Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@06:53:43 GMT

همزیستی مسالمت‌آمیز سیره عقلا و دستور دین است

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۹۷۳۳۵

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ کنفرانس بین‌المللی «ظرفیت‌های راهبردی آموزه‌های اسلام در تحقق همزیستی مسالمت‌آمیز» امروز، 5 تیر با حضور جمعی از اندیشمندان جهان اسلام و علاقه‌مندان در دانشگاه تهران برگزار شد.
مصطفی ذوالفقارطلب رئیس کنفرانس در ابتدای این مراسم بیان کرد: به فضل خدا و به همت دانشگاه تهران، نخستین کنفرانس بین‌المللی با عنوان «ظرفیت‌های راهبردی آموزه‌های اسلام در تحقق همزیستی مسالمت‌آمیز» برگزار می‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خدای متعال را شاکریم که توفیق داد تا به بررسی یکی از بزرگترین مسائل دنیای اسلام، یعنی تفرقه بپردازیم و راهکارهای رهایی از این درد، یعنی تِز همزیستی مسالمت‌آمیز را شناسایی کنیم. یقینا اندیشه‌ورزان و دلسوزان مسلمان براساس آموزه‌های دینی در برون‌رفت از درد و رنج اختلافات جهان اسلام، راهکارهای خردمندانه‌ای ارائه می‌کنند.
وی در ادامه افزود: امیداواریم این کفنرانس که با همت فرهیختگان و عالمان و ... برگزار می‌شود، آغاز تحولات فکری نوینی در میان اندیشمندان مسلمان شود و بنده پس از بیان ایده، اهداف، محورها و برنامه‌های کنفرانش، پیرامون روند این همایش نیز گزارشی را بیان می‌کنم.
ذوالفقارطلب با اشاره به علت و ایده شکل‌گیری کنفرانس تصریح کرد: درد و رنجی که امت اسلامی در طول تاریخ معاصر از جهل و تعصبات مذهبی و خشونت و افراطی‌گری متحمل می‌شود، ما را بر آن داشت تا در عرصه علمی با همدلی اندیشمندان جهان اسلام، گام‌هایی در راستای تحقق عقلانیت و مدارا و همسبتگی برداریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهداف برگزاری این کنفرانس بیان کرد: مهم‌ترین اهداف این کنفرانس عبارت از نهادینه‌سازی فرهنگ انسجام و همزیستی مسالمت‌آمیز در اسلام؛ شناخت مبانی نظری وحدت‌گرا در همزیستی مسالمت‌آمیز؛ دستیابی به راهکارهای انسجام‌بخش در تحقق همزیستی مسالمت‌‌آمیز از منظر دانشمندان و عالمان دین در جهان اسلام؛ بازشناسی ظرفیت‌های اندیشمندان وحدت‌گرای اسلامی در تحقق همزیستی مسالمت‌آمیز؛ درک متقابل متفکران جهان اسلام از یکدیگر؛ شناخت و شناسایی عوامل واگرا و نقش آن در عدم همزیستی مسالمت‌آمیز هستند.
ذوالفقارطلب با اشاره به محورهای اساسی این کنفرانس بیان کرد: از جمله مهم‌ترین محورها عبارت از اصول همزیستی در آموزه‌های اسلامی؛ جلوه‌های همزیستی در تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی؛ چالش‌های فراروی تحقق همزیستی و راهبردها و راهکارهای تحقق همزیستی مسالمت‌آمیز هستند. برنامه‌های اصلی این نشست نیز از دو بخش عمده تشکیل شده است؛ بخش اول سخنرانی تعدادی از علما و فرهیختگان و بخش دوم نیز برگزاری پنل‌های علمی، براساس محورهای کنفرانس و همچنین پنل هم‌اندیشی به زبان عربی خواهد بو.
وی در ادامه افزود: شکل‌گیری اولیه این کنفرانس در سال قبل و به همت اعضای سیاست‌گذاری انجام شد و جلسات متعددی با حضور اساتید و علمای صاحب‌نظر برگزار شد و پس از تعیین اهداف به صورت رسمی، فراخوان مقالات انجام شد و در این مدت 253 مقاله به دبیرخانه رسید که پس از داوری توسط اساتید داخل و خارج کشور، تعداد 40 مقاله به عنوان مقاله برگزیده شناخته شدند. در این مدت 421 چکیده مقاله نیز به دبیرخانه رسید که پس از داوری، تعداد 150 چکیده مقاله در یک مجلد با درجه «آی اس سی» به چاپ رسید.
رئیس این کنفرانس تصریح کرد: با تعدادی از اساتید حوزوی و دانشگاهی نیز مصاحبه‌های علمی صورت گرفت که ماحصل آن به صورت پوستر چاپ شده است. در این کنفرانس، تعداد 47 نفر از اساتید جهان اسلام از 21 کشور حضور دارند و حضور این اساتید نشان از دغدغه و دلسوزی آنان برای حفظ وحدت و انسجام جهان اسلام دارد.
وی در انتها بیان کرد: در برگزاری این نشست، 12 دانشگاه و موسسه علمی از سراسر کشور مشارکت داشتند. در پایان باید از ریاست دانشگاه تهران و معاونان و مسئولان و ریاست دانشکده الهیات و معارف اسلامی و همکارانشان تشکر کنم و لازم است که از اعضای سیاست‌گذاری و کمیته علمی و اجرایی و پشتیبانی و دبیرخانه نیز تشکر و قدردانی کنم.
در ادامه این مراسم نوبت به سخنرانی احمد باقری، رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران رسید. وی بیان کرد: هرچند مسئله همزیستی مسالمت‌آمیز در حقوق بین‌المللی یک واژه تقریبا مستحدث است و در دهه‌های اخیر مطرح شده، اما در آیات قرآن، در روایات و به طور کلی در آموزه‌های اسلامی معنا و مفهوم و محتوای همزیستی مسالمت‌آمیز به وفور دیده می‌شود و هم در توصیه‌های قرآنی و هم در سیره نبوی و ائمه اطهار(ع) و اصحاب مکرم رسول خدا(ص) این مسئله وجود دارد.
وی تصریح کرد: تعابیری مانند سلم، صلح، نهی از مجادله و جدل و جنگ و تفرقه و اختلاف وجود دارد و همچنین آموزه‌ فراگیر اسلام که تمام اهل کتاب را به کلمه‌ای می‌خواند که بین همه مشترک است. امروز در جهان اسلام تکیه بر نقاط مشترک، جزء مفاهیم اصلی و اساسی و بنیادین همزیستی مسالمت‌‌آمیز است.
رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران در ادامه بیان کرد: این توصیه‌های قرآن در حقیقت ارشاد به حکم عقل است. بحث مسئله همزیستی مسالمت‌آمیز هم پشتوانه منطقی و عقلی و هم پشتوانه عقلایی و عرفی دارد. از نظر منطقی و عقلی، طبیعتا هر عقل سلیمی حکم می‌کند که نزاع و درگیری و اختلاف و جنگ و افراطی‌گری جز آسیب و ضرر چیزی به ارمغان نمی‌آورد و هیچ عقل سلیمی بر این مفاهیم تکیه نمی‌کند و این مفاهیم را اعتبار نمی‌دهد. بنابراین دوری از اختلاف و تفرقه و دفاع و کینه‌توزی حکم اولیه عقل است.
وی تصریح کرد: سیره عقلایی همین را پیروی می‌کند و امروز در جهان، دولت‌ها و ملت‌ها و اقوام و گروه‌هایی که در مسیر پیشرفت قدم گذاشته‌اند و الگوی پیشرفت هستند، بنیادشان بر همزیستی مسالمت‌آمیز و ترک منازعه و جنگ و دشمنی است و هر کجا اینها ترک شد، مسیر کمال باز و هموار شد و هر کجا این نزاع‌ها به وجود آمد، مسیر انحطاط باز شد.
این استاد دانشگاه در ادامه افزود: بنابراین ضرورت اسلام، تکیه بر مفاهیم همزیستی، صلح و سلم است و حتی فطرت انسان نیز در همین مسیر است و هیچگاه انسان، جنگ طلب نیست و شاید شرایط محیطی و یا اهمیت دادن به هواهای نفسانی، انسان را از مسیر فطری خود دور می‌کند. طبیعتا وقتی سخن از همزیستی مسالمت‌آمیز می‌شود، معنایش این نیست که عقیده، دین، نژاد، قومیت، ملیت، رنگ پوست و ... حریم و احترام نداشته باشند. طبعا اختلاف عقیده، دین، مذهب و تفاوت در رنگ و نژاد و پوست و ملیت، اقتضای اجتماع بشری و زندگی است. اما وقتی می‌گوییم اقتضا به این معنا است که به این اختلاف عقیده و ادیان مختلف، باید احترام گذاشت و خودخواهی و تکبر و استبداد و تعصبات بی‌جهت، طبیعتا اقتضای این اختلاف‌ها نیست و حتی اختلاف سرزمینی نیز اقتضا و حریم و احترام دارد و اما همه اینها هیچ گاه نمی‌تواند مانع همزیستی مسالمت‌آمیز شود. بلکه در یک رویکرد دقیق و علمی، تمام اینها اهرمی برای اتحاد و دوستی و صفا و صیمیت و صلح است.
رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران بیان کرد: طبیعتا دانشگاهیان، فرهیختگان، اندیشمندان و علمای حوزه و دانشگاه در تحقق این مسئله مهم رسالتی بس عظیم بر عهده دارند. در دانشگاه، آگاهی‌بخشی به نسل جوان و تبیین علمی مسئله همزیستی مسالت‌آمیز و تربیت دانشجویان متعهد می‌تواند تضمین کننده آینده‌ای پر از صلح و صفا در اسلام باشد. من به عنوان مدیر دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران خرسندم که عرض کنم، داتشگاه تهران که در سال 1313 تاسیس شد، به عنوان معتبرترین و قدیمی‌ترین و جامع ترین دانشگاه ایران است که همزمان با تاسیس دانشگاه، دانشکده الهیات و معارف اسلامی نیز تاسیس شد و در دانشکده الهیات، از سال 1329 کرسی فقه شافعی و همچنین فقه حنفی دایر شد و از آن زمان در دانشکده الهیات، گروه‌ها و رشته‌هایی مانند گروه ادیان و عرفان حضور دارند و خارج از تعصبات، تعالیم و احکام فقه مذاهب تدریس و تبیین می‌شود و در گروه ادیان، تمام ادیان اعم از توحیدی و غیرتوحیدی و ادیان هند و بودا و ... تدریس می‌شوند و محفلی برای گفت‌و‌گوی علمی است.
وی در ادامه تصریح کرد: گروه فقه شافعی را داریم که مفتخر هستیم در دانشگاه تهران و در سال 1369 به یمن و برکت انقلاب اسلامی و همت رهبران انقلاب به عنوان یک گروه مستقل دانشجوی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا بگیرد و این افتخار را داریم که کسانی در این دانشکده با اساتید اهل سنت تربیت کنیم که می‌توانند به عنوان استاد و پرچم‌دار تبیین احکام این مذاهب در کشور و خارج از کشور باشند.
رئیس دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران در انتهای سخنان خود گفت: در انتهای سخن به آیه «و تعاونوا علی البر و التقوی» اشاره می‌کنم که باید روی این آیه تامل بیشتری کنیم. اگر این آیه کمی تحلیل شود، می‌بینیم که «بِر»، جز عدالت، انصاف، برابری، سلم، صفا، صلح و همزیستی مسالمت‌آمیز نیست و نهی از اثم و عدوان جز پرهیز از تفرقه، افراطی‌گری و اختلاف نیست و امیدوارم که آثار پر برکت همزیستی مسالمت‌آمیز را هر چه سریع‌تر در جهان اسلام ببینیم و این کنفرانس قدم‌های موثری در تحقق این آرزوی مسلمانان بردارد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن اندیشه همزیستی مسالمت آمیز صلح دوستی جهان اسلام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۹۷۳۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کنفرانس هوش مصنوعی در بوشهر+ تصویر

آیت‌الله صفایی بوشهری در نخستین کنفرانس دوسالانه بین‌المللی هوش مصنوعی و علوم داده در دانشگاه خلیج‌ فارس بوشهر، آینده جهان را آینده فوق‌العاده علمی دانست و تأکید کرد: نقش هوش مصنوعی در مدیریت علمی نظم نوین آینده جهان بسیار مهم و اثربخش است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بوشهر، نخستین کنفرانس دوسالانه بین‌المللی هوش مصنوعی و علوم داده در دانشگاه خلیج‌ فارس بوشهر با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران برگزار شد.

احمد کشاورز دبیر نخستین کنفرانس دوسالانه بین‌المللی هوش مصنوعی و علوم داده خلیج‌ فارس بوشهر ظهر امروز با اشاره به اینکه در این کنفرانس 180 مقاله عرضه شده است، اظهار داشت: این مقالات از 15 کشور ارائه و 48 درصد آن پذیرفته شده است.

دبیر نخستین کنفرانس دوسالانه بین‌المللی هوش مصنوعی و علوم داده خلیج‌ فارس بوشهر مقالات یاد شده را در عرصه‌های مختلف مهندسی، علوم پایه و علوم انسانی دانست و بیان کرد: عمده مقالات از دانشگاه تهران و سپس از دانشگاه خلیج‌ فارس است که در مباحث برق، کامپیوتر، مهندسی بخش‌های گوناگون است که داوران در حال انتخاب مقالات برتر برای معرفی و تجلیل هستند.

کشاورز، مدت برگزاری این کنفرانس را 2 روز اعلام و خاطرنشان کرد: کاربرد‌های هوش مصنوعی و علوم داده در حوزه‌های مختلف و در نظر گرفتن اهمیت هوش مصنوعی در صنایع نفت و گاز استان بوشهر باعث شده این کنفرانس برنامه‌ریزی و اجرا شود.

تولید 63 میلیارد کیلو وات ساعت در نیروگاه اتمی بوشهر

محمد اسلامی نیز از ایجاد رشته‌های هسته‌ای در دانشگاه خلیج فارس بوشهر خبر داد و اضافه کرد: رشته‌های هسته‌ای در دانشگاه خلیج‌ فارس که در جواز نیروگاه اتمی بوشهر قرار دارد مورد موافقت قرار گرفته است.

وی تولید برق هسته‌ای در نیروگاه اتمی بوشهر را مورد اشاره قرار داد و بیان کرد: در 10 سال فعالیت تولید برق هسته‌ای نیروگاه اتمی بوشهر 63 میلیارد کیلو وات ساعت برق تولید شده است.

معاون رئیس جمهور این میزان برق هسته‌ای را معادل صرفه‌جویی 103 میلیون بشکه نفت خام، دانست و اضافه کرد: ارزش صرفه‌جویی سوخت فسیلی افزون بر 8 میلیارد دلار است.

رئیس سازمان انرژی اتمی، سرمایه‌گذاری ساخت نیروگاه اتمی بوشهر را 1.7 میلیارد دلار دانست و بیان کرد: با تولید این میزان برق هسته‌ای، نیروگاه اتمی بوشهر 4 بار هزینه خودش را تأمین کرده است.

ایجاد رشته‌های هسته‌ای در دانشگاه خلیج‌فارس

محمد مدرسی نیز با اشاره به موافقت رئیس سازمان انرژی اتمی در ایجاد رشته‌های هسته‌ای در دانشگاه خلیج‌ فارس گفت: ایجاد دانشکده علوم هسته‌ای با توجه به ظرفیت‌های این عرصه امری مهم و ضروری است.

وی، نقش مهم هوش مصنوعی در جامعه را مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: استفاده از هوش مصنوعی در تمام ابعاد زندگی افراد جامعه بشری ورود کرده و نقش آن را نمی‌توان نادیده گرفت.

رئیس دانشگاه خلیج‌فارس بوشهر جایگاه استان بوشهر با موقعیتی استراتژیک آن هوش مصنوعی را یکی از حوزه‌های مزیتی این عرصه دانست و تصریح کرد: دانشگاه خلیج فارس در حوزه هوش مصنوعی و علوم داده شروع به کار کرده که امید می‌رود نتیجه آن ارتقا هوش مصنوعی در کشور و امنیت سایبری باشد.

هوش مصنوعی فرصتی مهم در توسعه و پیشرفت

امام جمعه بوشهر نیز تحولات تاریخ انسان در ابعاد گوناگون را برشمرد و افزود: تحولات و پیشرفت بشر همواره با علم و دانش توأم بوده و فناوری در توسعه جامعه امری مهم است.

آیت‌الله صفایی بوشهری آینده جهان را آینده فوق‌العاده علمی دانست و تأکید کرد: نقش هوش مصنوعی در مدیریت علمی نظم نوین آینده جهان بسیار مهم و اثربخش است.

نماینده ولی فقیه در استان بوشهر هوش مصنوعی را یک فرصت مهم در توسعه و پیشرفت در همه ابعاد دانست و افزود: پایه مهم هوش مصنوعی، داده است که توجه به این مهم در مراکز علمی و پژوهشی امری مهم و اجتناب‌ناپذیر است.

وی اضافه کرد: باید مدیریت علمی در جامعه بر اساس هوش مصنوعی پایه‌گذاری شود.

 

انتهای پیام/190

  

دیگر خبرها

  • دانشگاه ولی‌عصر(عج) رفسنجان، میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران
  • دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان میزبان دهمین کنفرانس بین‌المللی نانوفناوری ایران
  • نشریه وب پژوهی فصلنامه شد
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا به دانشگاه کلمبیا رفت
  • واکنش سازمان ملل به بازداشت دانشجویان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا
  • شخصیت و جایگاه حضرت حمزه سید الشهدا(ع) و عزاداری برای او به دستور رسول الله(ص)
  • سرکوب جنبش دانشجویی ضد صهیونیستی در آمریکا
  • برگزاری کنفرانس هوش مصنوعی در بوشهر+ تصویر
  • پذیرش ۲۸۳ مقاله در اولین کنفرانس ملی مهارت