Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-04-19@17:49:52 GMT

زیست شبانه؛ قاتل ناهنجاری های اجتماعی

تاریخ انتشار: ۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۲۰۰۰۳۵

زیست شبانه؛ قاتل ناهنجاری های اجتماعی

نازنین افتخار، پول نیوز - هر طرحی خصوصاً در ابتدای اجرایی شدن خود، با حاشیه هایی همراه است. طرح «زیست شبانه» نیز که از بهمن ماه سال97 از سوی شورای شهر تهران مطرح شده، تا امروز محل بحث بسیاری بوده است. از این رو بر آن شدیم که از پنجره ی جامعه شناسی نیز نگاهی به این طرح بیندازیم و مصاحبه ای را با دکتر یعقوب موسوی، استاد جامعه شناسی شهری دانشگاه الزهراء؛ ترتیب بدهیم:

آقای موسوی؛ شما به عنوان یک جامعه شناس شهری لایحه ی زیست شبانه را چگونه تفسیر می کنید؟امروزه توسعه ی کلان شهر ها اقتضا می کند که بخشی از فعالیت ها در شب سازمان داده شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

منظور از زندگی شبانه در شهر این نیست که لزوماً قلمروی وسیعی از شهر را درگیر فعالیت های صنفی، حرفه ای و تفریحی کنیم که در روز هم امکان انجامشان وجود دارد. بلکه منظور این است که در شهر برای حیات شبانه برنامه هایی داشته باشیم تا شهر در ساعات پایانی روز خاموش نشود و فرصت برای کسانی که به دلایلی که در روز نمی توانند و یا نیاز دارند که در شب فعالیت های خود را انجام دهند، فراهم باشد.
به نظر شما؛ چرا ضرورت مطرح شدن «زیست شبانه» چیست؟هر طرحی نکات مثبت و منفی خودش را دارد و همه چیز به این بستگی دارد که ما چه برنامه هایی را برای کیفیت زایی و بهره وری در شب داریم. نکته ای که باید بپذیریرم این است که کلان شهر ها در همه جای دنیا به دلیل با تراکم بالا، ترافیک سنگین و آلودگی های زیست محیطی امکان بهره وری سالم از ظرفیت های شهری برای شهروندان را کاهش داده اند. در نتیجه ضرورت اجرایی شدن پیشنهاد زیست شبانه؛ می تواند استفاده از ظرفیت هایی باشد که شهر بالقوه در اختیار دارد اما در روز امکان استفاده از آن سلب شده است.
این طرح چه امکاناتی را می تواند برای شب فراهم کند؟این طرح می تواند بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی زندگی شهروندان را سامان دهد. مثلا در پاسخ به بعضی مناقشات باید بدانیم که حیات شبانه، حیات معصیت نیست. هیچ منافاتی با معنویت ندارد بلکه اتفاقاً می تواند فرصتی طلایی برای ارتقای معنوی افراد باشد و به این معنا مراکز و برنامه هایی را هم پیش بینی کرد. همچنین این طرح می تواند برای مسافران برنامه های فرهنگی مثبت و متنوعی فراهم کند.
آیا این طرح بر کاهش ترافیک تاثیرگذار خواهد بود؟بله، اگر بخشی از فعالیت ها را به شب انتقال دهیم قطعاً روی مسائلی که شهر در روز با آن ها دست و پنجه نرم می کند، تاثیرگذار خواهد بود. بار فعالیت ها در کنش های مختلف در کلان شهری مثل تهران بسیار سنگین شده و بالا تر از ظرفیت کالبدی آن است. همانطور که در حال حاضر بخشی از سرویس حمل و نقل به فضای زیر زمینی شهر منتقل شده و از نظر اقتصادی نیز بسیار مقرون به صرفه است، انتقال بخشی از فعالیت ها به ساعات دیگر شبانه روز می تواند نیز تاثیر حتمی بر مسائلی که گریبان گیر شهر شده است، داشته باشد.
آیا زیست شبانه، امنیت شهر را قربانی می کند؟امنیت همیشه مسئله ی شهر است. تامین امنیت نیز دغدغه ی اصلی مسئولین شهری است و این محدود به روز یا شب نیست. تجربه ی نخستِ زیست شب، ممکن است با کاهش امنیت مواجه شود ولی در دراز مدت قابل کنترل است و نظارت بر آن نیز به مراتب ساده تر و کم هزینه تر از آن چیزی است که در روز با آن سر و کار داریم. 
زیست شبانه در صورت اجرایی شدن چه تاثیری می تواند بر شهر داشته باشد؟ از حواشی آن که بگذریم؛ تداوم چنین طرحی در بلندمدت به نفع توسعه و رونق شهر است. همچنین به دلیل آن که شرایط فرهنگی ما که خوشبختانه امکان وجود مراکز تفریحی مفسده انگیز را نداریم طبیعتاً روشن نگه داشتن چراغ شهر در شب، افراد را به سمت استفاده از برنامه های فرهنگی سالم سوق خواهد داد. از این رو زیست شبانه به طور کلی؛ می تواند یک فضای مدیریت و هدایت شده به سوی کاهش و کنترل ناهنجاری های اجتماعی موجودی که در روز به حال خود رها شده اند، باشد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: طرح زیست شبانه تهران کلان شهر توسعه شهری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۰۰۰۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زنان کمتر می‌خوابند و استرس بیشتری دارند

ایتنا - بر اساس نظرسنجی گالوپ، اکثر بزرگسالان آمریکایی (حدود ۵۷ درصد) اعلام کرده‌اند که خواب شبانه کافی ندارند و تنها ۴۲ درصد می‌گویند که به اندازه کافی می‌خوابند.
بی‌خوابی از معضلاتی است که افراد زیادی با آن دست به گریبان‌اند و کیفیت و کمیت خواب بر عملکرد جسمی و روانی تاثیر به‌سزایی دارد. این مشکل به عوامل متعددی مانند شیوه زندگی، تغذیه و بیماری‌های روحی‌روانی بستگی دارد اما آیا جنسیت هم می‌تواند بر بی‌خوابی یا کم‌خوابی موثر باشد؟

بر اساس نظرسنجی گالوپ، اکثر بزرگسالان آمریکایی (حدود ۵۷ درصد) اعلام کرده‌اند که خواب شبانه کافی ندارند و تنها ۴۲ درصد می‌گویند که به اندازه کافی می‌خوابند.

به گزارش نیویورک‌پست، نتایج این نظرسنجی که در ماه دسامبر انجام شد، کاملا برعکس نتایج نظرسنجی سال ۲۰۱۳ بود. در آن نظرسنجی، ۵۶ درصد آمریکایی‌ها گفته بودند که خواب کافی دارند، در حالی که ۴۳ درصد گرفتار بی‌خوابی یا خواب ناکافی بودند.

نظرسنجی اخیر نشان داد که زنان کمتر از مردان می‌خوابند و تنها ۳۶ درصد زنان و ۴۸ درصد مردان اعلام کرده‌اند که خواب کافی داشته‌اند.

طبق این نتایج، زنان جوان کمترین میزان خواب در یک ماه را داشتند و در مقایسه با ۴۶ درصد مردان جوان، تنها ۲۷ درصد زنان جوان از خواب کافی و مفید خبر دادند. این اختلاف میزان خواب ناشی از جنسیت‌ در زنان مسن کمتر بود و در مقایسه با ۵۱ درصد مردان مسن، ۴۶ درصد زنان مسن خواب کافی داشتند.

در این نظرسنجی از شرکت‌کنندگان خواسته شد تعداد ساعات خواب شبانه را مدنظر داشته باشند. متخصصان مختلف دست‌کم هشت ساعت خواب شبانه را توصیه می‌کنند، اما تنها ۲۶ درصد کسانی که در نظرسنجی شرکت کرده بودند، این مقدار می‌خوابیدند. ۵۳ درصد شرکت‌کنندگان از شش تا هفت ساعت خواب شبانه خبر دادند و حدود ۲۰ درصد هم گفتند که پنج ساعت یا کمتر خوابیده‌اند.

 

این نتایج با داده‌های مربوط به خواب در سال ۱۹۴۲ اختلافی عمده دارد. در آن زمان حدود ۵۹ درصد آمریکایی‌ها هشت ساعت خواب شبانه داشتند و تنها سه درصد افراد خواب پنج ساعته یا کمتر را گزارش کرده بودند.

محققان می‌گویند که احتمالا تغییر هنجارهای فرهنگی و استرس در کمبود خواب افراد جامعه نقش دارد.

سارا فیورونی، محقق ارشد گالوپ، تاکید می‌کند که امروزه افراد بیشتری از تاثیر مثبت خواب خوب بر سلامتی مطلع‌اند و بر همین اساس بیشتر احتمال دارد که به کم‌خوابی خود توجه داشته باشند و آن را گزارش کنند.

او در گفت‌وگو با ای‌پی می‌گوید: «خواب پنج ساعت یا کمتر را در سال ۱۹۴۲ واقعا نمی‌شنیدیم. تقریبا هیچ‌کس نبود که بگوید پنج ساعت یا کمتر خوابیده است.»

این نظرسنجی همچنین از ارتباط بین بی‌خوابی و استرس خبر داد و به نقل از انجمن روانشناسی آمریکا، اشاره کرد افرادی که کمتر می‌خوابند، استرس بیشتری دارند و کسانی که استرس بیشتری دارند، کمتر می‌خوابند. طبق این نظرسنجی، ۶۳ درصد افرادی که گفتند به خواب بیشتری نیاز داشتند، می‌گویند گرفتار استرس‌اند.

سطح استرس آمریکا‌یی‌ها به‌ویژه زنان رو به افزایش است. در سال گذشته، حدود ۵۳ درصد زنان داشتن استرس را گزارش کردند، در حالی که این میزان در مردان ۴۵ درصد بود. زنان جوان با بیشترین میزان استرس مواجه‌اند به طوری که سطح استرس آنان در مقایسه با مردان همسن‌ و‌ سالشان، ۱۴ درصد بیشتر و در مقایسه با زنان مسن‌تر ۲۹ درصد بیشتر بود.

دیگر خبرها

  • تداوم پایداری جو در خوزستان
  • بازدید شبانه از واحد‌های شبکار نیروگاه سیکل ترکیبی ارومیه
  • حمله شبانه اسرائیل به ۷ شهر ایران؟ | اقدام عجیب و جنجالی خبرنگار اسرائیلی را ببینید
  • آخرین وضعیت اصفهان بعد از شنیده شدن انفجارهای شبانه را ببینید
  • پربازدیدهای خبرگزاری صداوسیمای آذربایجان غربی در شبانه روز گذشته
  • زنان کمتر می‌خوابند و استرس بیشتری دارند
  • پیام شبانه سردار قاآنی به اسماعیل هنیه
  • اجرای ویژه برنامه‌های روز جهانی زمین پاک در اراک
  • کمک‌های هلال احمر بدون هیچ چشم‌داشتی بصورت شبانه‌روز انجام می‌شود
  • شکل‌گیری مفهوم محیط‌زیست در تفکر اجتماعی