Web Analytics Made Easy - Statcounter

استاد دانشگاه و تحلیلگر مطرح مصری ابراز عقیده کرد که مرگ مرسی ممکن است به گشودن باب گفت وگو میان گروه های مختلف جامعه مدنی با جماعت اخوان المسلمین و جریان میانه رو داخل اخوان کمک کند. ۲۹ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۰۸ بین الملل آسیای غربی نظرات - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم،دکتر حسن السید نافعه ریاست گروه علوم سیاسی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی دانشگاه قاهره را در کارنامه خود دارد و از سال 1978 میلادی در این دانشگاه به عنوان استاد تدریس کرده است، وی مدرک دکترای علوم سیاسی خود را در سال 1977 میلادی از دانشگاه سوربون فرانسه با بالاترین رتبه کسب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بسیاری از دانشگاه‌ها به عنوان استاد میهمان تدریس کرده است، در بسیاری از مراکز دیپلماتیک وابسته به وزارت خارجه در مصر و برخی کشورهای عربی به ویژه در سلطان نشین عمان سخنرانی کرده است. نافعه فعالیت برجسته ای هم در زمینه فرهنگی داشته است به طوری که مسئولیت بخش فرهنگی در باشگاه اعضای هیئت علمی دانشگاه قاهره را برعهده داشت،‌دبیرکلی جمعیت عربی علوم سیاسی و هماهنگ کننده پویش مصری علیه وراثت و آنگاه دبیرکلی جمعیت ملی تغییر را برعهده داشت. عضویت در هیئت مشورتی مجله سیاست بین الملل صادره از موسسه الاهرام هم از دیگر فعالیت‌های وی به شمار می‌رود.

حسن نافعه درباره مرگ غیرمنتظره محمد مرسی رئیس جمهور سابق مصر که با دخالت نظامیان از قدرت سرنگون و راهی زندان شد گفت: اکنون خیلی از افراد تفسیرهای مختلفی درباره این پایان غیرمنتظره (مرگ غیرمنتظره) مطرح می کنند برخی می گویند نوعی اهمال و کوتاهی پزشکی در قبال وی صورت گرفت و داروهای کافی به وی داده نشد در نتیجه آنچه رخ داد نوعی جنایت بود و آن جنایت اهمال و کوتاهی در رسیدگی پزشکی و عدم بهره مند شدن زندانی از حقوق خود بود علاوه بر اینکه این زندانی، زندانی عادی نبود، بلکه رئیس جمهور یک کشور بود ، و قوانین و قانون اساسی هم حقوق فراوانی برای زندانی تضمین کرده است که مرسی نتوانست از نیمی یا حتی یک چهارم این حقوق بهره مند شود.

مصاحبه| السیسی از پیامدهای فوت مرسی نگران است / باید منتظر ناآرامی‌ها در مصر باشیم

این تحلیلگر مطرح مصری باز شدن کانال گفت‌وگو بین رهبران اخوان با نظام حاکم را در شرایط فعلی بعید و دشوار دانست و درباره سناریوهای آینده مصر پس از مرگ مرسی بر این باور است که امکان باز شدن باب گفت وگو با گروه های دیگر جامعه وجود دارد، اینکه آیا گروه های معارض دیگر از این فرصت استفاده خواهند کرد، این مسئله مستلزم تلاش های عملیاتی گسترده ای است در نتیجه معتقدم این مسئله مقداری زمان خواهد برد.

متن کامل این مصاحبه به صورت سوال و جواب در زیر می آید: 

 تسنیم: اعلام خبر درگذشت محمد مرسی رئیس جمهور سابق مصر که شش سال هم در بازداشت مقامات مصری به سر برده بود، چه پیامدهایی دارد؟

آنچه رخ داد نوعی جنایت بود و آن جنایت اهمال و کوتاهی در رسیدگی پزشکی و عدم بهره مند شدن زندانی از حقوق خود بود علاوه بر اینکه این زندانی، زندانی عادی نبود بلکه رئیس جمهور یک کشور بود  و قوانین و قانون اساسی هم حقوق فراوانی برای زندانی تضمین کرده است که مرسی نتوانست از نیمی یا حتی یک چهارم این حقوق بهره مند شود.

 

حسن نافعه : اعلام خبر درگذشت محمد مرسی، غیرمنتظره و غافلگیرکننده بود، خبری که پس از یکی از جلسات محاکمه دکتر مرسی اعلام شد که وی غش کرد و بر روی زمین افتاد و به بیمارستان منتقل شد، ولی پیش از رسیدن به بیمارستان، جان خود را از دست داد.

اکنون خیلی از افراد تفسیرهای مختلفی درباره این پایان غیرمنتظره (مرگ غیرمنتظره) مطرح می کنند، برخی می گویند که رفتار بدی با دکتر مرسی در داخل زندان صورت گرفت و نوعی اهمال و کوتاهی پزشکی در قبال وی صورت گرفت و داروهای کافی به وی داده نشد در نتیجه آنچه رخ داد نوعی جنایت بود و آن جنایت اهمال و کوتاهی در رسیدگی پزشکی و عدم بهره مند شدن زندانی از حقوق خود بود. نکته دیگر اینکه، این زندانی، زندانی عادی نبود، بلکه رئیس جمهور یک کشور بود  و قوانین و قانون اساسی هم حقوق فراوانی برای زندانی تضمین کرده است که مرسی نتوانست از نیمی یا حتی یک چهارم این حقوق بهره مند شود، در نتیجه مسئله رفتار با وی در داخل زندان مطرح خواهد شد و این پرونده به شکل گسترده و بزرگ پس از درگذشت غیرمنتظره رئیس جمهور مرسی گشوده خواهد شد.

 

مرگ مرسی ممکن است به گشودن باب گفت وگو میان گروه های مختلف جامعه مدنی با جماعت اخوان المسلمین و جریان میانه رو داخل اخوان المسلمین کمک کند که دستانش به خون آغشته نشده یا در رویارویی با کشورها و جامعه سلاح به دست نگرفته است.

 

تسنیم : چه سناریوهایی در حال حاضر در برابر جماعت اخوان المسلمین پس از درگذشت محمد مرسی و زندانی بودن بسیاری از رهبران این گروه و همچنین طبقه بندی شدن اخوان المسلمین به عنوان یک سازمان تروریستی از سوی مقامات مصری وجود دارد؟

حسن نافعه : در ارتباط با نظام مصر باید بگویم که انتظار ندارم موضع خود را در قبال جماعت اخوان المسلمین تغییر دهد و این نظام همچنان به توصیف اخوان المسلمین به عنوان یک سازمان تروریستی ادامه خواهد داد، اما درگذشت مرسی منجر به بحث و بررسی مشخصی در داخل جماعت اخوان المسلمین خواهد شد، ما می دانیم که بیشتر رهبران اخوان المسلمین در حال حاضر زندانی هستند، ولی در عین حال بخش قابل توجهی از اعضای برجسته اخوان المسلمین در خارج مصر هستند و به قطر و ترکیه یا برخی کشورهای دیگر فرار کردند و دشواری های فراوانی برای دور هم جمع شدن این رهبران و توافق درباره رهبری یکپارچه و واحدی که بتواند دیدگاه جدیدی را درباره تعامل با بحران خود با نظام یا گروه های معارضه دیگر بازترسیم کند، وجود دارد در حالی که برخی جریان ها گمان می کردند که شرط اصلی برای تعامل با نظام یا حتی با معارضان، پذیرفتن بازگشت «مرسی» به حاکمیت به عنوان نماینده مشروع و قانونی است در حالی که این جریان‌ها، دولت کنونی مصر را فاقد مشروعیت می‌دانند.

در طول هشت سال اخیر، گفت وگو و بحث و بررسی داخلی در جماعت اخوان  المسلمین هیچ نتیجه ای نداشته است در نتیجه تصور می شود که درگذشت مرسی این مانع را برطرف کند، از حالا به بعد دیگر کسی نمی تواند خواستار بازگشت مرسی(به قدرت) شود(با مرگ مرسی این خواسته نیز منتفی شد)، این مسئله اولا به نوعی توافق میان جریان های رقیب و در حال نزاع در داخل جماعت اخوان المسلمین کمک خواهد کرد و از طرف دیگر ممکن است به گشودن باب گفت وگو میان گروه های مختلف جامعه مدنی با جماعت اخوان المسلمین و جریان میانه رو داخل اخوان المسلمین کمک کند که دستانش به خون آغشته نشده یا در رویارویی با کشورها و جامعه سلاح به دست نگرفته است.

به همین سبب، درگذشت مرسی، نتایج سیاسی با این مفهوم خواهد داشت و گفت وگوی عمیق تر در داخل جماعت اخوان المسلمین را به دنبال خواهد داشت و چه بسا این مسئله به پر طرف کردن شکاف و رفع اختلافات در اسرع وقت کمک کند.

تسنیم : آیا این مسئله(درگذشت مرسی) به گشودن کانال های گفت وگو میان جماعت اخوان المسلین و دولت مصر کمک خواهد کرد؟

حسن نافعه : این مسئله بعید نیست، باز شدن کانال گفت وگو با دولت دشوار خواهد بود، ولی غیرممکن نیست به ویژه با توجه به اینکه دولت مصر در تحقق اهداف خود شکست خورده و جماعت اخوان المسلمین هم ثابت کرده که در صحنه حضور دارد، ولی امکان باز شدن باب گفت وگو با گروه های دیگر جامعه وجود دارد، معتقدم این مسئله آسان تر خواهد بود، زیرا برخی این شرط دشوار یعنی پذیرفتن بازگشت مشروعیت(بازگشت مرسی به قدرت) را اعلام می کردند، در حالی که به نظر می رسید این شرط دشواری باشد .

 

مرسی هم اشتباهات مشخصی داشت، زیرا وی بر دفتر ارشاد تکیه کرد و به عنوان رئیس جمهوری برای همه مصری ها رفتار نکرد در نتیجه خود را گروگان دفتر ارشاد قرار داد که ترکیب مشخصی دارد به ویژه در سایه سیطره شخصیت قدرتمند مانند خیرت الشاطر.

 

تسنیم : چرا جماعت اخوان المسلمین به این سرنوشت دچار شد؟ آیا به خاطر این بود که به غرب و آمریکا و عربستان تکیه کرد یا احزاب دیگر را دور زد و پشت سر گذاشت؟

حسن نافعه : بر این باورم که در برابر جماعت اخوان المسلمین فرصتی برای رهبری جامعه مصر به سمت طرح نهضت و دموکراسی و توسعه وجود داشت، ولی دوره کوتاه حکومت آن این مسئله را مورد تاکید قرار داد که از نظر سیاسی مطلوب و مقبول نیست و اینکه تلاش می کند طرح خاص خود را به عنوان جماعت اخوان المسلمین اجرا کند بدون اینکه ریشه های نظام قدیم کنده شود، انقلابی که نظام سابق را ساقط کرد، انقلاب اخوان نبود، بلکه این گروه های مدنی بودند که شراره آن را روشن کردند، در نتیجه تصور می شد که جماعت اخوان المسلمین زمان کافی برای تلاش در راستای وحدت با گروه هایی که آغازگر انقلاب بودند، ندارد و برای اجرای پروژه دولت اسلامی هم گام برنداشت.

این مسئله سبب بروز شکاف در میان گروه های انقلابی شد و مرسی هم اشتباهات مشخصی داشت، زیرا وی بر دفتر ارشاد تکیه کرد و به عنوان رئیس جمهوری برای همه مصری ها رفتار نکرد در نتیجه خود را گروگان دفتر ارشاد قرار داد که ترکیب مشخصی دارد به ویژه در سایه سیطره شخصیت قدرتمند مانند خیرت الشاطر، ولی (روند) رسیدن محمد مرسی به قدرت بسیار طولانی بود، در حالی که مرسی نامزد اول جماعت اخوان المسلمین نبود بلکه نامزد اول این گروه، خیرت الشاطر بود اما به خاطر برخی مسائل سازمانی، مرسی را به عنوان نامزد دوم خود برگزید و این مسئله موضع مرسی را حتی پس از رسیدن به قدرت و مقام ریاست جمهوری تضعیف کرد.

ارتباط مرسی با دفتر ارشاد و رها کردن گروه های انقلابی و ائتلاف اخوان المسلمین با گروه های سلفی مرتبط با تروریسم و ضد انقلاب، همه این عوامل سبب تحریک و شوراندن گروه های سیاسی در داخل شد، همان گروه هایی که انقلاب 30 ژوئن را پدید آوردند، ولی در هر حال ما اکنون در یک بن بست سیاسی بزرگ به سبب ماهیت نظام موجود به سر می بریم، نظامی که بر پایه سرکوبگری بنا شده در نتیجه هیچ کس قادر به تغییر این نظام نخواهد بود، بنابراین ، ضرورت دارد که گفت وگو میان گروه هایی که سلاح به دست نگرفته و تروریسم را در پیش نگرفته اند و خواهان دولت غیرنظامی هستند، انجام شود، جدایی میان اخوان المسلمین و جریان های اسلامی همراه آن و جریان های مدنی مانع رسیدن به توافقی درباره چگونگی پایه ریزی طرح و نظام سیاسی جدید می شود، این معضل و مشکلی است که برای مدت طولانی ادامه خواهد داشت.

درگذشت مرسی ممکن است به گشودن این باب گفت وگو به شکل بهتر کمک کندیا حداقل نظام سیاسی مصر را وادار کند که دیگر یک رئیس جمهور قانونی را (در آینده) در داخل زندان تهدید نکند، چشم انداز اکنون ممکن است آسان تر باشد، ولی به یک دیدگاه سیاسی نیاز است تا از این فرصت بهره برداری کند، من نمی دانم که آیا نظام قادر به بهره برداری از آن خواهد بود و اینکه آیا گروه های معارض دیگر از این فرصت استفاده خواهند کرد، این مسئله مستلزم تلاش های عملیاتی گسترده ای است در نتیجه معتقدم این مسئله مقداری زمان خواهد برد.

گفت‌وگو از سعید شاوردی

انتهای پیام/

R36361/P/S8,88,90/CT2 واژه های کاربردی مرتبط مصر

منبع: تسنیم

کلیدواژه: مصر مصر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۱۸۴۴۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأمین برق پایدار برای همه مراکز برگزاری کنکور در فارس

حمیدرضا جلایر گفت: با توجه به برگزاری نوبت اول آزمون سراسری سال جاری، طی روز‌های پنج‌شنبه و جمعه (۶ و ۷ اردیبهشت ماه) بیش از ۱۷۰ گروه عملیاتی در شهرستان‌های محل برگزاری نوبت اول آزمون سراسری و ۴۰۰ نفر پرسنل در نقاط مختلف استان مستقر هستند تا در صورت بروز حادثه، در کمترین زمان ممکن نسبت به رفع نقص شبکه و پایداری برق اقدام کنند.

معاون بهره‌برداری و امور دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق استان فارس بیان کرد: از روز‌های قبل از برگزاری آزمون، چک لیست‌های کنترل و نظارت برای جلوگیری از هرگونه حادثه احتمالی بررسی و تکمیل می‌شوند.

او اظهارکرد: گروه‌های ویژه عملیاتی همچنین تا پایان برگزاری نوبت اول آزمون سراسری در نقاط مختلف استان مستقر و در حالت آماده‌باش خواهند بود.

باشگاه خبرنگاران جوان فارس شیراز

دیگر خبرها

  • هشدار مصر و تشکیلات خودگردان درباره یورش احتمالی به رفح
  • مسیر فعلی مونوریل قم توجیه ترافیکی ندارد
  • زالوژنی رسما سفیر اوکراین در انگلیس شد
  • دربی حساس مرسی‌ ساید؛ ترکیب احتمالی لیورپول برای بازی با اورتون
  • تأمین برق پایدار برای همه مراکز برگزاری کنکور در فارس
  • همه سناریوهای احتمالی را در سطح عملیاتی بررسی می‌کنیم
  • رهبر حزب اصلاح یمن درگذشت
  • گروه‌های فلسطینی: نبرد آینده با دشمن صهونیستی متفاوت است
  • رئیس جدید دانشگاه شهید محلاتی سپاه پاسداران معرفی شد
  • تقویت گروه‌های سرود بچه‌های مسجد در استان اردبیل