Web Analytics Made Easy - Statcounter

تصاویری که روز‌های گذشته از انبوه خودرو‌های پارک شده در پارکینگ یکی از شرکت‌های بزرگ خودروسازی منتشر شد، واکنش‌های بسیاری در پی داشت و البته گمانه‌زنی‌های درباره علت دپوی این خودرو‌ها نیز بالا گرفت. برخی، فرضیه نقص قطعات این خودرو‌ها را مطرح کردند و گروهی نیز بر این عقیده بودند که شرکت‌های خودروساز، تولیدات خود را برای عرضه در زمان مناسب‌تر و با قیمتی بالاتر در پارکینگ‌ها نگه داشته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محمدرضا نجفی‌منش، رئیس کمیسیون تسهیل محیط کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق تهران می‌گوید که خودرو‌های دپو شده، عمدتاً دچار کمبود قطعات الکترونیکی وارداتی هستند.

نجفی‌منش با بیان اینکه تعداد خودرو‌های دچار نقص قطعه در دو شرکت خودروسازی به حدود ۲۰۰ هزار دستگاه می‌رسد، ادامه داد: تصاویری که اخیرا منتشر شد، مربوط به خودرو‌هایی است که تعدادی از قطعات آن‌ها دچار کمبود است. این خودرو‌ها اغلب فروخته شده و شرکت‌های خودروسازی حتی پول آن را هم دریافت کرده‌اند؛ یعنی هر شماره موتور مربوط به یک مشتری است؛ بنابراین انگیزه‌ای برای دپوی این خودرو‌ها وجود ندارد و نگهداری آن‌ها باعث ضرر و زیان خودروساز نیز می‌شود؛ چرا که باید بابت عدم تحویل به موقع، به مشتری سود هم بپردازند.

او با تاکید بر اینکه این خودرو‌ها عمدتاً از نظر قطعات الکترونیکی وارداتی دچار کمبود هستند؛ گفت: علت کمبود قطعات هم کمبود نقدینگی در شرکت‌های قطعه‌سازی است که نتوانسته‌اند، قطعاتی مانند ECU، چراغ، مودولاتور ABS و ایربگ را به موقع تامین کنند. اگرچه تحریم، واردات را با دشواری‌هایی مواجه کرده است، اما قطعه‌سازان می‌دانند چگونه از سد تحریم عبور کنند؛ مشروط بر آنکه نقدینگی در اختیار داشته باشند؛ قطعه‌سازان پیش از این نیز این قطعات را وارد می‌کردند و پول آن را یک سال بعد می‌پرداختند، اما اکنون باید وجه کالای خریداری شده را نقد بپردازند و این مساله مشکل‌ساز شده است. البته وزارتخانه جلسات مفصلی برگزار کرده و از قطعه‌سازان خواسته است که در تامین این قطعات کمک کنند.

رییس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق تهران ادامه داد: علاوه بر خودرو‌های تولیدی دپو شده، خودرو‌های وارداتی نیز در پارکینگ گمرک خاک می‌خورد و دولت هر چه سریع‌تر باید نسبت به تعیین تکلیف ترخیص این خودرو‌ها اقدام کند. اکنون عطش بازار بالاست و عرضه این خودرو‌ها می‌تواند به کاهش قیمت کمک کند. اما کار اصولی در صنعت خودرو افزایش تولید است و افزایش تولید نیز نیازمند تامین نقدینگی است. اگر تامین نقدینگی صورت گیرد و قطعه‌ساز بتواند قطعه مورد نیاز را تولید کند، تعادل نسبی میان عرضه و تقاضا پدید می‌آید. در واقع باید تلاش کنیم که حداکثر داخلی‌سازی تحقق پیدا کند تا علاوه بر کاهش تقاضای ارز و نیاز وارداتی، وضعیت اشتغال نیز بهبود پیدا کند.

او افزود: باید توجه داشت که هدف اکثر کسانی که خودرو پیش‌خرید کرده‌اند، مصرف شخصی نبوده است؛ بنابراین با ورود خودرو‌های تولیدشده به بازار، این افراد نیز خودرو‌های خود را عرضه خواهند کرد و بدین ترتیب قیمت بازار به قیمت کارخانه نزدیک خواهد شد.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: خودرو خودروسازان بازار خودرو واردات خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۰۴۷۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۴۵ فقره سرقت در پرونده سارق خودرو و محتویات خودرو

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز اراک؛ جانشین فرماندهی انتظامی استان مرکزی گفت: در پی افزایش وقوع سرقت خودرو‌های پراید مدل پائین و همچنین قطعات خودرو در سطح شهرستان اراک، موضوع به صورت ویژه در دستور کار کارآگاهان اداره مبارزه با سرقت پلیس آگاهی استان مرکزی قرار گرفت.

 سرهنگ چگنی افزود: کارآگاهان با انجام اقدامات فنی و تخصصی یک نفر سارق حرفه‌ای و سابقه دار را در شهرستان اراک شناسایی و در مخفیگاهش دستگیر کردند.
او گفت: متهم در بازجوئی‌های فنی کارآگاهان و در مواجهه با ادله و مدارک وقوع جرم لب به اعتراف گشوده و به ۱۵ فقره سرقت خودرو پراید و بیش از ۳۰ فقره سرقت لوازم و قطعات خودرو اعتراف و در این راستا تمامی خودرو‌های سرقتی و بخشی از لوازم و محتویات داخل خودرو کشف و تحویل مالباختگان شد.
سرهنگ چگنی در ادامه با اشاره به شناسایی و دستگیری مالخر اموال مسروقه در عملیات جداگانه افزود: متهمان پس از تشکیل پرونده به مرجع قضائی معرفی شدند.

دیگر خبرها

  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • ساخت و بازسازی بیش از ۲۰۰ قطعه توسط متخصصان نیروگاه رامین اهواز
  • ۴۵ فقره سرقت در پرونده سارق خودرو و محتویات خودرو
  • ساخت و بازسازی ۲۵۶ قطعه توسط متخصصان نیروگاه رامین در فروردین
  • فشار دلالان برای حفظ سود چند صد میلیونی از پارس/ چرا زیان خودروساز و سهامداران دیده نمی‌شود؟
  • تحقق رویای چین؛ خیابان ها در سیطره خودروسازان اژدهای سرخ!
  • هدفگذاری برای واگذاری ۲۲ هزار واحد نهضت ملی مسکن طی سه ماه در سمنان
  • شناسایی و دستگیری سارقان قطعات خودرو در مشهد
  • قیمت تاکسی برقی؛ بین یک میلیارد تا یک میلیارد و سیصد میلیون تومان
  • ماجرای دنباله دار افزایش ۵۰ درصدی قیمت پژو پارس؛ وزیر صمت و شورای رقابت چه می گویند؟ | قیمت های جدید را ببینید