Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از مهم‌ترین منابع گردآوری تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس، مردمی هستند که  در هشت سال جنگ تحمیلی، حضور در جبهه، اسارت، پشتیبانی از جبهه، امدادرسانی، مهاجرت و وقایع متأثر از جنگ را با تمام وجود خود احساس کردند و بخشی از عمرشان با روزهای سخت تیر و ترکش و خمپاره و موشک گره خورده است.   

حکایت این حضور تاکنون بیشتر از زبان فرماندهان و رزمندگان روایت شده و همه ما آثاری را سراغ داریم که در آن‌ها گوشه‌ای از وقایع جنگ از زبان افرادی روایت شده که در خط مقدم جبهه حضور داشتند و در قالب‌هایی چون زندگی‌نامه و داستان نشر یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توجه به نیروهای مردمی غیرنظامی که در طول دوران دفاع مقدس، زندگی آنها متأثر از جنگ شد، فصل دیگری از تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس است؛ مردمی که حرف‌های شنیدنی از آن روزها دارند.

در خوزستان، به همت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان، آثاری در این زمینه نشر یافته و تلاش شده است بخشی از این تاریخ ثبت و ضبط شود.

کتاب «نخل‌های ابوحمیظه» نمونه‌ای از این آثار است که روایت ساده‌ای از وقوع جنگ در روستای ابوحمیظه است. در این کتاب اهالی روستا خاطرات خود را از این حادثه بازگو کرده‌اند. آثار دیگری نیز در این زمینه نوشته شده که راوی آنها زنانی هستند که در صحنه نبرد فعال هستند. کتاب «شماره پنج» فاطمه جوشی و «شهرم درامان نیست» تدوین عبدالصاحب رومزی‌پور از این نمونه هستند که البته در این زمینه آثار دیگری نیز وجود دارد.

مرور تأثیر جنگ بر زندگی روزمره مردم، مقاومت آنها، مهاجرت، پشتیبانی از جبهه و... موضوعی است که در سال‌های گذشته به شکل ویژه مورد توجه بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خوزستان قرار گرفته است. «طرح گنجینه» یکی از برنامه‌های بنیاد برای گردآوری این خاطرات است. متن زیر گفت‌وگو با مسئول واحد ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار در این زمینه است:

ستاره عرفانی، مسئول واحد ادبیات و انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خوزستان در گفت‌وگو با ایکنا از خوزستان، درباره این طرح گفت: با توجه به اینکه در دانشگاه‌های استان خوزستان درس اختیاری آشنایی با دفاع مقدس به دانشجویان ارائه می‌شود، از سال 93 کمیته علمی بنیاد حفظ آثار که عهده‌دار معرفی استادان این درس به دانشگاه است، مقرر کرد دانشجویان به جای تحقیق درسی، خاطره‌ای از دوران دفاع مقدس را از افراد مرتبط جمع‌آوری و به کلاس ارائه کنند.

عرفانی افزود: بر این اساس طرحی به نام «گنجینه» ویژه دانشجویان اجرا شد که مطابق آن دانشجویان سراسر استان که درس آشنایی با دفاع‌مقدس را انتخاب می‌کنند، ملزم هستند خاطره‌ای از افرادی که وقایع دفاع مقدس از جمله اسارت، مهاجرت، پشتیبانی، حضور در جبهه و ... را تجربه کرده‌اند، ثبت و ارائه کنند.

گردآوری 12 هزار خاطره دانشجویی از دوران دفاع مقدس 

وی بیان کرد: پیرو اجرای طرح گنجینه، 12 هزار خاطره توسط دانشجویان استان گردآوری شد که روند خوانش و پالایش آنها در بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌مقدس استان انجام می‌شود. تاکنون 4 کتاب با نام «گنجی برای فردا» از این خاطرات به چاپ رسیده و دو کتاب نیز به زیر چاپ رفته است.

عرفانی گفت: با توجه به حجم بالای خاطرات رسیده و محدودیت نیروهای بنیاد جهت تدوین آنها، فراخوانی را در بین نویسندگان منتشر کردیم که در صورت علاقه به تدوین این خاطرات، می‌توانند با بنیاد حفظ آثار همکاری کنند. این خاطرات را در اختیار نویسندگان قرار می‌دهیم و خاطرات بعد از تدوین به نام آنها چاپ می‌شود. تاکنون تعدادی از نویسندگان استان برای تدوین این خاطرات اعلام آمادگی کرده‌اند.

وی با بیان اینکه جنگ عراق از آنجا اهمیت دارد که در برخی مواقع به داخل شهرها کشیده شد و مناطق مسکونی مورد حمله و بمباران قرار گرفت،؛ افزود: شهادت معصومانه مردم در این حملات و دیدن از نزدیک پلشتی‌های دشمن حتماً باید گردآوری شود تا نسل جدید بداند که در خانه خود را به روی دشمن باز نکند. 

عرفانی در پایان گفت: مردمانی که بی‌واسطه جنگ را درک کرده‌اند، چه با از دست دادن عزیزانشان در بمباران‌ها، چه با کمک‌های پشت جبهه و چه با مقاومت رودررو با دشمن در شهرها، منابع مستدل و محکمی از جنایات دشمن و ایستادگی و پایداری ملت ایران هستند که تا دیرتر نشده باید این دیدنی‌ها، دانسته‌ها و شنیدنی‌ها ثبت و ضبط شود تا در تاریخ بماند، چراکه ملتی که تاریخ را نخواند مجبور به تکرار آن است. 

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا خوزستان فرهنگی طرح گنجینه دفاع مقدس بنیاد حفظ آثار خاطرات قرآن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۹۹۳۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شهدای شاخص ارتش در مازندران

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، روز ارتش یادآور رشادت‌های بزرگ مردانی است که شجاعانه جان خود را در طبق اخلاص نهادند تا از کیان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران دفاع کنند.

آنچه که امروز به آن می‌بالیم مرهون حماسه آفرینی و پایمردی شجاعانی است که در هشت سال دفاع مقدس از کارزاری شگرف و در مقابل تمامی قدرت‌های روز جهان آبدیده شدند و سربلندی و افتخار را برای میهن عزیز خویش به ارمغان آوردند.   از مجموع رزمندگان دفاع مقدس ۱۹ هزار مازندرانی هستند که ۳ هزار و ۳۰۰ شهید ارتش از این استان تقدیم ارزش‌های نظام شدند.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • دفاع از شرف و پرچم مقدس است/ایران پاسخ غرورآمیزی به اسراییل داد
  • دفاع از شرف، مردم و پرچم مقدس است
  • نشست علمی « انقلاب اسلامی، ارتش و دفاع مقدس »
  • مجموعه‌ای فرهنگی با رنگ و بوی دفاع مقدس در یزد
  • «تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»
  • تولیدات فرهنگی مرتبط با شهدا و ایثارگران حمایت می‌شود
  • پیام تسلیت منتخب مردم استان در ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری به مناسبت عروج محمد کیانی
  • شهدای شاخص ارتش در مازندران
  • رشد ۳۰۰ درصدی تسهیلات مسکن در خوزستان
  • فراخوان ششمین جشنواره ملی فعالان دفاع مقدس و مقاومت در فضای مجازی