Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش   خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز دوشنبه نشست خبری در تاسیسات هسته‌ای اراک با تاکید براینکه سازمان انرژی اتمی ۱۴ باز پایبندی ایران برجام را تایید کرده است تاکید کرد که حدود سه هفته از فرصت ۶۰ روزه ایران به طرف های حاضر در برجام باقی مانده است .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور با اشاره به فرصت‌های پیش روی اروپا در برجام اظهار کرد: «بعد از شروع فرصت دو ماهه به اروپا برای اجرای تعهدات برجامی، سازمان انرژی اتمی تولید اورانیوم را ۴ برابر کرد و این تولید مجددا در روز‌های اخیر افزایش یافت و از امروز شمارش معکوس ده روزه ما برای ۲۷ ژوئن (۶ تیر) آغاز شده که ما از سقف ۳۰۰ کیلو عبور کنیم.»

وی افزود:« اگر تا ۲ ماه و نیم آینده بازار نداشته باشیم ذخایر آب سنگین می‌تواند از ۱۳۰ تن هم بگذرد. بر اساس توفق هسته‌ای سقف ذخیره اورانیوم غنی شده ایران نباید از ۳۰۰ کیلوگرم فراتر رود و سقف ذخیره آب سنگین نباید ۱۳۰ تن بیشتر شود؛ هرچند همه این‌ها نقض توافق نیست.»

این صحبت‌های سخنگوی انرژی اتمی با بازتاب گسترده جهانی مواجه شد به طوریکه برخی مانند رژیم صهیونیستی به تکرار تهدید‌ها و ادعای‌های واهی خود پرداختند و برخی دیگر مانند اروپایی‌ها، صبر و خویشتن داری تهران را در سایه حفظ این توافق خواستار شدند.

هراس واشنگتن و تلاویو از کاهش تعهدات برجامی تهران

واشنگتن که خود سنگ بنای بی تعهدی را در برجام گذاشت و با خروج یکجانبه خود از این توافق به مانعی بزرگ بر سر راه اجرای آن تبدیل شد، مدعی شده که اقدامات اخیر تهران به یک باجگیری هسته‌ای شبیه است و باید در برابر آن با افزایش فشار‌های بین المللی ایستاد.

همچنین همسو با سیاست‌های تنش زای کاخ سفید، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز خواهان برگرداندن همه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران شد. بنیامین نتانیاهو با تکرار ادعا‌های واهی در این باره اعلام کرد: «اگر ایران تهدیداتش را عملی کند و تعهداتش را نقض کند جامعه جهانی باید فورا تحریم‌های بین المللی را بر اساس همان توافق برگرداند. به هر حال اسرائیل اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند.»

واکنش جهانی به اقدامات جدید ایران در خصوص کاهش تعهدات برجامی

در بروکسل که وزرای خارجی عضو حضور داشته‌اند وضعیت در غالب دیگری دنبال می‌شد  به طوری‌که ایران محور نگرانی های اروپایی ها قرار گرفت،  مسئول سیاست خارجی اروپا هم در این باره گفت هم اکنون تمرکز اروپایی‌ها بر کاهش تنش در منطقه خلیج فارس و حفظ توافق هسته‌ای است.

موگرینی در این باره تصریح کرد: «تمرکز ما بر تقصیر را بر گردن این یا آن اندختن نیست یا از میان رفتن توافق هسته‌ای که ممکن است صورت بگیرد، ما می‌خواهیم این توافق بر سر جایش باقی بماند و اجرا شود.»

 مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به همراه وزرای خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس همچنین در بیانیه‌ای به ایران توصیه کردند مشکلات را تشدید نکنند.

مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز از ایران خواست به توافق هسته‌ای متعهد بماند.  وی در این باره می‌گوید «من البته از آنچه امروز اعلام کردم متاسفم، اما آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرده که ایران به تعهداتش عمل کرده ما از تهران قویا می‌خواهیم که صبر به همراه رفتار مسئولانه داشته باشد.

صدای تهران بلند‌تر از گذشته در خصوص در اختیار داشتن اهرم‌های مناسب

در اردیبهشت ماه گذشته ایران در اعتراض به تلاش‌های ناکافی کشور‌های اروپایی درباره اجرای تعهداتشان به آن‌ها نامه نوشت و گفت به مدت ۲ ماه بخشی از تعهداتش را اجرا نمی‌کند. از جمله اینکه مازاد اورانیوم غنی شده و آب سنگین را نمی‌فروشند؛ و اگر به همین رویه پیش برود و اروپا دست روی دست بگذارد، تهران بازهم تعهدات دیگری را متوقف خواهد کرد.

حدود ۲۰ روزی از مهلت دو ماهه ایران باقی مانده، اما ایران هنوز از اروپایی‌ها راضی نیست بنابراین صدای تهران بلندتر از گذشته بوده و پشت سرهم هشدار می‌دهد. چند روز پیش هم هلگا اشمید معاون سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران بود و با عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه دیدار و رایزنی کرد، در این دیدار عباس عراقچی اعلام کرد که ایران فرصت ۶۰ روز را تمدید نمی‌کند.

عباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه در این خصوص و در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرد: مهلت ۶۰ روزه ایران به طرف های برجامی  به هیچ عنوان تمدید نمی‌شود و ایران اقدامات بعدی یا همان گام دوم را اجرایی می‌کند؛ مگر اینکه آن‌ها خواسته‌های ما را تامین کنند.

مبادلات مالی و تضمین فروش نفت؛ شاهرگ حیاتی حفظ برجام

«طبق بیانیه شورای عالی امنیت ملی به کشور‌های باقی مانده در برجام  حدود دو هفته دیگر فرصت دارند تا تعهدات خود به ویژه در حوزه‌های بانکی و نفتی را عملیاتی کنند. در این بیانیه آمده است که چنانچه در این مهلت کشور‌های مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تامین کنند، در مرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیت‌های مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرن سازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد.»

یکی از مشکلات اصلی ایران با اروپا بر سر مبادلات مالی است و برای تهران شاهرگ حفظ برجام تلقی می‌شود؛ در شرایطی که اروپا تعهداتش را انجام نمی‌دهند و وعده سرخرمن می‌دهد.

عباس عراقچی در این باره تصریح می‌کند که «کشور‌های اروپایی، روسیه و چین که در برجام باقی ماندند بعد از خروج آمریکا مواضع سیاسی بسیار خوبی در حمایت از برجام اتخاذ کردند، اما در این میان سه کشور اروپایی نتوانستند در عمل، گام مشخصی را بردارند. این درحالی است که اروپایی‌ها می‌توانند راه حل‌های عملیلاتی در حوزه‌های بانکی، نفتی، انرژی حمل و نقل، سرمایه گذاری و ... برای ایران پیدا کنند، اما تاکنون از اجرای این موارد ناتوان بوده اند.»

عباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز پیش‌تر به باشگاه خبرنگاران گفته بود: با وجود بدعهدی ها٬ ما همچنان توافق هسته‌ای پایبند بوده و برای حمایت از ملت خود با استفاده از سازوکار‌هایی مانند ماده ۳۶ که درون خود برجام گنجانده شده شروع به کاهش برخی از تعهداتمان کردیم که این مسئله تا پایان فرصت ۶۰ روزه ایی که هم اکنون در حال سپری شدن است ادامه خواهد یافت٬ در همین راستا هم جمهوری اسلامی ایران بخشی از تعهدات خود را به ۵ کشور باقی مانده در برجام اعلام و تصریح کرد که اقدامات اخیر ساز و کاری است که در خود توافق تعبیه شده و در صورتی که طی ۶۰ روز اقدام ملموس و گام قابل توجهی که بی عملی‌ها و ناکارآمدی‌های آن‌ها را جبران کند برداشته نشود جمهوری اسلامی ایران حق خودش می‌داند باز با استفاده از همین مکانیزم در درون برجام قدم دوم را محکم‌تر بردارد٬، اما باید دید در نهایت چه خواهد شد، جمهوری اسلامی ایران به صراحت اعلام کرده که بیش‌تر از این صبر نخواهد کرد و اگر خواسته‌های ما برآورده نشود قدم‌های بعدی را برخواهیم داشت.

پیام کاهش تعهدات برجامی چیست؟

ذخیره سازی آب سنگین و اورانیوم غنی شده پیام مهمی را به طرف‌های برجامی منعکس می‌کند. در این میان غربی‌ها و آمریکایی‌ها به اهمیت به این پیام واقف هستند؛ چرا که برخی براین باورند که در شرایط فعلی دست و پای تهران بسته شده است٬ درحالی‌که این گام تنها شمّه‌ای از اقدامات گسترده‌ای است که تهران می‌تواند انجام دهد٬ چراکه کشورمان اهرم‌ها و ابزار‌های متعددی دارد و قادر خواهد بود در فرصت‌های مناسب از آن بهره ببرد. این اقدام نشان داد که عدم اقدام جمهوری اسلامی در طول یکسال گذشته ناشی از صبر است نه ضعف ایران، از طرفی به خوبی غیرعقلانی بودن سیاست‌های آمریکا و تهدید‌های بیهوده آن‌ها برای تحقق غنی سازی صفر و تعطیل کردن صنعت پیشرفته تولید آب سنگین را نشان می‌دهد و از همه مهمتر اینکه عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران در تحقق اهداف خود را به نمایش می‌گذارد به گونه‌ای که از یک سو صبر استراتژیک و از سوی دیگر عزم راسخ توام با تدبیر خود را با اصرار بر آرمان‌ها و مقاومت در مسیر رسیدن به آن‌ها را سرلوحه کار خود قرار داده است.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: انرژی اتمی برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۲۱۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فرمانده ناتو درباره بروز «جنگ ترکیبی» در عمق دریاها هشدار داد

فرمانده سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) مدعی شد که زیرساخت‌های مستقر در اعماق دریاها، بعد از خرابکاری در خطوط لوله گاز [نورد استریم]، در مقابل تهدیدهای روسیه آسیب‌پذیر هستند .

به گزارش مشرق، دیدیه مالتره دریاسالار و معاون ستاد فرماندهی نیروی های دریایی متفقین (مارکوم) ناتو مدعی شد: امنیت یک میلیارد نفر در سراسر اروپا و آمریکای شمالی در نتیجه تلاش های روسیه برای هدف قرار دادن زیرساخت های آسیب پذیر گسترده از جمله مزارع بادی، خطوط لوله و کابل های برق در خطر است.

وی ادامه داد: شبکه کابل ها و خطوط زیر آب که برق اروپا و ارتباطات اروپا به آنها متکی هستند برای مقاومت در مقابل «جنگ ترکیبی» مسکو و سایر دشمنان ناتو ساخته نشده اند.

مالتره مدعی شد: ما می دانیم که روس ها جنگ های هیبریدی زیادی را در زیر دریا توسعه داده اند تا اقتصاد اروپا را از طریق کابل ها، کابل های اینترنت و خطوط لوله مختل کنند. کل اقتصاد ما زیر آب در معرض تهدید قرار دارد.

این مقام ناتو اضافه کرد: ما می دانیم که روس ها تا ساخت زیردریایی های هسته ای برای عملیات در زیر دریا پیش رفته اند بنابراین ساده لوح نیستیم و ما به عنوان کشورهای عضو ناتو با یکدیگر همکاری می کنیم.

گاردین نوشت: این اظهارات بعد از وقوع ۲ حادثه مشکوک به خرابکاری در خطوط لوله گاز مطرح شد. اولین حادثه در دریای بالتیک و در خطوط نورد استریم یک و ۲ در ماه سپتامبر (شهریور) سال ۲۰۲۲ رخ داد و دومی سال گذشته میلادی در خط زیردریایی بالتیک کانکتور (بین فنلاند و استونی) اتفاق افتاد. با وجود تحقیقات گسترده از سوی کشورهای مختلف، پرونده این حوادث هنوز حل نشده باقی مانده است. در عین حال فنلاند دسامبر گذشته مدعی شد که همه شواهد نشان می دهند که یک کشتی چینی به شکل عمدی با لنگر خود به این خط لوله آسیب رسانده است.

فرمانده ناتو گفت بیش از یکهزار روز را زیر دریا گذرانده است و بسیاری از زیرساخت‌های فعلی برای اولین بار توسط بخش خصوصی توسعه داده شد. این امر محیط زیست دریا را به طور چشمگیری تغییر داده و آن را به شدت آسیب‌پذیر کرده است.

وی افزود: آنها [شرکت‌های مسئول ساخت این زیرساخت ها] نمی‌دانستند که چنین جنگ هیبریدی به این سرعت توسعه خواهد یافت. بیش از ۹۰ درصد از اینترنت زیر دریا است. همه ارتباطات ما بین آمریکا، کانادا و اروپا از زیر دریا است، بنابراین آسیب پذیری های زیادی وجود دارد.

وی گفت: مارکوم «بیش از ۱۰۰ کشتی، زیردریایی هسته‌ای و زیردریایی معمولی» دارد که در آب‌های قطب شمال، دریای سیاه، اقیانوس اطلس، بالتیک و مدیترانه مشغول گشت ‌زنی هستند.

مالتره همچنین امنیت این مناطق را یک موضوع نگران کننده و مهم توصیف کرد و مدعی شد که امنیت نزدیک به یک میلیارد غیرنظامی در کشورهای عضو ناتو تهدید می شود.

این مقام ناتو اذعان کرد که حتی با همه این گشت زنی ها، محافظت از تمام زیرساخت‌های زیردریایی غیرممکن است و مسئولیت اصلی حفاظت از زیرساخت‌ها بر عهده کشورهای عضو [این ائتلاف نظامی] است.

وی افزود: ما در حال حاضر توجه ویژه ای به روس ها وجود دارد، اما نظارت دائمی بر هر کابل بسیار دشوار است. این امکان وجود ندارد. بسیاری از کشورها - نروژ، سوئد، دانمارک نیز - پهپادها، حسگرها، وسایل نقلیه زیرآبی بدون سرنشین را توسعه داده‌اند تا بتوانند به سرعت تحرکات مشکوک یا اشتباهی را شناسایی کنند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • رسمی؛ قرارداد دنیله ده روسی با آاس رم تمدید شد
  • فقر و محرومیت اجتماعی؛ دغدغه اصلی رای‌دهندگان در آستانه انتخابات پارلمان اروپا
  • همکاری راهبردی اتحادیه اروپا و ژاپن در بخش مواد پیشرفته آغاز شد
  • استوری جدید گروسی با تگ ایران
  • خطوط قرمز خود را در مذاکرات تغییر نمی‌دهیم
  • ساز مخالف اسلواکی در اتحادیه اروپا؛ باز هم پای روسیه در میان است
  • خطوط قرمز بهترین شهرداران دنیا
  • دیدار احمدوند و سفیر هند در آستانه نمایشگاه کتاب تهران
  • فرمانده ناتو درباره بروز «جنگ ترکیبی» در عمق دریاها هشدار داد
  • وانت‌بارهای سنندج در آستانه ساماندهی/بیکاری عامل ایجاد شغل کاذب