Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از مهر، هفته گذشته بود که از سناریوهای دولت برای تصمیم‌گیری در مورد آینده سیاست‌های ارزی کشور، رونمایی شد؛ اگرچه بعد از گذشت چند ساعت و بروز واکنش‌ها نسبت به ماندگاری یا عدم ماندگاری دلار ۴۲۰۰ تومانی، دولت اعلام کرد که همچنان در حال بررسی است و هنوز تصمیم نهایی خود را اتخاذ نکرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان اما فعالان اقتصادی می‌گویند که به هیچ عنوان، با ماندگاری ارز ۴۲۰۰ تومانی موافق نیستند؛ چراکه این نرخ، چیزی جز توزیع رانت و دشوار شدن فضای تولید و تجارت به دلیل تحت‌الشعاع قرار گرفتن فضای رقابتی در اقتصاد، برای آنها به ارمغان نیاورده است.

صحبت با تک تک فعالان اقتصادی شناسنامه‌دار و صاحب کسب و کار، انجمن‌ها و اتحادیه‌های تخصصی در خصوص دریافت دلارهای ارزان قیمت دولتی، به خوبی نشان می‌دهد که جامعه هدفی که باید از این ارزهای ارزان قیمت آن هم در شرایط سخت اقتصاد ایران بهره‌مند شوند، در کمتر مواردی به دریافت این ارزها دسترسی پیدا کرده و نه تنها منفعتی در این موضوع نداشته‌اند بلکه با تیره و تار شدن فضای رقابتی، رانت و رقابت‌های منفی که در این میان شکل گرفته است، متضرر شده‌اند.

اکنون اما با اعلام خبر احتمال حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی و هدایت بسیاری از کالاها به سمت استفاده از ارز نیمایی، جرقه امیدی در دل بسیاری از فعالان اقتصادی و تجار روشن شده است چرا که امیدوارند بتوانند در یک فضای سالم با رقبای خود در بازارهای داخلی و خارجی، به کار ادامه دهند؛ به خصوص اینکه نرخ‌شکنی‌های عده‌ای که از این دلارهای ارزان قیمت استفاده کرده و به بازارهای کشورهای همسایه نیز راه یافته‌اند، منجر به ضرر و زیان بسیاری از فعالان اقتصادی و صادرکنندگان شده است.

البته نظر فعالان اقتصادی این است که باید نرخ در سامانه نیما نیز به بازار آزاد نزدیک شود تا مبادا نرخ این سامانه نیز همچون شرایط کنونی، زمینه‌ساز توزیع رانت برای عده‌ای شود که به ارزهای این سامانه دسترسی دارند؛ اگرچه اولویت‌های دولت مشخص است اما در میان همین اولویت‌ها نیز، هستند برخی که برای دریافت ارز ماه‌ها است که در نوبت رسیدگی پرونده خود و موافقت وزارت صمت و بانک مرکزی قرار دارند؛ چارچوب‌های اقتصادی نیز به خوبی نشان می‌دهد که هر چقدر اقتصاد به سمت ارز تک نرخی به شکل واقعی حرکت کرده و عرضه و تقاضا، مکانیزمی برای تعیین نرخ منصفانه و شفاف ارائه دهد، کار به نحو بهتری پیش خواهد رفت. خبرگزاری مهر در گفتگو با نمایندگان بخش‌خصوصی ایران، تلاش کرده تا در اتخاذ بهترین تصمیم در مورد آینده سیاست‌های ارزی، به دولت کمک کند:

غلامحسین شافعی- رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران: فعالان اقتصادی با سناریوهای مطرح شده از سوی دولت برای تصمیم گیری در مورد سیاست ارزی، به طور قطع رأی به سناریویی می‌دهد که اقتصاد را به سمت شفافیت بیشتر حرکت داده و از توزیع رانت خودداری کند. بر این اساس، سال گذشته نیز به صورت کتبی به دولت اعلام شده که اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی، به هیچ عنوان با توزیع دلار ۴۲۰۰ تومانی به خصوص با اختلافی که میان این نرخ در حال حاضر با بازار آزاد وجود دارد، موافق نیست.

علیرغم تمام هشدارهایی که بارها و بارها فعالان اقتصادی و اتاق بازرگانی، با نامه‌نگاری با مقامات ارشد دولتی ارائه داده اند، دولت همچنان به توزیع دلار ۴۲۰۰ تومانی اقدام می‌کند و همین امر سبب شده تا نه تنها این منابع ارزشمند ارزی به دست مصرف‌کنندگان واقعی جامعه نرسد بلکه تنها منابع مالی را به جیب عده‌ای روانه سازد.

مسعود خوانساری- رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران بارها اعلام کرده که دلار ۴۲۰۰ تومانی با این نرخ، به دست مردم نمی‌رسد و راهکار این است که نرخ ارز واقعی شود و در مقابل برای اینکه محرومان ضربه نبینند، دولت به صورت نقدی به مردم کمک کرده و اجازه کاهش قدرت خرید آنها را ندهد.

ابراهیم بهادارانی- مشاور عالی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران: فعالان اقتصادی بررسی‌های بسیار زیادی را در حوزه توزیع ارز رانتی ۴۲۰۰ تومانی صورت داده و در همه آنها به این نتیجه رسیده‌اند که این روند باید اصلاح شود؛ پس نظر بخش خصوصی روی یکسان سازی نرخ ارز، از بین رفتن رانتها و توقف کار مکانیکی بر روی توزیع ارز است؛ چرا که ارزهای تخصیص یافته به کالاها، به نتیجه مطلوبی رسیده است.

در مورد کالایی مثل گوش قرمز، دولت مبالغ بالایی ارز اختصاص داد، اما در نهایت، این موضوع فقط منجر به هدررفت منابع شد. نظر ما در اتاق بازرگانی این است که باید ارز تک‌نرخی شده و به جای دخالت دولت در قیمت‌گذاری، از اقشار آسیب‌پذیر با پرداخت مابه ازای نقدی، حمایت و تدابیری را صورت داد که منجر به افزایش قدرت خرید مردم شود. بنابراین بین دو سناریوی مطرح شده در مورد تصمیم‌گیری مرتبط با حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی یا ماندگاری آن، اولویت از دید ما این است که ارز را تک نرخی کنیم و به صورت نقدی، به مردم کمک کنیم.

محمد لاهوتی- رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران: ماندگاری دلار ۴۲۰۰ تومانی از نظر بخش خصوصی مردود است؛ چراکه دلار ۴۲۰۰ تومانی در کنار نرخ نیمایی و بازار آزاد، کماکان سه نرخ و ۴ نرخ را رقم می‌زند و در نهایت همه کالاها با نرخ گران تعیین تکلیف و قیمت‌گذاری می‌شوند؛ بنابراین امیدواریم که این موضوع مورد توجه سران سه قوه قرار گیرد.

آنچه مدنظر بخش خصوصی است، تأمین نیازهای وارداتی کشور به صورت کلان از طریق ارز حاصل از صادرات است و البته با ایجاد بازار متشکل ارزی توسط بانک مرکزی، نیازهای خرد باید پوشش داده شود تا موضوع به درستی مدیریت شود.

حسن احمدیان- عضو کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران: در حوزه تصمیم‌گیری در مورد بودن یا نبودن دلار ۴۲۰۰ تومانی، می‌توان یک ایده خوب را همراه با یک اجرای بد داشت؛ بنابراین هر تصمیمی که در این رابطه اتخاذ می‌شود، باید منطبق بر واقعیت‌های اقتصادی کشور پیاده‌سازی شود؛ اینکه دلار ۴۲۰۰ تومانی حذف شود و تعادلی در همه بخش‌های اقتصادی پیش آید، ایده خوبی است؛ ولی باید در کنار آن، از اقشار آسیب‌پذیر به نحو جدی حمایت شود.

اگر دلار ۴۲۰۰ تومانی از اقتصاد ایران حذف شود، به طور قطع تعادلی در نظام ارزی اقتصاد ایران به وجود خواهد آمد و منافع بسیاری دارد؛ اما اگر در اجرا، همه جوانب را در نظر نگیریم، اقشار آسیب‌پذیر کشور لطمه خواهند خورد. بنابراین باید حتماً از این گروه حمایت شود. نباید هزینه زیادی را با حذف ۴۲۰۰ تومانی به اقشار ضعیف جامعه تحمیل کرد چراکه اگرچه این اقدام، هزینه بخش پردرآمد جامعه را نیز بالا می‌برد، ولی آنها با بالابردن نرخ کالاهای خود، این موضوع را جبران می‌کنند؛ پس باید تمرکز بر روی حمایت از اقشار آسیب‌پذیر جامعه صورت گیرد.

عباس آرگون- نایب رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران: حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به شفافیت کمک خواهد کرد؛ چراکه اکنون بحث‌های مختلفی مطرح می‌شود که کالاهایی که با این نرخ وارد می‌شود، متناسب با این نرخ به دست مصرف‌کننده نمی‌رسد و بنابراین افرادی به صورت مستقیم از این دلارهای رانت‌زا استفاده کرده و منفعت شخصی می‌برند. بنابراین اگر این نرخ حذف شده و قیمت به روز و بازار آزاد محاسبه شود، نتیجه بهتری خواهیم گرفت.

در این میان یارانه‌ای که میان واردکنندگان توزیع می‌شود، باید به صورت نقدی و مستقیم به خود مردم پرداخت شود تا بتوان نتیجه بهتری را مشاهده کرد. ادامه روند فعلی توزیع دلار ۴۲۰۰ تومانی به هیچ عنوان راه به جایی نمی‌برد و به صلاح کشور نیست؛ چراکه فقط منابع را هدر خواهد داد. بنابراین نباید به جای مصرف کننده تصمیم گرفت.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: ارز دلار دولت کشاورزی یارانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۳۹۴۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توزیع انسولین قلمی وارداتی از هفته آینده در کرمانشاه

مدیر نظارت بر امور دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه با اشاره به فاصله ایجاد شده بین مراحل توزیع انسولین قلمی وارداتی در استان گفت: انسولین قلمی وارداتی از هفته آینده به صورت گسترده  در داروخانه‌های کرمانشاه توزیع می‌شود. - اخبار استانها -

هانیه احمدی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه، با اشاره به اینکه انسولین قلمی در دو دسته وارداتی و داخلی وجود دارند اظهار داشت: هیچ کمبودی در حوزه انسولین قلمی داخلی در استان وجود ندارد و به اندازه کافی در شعب استانی شرکت‌های پخش موجود است.

وی با بیان اینکه انسولین قلمی در تمام داروخانه‌ها توزیع می‌شود عنوان کرد: انسولین وارداتی نیز براساس برنامه و متناسب با ضریب جمعیتی از طرف سازمان غذا و دارو توزیع می‌شود و چند بار در ماه در فواصل زمانی نامشخص سهمیه‌ای به استان تعلق می‌گیرد.

احمدی گفت: توزیع انسولین در هر ماه انجام می‌شود اما گاهی همچون روزهای اخیر بین دو مرحله از توزیع فاصله زمانی بیشتر می‌شود و اینکه اصلا در داروخانه‌ها وجود نداشته باشد، صحت ندارد و سهمیه جدید انسولین هفته آینده به استان تخصیص می‌یابد و بین داروخانه‌ها توزیع  می‌شود.

مدیر نظارت بر امور دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی استان کرمانشاه افزود: مشابه ایران انسولین قلمی به وفور موجود است و چنانچه پزشکان نمونه داخلی را تجویز کنند و بیماران نیز نمونه داخلی را ترجیح دهند کمبود در انسولین خارجی رفع می‌شود.

وی بیان کرد: در گذشته چون فناوری تولید انسولین قلمی در کشور وجود نداشت تنها از نمونه خارجی استفاده می‌شد و مقبولیت بیشتری داشت اما اکنون نمونه داخلی با اثرگذاری مطلوب تولید می‌شود و چنانچه روی بازار فروش کار شود استقبال بیماران نیز افزایش می‌یابد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • واکنش بانک مرکزی به چاپ ایران چک ۵۰۰ هزار تومانی/ مدیرعامل اسبق بانک صادرات: ارز باید تک نرخی شود/ معاون رئیس جمهور: تلاش دولت این است که شاهد کاهش بیشتر در نرخ تورم باشیم
  • توزیع انسولین قلمی وارداتی از هفته آینده در کرمانشاه
  • دولت با تسهیل و تقویت تولید در عرصه تحقق شعار سال گام بردارد
  • رشد اقتصادی نشان دهنده امید ملت ایران به آینده است
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ / دلار در منطقه جدید کف‌سازی کرد؟
  • برای تحقق شعار سال باید از انحصار و رانت‌های اقتصادی جلوگیری شود
  • نماینده مجلس: کاش رئیسی، بلوچ بود
  • معین الدین سعیدی: کاش رئیسی، بلوچ بود؛ انتظار دارند صرفا مجیزگوی دوستان باشیم
  • معین الدین سعیدی: کاش رئیسی، بلوچ بود / با دلار ۶۷، ۶۸ هزار تومانی چه بلایی سر سفره مردم می آید؟
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۲۹ فروردین ۱۴۰۳ / تتر کاهشی شد