Web Analytics Made Easy - Statcounter

کارشناس رسمی تامین آب گفت: بحث فروچاله در شهرستان کرمان ریشه‌ای و زیربنایی است و با چند کلمه قابل معنا نیست و به نوعی با تاریخ شهر کرمان پیوند می خورد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از راه آرمان؛ مسئولان سازمان نقشه‌برداری ایران هشدار داده اند که فرودگاه‌های تهران، اصفهان و کرمان با خطر فروچاله و فرونشست زمین روبرو هستند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

حسن اشرف گنجویی کارشناس رسمی تامین آب در گفتگو با خبرنگار راه آرمان در رابطه با دلیل ایجاد این فرونشست ها در کرمان اظهار داشت: بحث فروچاله در شهرستان کرمان ریشه ای و زیربنایی است و با چند کلمه قابل معنا نیست و به نوعی با تاریخ شهر کرمان پیوند می خورد.

وی گفت: با بررسی نقشه های ۶۰ سال گذشته شهر کرمان مشاهده می کنیم که در سراسر شهر کرمان قنات هایی وجود داشته اند؛ قنات ها یا به شهر وارد و یا از آن عبور کرده اند که قنات های عبوری به سمت شهر باغین و فرودگاه و جاهای مختلف بوده اند.

کارشناس رسمی تامین آب ادامه داد: در پهنه شهر کرمان فعلی نزدیک به ۸۰ سال قبل یک شبکه ای از چاه های میله ای و کوره های قنات وجود داشته است و آب سفره های زیرزمینی در عمق ۱۰ الی ۱۵متری از سطح زمین بوده اند و از این آب های زیرزمینی به خوبی می توانستیم بهره مند شویم .

اشرف گنجویی افزود : اما بعدها بحث حفاری چاه ها مطرح شد و آب های زیرزمینی پمپاژ شدند و امروزه آب های زیرزمینی کرمان در عمق بیش از ۱۵۰ متری از سطح زمین قرار دارند .

وی اضافه کرد: به موازات این جریان نیز در سطح شهر کرمان فاضلاب و آب های سطحی و بارندگی هایی داشته ایم که نفوذ و پایین می روند و به لایه ای در عمق ۴۰ متری که غیر قابل نفوذ است می رسند که این لایه غیر قابل نفوذ در سطح شهر کرمان گسترده می باشد و از این شهر یک شهر استثنایی و ویژه در کشور ساخته است.

کارشناس رسمی تامین آب توضیح داد: این آب و فاضلاب ها از عمق ۴۰ متری روی هم انباشته و بالا آمدند تا جایی که امروزه در عمق ۱الی ۳ متری قرار گرفته اند .

اشرف گنجویی با اشاره به این که وقتی آب سفره های زیرزمینی به عمق ۱۵۰ متری رسید تمام این شبکه چاه های میله ای و کوره های قنات خشک باقی ماندند؛ گفت: حال مسئولین  بی تفاوت به این پدیده شروع به مجوز شهرسازی و توسعه شهری کردند و آن امروزه شهر کرمان است.

وی بیان کرد: اکنون همه آن شبکه کوره قنات و چاه های میله ای بلاتکلیف مانده اند و کسی به این موضوع فکر نکرد که در آینده می تواند منشا مشکل شود.

کارشناس رسمی تامین آب با اشاره به این که آب های زیرسطحی از عمق ۴۰ متری روی هم انباشته شدند و این کوره ها را فرا گرفته اند، تشریح کرد: آب در کوره ها نمی تواند جریان پیدا کند بنابراین ماندگار شده و با گذشت زمان جنس مصالح و یا خاک موجود در کوره های قنات شروع به ریزش می کند و در عمق ۲۰ متری تبدیل به تونل می شود و این ها گسترش پیدا کردند.

اشرف گنجویی با بیان این که متاسفانه کسی این پدیده را مورد ارزیابی قرار نداد، اظهار داشت: می بایست مسیر کوره های قدیمی شهر کرمان به نقشه های جدید منتقل می شد تا افراد قبل از گرفتن مجوز ساخت و ساز و هر گونه عملیاتی بتوانند از وضعیت این کوره های قنات و چاه های میله ای باخبر باشند.

وی در ادامه افزود: تمام کوره های شکسته که چاه های میله ای آن ها پر شده است در حال فعالیت هستند و آب ذخیره در آن ها کار فرسایشی انجام می دهد و دیوارهای این کوره ها و قنوات ریخته و تبدیل به محلی می شوند که در اثر ایجاد فشار و گسترش پیدا کردن و نزدیک شدن به سطح زمین تخریب و یا به عبارتی تبدیل به فروچاله می شوند .

فروچاله‌ها در سطح شهر کرمان پراکنده و گسترش یافته‌اند

کارشناس رسمی تامین آب عنوان داشت: اکنون فروچاله ها در سطح شهر کرمان پراکنده و گسترش یافته اند و این واقعیت را شهرداری استان کرمان باید قبول کند که در مقابل کوره های قنات قدیمی کوتاهی و بی تفاوتی صورت گرفته و این ها روی هم انباشته شده اند و باید روی آن ها کار کارشناسی انجام می شد و مردم آماده برخورد با این پدیده می شدند .

اشرف گنجویی توضیح داد: امروز آب های زیر سطحی شهر کرمان مرتبا در حال بالا آمدن هستند و از سوی دیگر هم کوره های قنات به بدترین شکل فعالیت می کنند .

وی در رابطه با موضوع فروچاله در فرودگاه کرمان نیز گفت: در گذشته محل فرودگاه یک روستا بوده و مطمئنا یک روستا هم بدون قنات نبوده است بنابراین باید افراد قدیمی و کسانی که موقعیت و مسیر قنوات این منطقه را به خوبی می دانند و یا با استفاده از نقشه های قدیمی مسیر قنوات در فرودگاه را شناسایی کنند .

این کارشناس بیان کرد : اگر مسیر قنوات فرودگاه مشخص شود خواهیم دید که این قنوات در کدام قسمت های فرودگاه قرار دارند و از کجا شروع و به کجا ختم می شوند؛حال فرسایش قنوات در زمین های خالی مشکلی ایجاد نمی کند اما اگر در زیر باند و یا ساختمان باشد احتمال ایجاد فروچاله وجود دارد.

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۶۸۲۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرمان، سیرجان، رفسنجان و بم صنعتی‌ترین شهر‌های کرمان/ سال گذشته در بخش تولید ارائه تسهیلات نداشته‎ایم

معاون صنایع اداره کل صمت استان کرمان با اشاره به وجود ١٦٣٤ واحد صنعتی در سطح ١٧ شهرستان شمال استان کرمان گفت: شهرستان‌های کرمان، سیرجان، رفسنجان، بم، زرند و شهربابک به ترتیب صنعتی‌ترین شهر‌های استان کرمان محسوب می‌شوند.

به گزارش گروه استان‌ها خبرگزاری دانشجو، علی رضا رحمان نژاد، معاون صنایع اداره کل صمت استان کرمان در نشست خبری با اشاره به وجود ١٦٣٤ واحد صنعتی در سطح ١٧ شهرستان شمال استان کرمان گفت: شهرستان‌های کرمان، سیرجان، رفسنجان، بم، زرند و شهربابک به ترتیب صنعتی‌ترین شهر‌های استان کرمان محسوب می‌شوند.

وی با بیان اینکه ١٥ درصد صنایع استان جزو صنایع بالادستی هستند افزود: طبق مصوبه شورای تامین استان، صنایع بزرگ استان باید ٥٠ درصد از نیاز‌های خود را از داخل استان خرید و تهیه نمایند و باید زنجیره تامین کالا بین شرکت‌های کوچک و بزرگ ایجاد شود.

او با بیان اینکه پارسال در خصوص این مصوبه به صورت تشویقی برخورد شد اظهار کرد: اما امسال با شرکت‌هایی که این اقدام را انجام ندهند، از سوی مراجع ذیصلاح به صورت ترک فعل برخورد خواهد شد؛ باید در این خصوص فرهنگ سازی شود.


رحمان نژاد به عملکرد سال ١٤٠٢ این نهاد اشاره کرد و گفت: پارسال در بخش تولید ارائه تسهیلات نداشته ایم و فقط حدود ٦٥ میلیارد تومان تسهیلات از طریق سه بانک ملت، توسعه تعاون و صنعت و معدن در قالب تبصره ١٨ طبق سهمیه تخصیص یافته، به صنایع پرداخت شده است.

 

*ارتقای میزان تحقق عملی شاخص‌های عملکردی

معاون صنایع اداره کل صمت استان کرمان در ادامه از ارتقای میزان تحقق عملی شاخص‌های برنامه‌های این نهاد خبر داد و اعلام کرد: راه اندازی ١٥٤ واحد جدید التاسیس، ایجاد ارتباط بین ٩٠ واحد صنعتی کوچک با صنایع بزرگ، ایجاد ١١ هزار و ٩٠٠ شغل جدید در بخش صنعت، فعال نمودن ٤٤ واحد راکد و غیر فعال، پیگیری تامین ٩٠ مورد مواد اولیه صنایع، ایجاد و توسعه واحد‌های تولیدی با ٣٢ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری را از جمله اقدامات انجام شده می‌باشد.

وی تفویض اختیار تخصیص سوخت صنایع و روند صدور کارشناسی تا صدور پروانه بهره برداری به شهرستان‌ها را از دیگر اقدامات این نهاد برشمرد و افزود: پیگیری ایجاد کلینیک صنعت به منظور عارضه یابی واحد‌های صنعتی به منظور حل مشکلات صنایع نیز امسال در دبیرخانه کارگروه رفع موانع تولید امسال بطور کامل اجرایی می‌شود.

رحمان نژاد به برگزاری ٢٧ جلسه کارگروه رفع موانع تولید اشاره کرد و گفت: تا کنون ٥١ درصد از مجموع ٣٦٨ مصوبات آن، اجرایی شده، ١٥ درصد اجرا نشده و ٣٤ درصد در حال پیگیری است.

 

*ضرورت توسعه صنایع قطعه سازی

معاون صنایع اداره کل صمت استان کرمان با اشاره به برگزاری همایش کرمان آیدکس ٢٠٢٤ کرمان طی اردیبهشت ماه سالجاری اعلام کرد: صنایع قطعه سازی و پلیمر از جمله صنایعی هستند که می‌توان به سرمایه گذاری روی آن‌ها در استان توجه کرد.

او در مورد برنامه‌های سال جدید نیز گفت: پیگیری اجرای پروژه درج قیمت تولید کننده و مصرف کننده روی کالا‌های تولیدی ٣٠٠ واحد تولیدی استان، انعقاد تفاهم نامه با چند بانک به منظور تامین سرمایه در گردش واحد‌های صنعتی کوچک از طریق انتقال حساب‌ها و گردش مالی حساب‌های صنایع بزرگ به استان، ارائه تسهیلات به صنایع راکد، نیمه فعال و تثبیت آمار تولید ١٣٠ واحد تولیدی از جمله این موارد است.

وی اظهار کرد: صنایع استان تا ٢٥ اردیبهشت فرصت دارند تا برنامه تولید و نیاز ارزی خود را از طریق سامانه جامع تجارت اعلام نمایند تا پس از بررسی و پایش مداوم، ارز مورد نیاز بصورت چند مرحله‌ای تخصیص یابد و از خروج ارز از مسیر اصلی تولید جلوگیری شود.

دیگر خبرها

  • قنات روستای ۱۷ شهریور کلاله به لایروبی و کانال کشی نیاز دارد
  • ۳۷ هکتار زمین مسکن ملی در خاش تأمین شد
  • کرمان، سیرجان، رفسنجان و بم صنعتی‌ترین شهر‌های کرمان/ سال گذشته در بخش تولید ارائه تسهیلات نداشته‎ایم
  • ایجاد قطعه اصحاب شهدا در بجنورد
  • اجرای آبیاری قطره‌ای زیرسطحی در تاکستان‌های شیروان
  • آغاز فاز دوم بهسازی خیابان مهدیه در کرمان
  • چابک سازی سازمان غذا و دارو؛ هیچ کوتاهی قابل اغماض نیست
  • وظیفه خیران یا کوتاهی مسئولان؟
  • برای انتقال آب‌های سطحی باید علمی و اساسی وارد عمل شویم
  • امنیت و ایمنی اراضی کوره معک باید در دستور کار قرار گیرد