکی با بیان اینکه واردکنندگان رسالت خود را در قبال تنظیم بازار داخلی با عرضه مکفی ایفا کرده و برنج مربوط به این محموله‌ها را با نرخ مورد تأیید به فروش رسانده‌اند، ادامه داد: «اکنون نه تنها وزارتخانه تخصصی و بانک مرکزی به وعده‌های خود در تأیید، تخصیص و تأمین ارز عمل نکرده‌اند که حتی با وجود گذشت یک ماه از سال جدید، پایه ارزی برای واردات برنج در سال ۱۴۰۳ نیز رسماً مشخص نشده و در این شرایط، مواضع ضد و نقیض سیاست گذار نیز فضای بلاتکلیفی را به وجود آورده است.»

وی گفت: «آخرین اعلام نظر از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای تخصیص ارز در بهمن سال گذشته است که کوتاژ برنج وارداتی تا شهریور ۱۴۰۲ را پوشش می‌داد. پس از آن اما مراجعات مکرر اعضا هیئت مدیره انجمن برای پیگیری تأیید تخصیص ارز محموله‌های باقی مانده به جایی نرسید و این آمدورفت‌ها، نتیجه‌ای جز گفتار درمانی مسئولان با چاشنی خلف وعده در بر نداشت.»
خاکی افزود: «شنیده‌ها حاکی از آن است که حتی پیگیری مسئولان ارشد وزارت جهاد کشاورزی از بانک مرکزی نیز در این خصوص، حاصل چندان مثبتی به‌همراه نداشته است.»

سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران با بیان اینکه هزینه‌های گزافی از محل دموراژ، دیرکرد بانک و صرافی یا دیرکرد تسویه حساب به واردکننده تحمیل می‌شود، تصریح کرد: «علاوه بر این هزینه‌ها، به دلیل اعتبار رو به اتمام بازرگانان ایرانی نزد تأمین کنندگان خارجی، احتمال قطع شراکت و بروز اخلال در روند تأمین برنج از محل واردات وجود دارد.»

وی ادامه داد: «توجه به این نکته نیز ضروری است که در این شرایط، برنج وارداتی به قوت غالب بیش از ۶ دهک کم برخوردار درآمدی جامعه تبدیل شده و بیم آنکه سفره قشر آسیب پذیر از این کالا نیز خالی شود، وجود دارد.»

خاکی اظهار کرد: «مسئله حائز اهمیت این است که، اختلال در جریان تأمین کالا با تأخیر چند ماهه خود را در بازار نشان می‌دهد و این عارضه ممکن است منجر به تکرار تجربه نه چندان دور سال ۱۴۰۱ و جهش قیمت برنج داخلی و سوداگری دلالان شود. اهمیت این مسئله زمانی دو چندان می‌شود که بدانیم یکی از ایام پر مصرف این کالا یعنی ماه محرم نیز در پیش است. تولید داخلی تکافو نیاز بازار را نمی‌دهد.»

سخنگوی انجمن واردکنندگان برنج ایران در پایان با اشاره به آمار واردات برنج گفت: «مطابق آمار گمرک، ۱.۰۵۶ میلیون تن برنج سفید معادل ارزش حدود ۱.۲ میلیون دلار طی ۱۲ ماه سال ۱۴۰۲ از مبادی ورودی کشور ترخیص شده که نسبت به سال گذشته از کاهش ۳۸ درصدی در وزن و ۴۲ درصدی در ارزش حکایت دارد.»

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1897897

دیگر خبرها

  • کمباین وارداتی جدید در کارون رونمایی شد
  • کشف حجاب وارداتی است!
  • بایدن اثر تحریم های ضد ایرانی را خنثی می‌کند
  • مادورو: آمریکا به توافقنامه امضا شده احترام نمی‌گذارد
  • تأکید قاطع «مادورو» بر مخالفت با قیمومیت آمریکا و تحریم‌های جدید
  • بنیامین نتانیاهو: با تحریم گردان اسرائیلی مقابله می‌کنیم
  • فولکس واگن تی راک؛ وارداتی جدید بازار ایران
  • مشکل واگن‌های وارداتی چینی سرانجام حل شد
  • برنج وارداتی هم از سفره مردم پر می‌کشد؟
  • جابه جایی و حمل ریلی ۲ هزار تن چوب وارداتی برای اولین بار در راه آهن شمال شرق ۱