Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-20@02:00:57 GMT

کندر نه، «بِه» آری

تاریخ انتشار: ۱۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۰۴۱۲۴

کندر نه، «بِه» آری

براساس طب سنتی طبع کودکان گرم و ‌تر است و فعالیت آنها نشانه سلامت و رشدشان به‌حساب می‌آید. پس چنانچه فرزندتان درس‌های مدرسه‌اش را یاد می‌گیرد و نمره قبولی می‌آورد بیش‌فعال نیست. بچه‌هایی واقعا بیش‌فعال به‌حساب آورده می‌شوند که قدرت تمرکز و یادگیری ندارند. اختلال کم‌توجهی یا بیش‌فعالی نوعی کم‌توانی و اختلال رفتاری- رشدی است؛ به این معنا که فرد مبتلا در متمرکزشدن دچار مشکل می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دشواری در تمرکز می‌تواند در شرایط مختلف جلوه‌هایی گوناگون داشته باشد.

شایع‌ترین نوع بیش‌فعالی، دشواری در تمرکز و کنترل رفتارهای ناگهانی است. نوع غیرعادی آن نیز این است که فرد مبتلا دچار مشکل تمرکز است اما حرکات پیش‌بینی‌نشده انجام نمی‌دهد. اما شکل سومی که برای این اختلال درنظر گرفته‌اند بیش‌فعالی و رفتارهایی است که انگیزه آنی دارند و بدون فکر قبلی انجام داده می‌شوند. ولی واقعا زمینه‌های این اختلال چیست و آیا پیش از تولد می‌توان از این اختلال پیشگیری کرد؟ خانواده‌ها باید پیش از تولد به چه مواردی توجه کنند؟

رژیم غذایی برای بهبود یک اختلال

بیش‌فعالی حساسیتی مادرزادی در مغز و سیستم اعصاب است که باعث می‌شود شما در برخی شرایط متفاوت رفتار کنید. این اختلال، اغلب ارثی است اما رویدادهای بیرونی نیز می‌توانند تا اندازه‌ای در آن تأثیر داشته باشند. این اختلال می‌تواند در دوران اولیه کودکی خود را نشان دهد و در بسیاری موارد با رشد کودک این اختلال نیز ناپدید می‌شود. معمولا رعایت یک رژیم غذایی متعادل عامل کلیدی در رفع بیماری است. براساس تحقیقات انجام شده، بیش از ۶ میلیون کودک در جهان مبتلا به بیش فعالی (ADHD) هستند. پژوهشگران کالج کینگ رفتار ۲گروه از کودکان را بررسی کردند؛

کودکانی با مشکلات رفتاری زودرس و کودکانی با رفتاری نسبتا طبیعی. پس از بررسی، پژوهشگران نتیجه گرفتند احتمال به دنیاآمدن کودکی مبتلا به مشکلات رفتاری از مادری که مقدار زیادی قند، چربی و غذاهای فرآوری‌شده را در دوران بارداری خود مصرف کرده، بیشتر است. در اصل رژیم غذایی مادر در دوران بارداری اپی‌ژنتیک در مغز نوزاد را تغییر می‌دهد. ادوارد پارکر، یکی از مولفان مطالعه ADHD در کالج کینگ، با یافته‌هایی درباره تغذیه نامناسب والدین با متیلاسیون IGF۲، محققان دیگر را به این نتیجه رسانده است که بانوان باردار باید از مصرف غذاهای فرآوری شده و سرشار از قند و چربی پرهیز کنند تا چنین تغییرات ژنتیک در مغز نوزاد شکل نگیرد. در عوض، زنان باردار می‌توانند از چربی‌های مفید مانند اسیدهای چرب امگا-۳ برای رشد سیستم عصبی کودک‌شان برخوردار شوند.

با این تحقیقات شاید بهترین نتیجه‌ای که بتوان گرفت این باشد: چیپس، پفک، نوشابه، کاکائو، قند و مواد غذایی قندی و شکلات نخوریم. این البته بخشی از لیست بلندبالایی است که کارشناسان عرضه کرده‌اند. حذف این خوراکی‌ها برای پیشگیری و درمان بیش‌فعالی ضروری است و خانواده‌ها باید مراقب باشند از همان ابتدای تولد، چنین خوراکی‌هایی به کودک خود ندهند و ذائقه او را به این مواد علاقه‌مند نکنند. دوری از موبایل، تبلت و بازی‌های رایانه‌ای مخصوصا بازی‌ها و صحنه‌های اکشن لازم است. مطالعات نشان داده مصرف شکر سطح آدرنالین را در کودکان ۱۰برابر افزایش می‌دهد و باعث بروز رفتارهای خشونت‌آمیز می‌شود. از سویی بادام، سیب، زردآلو، کشمش، هلو، آلو، پرتقال، توت، گوجه‌فرنگی و خیار به‌خاطر داشتن سالی‌سیلات طبیعی، رژیم‌های غذایی کودکان بیش‌فعال است.

طب سنتی؛ همیشه یا هیچ‌گاه

هر چند در پیشگیری از اختلال بیش‌فعالی به عوامل محیطی و سلامت جسمی و روانی پدر و مادر توجه می‌شود اما هیچ‌یک به اندازه تغذیه در سلامت کودک مؤثر نخواهد بود. بسیاری از مادران باردار برای بهبود وضعیت جسمی و روانی کودک‌شان به داروهای گیاهی و سنتی متوسل می‌شوند. با وجود این، همه دانش ما از طب سنتی برای همه زمان‌ها مناسب نخواهد بود. مثلا در طب سنتی یکی از خواصی که برای کندر بیان شده، تقویت حافظه و افزایش ضریب هوشی افراد است و همین امر باعث می‌شود بسیاری از زنان باردار برای افزایش هوش فرزندشان در این دوران کندر مصرف کنند.

کندر علاوه بر تقویت حافظه و افزایش هوش، خواص فراوانی برای سلامتی دارد اما مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری بر جنین تأثیر داشته و سبب بیش‌فعالی کودک می‌شود. از این‌رو تا پیش از ۲ماهگی توصیه نمی‌شود،  برخلاف کندر، میوه به در این دوران بسیار مفید است. همچنین آنچه همواره از آن بازداشته می‌شویم باید پرهیز غذایی مادر در طول بارداری باشد. مثلا اسیدبنزوئیک که در مرباها، سس‌ها، دسر، شربت‌های طعم‌دهنده غذا، پوره میوه‌ها، آبمیوه‌ها و ماهی‌های کنسروی خوابانده‌شده در سرکه، نمک و ترشی‌ها وجود دارد برای بیش‌فعالان مضر است.

سوسیس و کالباس هم اختلالات موجود در کودکان بیش‌فعال را تشدید می‌کند. نیتریت و نیترات موجود در آنها داخل معده تبدیل به مواد سرطان‌زا می‌شود و ترکیب تیرامین را تشکیل می‌دهد. همه این خوراکی‌ها که امروزه سبک زندگی ما را تغییر داده‌اند، باعث تغییر در خلق و خو و حساسیت و سلامت افراد نیز می‌شوند. از این‌رو به زنان باردار توصیه می‌شود پیش از بارداری و در طول دوران بارداری با پزشک تغذیه در ارتباط باشند.

کد خبر 446440

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۰۴۱۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جراحی برداشتن لوزه؛ چرا و چه کسانی؟

دکتر علیرضا موحدی درباره جراحی‌های لوزه، دلایل، عوارض و راه‌های پیشگیری از آن مواردی را مطرح کرد.

به گزارش ایسنا، وی با اشاره به نقش لوزه در بدن اظهار کرد: لوزه‌ها بخش لنفاوی دفاعی بدن است که دفاع موضعی بخشی از بدن را برعهده دارند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه تمام بخش سیستم دفاعی بدن را لوزه‌ها انجام نمی‌دهند و صرفا دفاع منطقه‌ای و موضعی کار لوزه است، توضیح داد: در مواردی پیش می‌آید که لوزه‌ها متورم می‌شوند، شایع‌ترین علت این مسئله عفونت‌های مکرر و محیط مناسب لوزه‌ها برای رشد میکروب باکتری است.

وی با بیان اینکه عوامل آلرژیک، استفاده از برخی غذاها، دارو‌ها و شرایط ایمنی بدن، می‌تواند منجر به بزرگ شدن لوزه‌ها شود، اضافه کرد: البته در تمامی افراد بزرگ شدن لوزه‌ها مشکل‌آفرین نمی‌شود، ممکن است لوزه‌های فردی از حد معمول بزرگتر شده باشد، ولی هیچ مشکلی هم ایجاد نکند.

چه کسانی کاندید جراحی برداشتن لوزه هستند؟

موحدی ادامه داد: چنانچه تورم لوزه‌ها اختلالاتی در خواب ایجاد کند به این معنی که فرد نتواند به راحتی نفس بکشد، خرخر شبانه داشته باشد یا اینکه گلودرد مکرر داشته باشد یا در سال بیشتر از سه بار دچار عفونت چرکی و میکروبی ناحیه گلو شود که هر سه بار هم نیاز به مصرف آنتی‌بیوتیک باشد یا دچار گوش درد‌های مکرر شود، نیاز به بررسی توسط متخصص دارد.

این متخصص گوش، حلق و بینی با بیان اینکه معمولا لوزه‌های متورم با لوزه سوم همراه است، ادامه داد: محل لوزه‌های بزرگ در حفره دهانی و حلق است، ولی لوزه سوم کف جمجمه و پشت بینی قرار دارد، بنابراین این موضوع می‌تواند مشکلات تنفسی در ناحیه گوش برای بیمار ایجاد کند.

وی یادآور شد: ایجاد مشکلات جدی در ناحیه گوش، حلق و گلو، عفونت‌های مکرر گوش و اختلال خواب از جمله مواردی است که باید توسط پزشک متخصص بررسی شود.

ردپای لوزه‌های بزرگ در روند رشد

موحدی اختلال در روند رشد را یکی دیگر از عوارض بزرگ شدن لوزه‌ها دانست و توضیح داد: فردی که نتواند از بینی نفس بکشد معمولا دچار کم اشتهایی هم می‌شود، یعنی تنفس از راه دهان، تنفس خشکی است که منجر به کاهش اشتها می‌شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه بزرگ شدن لوزه، همیشه نیاز به مداخلات جراحی ندارد، خاطرنشان کرد: در برخی موارد با دارو درمانی، عفونت، نحوه نفس کشیدن، روند خواب، کنترل و یا درمان می‌شود و نیاز به جراحی نیست، به شرط اینکه تنفس فرد، از راه بینی باشد و بیمار در طول شب راحت بخوابد، در این شرایط نیازی به جراحی نیست.

وی تاکید کرد: عفونت‌های مکرر، بدخوابی، خرخر شبانه و نهایتا اختلال رشد از مهمترین دلایلی است که فرد را کاندید جراحی برداشتن لوزه می‌کند.

سن مناسب برداشتن لوزه‌ها تا پنج سالگی است

موحدی درباره سن مناسب جراحی لوزه نیز توضیح داد: اگر فردی با دهان باز می‌خوابد، خرخر شبانه دارد و یا بیشتر از معمول دچار عفونت گلو می‌شود، چنانچه جراحی برداشتن لوزه‌ها در او قبل از شکل‌گیری فک بالا و در سنین پایین یعنی حدود پنج سال باشد به مراتب بهتر است، چرا که با اختلالات دندانی و فکی مواجه نخواهد شد، ولی بعد از ۱۰ سالگی، ضایعات و عوارض دهانی و فکی و همچنین اختلال رشد متوجه فرد است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا با برداشتن لوزه‌ها با عارضه‌هایی همراه است یا خیر؟ توضیح داد: تا زمانی که فرد با مشکلاتی که به آن اشاره شد مواجه نشده باشد، جراحی برداشتن لوزه برای او انجام نمی‌شود، بنابراین برداشتن لوزه صرفا با هدف درمان و همچنین پیشگیری از ایجاد مشکلات بعدی انجام می‌شود.

این متخصص گوش، حلق و بینی دانشگاه تاکید کرد: لوزه سوم تا سن ۱۰ سالگی آرام آرام تحلیل می‌رود و به عبارتی کوچکتر می‌شود، اما در صورت نادیده گرفتن آن تا سنین بالاتر از ۱۰ سال خصوصا در مواردی که تفس را دچار مشکل کرده، قطعا اختلالات رشدی و فک به همراه خواهد داشت.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، وی با بیان اینکه اختلال در رشد فک نیز نیاز به درمان‌های اختصاصی دارد، ادامه داد: لوزه سوم در سن ۱۰ سالگی ممکن است به صورت کامل از بین برود، ولی عارضه‌هایی از جمله اختلال رشد، فک، بدشکلی صورت برای فرد باقی می‌ماند بنابراین نیازی نیست تا ۱۰ سالگی صبر کنیم که لوزه از بین برود چرا که این اقدام عارضه‌های بیشتر و همیشگی را به دنبال خواهد داشت.

موحدی با بیان اینکه جراحی برداشتن لوزه‌ها با تشخیص پزشک و برای افرادی که دچارعارضه هستند، ضرورت دارد، یادآوری کرد: اگر این جراحی به موقع انجام شود عارضه‌ای برای بیمار ندارد، اما چنانچه دیرتر از موعد (بالاتر از ۱۰ سال) انجام شود، عملا فایده‌ای برای فرد نخواهد داشت؛ ضمن اینکه سایر مشکلات رشدی، دهانی و فکی برای همیشه برای فرد باقی می‌ماند.

دیگر خبرها

  • رفع اختلال سامانه نسخه نویسی الکترونیک
  • شناسایی دو هزار و 613 کودک دارای اختلال اوتیسم در اصفهان
  • شناسایی دو هزار و ۶۱۳ کودک دارای اختلال اوتیسم در اصفهان
  • آنچه باید درباره اختلال شخصیت ضد اجتماعی و عوامل بروز آن بدانید
  • لوزه‌های بزرگ را به حال خود رها نکنید
  • رفع اختلال در سامانه بیمه سلامت در گلستان تا ۲۴ ساعت آینده
  • آیت‌الله جنتی: امیدوارم رژیم کودک‌کش فهمیده باشد که دوران بی پاسخ ماندن جنایاتش به سر آمده/ هر حرکت نابجایی، نابودی او را سرعت خواهد بخشید
  • اختلال در سامانه بیمه سلامت
  • (ویدیو) رفع اختلال در سامانه نسخه الکترونیک تا پایان هفته
  • جراحی برداشتن لوزه؛ چرا و چه کسانی؟