Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-24@18:29:08 GMT

انحصار در قطعه سازی مشکل صنعت خودروسازی است

تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۷۱۷۶۱

انحصار در قطعه سازی مشکل صنعت خودروسازی است

بهرام پارسایی در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت افزود: خودروسازان بازار قطعه را با خرید از شرکت‌های محدود انحصاری کردند و با این اقدام در واقع خودروسازان جایگزینی برای شرکت های قطعه سازان ندارند.

** بازار انحصاری قطعه، رانت ایجاد می‌کند

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی افزود: خرید قطعات مورد نیاز تولید خودرو از چند شرکت محدود قطعه ساز باعث ایجاد رانت می‌شود این در حالی است که تعداد قطعه سازان کشور بسیار است و می توان از ظرفیت آنها استفاده کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه اگر خودروسازان به جای یک شرکت از ظرفیت سایر قطعه‌سازان استفاده می کردند صنعت خودرو با شرایط کنونی مواجه نمی شد، گفت: خودروسازان باید تدابیر ویژه‌ای می اندیشیدند تا در صورتی که شرکت‌های قطعه سازی عمدی یا غیرعمدی از ارائه قطعه خودداری کردند، فراِیند تولید با مشکل مواجه نشود.

این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه بازار انحصاری قطعه ناشی از سوءمدیریت در خودروسازی‌ها است، خاطرنشان کرد: براساس قانون خودروسازان باید برای تولید خودرو، تمام قطعات منفصله مورد نیاز را در انبار یا گمرک داشته یا مدارکی دال بر ثبت سفارش و واردات قطعات مورد نظر در اختیار داشته باشند.

سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس با بیان اینکه خودروسازان و قطعه‌سازان از انحصار بازار قطعه منفعت می برنند، افزود: زد و بندهای خودروسازان و قطعه‌سازان باعث ایجاد بازار انحصاری قطعه شده است و ناتوانی خودروسازان در تولید، بدون وجود قطعه دلیل اثبات این ادعا است.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۷۱۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماهانه ۴۰ هزار تن مرغ مازاد باید از سطح بازار جمع آوری شود

پرویز فروغی، دبیر کانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان از کاهش قیمت مرغ در بازار خبر داد و گفت: قیمت کنونی هر کیلو مرغ زنده به ۴۹ هزار تومان و مرغ گرم به ۶۹ هزار تومان رسیده است.

به گفته او، با توجه به مازاد تولید و زیان مرغداران، پشتیبانی امور دام برای جمع آوری مرغ مازاد باید اقدام کند و همواره بخشی از مازاد تولید باید صادر شود.

فروغی ادامه داد: بنابر جوجه ریزی صورت گرفته و نیاز کشور، ماهانه ۳۰ تا ۴۰ هزار تن مرغ از سطح بازار توسط پشتیبانی امور دام باید جمع آوری شود.

دبیرکانون پرورش دهندگان مرغ گوشتی با بیان اینکه ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی مورد نیاز کشور است، افزود: بنابر آمار در فروردین ۱۳۷ تا ۱۳۸ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته و پیش بینی می شود که در اردیبهشت طبق سیاست وزارت جهاد در همین محدوده باشد. هر چند مصرف در ماه های فروردین و اردیبهشت کاهشی است.

او گفت: با ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفته، ۲۲۰ تا ۲۳۰ هزار تن مرغ گرم تولید می شود که بر این اساس کمبودی در عرضه نداریم‌.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان
  • ماهانه ۴۰ هزار تن مرغ مازاد باید از سطح بازار جمع آوری شود
  • بهینه‌سازی مصرف انرژی، از مهم‌ترین راهبردهای صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • بهینه‌سازی مصرف انرژی، مهم‌ترین راهبرد صنعت پتروشیمی در سال ۱۴۰۳
  • تحقق رویای چین؛ خیابان ها در سیطره خودروسازان اژدهای سرخ!
  • ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند
  • جورچین صنعت گاز برای ادامه مسیر گاز ایران
  • جورچین صنعت گاز برای ادامه مسیر پرافتخار گاز ایران
  • چگونه ترکیه از صنعت خودروسازی ایران پیشی گرفت و ما بی توجه به فرمان رهبری دنبال مدیریت دولتی خودروسازی هستیم