Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-25@03:54:47 GMT

جزییات توقف شناور توقیفی ایران توسط کویتی‌ها

تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۰۵۴۹۵

جزییات توقف شناور توقیفی ایران توسط کویتی‌ها

باشگاه خبرنگاران: حسین زارعی، مدیرعامل شرکت دریایی و بندری تایدواتر در نشست خبری امروز خود با بیان اینکه این شرکت به بخش خصوصی واگذار شده و با اجرای این طرح شاهد تغییر نگاه‌های مدیریتی در آن شده‌ایم، گفت: هم اکنون این شرکت دارای ۴ هزار و ۳۰۰ پرسنل است و بخش عمده‌ای از فعالیت‌های ما در بندر شهید رجایی، امام خمینی و چابهار اجرا می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی با بیان اینکه بیش از ۵۰ درصد از فعالیت‌های این شرکت در حوزه بندری انجام می‌شود، افزود: هم اکنون بخش عمده‌ای از اقدامات تجهیزاتی در بندر شهید رجایی توسط نیرو‌های متخصص این بخش اجرا می‌شود.

زارعی اظهار کرد: در سال ۹۶ سودآوری این شرکت به ۶۰ میلیارد تومان رسید و در سال گذشته با اقدامات و برنامه‌ریزی‌های انجام شده، این مبلغ به ۱۶۰ میلیارد تومان افزایش یافت.

مدیرعامل شرکت تایدواتر تصریح کرد: از سال ۸۸، ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان معوقات مالیاتی بیمه داشتیم که خوشبختانه بخش عمده‌ای از این معوقات هم اکنون پرداخت شده است.

وی بیان کرد: سعی کرده‌ایم به جای برون‌سپاری اقدامات خود را از طریق درون سازی حل کنیم و همین امر زمینه‌ساز افزایش کیفیت و کارایی فعالیت‌های این بخش شده است.

زارعی با اشاره به اینکه هزینه‌های خرید خارجی در بخش تجهیزات زیر ۲۰ درصد بوده است، گفت: ۸۰ درصد از اقدامات بندری و سایر حوزه‌های این بخش توسط مهندسی معکوس اجرا شده و ما با استفاده از توان متخصصان داخلی توانسته‌ایم از حوزه تعمیرات اساسی هم عقب نمانیم و همین امر باعث کاهش هزینه‌های تمام شده این بخش شده است.

زارعی به آخرین وضعیت شناور توقیف شده در کویت اشاره کرد و گفت: در اوایل سال ۹۷ شناور جرثقیل دار منحصر به فردی که توان بلند کردن محموله تا ۲ هزار و ۵۰۰ تن و ارتفاع ۵۰۰ متری را داشت برای انجام عملیات پل‌سازی به بندر شعیبیه کویت اعزام کردیم؛ ۶ ماه بعد از گذشت فعالیت این شناور مأموریت به اتمام رسید. بعد از اتمام مأموریت این شناور، مهر ماه سال گذشته پس از دریافت مجوز خروج از بندر شعیبیه کویت به قصد بازگشت به ایران شناور شرکت ما وارد آب‌های بین‌المللی شد.

وی تصریح کرد: متأسفانه همان زمان دو شناور امنیتی کویتی شناور ایرانی ما را با زور به آب‌های کویت بازگرداندند و تاکنون هیچ سند و یا دستورالعملی از سوی مقامات کویت مبنی بر تخلف این شناور به ما داده نشده است.

زارعی بیان کرد: شنیده‌ها حاکی از آن است که بهره‌بردار آن مشکلات حقوقی داشته و از شناور ایران شکایت کرده است و برخی دیگر هم علت توقف این شناور را تغییر پرچم شناور ایرانی از پرچم ایران به پرچم کشور دیگری بوده است که هیچکدام از آن‌ها صحیح نیست.

مدیرعامل شرکت دریایی و بندری تایدواتر گفت: اخبار غیررسمی که به ما رسیده است این است که یا می‌گویند شناور پرچم یا اسم خود را عوض کرده است یا می‌گویند اسم جعل کرده است و یا عنوان کرده‌اند که آلودگی دریایی ایجاد کرده است.

وی یادآوری کرد: ایران از طریق بخش‌های مختلف از جمله وزارت امور خارجه و همچنین سازمان بنادر و دریانوردی به شدت پیگیر خارج کردن این شناور از آب‌های کویت است، اما متأسفانه در طول یک سال گذشته نه اجازه ورود به وکلا را دادند و نه حتی به نیرو‌های تایدواتر ویزا برای سفر به کویت را داده‌اند، اما خوشبختانه با پیگیری‌های بسیار توانستیم در چند روز گذشته به خدمه کشتی غذا و سوخت مورد نیاز شناور را بدهیم.

زارعی اظهار کرد: بعد از پیگیری‌های انجام شده، مقرر شد هفته آینده جلسه هماهنگی بین سازمان بنادر و وزارت امور خارجه با حضور نمایندگان این کشور برگزار شود تا با هم افزایی و هم فکری یک دیگر برای آزادی این شناور ایرانی و بازگشت آن به کشور اقدامات لازم صورت گیرد.

مدیر عامل شرکت تایدواتر با بیان اینکه متأسفانه پیمانکاری که این شناور در اختیار آن بوده تبعه کره‌ای بوده و متأسفانه هم اکنون فراری است، گفت: شرکت تایدواتر تضامین کافی برای قرارداد این شناور نداشته است تا از طریق آن بتوانیم برای آزادسازی آن اقدام کنیم.

وی تأکید کرد: اگر کویتی‌ها نتوانند ادعای خود را برای نگهداری شناور اثبات کند باید تمام خسارت‌های مربوط به خواب این شناور را پرداخت کنند که به طور قطع مبلغ بسیار بالایی می‌شود.

زارعی در ادامه از خارج سازی مغروقه‌های باقی مانده از دوران جنگ در آب‌های خور موسی خبر داد و گفت: تا به امروز ۷ شناور را با استفاده از دانش بسیار جدید روز دنیا خارج کرده‌ایم. هم اکنون ۱۰۰ فروند شناور مغروقه در این بخش وجود دارد که در جهت خارج سازی آن‌ها برای تردد راحت‌تر کشتی‌ها هستیم.

مدیرعامل شرکت تایدواتر با اشاره به اینکه خوشبختانه سازمان بنادر برای خارج سازی این مغروقه‌ها همکاری‌های بسیار خوبی با ما داشته است، گفت: هزینه خارج سازی هر شناور مغروق ۳.۳ میلیون دلار است و امسال هم مقرر شده ۳ فروند شناور مغروقه را از این منطقه خارج سازیم.

وی با بیان اینکه حدود ۱۰ هزار سهام‌دار خرد وجود دارد، گفت: حدود ۸ هزار سهام‌دار از مجموعه ما است که برخی از این سهام‌داران ۳۰ سال است که این سهام را در اختیار خود دارند.

زارعی در خصوص فعالیت این شرکت در حوزه حمل و نقل بین شهری گفت: چندی پیش در بندر چابهار برای فعالیت‌های برون شهری به صورت مشارکتی وارد عمل شدیم و چند سد کشنده که در اختیار ما بوده برای فعالیت در حوزه‌های حمل و نقل درون شهری را وارد کردیم.

مدیر عامل شرکت تایدواتر از ساخت یک شناور در یک سال اخیر هم خبر داد و گفت: در امور بندری حدود ۸ شناور داریم که متأسفانه در حدود یک ریال هم از طریق این شناور‌ها نتوانسته ایم درآمدزایی کنیم، اما امسال انتظار داریم از طریق این شناور‌ها بتوانیم ۳۰ درصد درآمد دریایی را بتوانیم کسب کنیم.

اخبار داغ ۱۰ گل فوق العاده هوشمندانه مسی فیلم: ۱۶ تصادف وحشتناک رالی/ حتی BMW هم طاقت نیاورد! ناگفته‌هایی از دیپلمات‌ها و دیپلماسی در روز تشییع امام خمینی بی‌خبری اطرافیان احمدی‌نژاد از خودکشی عبدالرضا داوری مکزیک، "سند سری" ترامپ را منتشر کرد قیمت انواع ظرفشویی در بازار/ جدول قیمت‌ها

منبع: فردا

کلیدواژه: توقیف شناور ایرانی آلودگی دریایی کویت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۰۵۴۹۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سردار رادان: پلیس اصراری به انتقال خودرو‌های توقیفی با جرثقیل ندارد

به گزارش صدای ایران از پلیس، سردار "احمدرضا رادان" در قرارگاه طرح نور، که به صورت ویدئو کنفرانس با سراسر کشور برگزار شد، ضمن تشکر ویژه از مردم، رئیس جمهور، قوه قضائیه، مجلس، دادستان، صداوسیما و همکاران انتظامی اظهار داشت: من با قاطعیت اعلام می‌کنم که در قلمرو انتظامی هیچ ماموریتی حساس‌تر از این ماموریت وجود ندارد و خوشبختانه آن گونه که نشان می‌دهد به لطف خداوند متعال و تلاش و جدیت همکاران، پیامد‌های طرح بسیار مطلوب و قابل قبول بوده است.

وی افزود: وظیفه و تکلیف قانونی و شرعی ما حکم می‌کند که این ماموریت را با جدیت و دقت و هوشمندانه استمرار بخشیم.

فرمانده کل انتظامی کشور گفت: پلیس در موضوع خودرو‌های توقیفی که در طرح نور دستور توقیف دارند، اصراری به انتقال با جرثقیل ندارد.

سردار رادان یاد آور شد: برابر گزارش‌های دریافتی ۹۰ درصد تذکر گیرندگان رفتار و پوشش خویش را اصلاح و با پلیس همکاری نموده اند.

وی در پایان گفت: پلیس در کنار اجرای طرح نور، هیچ گاه از دیگر ماموریت‌های خود از جمله مبارزه با مواد مخدر، سرقت و اراذل و اوباش غافل نخواهد شد.

دیگر خبرها

  • حذف الهلال دامن خواننده کویتی را گرفت! (عکس)
  • سردار رادان: پلیس اصراری به انتقال خودرو‌های توقیفی با جرثقیل ندارد
  • ایران خواستار اقدام فوری بین‌المللی برای توقف نسل‌کشی در غزه شد
  • جزییات برگزاری نوبت اول آزمون سراسری ۱۴۰۳ در استان فارس اعلام شد
  • تعمیرات اساسی یدک کش فتح ۱ کوت امیر
  • پایان یک توقف طولانی؛ گاز ایران در مسیر پاکستان
  • واکنش وزیر صمت به افزایش قیمت پژو پارس + جزییات مهم
  • جزییات فروش سهام استقلال و پرسپولیس اعلام شد
  • توقف قطار ترانزیتی افغانستان در ایران تکذیب شد
  • جزییات شرکت در رشته‌های خاص و آزمون عملی کنکور