Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ علی شریعتی مَزینانی، مشهور به دکتر علی شریعتی، زاده ۲ آذر ۱۳۱۲ در روستای «کاهک» سبزوار از شهرهای خراسان رضوی نویسنده، جامعه‌شناس و پژوهشگر دینی ایرانی از مبارزان و فعالان مذهبی و سیاسی و از نظریه‌پردازان انقلاب اسلامی ایران بود.

شریعتی نگرشی نوین به تاریخ و جامعه‌شناسی اسلام ارائه کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او بازگشت به تشیع حقیقی و انقلابی را نیرویی برای تحقق عدالت اجتماعی می‌دانست. شریعتی، علاوه بر شهرت زیادش برای سهم‌داشتن در انقلاب ایران، به‌دلیل کارنامه فعالیت‌هایش در راستای احیای مذهب و سنت در جامعه و بیدارگری درباره سلطنت وقت نیز شهرت داشته ‌است.

از زمان انقلاب تاکنون یادبودهای زیادی به یاد او برگزار و اجرا کرده‌اند؛ و از آن زمان نقدها و تجلیل‌های زیادی پیرامون آثار، آراء و تأثیراتی که او بر چند دهه معاصر ایران گذاشته است، وجود دارد.

علی شریعتی در بین سال‌های ۱۹۵۹ تا ۱۹۶۴ در فرانسه زندگی می‌کرد. «ژیلبر لازار» استاد راهنمای علی شریعتی و همسرش، پوران شریعت‌رضوی، در دانشگاه سوربن در دوره دکترا بود. لازار، تصحیح متن فارسی کتاب فضائل بلخ، نوشته صفی‌الدین بلخی و ترجمه آن به فرانسه را برای رساله دکتری به شریعتی پیشنهاد کرد. به‌گفته او، شریعتی برخلاف پوران که به رساله خود در مورد گلستان سعدی شدیداً علاقمند بود، هیچ علاقه‌ای به موضوع رساله‌اش نداشت.

 شریعتی در سال ۱۹۶۳ تز دکترایش را در ۱۵۵ صفحه به زبان فرانسه و با عنوان «فضائل بلخ» ارائه کرد. او توانست با کمترین نمره ممکن که فقط برای قبولی کافی است، مدرکش را بگیرد. برخی به اشتباه نوشته‌اند که او مدرک دکترایش را در جامعه‌شناسی یا تاریخ ادیان یا هر دو گرفته ‌است. برخی نیز با توجه به تز دکترایش استدلال می‌کنند که مدرک دکترای او در زمینه فیلولوژی است. عنوان رسمی مدرک او «تاریخ اسلام در قرون وسطی» بود. سفارت ایران در پاریس مدرک او را به عنوان مدرک دکترا در ادبیات به رسمیت شناخت.

شریعتی در 29 خردادماه سال 1356 در 44 سالگی در «ساوت‌همپتون» انگلستان درگذشت و پیکرش در مکانی نزدیک مقبره حضرت زینب(س) در دمشق سوریه به خاک سپرده شد.

در آستانه چهل و‌دومین سالگرد دکتر شریعتی با رمضان ابومهدی، فعال رسانه‌ای اندونزیایی که با دیدگاه‌های شریعتی آشنایی دارد و کتاب‌های او را خوانده است، گفت‌و‌گو کردیم، وی در این گفت‌و‌گو میزان شناخت مراکز علمی و دانشگاهی جنوب شرق آسیا به ویژه اندونزی از شریعتی و رواج دیدگاه‌ها و کتاب‌های این نویسنده و نظریه‌پرداز ایرانی در این کشور را تبیین کرد.

رمضان ابومهدی گفت: فرهیختگان و دانشگاهیان در جنوب شرق آسیا به ویژه اندونزی و مالزی به خوبی با شریعتی آشنایی دارند و کتاب‌های وی را خوانده‌اند، آثار دکتر شریعتی در بازار کتاب اندونزی به راحتی یافت می‌شود.

آرامگاه دکتر شریعتی در نزدیک مقبره حضرت زینب(س) در سوریه

ابومهدی تأکید کرد: دانشجویان اندونزیایی تفکراتی سوسیالیستی(جامعه گرایانه) دارند و شریعتی را که فردی سوسیالیست بود، خیلی قبول دارند و تفکرات سوسیالیستی‌اش، دوست دارند، هر چند کسانی نیز هستند که با تفکرات وی مخالفند.

وی افزود: من از سال 1359 یعنی دو سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران که به ایران آمدم، کتاب‌های شریعتی را می‌خواندم و این کتاب‌ها خوراک روزمره‌ام بود، این کتاب‌ها پس از انقلاب ایران در جنوب شرق آسیا و اندونزی نیز طرفداران زیادی پیدا کرد.

«حج»؛ کتابی بی تکرار

این فعال رسانه‌ای اندونزیایی تصریح کرد: در میان کتاب‌های شریعتی، کتاب «حج» شریعتی را بیشتر از دیگر کتاب‌هایش می‌پسندم و به نظر من این کتاب بی‌نظیر، بی تکرار و منحصر به فرد است و تا به امروز کتابی مانند آن نوشته نشده است.

فرمان ابومهدی همچنین گفت: دیگر کتاب‌های شریعتی مانند «فاطمه، فاطمه است» مشابه دارد و نویسندگانی هستند که درباره این موضوع قلم زده‌اند، اما «حج» کتابی است که مثل آن ندیده‌ام و شریعتی در آن فریضه حج را به زیبایی توضیح داده است.

متفکر ضد ظلم

وی افزود: شریعتی متفکر ضد ظلم و ظالمان بود و زمانی که از «سوربن» فرانسه به ایران آمد، همین تفکراتش را دنبال کرد، اندیشه‌های او نو بود و تأثیر تفکرات غربی را می‌توان در این اندیشه‌ها دید.

این فعال رسانه‌ای اندونزیایی بیان کرد: شریعتی مجتهد نبود، بنابراین اصول اسلامی را بیان نمی‌کرد، او متفکر بود و هرکس کتاب‌ها و اندیشه‌هایش را مطالعه کند، این مسئله را به خوبی درک خواهد کرد.

بهره‌مندی از قرآن و روایات

فرمان ابومهدی با بیان اینکه شریعتی در آثار خود از آیات قرآن و روایات بهره‌ برده است، گفت: این متفکر ایرانی با استناد به آیات و روایات، تحلیل‌ها و تفسیرهای خود را آورده و همین امر خواننده را به خواندن آثارش سوق می‌دهد و استفاده از آیات قرآن در کتاب حج وی به خوبی نمایان است.

وی در پایان تأکید کرد: آثار و تفکرات شریعتی، موافقان و مخالفان خاص خود را دارد، تفکرات او، محرکی برای گرایش به اندیشه‌های نو و روشنفکرانه است، شریعتی یک اندیشمند و سوسیالیست مسلمان بود، اگر او را با امام خمینی(ره) مقایسه کنیم، می‌بینیم که امام تک بعدی نیست؛ بلکه علاوه بر اینکه اندیشمند بود، مجتهد نیز بود و اصول اسلامی را در آثارش برای مخاطبان تبیین کرد.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا شریعتی اندونزی حج

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۸۶۲۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید | حضور نجم الدین شریعتی در چایخانه حضرت در حرم مطهر رضوی

265 33

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898591

دیگر خبرها

  • کتاب‌های کارآفرینان که باید قبل از تأسیس استارت‌آپ بخوانند
  • انتشار کتابی متفاوت درباره آلبرکامو
  • پرتاب اوت های دقیق و دیدنی پراتاما آرهان، بازیکن جوان تیم ملی اندونزی / فیلم
  • ببینید | حضور نجم الدین شریعتی در چایخانه حضرت در حرم مطهر رضوی
  • چرا ماشین ترورهای شخصیتی از کار نمی‌افتد؟ / راه‌اندازی کانال معدوم اکبر گودرزی در یک پیام‌رسان!
  • ممی‌زاده: اوزونیدیس از لحاظ شخصیتی و فنی بهترین است
  • فیلم| حضور نجم الدین شریعتی در چایخانه حضرت رضا(ع)
  • تبیین سیاست‌های فرهنگی تأثیرگذار بر بازآفرینی شهری
  • شهیدی که مغز متفکر مقاومت فلسطین بود
  • شهید زاهدی از عناصر تأثیرگذار در دفاع مقدس و بعد از آن بود