Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-25@01:48:21 GMT

ادامه روند خشکیدگی در کشور

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۱۹۷۷۷۷

ادامه روند خشکیدگی در کشور

به گزارش خبرنگار مهر، سحر تاج بخش معاون وزارت راه و شهرسازی و رئیس سازمان هواشناسی کشور در نخستین نشست خبری از زمان آغاز به کار خود در این سازمان گفت: در سازمان هواشناسی دو کار اساسی انجام می دهیم یکی دیده بانی وضع هوا و دیگری پیش بینی وضع هوا. متاسفانه آموزش های آکادمیک خیلی کمکی به این فعالیت ها نمی کند چرا که ما برای حوزه های هوانوردی، کشاورزی، دریانوردی و آب و راه و هواشناسی کاربردی پیش بینی ارائه می کنیم که این موضوعات در آموزش های آکادمیک جایی ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاج بخش افزود: برای تامین داده های مورد نیازمان در سطح کشور ۴ هزار ایستگاه داریم که در دسته بندی های مختلف تامین داده می کنند. همچنین داده های بیرون از مرزهای ملی را هم در سطح جهان نیاز داریم که از طریق دسترسی به یک شبکه GTS داده های دیگران را به دست می آوریم و دیگران هم از طریق همین شبکه به داده های ما دسترسی دارند و تبادل اطلاعات خوبی در سطح جهانی در حوزه هواشناسی انجام می شود.

وی ادامه داد: این داده ها را به عنوان ورودی مدل استفاده می کنیم و خروجی این مدل ها یکی از ابزارهای ارائه پیش بینی ماست. هر چه دقت خروجی بیشتر باشد صحت پیش بینی ما بالاتر خواهد بود و ابزارها و تجهیزات زیادی برای پیش بینی استفاده می شود چه در حوزه کوتاه مدت، چه میان مدت و چه بلند مدت نیاز به ابرکامپیوترها داریم. بخشی از این تجهیزات را داریم اما برای افزایش صحت پیش بینی نیاز داریم اینها را تقویت کنیم.

رئیس سازمان هواشناسی با اعلام عضویت مجدد ایران به عنوان عضو دارای حق رای در شورای اجرایی سازمان هواشناسی جهانی گفت: شورای اجرایی یکی از ارکان سازمان جهانی هواشناسی است. این سازمان یک دبیرکل، یک رئیس، سه معاون و یک شورای اجرایی دارد، این شورا ۳۷ عضو دارد که ۱۰ عضو از خود سازمان و بقیه ۲۷ عضو نماینده های کشورهای عضو سازمان هستند.

تاج بخش افزود: مجموعاً ۱۹۴ کشور عضو سازمان هستند که از این میان تنها ۲۷ کشور به عنوان عضو دارای حق رای در شورای اجرایی نماینده دارند و بر اساس رای گیری های منطقه ای انتخاب می شوند. اعضای شورای اجرایی در تمامی مستندها، تصمیم ها و دستورالعمل های شورا حق رای دارند و سایر کشورها فقط ناظر هستند.

وی تصریح کرد: خوشبختانه با حمایت وزارت راه و شهرسازی و همکاری وزارت امور خارجه توانستیم پس از سال های بسیار مجدداً ایران را به عضویت درآوریم. در شورای اجرایی بر اساس مناطق ۶ گانه تعدادی کرسی اختصاص پیدا می کند ایران جزو منطقه دواست که تقریباً آسیا را شامل می شود و در این منطقه ۳۳ کشور عضو هستند اما تنها شش صندلی برای اعضای حق رای اختصاص یافته که یک صندلی در اختیار رئیس منطقه است و تنها ۵ صندلی برای اعضا می ماند برای این ۵ صندلی ۶ نامزد یعنی چین، کره جنوبی، ژاپن، هند، ایران و عربستان را داشتیم که سال های زیادی، کشورها این صندلی ها را در اختیار داشتند و اصلاً متقاضی دیگری برای کرسی نبود امسال ایران هم نامزدی یکی از این کرسی ها را اعلام کرد، فعالیت ما برای دریافت این حق رای بسیار سخت بود چون اساس انتخاب مشارکت های مالی کشور است اما به هر حال توانستیم پس از ۲۳ سال جایگاه خود را از عربستان بگیریم.

رئیس سازمان هواشناسی در پاسخ به پرسشی درباره پیش بینی وضع هوا طی ماه های باقی مانده از سال کنونی تصریح کرد: شرایط دمایی کشور با توجه به تغییر اقلیم همچنان رو به افزایش خواهد بود و در پاییز هم در بیشتر مناطق کشور همچنان افزایش دما را شاهدیم. در کل کشور اعداد به دست آمده از یکم مهر ۹۷ تا یکم تیر امسال نشان می دهد که میانگین دمای کل کشور در مقایسه با میانگین نرم ۳۰ ساله چهار دهم درجه افزایش داشته است. از نظر بارش هم در پاییز شرایط کمی بهتر از نرمال را خواهیم داشت و حداکثر ۱۰ درصد بیشتر در کشور شاهد بارش خواهیم بود.

تاج بخش تاکید کرد: پیش بینی های بلند مدت از صحت حداکثر ۷۰ درصدی برخوردارند و بنابراین نمی توان بر این اساس منابع کشور را مدیریت کرد. پیش بینی بارش تنها یکی از پارامترهای لازم برای برنامه ریزی در حوزه های مختلف از جمله مدیریت آب است.

وی در پاسخ به پرسشی درباره عملکرد این سازمان در سیلاب های اخیر گفت: اینکه تجهیزات ما کم است با اینکه توانستیم پیش بینی خوبی بدهیم یا نه دو مقوله متفاوت است قطعاً هواشناسی باید برنامه توسعه داشته باشد، در سیلاب های اخیر اگر پیش بینی های ما در سازمان هواشناسی نبود دست کم هزار نفر کشته می دادیم چون به خصوص در زاگرس بارش ها و حجم سیلاب بسیار عظیم بود. بنابراین پیش بینی که در آن مقطع انجام شد پیش بینی خوبی بود اما پیامد مخاطرات به عوامل دیگری هم بستگی دارد مثلاً یکی از بحث ها کارهای بعد از بحران است. به هر حال هواشناسی هر چه تجهیزات بیشتری داشته باشد پیش بینی دقیق تری از سیلاب ارائه خواهد کرد. اگر کاربر ما مدیر مسئول مخازن آب پشت سدها باشد ما باید پیش بینی نقطه ای به او بدهیم. بنابراین حتماً باید یک سامانه جامع پیش بینی نقطه ای داشته باشیم که همه حوزه ها را پوشش بدهد اگر بخواهیم مدیریت سیلاب نقطه ای داشته باشیم باید بتوانیم سامانه پیش بینی نقطه ای را حداقل در حوضه های آبی اصلی فراهم کنیم.

رئیس سازمان هواشناسی در پاسخ به پرسشی درباره تأثیر تحریم ها بر تأمین تجهیزات این سازمان گفت: قطعاً در واردات تجهیزات مشکلاتی زیادی هست. ما تمام تلاشمان را می کنیم که سیستم های موردنیازمان را اولاً با اتکا به تولید داخلی فراهم کنیم، این قطعاً زمانبر است اما این برنامه را در دستور کار داریم و نیازهایمان را به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرده ایم. بخشی از تجهیزات را باید حتماً وارد کنیم تا زمانی که بتوانیم تجهیزات داخلی مان را با استانداردهای بین المللی تأمین کنیم. قطعاً الان فرآیند واردات طولانی تر شده اما اعلام رسمی و کتبی از جایی نداریم که دلیل این موضوع تحریم ها بوده است.

تاجبخش تأکید کرد: ۴ هزار ایستگاهی که داریم با کاربری های مختلف مثل جاده ای، فرودگاهی و اقلیمی است که کل اینها ۴ هزار ایستگاه می شود، قطعاً با پیامدهای تغییر اقلیم باید شبکه مان را گسترده تر کنیم، همه این دستگاه ها روی هم اکنون فاصله ایستگاهی ۷۰ تا ۱۰۰ کیلومتری را برای ما فراهم کرده که باید این را توسعه دهیم و علاوه بر این به منابع انسانی بیشتر هم نیاز داریم.

وی گفت: ما تقریباً ۸۰۰ پست بلاتصدی در حوزه دیده بان داریم که رایزنی کرده ایم که این پست ها پر شود.

رئیس سازمان هواشناسی افزود: چیزی که در کشور اتفاق می افتد این است که روند خشکیدگی ادامه دارد، ممکن است گاهی مثل امسال ترسالی را تجربه کنیم یا بارش های حدی مثل سیلاب های امسال را داشته باشیم اما این به معنای پایان خشکسالی نیست. بارش های فروردین و اردیبهشت امسال اگر چه خسارت داشت و ما هم زیان دیدگان همدردی می کنیم اما از نظر منابع آبی نعمت بود و ما هم شاکریم. با این همه بارش های اخیر هنوز شرایطی را که بگوییم خشکسالی رفع شده، تأمین نکرده است و هنوز مناطقی از کشور در بازه ۱۰ ساله خشکسالی شدید دارند و معلوم هم نیست که روند بارشی خوب امسال ادامه داشته باشد.

تاجبخش در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا هواشناسی می تواند برای پیشگیری از آتش سوزی در محیط زیست، منابع طبیعی و جنگل ها نیز پیش بینی ارائه کند، گفت: قطعاً می توانیم و اکنون هم این کار را می کنیم و آتش سوزی هایی که در اثر شرایط جوی باشد را هشدار می دهیم، مثلاً گاهی گرم بادهایی رخ می دهد که حتماً مرکز ما آن را اعلام می کند اما برای پیش بینی و هشدار بهتر باید بتوانیم در این مناطق هم شبکه دیده بانی خود را گسترش دهیم.

وی در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت آخرین گزارش هیئت بین دولی تغییر اقلیم گفت: گزارش های آی پی سی سی هر چهار سال تولید می شود و هر سال بازبینی می شود، آخرین گزارش، گزارش شماره ۵ بود و الان برای گزارش ششم اطلاعات آماده شده و به دنبال تولید گزارش ششم رفته اند. بر این اساس گزارش ششم نیز با گزارش پنجم تفاوت چندانی ندارد و منطقه ما همان روند تغییر اقلیم را شاهد خواهد بود.
رئیس سازمان هواشناسی تأکید کرد: دلیل افزایش طوفان های دریایی در سال های اخیر می تواند تغییر اقلیم باشد و نه فقط طوفان های دریایی که کلاً افزایش پدیده های حدی از نتایج تغییر اقلیم است. سیل بیشترین رخداد را در ۱۰ سال اخیر داشته و در ایران هم شاهد افزایش پدیده حدی رعد و برق هستیم. این پدیده های حدی و روند افزایشی آن نتیجه تغییر اقلیم است.

وی در پایان در پاسخ به پرسشی درباره پیش بینی کاهش یا افزایش طوفان های گرد و خاک در جنوب غرب کشور گفت: گرد و خاک یکی از مخاطرات وضع هواست که به ویژه شمال آفریقا و جنوب غرب آسیا دچار آن است. ما به عنوان سازمان هواشناسی نمی توانیم بگوییم اینها زیاد یا کم می شود، چرا که این پدیده به شدت به عوامل دیگری علاوه بر شرایط جوی بستگی دارد، مثلاً خشک شدن رودخانه ها و اقداماتی مثل درختکاری و مالچ پاشی هم بر این پدیده تأثیر دارد. بر اساس پیش بینی های ما افزایش طوفان گردوخاک خاصی تنها به دلیل شرایط جوی نداریم. می دانیم که در خوزستان کارهای زیادی محیط زیست و دیگران همچون درختکاری و مالچ پاشی انجام داده اند بنابراین دقیق نمی توانیم بگویم که حتی اگر طوفان گردوخاک بزرگی رخ دهد در خوزستان چه تأثیری خواهد داشت.

رئیس سازمان هواشناسی تأکید کرد: روند خشکیدگی در کشور ادامه دارد، بارش های اخیر از نظر منابع آبی نعمت بود اما شرایطی که بگوییم خشکسالی رفع شده را تأمین نکرده است.

کد خبر 4651464 مسعود بربر

منبع: مهر

کلیدواژه: سازمان هواشناسی آب و هوا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۱۹۷۷۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش‌های فراوان اردیبهشت در راه است / احتمال سیلاب در کدام مناطق بیشتر است؟

بررسی الگو‌های هواشناسی از سوی کارشناسان از اردیبهشت ماه پربارش در سراسر کشور حکایت دارد. طبق پیش بینی کارشناسان، بارش‌های بهاری در اردیبهشت ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل با افزایش همراه است. به این ترتیب و با تحقق پیش بینی‌ها انتظار می‌رود سد‌های کشور تا حد مطلوبی آبگیری شوند که در نتیجه، تابستان امسال، تنش آبی کمتری در انتطار شهر‌ها خواهد بود.

کارشناس مستقل هواشناسی در گفتگو با ما از آغاز بارندگی‌های نسبتا شدید در بیشتر مناطق کشور خبر داد و گفت:با توجه به ورود سامانه‌های بارشی به مناطق وسیعی از کشور، بیشتر مناطق ایران بارش‌های خوبی دشت می‌کنند. او ضمن هشدار درباره احتمال وقوع سیلاب ناشی از بارش‌های نقطه‌ای و همرفتی از کشاورزان و باغداران خواست با توجه به فصل گل‌دهی محصولات باغی و با درنظر گرفتن پیش بینی‌های هواشناسی مبنی بر بارش‌های نقطه‌ای و رگباری و همچنین احتمال کاهش دما، تمهیدات لازم را برای مراقبت از محصولاتشان به کار بگیرند. جاویدی همچنین به عشایر توصیه کرد که برای مراقبت از خود و دام‌هایشان، این هفته کوچ خود را متوقف کرده و از توقف درحاشیه رودخانه‌ها پرهیز کنند.

علیرضا جاویدی اعلام کرد: وارد یک دوره بارشی شده ایم و انتظار داریم تا ۲۳ اردیبهشت ماه آسمان بسیاری از مناطق کشور با بارش همراه شود. براین اساس، بعید است نقطه‌ای از ایران باشد که در هفته آینده دست کم یک بار بارش دشت نکند. بارندگی‌های همرفتی و نقطه‌ای مخاطراتی هم به دنبال دارد و وزش باد شدید، سیلاب به صورت نقطه‌ای در برخی مناطق کشور دور از انتظار نیست.

باغداران و کشاورزان گوش به زنگ باشند

جاویدی این را هم گفت که کشاورزان و به ویژه باغداران باید در این روز‌ها هشدار‌های هواشناسی را دنبال کنند تا کاهش دمای هوا وبارش باران کمترین آسیب را به محصولاتشان وارد کند.

کارشناس مستقل هواشناسی، تمرکز بارش‌ها را در سرتاسر زاگرس، البرز و همینطور فلات مرکزی عنوان کرد و گفت: کرمان، شمال فارس، یزد، اصفهان، شمال تهران، شمال کشور مخصوصا گلستان و خراسان شمالی مناطقی هستند که بارش‌های خوبی را در هفته جاری و هفته آینده دشت می‌کنند.

او درباره احتمال آبگرفتگی معابر و وقوع سیلاب در این مناطق هم هشدار داد و درعین حال گفت: پیش‌بینی‌های هواشناسی مخصوصا در بارش‌های بهاری از قطعیت برخوردار نیست، اما در مناطقی که بالاتر عنوان شد احتمال سیلاب وجود دارد.

احتمال سیلاب در این مناطق بیشتر است

جاویدی از ورود امواج بارشی در هفته آینده خبرداد و گفت: اواخر هفته آینده هم بارش داریم. براین اساس، پیش بینی می‌شود موج سودانی وارد کشور شود و احتمالا شهر‌های کرمان، یزد، گرگان، آق قلا، رودبار جنوب و حتی رفسنجان شاهد بارش‌های نقطه‌ای باشند که در این شرایط احتمال سیلاب در این نواحی وجود دارد.

کارشناس هواشناسی کمترین بارندگی را ۲ تا ۵ میلیمتر در جنوب خوزستان، نوار مرزی بوشهر و فارس و به طور کلی نوار مرزی جنوب کشور عنوان کرد و گفت: در این مناطق پیش بینی می‌شود میزان بارش‌ها در مقایسه با دیگر مناطق کشور کمتر باشد. ضمن اینکه حداکثر بارش در روز‌های پیش رو تا ۸۰ میلیمتر در شهر‌های ساری، گرگان، آق قلا، نکا و اشکنان استان فارس پیش بینی می‌شود. البته باید توجه داشت که پیش بینی بارش در فصل بهار می‌تواند متغیر باشد.

جاویدی به تحقق پیش بینی هواشناسی اشاره کرد و گفت: در صورتی که بارش‌هامحقق شود، انتظار می‌رود بیشتر سد‌های کشور آبگیری شوند و در نتیجه، تابستان امسال تنش آبی کمتری درانتظارشهر‌ها خواهد بود.

منبع: همشهری آنلاین

tags # اخبار هواشناسی سایر اخبار آیا انسان می‌تواند در فضا تولید مثل کند؟ | رابطه جنسی و زایمان در فضا چگونه است؟ چرا نئاندرتال‌ها محتویات معده حیوانات را می‌خوردند؟ (تصاویر) مرکز واقعی جهان کجا است؟ فضانوردان چگونه در فضا دستشویی می‌کنند؟ | سرنوشت مدفوع انسان در فضا چه می‌شود؟

دیگر خبرها

  • تداوم بارش‌ها و رگبارهای بهاری در یزد تا فردا
  • هشدار هواشناسی؛ تشدید بارندگی در این استان‌ها
  • پیش بینی هواشناسی کشور ۵ و ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ / بارش باران
  • هشدار هواشناسی برای سیلاب در ۲۱ استان
  • بارش‌های فراوان در اردیبهشت؛ احتمال سیلاب در این مناطق
  • بارش‌های فراوان اردیبهشت در راه است / احتمال سیلاب در کدام مناطق بیشتر است؟
  • پیش بینی هواشناسی کشور ۴ و ۵ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • دمای هوای آذربایجان‌غربی افزایش می‌یابد
  • پیش بینی هواشناسی کشور ۳ و ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ / رگبار و رعد و برق
  • آماده باش مدیریت بحران در استان یزد