Web Analytics Made Easy - Statcounter

در یک سال گذشته اوضاع بازار خودرو مساعد نبوده و قیمت خودروها در مسیر صعودی قرار داشته اند. این وضعیت سبب شد تا بخشی از صحبت های وزیر صنعت در برنامه مورخه 11 تیر ماه 1398 گفتگوی ویژه خبری به صنعت خودروسازی مربوط شود. صحبت هایی که بعضاً جای نقد بسیار داشت. رضا رحمانی در این برنامه گفت: دولت از صنعت خودرو حمایت ویژه‌ ای ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این در حالی است که در یک سال گذشته دولت تنها در یک قلم، 4.7 میلیارد دلار ارز دولتی جهت واردات قطعات به دو خودروساز بزرگ پرداخت کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، در مورخه 11 تیر ماه 1398 رضا رحمانی وزیر صنعت، معدن و تجارت مهمان برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو بود. بخشی از صحبت های وزیر صنعت پیرامون موضوع اصلی این روزهای صنعت، یعنی صنعت خودروسازی بود. وزیر صنعت در این برنامه تلویزیونی ضمن تایید این موضوع که صنعت خودرو مانند هر بخش دیگری مشکلاتی دارد، تصریح کرد: وضعیت فعلی خودرو در شأن ملت ایران نیست، اما نباید صنعت خودروسازی را تعطیل کرد. وی در ادامه، صحبت های قابل نقدی را در زمینه صنعت خودرو مطرح کرد.

رحمانی در ادامه صحبت های خود در این برنامه گفت: دولت از صنعت خودرو حمایت ویژه‌ ای ندارد. ما وظیفه داریم از همه صنایع حمایت کنیم تا تولید، رونق بگیرد.

رحمانی در حالی گفت که دولت از صنعت خودرو حمایت ویژه ای ندارد که در یک سال گذشته اتفاقاً دولت بیشترین حمایت را از صنعت خودروسازی داشته است که در اینجا به چند نمونه از این حمایت ها اشاره خواهیم کرد.

اولین حمایت دولت از صنعت خودروسازی در سال گذشته این بود که از ابتدای تیرماه سال گذشته دولت واردات 1339 قلم کالا را ممنوع اعلام کرد که خودرو یکی از این اقلام بود. با ممنوعیت واردات خودرو عملاً حمایت ویژه ای از صنعت خودروسازی داخلی از سوی دولت شکل گرفت.

دومین حمایت ویژه دولت از صنعت خودروسازی این بود که با ابلاغ مصوبه ای در مورخه 29 مرداد ماه سال 1397، دولت بند 5 بخشنامه ارزی که مربوط به پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز برای ترخیص کالاها از گمرک بود را اصلاح کرد و برخی کالاها از جمله قطعات خودرو را از پرداخت این مابه التفاوت نرخ ارز جهت ترخیص از گمرک معاف کرد.

سومین حمایت ویژه دولت از صنعت خودروسازی این بود که تلاش کرد قیمت گذاری برخی خودروها را از چنگ شورای رقابت خارج کند. بازار خودرو که به گفته بسیاری از کارشناسان بازاری انحصاری است و با ممنوعیت واردات خودرو نیز انحصاری تر شده است طبق قانون نیازمند دخالت شورای رقابت در قیمت گذاری برخی خودروها است اما در 13 شهریور ماه سال گذشته اعلام شد که بر اساس مصوبه شورای هماهنگی سران سه قوه از این پس شورای رقابت در مورد همه کالاها از جمله خودرو مسئول قیمت ‌گذاری نیست و می‌ تواند پیشنهاد دهنده باشد و ستاد تنظیم بازار قیمت ‌ها را تعیین و تصویب می‌ کند. هر چند شورای هماهنگی سران سه قوه این تصمیم را اتخاذ کردند اما نباید از نقش دولت در کنار زدن شورای رقابت جهت قیمت گذاری خودروها به سادگی عبور کرد چرا که این تصمیم مورد قبول وزیر صنعت سابق و فعلی بود.

چهارمین حمایت ویژه دولت از صنعت خودروسازی این بود که ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی (رئیس این ستاد معاون اول رئیس جمهوری می باشد) مصوب کرد که چهار هزار میلیارد تومان در قالب تسهیلات ریالی و 800 میلیون یورو نیز به عنوان تسهیلات ارزی به زنجیره خودروسازی پرداخت شود تا مشکل این صنعت با قطعه سازان به نوعی حل گردد. مجموع دو رقم در نظر گرفته شده به تومان (چهار هزار میلیارد تومان در قالب تسهیلات ریالی و 800 میلیون یورو در قالب تهسیلات ارزی) به گفته هاشم یکه زارع مبلغی در حدود 15 هزار میلیارد تومان می شود که به عنوان سرمایه در گردش قرار شد به دو خودروساز پرداخت شود و طبق اظهارات صورت گرفته دولت تا اینجا 4 هزار میلیارد تومان را پرداخت کرده است اما بر سر پرداخت 800 میلیون یورو هنوز مشکلاتی وجود دارد.

در کنار موارد فوق، طبق محاسبات صورت گرفته پنجمین حمایت دولت از صنعت خودروسازی تخصیص بیش از 4.7 میلیارد دلار ارز دولتی به دو خودروساز بزرگ جهت واردات قطعات در یک سال گذشته بود. اینها تنها بخشی از حمایت های ویژه دولت از صنعت خودروسازی بود.

رحمانی همچنین در برنامه گفتگوی ویژه خبری با اشاره به تفاوت دو قیمت تمام شده خودرو یا قیمت محاسباتی و قیمت بازار، تصریح کرد: در حال حاضر به علت نوسانات حوزه کلان اقتصادی مانند ارز و جنبه ‌های روانی بازار، در این بازار تقاضای زیادی به صورت کاذب ایجاد شده که برای حفظ ارزش پول است. وی گفت: از ابتدای امسال تاکنون شش میلیون تقاضای خرید خودرو داشتیم، اما کل تولید خودرو، در سال، یک میلیون دستگاه است.

هر چند که نباید منکر هجوم پول های سرگردان به سمت بازار خودرو جهت حفظ ارزش پول و در نتیجه افزایش تقاضا در این زمینه باشیم اما نباید تمام افزایش تقاضا برای خرید خودرو در یک سال گذشته را نیز به این موضوع گره بزنیم. در شرایطی که هر روز قیمت خودرو در بازار در حال افزایش می باشد، طبیعی است که خیلی از کسانی که در فکر خرید خودرو در آینده بودند این تقاضای خود را جهت فرار از افزایش قیمت ها، پیش بیاندازند. پس بخشی از افزایش تقاضا برای خرید خودرو، از روی نیاز بوده است نه برای حفظ ارزش پول یا سفته بازی.

از طرفی نباید از نقش خودروسازان در افزایش قیمت خودروها در بازار هم به سادگی عبور کرد. خودروسازان با عرضه قطره چکانی خودرو به بازار موجبات افزایش قیمت در بازار را فراهم کرده اند.

طبق آمار مربوط به تولید خودرو، طی دو ماهه ابتدایی امسال 140 هزار و 917 دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 24 درصد کاهش داشته است. در این مدت تولید سواری در کشور به 132 هزار و 343 دستگاه رسیده که نسبت به دو ماهه ابتدایی سال گذشته کاهش 24.5 درصدی را تجربه کرده است.

در این میان بررسی وضعیت تولید خودرو در گروه ایران خودرو نشان می دهد که طی دو ماهه ابتدایی سال میزان کل تولید ایران خودرو 54 درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش داشته است. البته میزان تولید خودروهای سواری ایران خودرو در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 28.9 درصد کاهش داشته است.

هر چند کاهش تولید خودرو در دو ماهه سال جاری نقش مهمی در عرضه قطره چکانی خودرو به بازار داشته است اما در کنار این کاهش تولید خودرو، انبار شدن خودروهای ناقص در کف پارکینگ های دو خودروساز بزرگ نیز یکی دیگر از عوامل عرضه قطره چکانی به بازار و متعاقب آن افزایش قیمت خودروها بوده است. خودروهای ناقصی که بیشتر آن ها به دلیل نقص قطعات پیش پا افتاده ای در پارکینگ های دو خودروساز بزرگ رسوب کرده اند. تعداد این خودروهای ناقص برای دو خودروساز بزرگ کشورمان، بیش از 150 هزار دستگاه خودرو تخمین زده می شود.

وزیر صنعت در ادامه برنامه از فرمول فروش 5 درصد کمتر از حاشیه بازار نیز دفاع کرد و آن را در کاهش قیمت خودرو موفقیت آمیز دانست. این مقام مسئول در پاسخ به سوال مجری درباره نتایج قیمت گذاری خودرو بر مبنای ۵ درصد زیر حاشیه بازار گفت: خودرو از آبان تا اسفند پارسال ۵ تا ۱۵ درصد کاهش قیمت داشت و از اسفند پارسال با موج دوم افزایش قیمت مواجه شدیم اما در حال حاضر این روند کاهشی شده است.

حالا فارغ از اینکه این فرمول در کاهش قیمت خودرو در چند ماهی که از عمر آن می گذرد، موفق بوده یا خیر، این نقد به این فرمول وارد است که مگر گفته نمی شود که قیمت های خودرو در بازار را هم اکنون دلالان تعیین می کنند و این قیمت ها واقعی نیست؟ پس چرا برای قیمت گذاری خودروهای کارخانه باز به سراغ فرمولی رفته ایم که قیمت گذاری خودروهای کارخانه را به قیمت هایی که دلالان در بازار تعیین می کنند، گره زده است؟ این فرمول زمانی پاسخ می دهد که اولاً بازار در دست دو خودروساز نباشد و از حالت انحصاری خارج شده باشد و ثانیاً عرضه خودرو آن قدری باشد که بتوان با آن قیمت را در بازارها کنترل کرد و به مرور این قیمت را کاهش داد.

 

منبع: تابناک

کلیدواژه: وزیر صنعت بازار خودرو خودروسازی سامانه نیما حج جشن تیرگان فدریکا موگرینی تنگه جبل الطارق اینستکس ملک سلمان کنکور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۲۸۲۹۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فوری؛ خرید و فروش مسکن متوقف شد/ ترکش دلار ۶۰ هزار تومانی، بازار مسکن را فلج کرد

کیانوش گودرزی با اشاره به وضعیت بازار مسکن و اجاره در سال گذشته، اظهار داشت: بازار اجاره تا سال ۱۴۰۲ با شرایط سختی مواجه شد.

به گزارش خبرآنلاین، وی با اشاره به برنامه‌های انقباضی دولت برای کنترل بازار، افزود: با این حال، با توجه به تورم موجود، می‌توان گفت سال ۱۴۰۲ با همه سختی‌هایش تمام شد و مردم ساکن شدند، هر چند که از نظر طبقه ممکن است پایین‌تر آمده باشند یا از نظر کیفیت، مطلوب‌شان را پیدا نکرده باشند، اما با این حال شرایط به این شکل گذشت.

رییس اتحادیه مشاوران املاک تصریح کرد: اما در سال ۱۴۰۳ شرایط به سیاست‌های دولت برمی‌گردد که چه اتفاقاتی رقم می‌خورد که قیمت‌های ثابتی داشته باشیم و بتوانیم آرامشی را در حوزه مسکن مشاهده کنیم؛ از نظر بازارهای موازی مثل طلا و سکه و دلار و مصالح ساختمانی گرفته که ثبات قیمت‌ها باید وجود داشته باشد تا حقوق و دستمزد کارگر.

گودرزی عنوان کرد: همه این‌ها دست به دست هم می‌دهند و وضعیت قیمت‌ها در سال آینده را رقم می‌زنند. حالا اگر ثبات قیمتی داشته باشیم، می‌توانیم سال ۱۴۰۳ را به شرط آن‌که آمار و اطلاعات‌مان از جامعه و قشر آسیب‌پذیر کافی باشد، پشت سر بگذاریم.

وی درباره قیمت مسکن نیز گفت: در اسفندماه معمولا افزایش قیمت نداشتیم، اما تا چند وقت پیش ما مصاحبه می‌کردیم که فروشنده هست و حتی فروشنده حاضر است با توجه به رکود بازار، قیمت را پایین‌تر از حد عرف منطقه بفروشد، ولی یک‌دفعه دلار وقتی از ۵۰ هزار تومان به ۶۰ هزار تومان کشیده شد، همان فروشنده‌ها دست نگه داشتند و دیگر فروشنده نبودند و صبر کردند تا ببینند در سال آینده چه اتفاقی می‌افتد.

رییس اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این پرسش که قیمت‌ها در سال ۱۴۰۳ افزایشی است یا کاهشی؟ افزود: ما همه ساله یک تورمی را داریم. حتی اگر دولت بتواند تورم را مهار کند که البته به خیلی مسایل بستگی دارد، کار بزرگی انجام داده است.

گودرزی عنوان کرد: ما همیشه یک افزایش قیمتی را خواهیم داشت، اما امیدواریم در سال آینده با یک سیاست درست و آینده‌نگری در حوزه مسکن، شرایط متفاوت شود.

وی تصریح کرد: ببینید، به طور معمول هر ساله ۲۵ درصد نسبت به سال قبل اجاره‌ها افزایش پیدا می‌کند. تعیین این اعداد و ارقام کار بدی نیست، در همه جای دنیا هم این اتفاق می‌افتد، ولی در ایران بستر آن هنوز فراهم نبوده و ابزار لازم برای این کار مهیا نیست.

رییس اتحادیه مشاوران املاک متذکر شد: نکته این‌جاست که الان با سامانه خودنویسی که راه افتاده، دیگر رصد و نظارت و کنترلی در سطح جامعه باقی نمی‌ماند. یعنی متعاملین، چه مستاجر و چه موجر، خودشان با هر افزایش قیمتی می‌توانند قرارداد بنویسند. در واقع دولت با سامانه‌ای که ایجاد کرده، نظارت و کنترل از دست دولت خارج خواهد شد.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • دو پیش بینی حساس از آینده بازار خودرو در ۱۴۰۳؛ قیمت‌ها پایین می‌آید؟
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه ای و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • حکایت معنادار افزایش قیمت کارخانه و ناترازی در بازار ۱۴۰۲ خودرو
  • تزریق پول بن‌سلمان به یک خودروساز معروف!
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد/ تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد
  • ایجاد فضای رقابتی و تنظیم‌گری در صنعت خودرو با تسهیل در واردات
  • فوری؛ خرید و فروش مسکن متوقف شد/ ترکش دلار ۶۰ هزار تومانی، بازار مسکن را فلج کرد
  • افزایش قیمت خودرو در سال ۱۴۰۳
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد
  • قیمت واقعی دلار اعلام شد/ بوربور: تا یک ماه دیگر نرخ دلار به این عدد می‌رسد