Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-23@12:42:50 GMT

اثر فزاینده نوسان سهام بر حق‌تقدم‌ها

تاریخ انتشار: ۲ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۶۲۶۷۸

اثر فزاینده نوسان سهام بر حق‌تقدم‌ها

گرچه توجیه اختلاف ۱۰۰ تومانی می‌تواند برای سهم‌های فرابورسی هم صادق باشد اما به‌نظر می‌رسد سازمان بورس نیازی به تغییر آن ندیده است. البته تفاوت دیگری بین بورس و فرابورس در این زمینه وجود دارد که برپیچیدگی این موضوع می‌افزاید: پارامتر محدود‌کننده «حجم مبنا» در سهم‌های بورسی وجود دارد که در فرابورس وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

«حجم مبنا» درصدی از سهام شرکت است که باید معامله شود تا قیمت پایانی سهم باتوجه به آن محاسبه شود، برای توضیح ساده آن فرض کنیم یک سهم بورسی در صف خرید یا فروش قفل باشد، در این‌صورت باید به تعدادی معادل حجم مبنا معامله شود تا قیمت پایانی با مثبت ۵ (درصورت صف خرید بودن) یا منفی ۵ (درصورت صف فروش بودن) تعیین شود. اگر حجم معاملات به اندازه حجم مبنا نباشد تغییر قیمت پایانی در کسر حاصل از تقسیم «حجم معاملات انجام شده» بر «حجم مبنا» ضرب می‌شود. به‌عنوان مثال اگر سهمی در صف خرید با حجمی معادل نصف حجم مبنا و در قیمت ۵ درصد مثبت معامله شود، قیمت پایانی ۵/ ۲ درصد مثبت (نصف دامنه ۵ درصد مثبت) خواهد شد. حالا در نظر بگیریم در همین روز حق‌تقدم مربوط به این سهم نیز در صف خرید باشد، در این‌صورت با معامله هر تعدادی از حق‌تقدم می‌تواند با نوسان ۱۰ درصدی مثبت قیمت بخورد چون حجم مبنا برای حق‌تقدم وجود ندارد. با این شرایط ممکن است در شرایطی خاص، قیمت حق‌تقدم از قیمت خود سهم بیشتر شود. چنین حالت نادری اخیرا برای «سیمان بهبهان» (سبهان) پیش آمد که در هفته قبل به آن اشاره شد. در مورد خاص «سیمان بهبهان» با منفی شدن بازار در چند روز اخیر، اینک حق‌تقدم سبهان بیش از ۲۰۰ تومان (با در نظر گرفتن ۱۰۰ تومان واریزی) کمتر از خود سهم قیمت دارد. منفی‌های دو، سه روز اخیر بازار سرمایه که اثر فزاینده‌ای روی کاهش قیمت حق‌تقدم‌ها داشته به اجرای آزمایشی مرحله سوم «سامانه مدیریت ریسک کارگزاران» نسبت داده می‌شود. این سامانه که می‌توان آن را ورود نهاد ناظر (سازمان بورس) در موضوع پایش ریسک کارگزاران دانست با واکنش منفی بیشتر فعالان بازار روبه‌رو شده است. جدا از بحث‌های مربوط به درستی ورود نهاد ناظر به این موضوع، به نظر می‌رسد سازمان بورس زمان مناسبی را برای اجرای این قانون انتخاب کرده است، زیرا مدتی است که نقدینگی بخشی از جامعه به سمت بازار اوراق بهادار سرازیر شده و از طرف دیگر ریسک‌های سیاسی و غیرسیاسی هم به‌گونه‌ای خاص ختم به خیر می‌شوند که مجموعا می‌تواند روزهای مثبتی را برای بازار سرمایه رقم بزند. درواقع این شرایط مناسب ممکن است سبب شود فعالان بازار درنهایت خود را با شرایط این سامانه جدید وفق دهند. سامانه کنترل ریسک از ورود سفارش‌های بدون پشتوانه (پولی یا اعتباری) به سیستم معاملاتی جلوگیری کرده و یکی از راه‌های ایجاد هیجان در معاملات سهام را محدود می‌کند. البته ظاهرا این موضوع در روش معمول خرید و فروش اعتباری حقوقی‌های فعال در بازار سرمایه هم موانعی ایجاد کرده که مدیران بورس در پاسخ گفته‌اند امکان تطبیق عملیات خرید و فروش آنها با سامانه جدید وجود دارد. اجرای آزمایشی این سامانه پیش از این در بخشی از زمان نیم‌ساعت گشایش بازار یعنی ۸:۳۰ تا ۹ صبح صورت گرفت که اعتراضی نسبت به آن نشد و اینک در مرحله دوم اجرا از ۸:۳۰ تا ساعت ۱۱:۳۰ فعال است. از سه‌شنبه هفته گذشته که زمان فعالیت این سامانه به ساعت ۱۱:۳۰ رسید، دو روز قرمزرنگ برای آخر هفته بورس رقم خورد. برخی از فعالان بازار سرمایه ادعا می‌کنند سرنگونی پهپاد فوق پیشرفته آمریکا توسط ایران که پنج‌شنبه خبر آن منتشر شد باتوجه به واکنش‌های بعدی آن نتوانست اثر منفی چندانی بر بازار بگذارد و منفی روز شنبه ادامه اثرات سامانه کنترل ریسک است. دراین گزارش به وضعیت هفتگی افزایش سرمایه‌ها از مرحله صدور مجوز توسط سازمان بورس تا ثبت آن در اداره ثبت شرکت‌ها پرداخته می‌شود. حرف «ح» پس از نمادهای بورسی به معنی «حق‌‌تقدم» و حرف «ج» به معنی «سهام جایزه» است.

 

دقاضی ح: اولین معامله «داروسازی شهید قاضی» در تیرماه ۱۳۹۶ در بازار پایه انجام شد تا «صندوق بازنشستگی کشوری» - که سهامدار شرکت بورسی «سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی» (وصندوق) است - بیش از ۲۲ درصد از سهام شرکت را در قیمت حدود ۲ هزار تومان واگذار کند. کمتر از ۲۰ درصد از این بلوک به شرکت «سرمایه‌گذاری دارویی تامین» (تیپیکو) فروخته شد تا این هلدینگ دارویی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم، مالک بیش از ۴۶ درصد دقاضی شود. دقاضی یکی از چند تولید‌کننده اصلی سرم‌های دارویی در کشور است که بنابه نوع محصولاتش حاشیه سود بالایی در تولیدات خود دارد. از اولین معامله دقاضی در فرابورس تاکنون در ۳ مجمع سالانه برگزارشده مجموعا حدود ۱۵۰۰ تومان سود نقدی تقسیم شده که البته یکی از مجامع مزبور مربوط به دوره ۶ ماهه بوده است. در آخرین مجمع سالانه در هفتم خردادماه امسال ۷۶۰ تومان سود تقسیم شد که در مجمع فوق‌العاده پس از آن ۲۰۰ تومان برای افزایش سرمایه از مطالبات اختصاص یافت. بنابراین سهامدارانی که در زمان برگزاری مجمع سهامدار بوده‌اند می‌توانند ۵۶۰ تومان نقدی دریافت کنند و به ازای بقیه سود نقدی ۲ سهم جدید به ازای هر سهم خود پذیره‌نویسی کنند. باتوجه به حضور دقاضی در بازارپایه که (در رویه‌ای نه‌چندان قابل توجیه) درصد نوسان دوبرابری نسبت به بازارهای اصلی بورس و فرابورس دارد، قیمت سهم با رشدهای روزانه ۱۰ درصدی به شدت رشد کرد، طوری که پس از مجمع تقسیم سود و افزایش سرمایه قیمت آن در ۱۰ روز دو برابر شد و با منفی شدن بازار در دو سه روز معاملاتی اخیر در صف فروش قرار گرفت. پس از رشد قیمت اخیر سهم، شرکت در نامه‌ای بدون تاریخ و شماره که ۲۷ خرداد روی کدال منتشر شد، اعلام کرد تغییرات قیمت سهام تحت تاثیر عرضه و تقاضای بازار بوده است. منابع ۲۷ میلیارد تومان افزایش سرمایه دقاضی صرف دو هدف خواهد شد، یکی «اجرای طرح توسعه سالن‌های تولید» درجهت افزایش تولید و همزمان حرکت به سمت انطباق با استانداردهای ‌GMP و دیگری «نوسازی تجهیزات و تاسیسات کارخانه» با توجه به عمر ۲۵ ساله برخی از دستگاه‌های خط تولید.

در هفته گذشته سازمان بورس هیچ مجوز افزایش سرمایه‌ای را صادر نکرد. افزایش سرمایه حدود ۶۹ درصدی «گروه صنعتی قطعات اتومبیل ایران» (ختوقا) از مطالبات و آورده نقدی سه‌شنبه هفته پیش ثبت شد تا مجمع سالانه آن سه‌شنبه هفته آینده برگزار شود. قیمت نماد ختوقا در یک ماه گذشته رشد قیمتی ۱۰۰ درصدی داشت اما چندروزی است که همراه با جو منفی بازار، صف فروش چندمیلیونی را به نمایش گذاشته است. «صنعتی کیمیدارو» (دکیمی) هم افزایش سرمایه ۱۴۰ درصدی از مطالبات و آورده نقدی خود را شنبه گذشته و پس از حدود ۱۱ ماه از تصویب در مجمع فوق‌العاده به ثبت رساند و با سرمایه جدید در مجمع سالانه فردای روز ثبت، ۷۰ تومان به‌ازای هر سهم سود نقدی داد. همچنین سرمایه جدید ۹۹ میلیارد تومانی «افست» (چافست) که حدود ۴۱ درصد سهام جایزه برای سهامداران به ارمغان آورد، شنبه گذشته به ثبت رسید.

«کاشی پارس» (کپارس) اعلام کرد که پس از حراج حق‌تقدم استفاده‌نشده، مبلغ ۱۱۰۴۵ ریال به دارندگان آن تعلق گرفت که یک ماه بعد (از اول مردادماه) به حساب سهامداران واریز خواهد شد. معاملات اولیه حق‌تقدم «سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات» (ومعادن)، «بیمه تجارت‌ نو» (بنو)، «معدنی و صنعتی گل‌گهر» (کگهر) و «سیمان خزر» (سخزر) و همچنین حراج «نفت پارس» (شنفت)، «کی‌بی‌سی» (کی‌بی‌سی)، «آلومتک» (فالوم) و «دارویی لقمان» (دلقمان) هفته گذشته به پایان رسید.

 artava@chmail.ir

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۶۲۶۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صعود بورس از منطقه امن

بورس تهران در روز گذشته با افزایش ارتفاع نماگر‌ها همراه شد. در هفته‌های گذشته با توجه به تحولات منطقه‌ای، تقاضا به‌طور کامل از بازار سهام رخت بربسته بود؛ اما در روز ابتدای هفته، با تعدیل انتظارات منفی و بازگشت دامنه نوسان به روال قبلی، بازار با استقبال سرمایه‌گذاران همراه شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، در جریان دادوستد‌های روز گذشته بورس تهران، شاخص کل این بازار رشد ۷۷ هزار واحدی را ثبت کرد و به سطح ۲ میلیون و ۲۸۵ هزار واحد رسید. رشد روزانه شاخص در روز گذشته معادل ۳.۵۲ درصد بود که بیشترین مقدار در یک‌سال اخیر محسوب می‌شود. آخرین باری که نماگر اصلی بازار سهام توانسته بود مقادیر کنونی را تجربه کند، به ۱۷ خرداد سال گذشته بازمی‌گردد. در اولین روز هفته، حقیقی‌ها ۷۶۳ میلیارد تومان وارد گردونه معاملات سهام و حق تقدم کردند که این مقدار از ورود پول به صحنه معاملات سهام و حق تقدم از ۲۷ تیر سال گذشته بی‌سابقه بوده است.

زدوده شدن نسبی ابهامات از فضای بازار سهام، موجبات عملکرد درخشان بازار سهام را در روز گذشته فراهم کرد. از آغازین دقایق معاملات دیروز، در تابلوی معاملات اکثر سهام موجود در بازار، تقاضای زایدالوصفی وجود داشت و مشخص بود که یکی از بهترین روز‌های بازار در ماه‌های اخیر رقم خواهد خورد. با توجه به وقایعی که اخیرا در سپهر سیاسی کشور به‌وقوع پیوسته بود، تقاضا به‌طور کامل از بازار سهام رخت بربسته بود و تعدیل انتظارات منفی در اذهان سرمایه‌گذاران، سبب شد تا در اولین روز بازگشت به روال سابق در موضوع دامنه‌نوسان، بازار با استقبال از سوی سرمایه‌گذاران همراه شود.

با گذر از اوضاع حسـاس بـورس تهران، مجددا به نقش بی بدیل سازمان بورس در روز‌های اخیر به سامان‌دادن اوضاع بورس اشاره می‌شود که توانست به‌خوبی با کاهش دامنه‌نوسان، بازار را از بیش واکنشی و هیجان کاذب معامله‌گران مصون نگه‌دارد و به‌نوعی توانست گام بلندی در احیای اعتماد در بازار بردارد.

بازار از دریچه آمار

در جریان دادوستد‌های روز گذشته بورس تهران، شاخص‌کل این بازار با رشد ۷۷‌هزار‌واحدی همراه شد و به سطح ۲‌میلیون و ۲۸۵‌هزار واحد رسید. گفتنی است که آخرین‌باری که نماگر اصلی بازار سهام توانسته بود مقادیر کنونی را تجربه کند، به ۱۷ خرداد سال‌گذشته بازمی‌گردد.

همچنین رشد ۳.۵۲‌درصدی شاخص‌کل در نخستین روز هفته، از ۲۷ اسفند سال‌۱۴۰۱ تجربه نشده‌بود. شاخص هموزن نیز در روز گذشته ۲.۹۷‌درصد افزایش ارتفاع داشت و شاخص مذکور نیز بیشترین رشد روزانه خود را از ۲۶ فروردین سال‌گذشته تجربه کرد. در فرابورس نیز شاخص‌کل این بازار رشد ۲.۴۰‌درصدی را ثبت کرد.

آشتی حقیقی‌ها با بورس؟

در اولین روز هفته، حقیقی‌ها ۷۶۳‌میلیارد‌تومان وارد گردونه معاملات سهام و حق‌تقدم کردند که این مقدار از ورود پول به صحنه معاملات سهام و حق‌تقدم از ۲۷ تیر سال‌گذشته بی‌سابقه بوده‌است. ارزش معاملات خرد بازار (سهام و حق تقدم) نیز رقم ۴‌هزار و ۸۰۲‌میلیارد‌تومان را ثبت کرد که تفاوت فاحشی با روز معاملاتی قبلی داشت. در چهار روز معاملاتی هفته گذشته که سیاست دامنه‌نوسان محدود اعمال شد، با توجه به قفل شدن سهام مختلف بازار در صف خرید یا فروش، ارزش معاملات بالایی به‌ثبت نمی‌رسید، اما در روز شنبه که نخستین روز بازگشت دامنه‌نوسان به حالت سابق بود، بازار با توجه به فراغ‌بال سهم‌ها و صندوق‌های بازار در نوسان بیشتر، ارزش معاملات با رشد قابل‌توجهی همراه شد.

وضعیت صندوق‌های اهرمی

صندوق‌های اهرمی در روز گذشته با استقبال فوق العاده‌ای از سوی خریداران همراه شدند و هر پنج صندوق اهرمی حاضر در بازار، از حوالی ساعت ۱۲ به صف خرید نشستند و تا آخرین دقایق نیز معاملات این صندوق‌ها در سقف قیمتی روزانه پیگیری شد. گفتنی است که در هر پنج صندوق اهرمی، حقیقی‌ها خالص تغییر مالکیت مثبت را به‌ثبت رساندند. همچنین در روز گذشته، هزار و ۳۶۷‌ میلیارد‌ تومان از واحد‌های صندوق‌های اهرمی میان خریداران و فروشندگان دست به‌دست شد که دومین روز برتر در تاریخ معاملات این صندوق‌ها به لحاظ ثبت ارزش معاملات روزانه بوده‌است. رکورد ارزش معاملات روزانه صندوق‌های اهرمی، در دوازدهم اسفند ماه سال‌گذشته به‌ثبت رسیده‌است که در آن روز، هزار و ۴۳۳‌میلیارد‌ تومان از واحد‌های صندوق‌های اهرمی معامله‌شد. همچنین در روز گذشته، سرمایه‌گذاران حقیقی، خالص تغییر مالکیت ۱۸۴‌ میلیارد‌ تومانی را ثبت کردند.

شیفت سرمایه‌ها به سمت بورس؟

دلار در روز گذشته وارد کانال ۶۵‌ هزار‌ تومان شد و این موضوع موجبات افت قیمتی قابل توجه در صندوق‌های طلا را فراهم کرد. در روز گذشته هر ۱۳ صندوق طلای حاضر در بازار با افت نسبت به‌روز معاملاتی قبل همراه‌شدند.

با توجه به اینکه صندوق‌های طلا از ابتدای اسفند سال‌گذشته، بازدهی قابل‌توجهی را ثبت کرده‌بودند و همچنین فشاری که از ناحیه دلار در جریان معاملات دیروز به جریان دادوستد‌های صندوق‌های طلا وارد شد، این صندوق‌ها در روز گذشته با فشار فروش قابل‌توجهی همراه شدند و می‌توان گفت که برخی از سرمایه‌گذاران ترجیح داده‌اند که فعلا نظاره گر معاملات باشند و برخی نیز با توجه به سکون بورس در ماه‌های اخیر، بورس را بازار برنده و پیشروی روز‌های آتی تشخیص داده و به سمت ابزار‌های سهام روانه شده‌اند.

صندوق‌های بخشی خودرو

همچنین در روز گذشته، صندوق‌های بخشی صنعت خودرو و ساخت قطعات نیز با استقبال قابل‌توجهی از سوی سرمایه‌گذاران همراه شدند. هر ۳ صندوق بخشی حاضر در این صنعت، در حوالی سقف قیمتی روزانه، معاملات دیروز را به اتمام رساندند. گفتنی است که مجموع پول تزریق شده از سوی حقیقی‌ها به صندوق‌های بخشی‌خودرو در روز گذشته، ۳۹‌ میلیارد‌ تومان بود که دلیل آن نیز به وضعیت مناسب معاملاتی نماد‌های این گروه در روز گذشته بازمی‌گردد. شاخص صنعت خودرو و ساخت قطعات در روز گذشته، ۵.۵۷‌ درصد رشد کرد و جزو شاخص‌های پیشرو در روز گذشته بود و به همین دلیل صندوق‌های بخشی این صنعت با افزایش قابل‌توجهی همراه شدند.

دیگر خبرها

  • سقف معافیت مالی؛ داغ همیشگی بر پیشانی بورس!
  • ورود ۴۲ میلیارد تومانی نقدینگی حقیقی‌ها به بازار سهام در روز سبز شاخص کل بورس
  • بورس به مدار برگشت؟
  • عوامل رشد شاخص بورس روزهای اخیر چه بود؟
  • نوسان قیمت سکه در کانال ۴۳ هزار تومان
  • نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت ۳۰ : ۱۱
  • صعود انفجاری بورس ، سقوط دلار | وقت خرید کدام سهم است؟
  • تغییر زمین بورس بازان
  • صعود بورس از منطقه امن
  • صرفه جویی در بورس انرژی قیمت پیدا می‌کند