Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تقریب»
2024-04-18@10:18:33 GMT

روابط آمریکا و رژیم آل سعود بر پایه تحقیر سعودی ها

تاریخ انتشار: ۱۷ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۳۳۳۱۰۵

روابط آمریکا و رژیم آل سعود بر پایه تحقیر سعودی ها

به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب، خبرگزاری آناتولی در مقاله ای با عنوان ”ماهیت مشکل زای روابط عربستان سعودی و آمریکا“ به قلم فتحی اوزبی، کارشناس امنیتی و سیاست خارجی منطقه خاورمیانه نوشت: رفتار خلاف اصول و تعاملات دیپلماتیک دونالد ترامپ علیه رژیم عربستان سعودی در ظاهر امر، ناشی از رفتار خاص ترامپ است اما این نوع رفتار نشان می دهد در روابط بین آمریکا و رژیم سعودی، ریاض در موقعیت ضعف شدیدی قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



وی همچنان به رفتار تحقیر و استهزاء آمیز در برابر عربستان سعودی ادامه می دهد. ترامپ چندی قبل گفته بود: ما امنیت عربستان سعودی را حفظ می کنیم. ملک سلمان را دوست دارم. اما به پادشاه گفتم: ما رژیم شما را حفظ می کنیم. اگر ما از منطقه خارج شویم. شما حتی دو هفته نمی توانید بر تخت خود باقی بمانید. در نتیجه باید هزینه های ارتش آمریکا را در منطقه تامین و پرداخت کنید.

سخنان ترامپ، نشان دهنده نوع روابط آمریکا با رژیم آل سعود است. سکوت رژیم آل سعود در مقابل سخنان ترامپ نیز سئوالاتی را در افکار عمومی بوجود آورده است. رژیم سعودی در مقابل کوچکترین انتقاد کشورهای دیگر از ریاض، واکنش شدیدی نشان می دهد اما معنی سکوت آنها در مقابل سخنان استهزاء آمیز ترامپ آن است که آل سعود، تحت هر شرایطی تلاش می کند اتحاد خود با آمریکا را حفظ کند. 

آمریکا همزمان با تشکیل رژیم آل سعود از سال 1932 میلادی تاکنون ضامن حفظ موجودیت و امنیت رژیم عربستان سعودی بوده است. از منظر آمریکا حفظ امنیت رژیم آل سعود و سایر رژیم های خلیج فارس و امنیت منابع نفت و گاز، اهمیت حیاتی دارد. روابط آمریکا و رژیم سعودی متکی بر تامین و حفظ منافع خود است نه متکی بر اصول و ارزشهای مشترک. 
اگر آل سعود در داخل کشور، روابط خود را با شهروندان اصلاح نکند و روابط دوستی با مردم، برقرار و آن ها را تقویت نکند و با کشورهای دیگر، روابط دوستی خود را گسترش ندهد به لحاظ امنیتی، وابسته به آمریکا باقی خواهد ماند و رفتار خلاف دیپلماتیک مقامات آمریکا با عربستان سعودی نیز تغییر پیدا نخواهد کرد. رژیم آل سعود با حمایت همه جانبه انگلیس در جنگ داخلی سراسر عربستان تسلط پیدا کرد. بعد از تضعیف انگلیس در دوران جنگ جهانی دوم و عقب نشینی از منطقه و ادامه دخالت در امور داخلی عربستان و سازماندهی منطقه برخلاف تمایلات آل سعود، رژیم عربستان سعودی، اعتماد خود را به انگلیس از دست داد و به آمریکا روی آورد. آمریکا از دخالت در امور داخلی رژیم عربستان سعودی، خودداری و تنها ورود شرکتهای نفتی آمریکا را به صنایع نفت عربستان تامین کرد. 

عبدالعزیز بن سعود در 14 فوریه 1945 با فرانکلین روزولت، رئیس جمهور وقت آمریکا در ناو جنگی USS Quincy در دریای سرخ، ملاقات کرد و ضمانت حفظ امنیت رژیم آل سعود توسط آمریکا را بدست آورد. سعودی ها معتقدند تنها آمریکا از توان حفظ امنیت رژیم عربستان سعودی برخوردار است. رژیم سعودی، به ویژه محمد بن سلمان تلاش می کند با روسیه و چین نیز قراردادهای دفاعی و نظامی سنگین، امضاء و سلاح خریداری کند. اما روسیه و چین را به عنوان کشورهای دارای قدرت و انگیزه حفظ امنیت عربستان سعودی نمی پندارد و به وابستگی شدیدش به آمریکا ادامه می دهد. گسترش همکاری های دفاعی و نظامی رژیم آل سعود با روسیه و چین نیز تاثیری بر کاهش وابستگی به آمریکا در برندارد. 
آمریکا و رژیم عربستان سعودی، ارزشهای مشترکی ندارند. آمریکا مدعی حفظ ارزشهای دموکراتیک، لیبرال و آزادی خواهی و مروج سنتی این ارزشها در جهان است. البته انحراف آمریکا از این اصول و ارزشها در چند مدت اخیر نیز غیر قابل انکار است. 

سلطه رژیم آل سعود بر مردم و کشور عربستان، متکی بر امتیاز تبعیض آمیز، انحصار حاکمیت و ثروت و قدرت مطلق یک خانواده، محدودیت حقوق مدنی و حقوق سیاسی مردم کشور است. روابط آمریکا و رژیم آل سعود به عنوان دو رژیم، متکی بر ارزشهای مشترک نیست بلکه متکی بر رانت و منافع است و در هر مقطع زمانی می تواند متزلزل شود. هدف اصلی آمریکا حفظ امنیت عرضه نفت در بازارهای بین المللی است. 

هنگامی که در سال 1962 میلادی رژیم پادشاهی در یمن، سرنگون و این کشور دچار جنگ داخلی شد، جمال عبدالناصر نیز به یمن، نیروی نظامی اعزام کرد. ملک فیصل، پادشاه آل سعود با احساس خطر از تحولات یمن به ”جان اف کندی“، رئیس جمهور آمریکا نامه نوشت و درخواست کرد آمریکا برای حفظ امنیت مرزهای جنوبی عربستان در منطقه زیزن این کشور، پایگاه هوایی مستقر کند. کندی نیز ایجاد پایگاه در زیزن و حفظ امنیت رژیم آل سعود را تقبل کرد. اما اکثر هواپیماهای آمریکا برای حفظ منابع نفتی در پایگاه ظهران مستقر شدند. زیرا از نظر آمریکا حفظ منابع نفتی عربستان مهمتر از حفظ رژیم آل سعود است. ترامپ نیز بطور آشکار گفته است اتحاد آمریکا با رژیم آل سعود، متکی به درآمدهای نفتی دلاری است. رژیم عربستان سعودی باید با پرداخت پول از آمریکا امنیت خریداری کند و از ضمانت چتر امنیتی آمریکا برخوردار شود. 

سیاست آمریکا بعد از پایان جنگ سرد در منطقه خاورمیانه نشان می دهد واشنگتن به طور مداوم، سیاست منزوی کردن عربستان سعودی را در منطقه، دنبال و از این طریق، وابستگی رژیم آل سعود به روند چترامنیتی آمریکا را تشدید می کند. آمریکا بعد از جنگ سرد در دهه 1990 میلادی برای حمله و اشغال کویت به صدام، چراغ سبز نشان داد و در سال 2003 میلادی عراق را اشغال کرد. آمریکا سپس از عراق خارج شد و عراق را تحت نفوذ ایران قرار داد. آمریکا بعد از سال 2010 میلادی از بهار عربی و سرنگونی رژیم های عربِ متحد رژیم آل سعود در مصر و یمن و تونس حمایت کرد. آمریکا در سال 2015 با ایران، برجام را امضاء کرد. بدین ترتیب حساسیت سعودیها نسبت به تهدیدات امنیتی را برانگیخت. نگرانیهای امنیتی رژیم سعودی موجب شد صنایع نظامی آمریکا سلاحهای گرانبهایی را به رژیم آل سعود بفروشد. 

تنها راه نجات رژیم عربستان سعودی از وابستگی شدید امنیتی به آمریکا ایجاد اصلاحات در نظام سیاست داخلی و جلب دوستی مردم این کشور و برقراری روابط حسنه با کشورهای منطقه و همسایه است.

انتهای پیام/

منبع: تقریب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.taghribnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تقریب» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۳۳۳۱۰۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هشدار سران سعودی و اماراتی درباره تشدید تنش‌ های منطقه‌ای

بلومبرگ نوشت: عربستان سعودی و امارات متحده عربی امروز (چهارشنبه) در یک بیانیه مشترک، صریح و نه چندان معمول، خواستار حداکثر «خویشتنداری» در خاورمیانه شدند تا منطقه از «خطرات جنگ و عواقب وخیم آن» در امان بماند.

به گزارش ایرنا، اظهارات یادشده پس از تماس محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی و محمد بن زاید آل نهیان رئیس‌ امارات متحده عربی بیان شد چراکه به اعتقاد آنها تنش‌ها بعد از حمله متجاوزانه اسرائیل به کنسولگری ایران و پاسخ تنبیهی شنبه‌شب ایران بالا گرفته است.

به گزارش ایرنا، اسرائیل در حال بررسی واکنش مناسب به اولین اقدام نظامی مستقیم به خاک سرزمین‌های اشغالی است حال آنکه تهران اعلام کرده است این پاسخ تنبیهی، واکنش مشروع و استفاده از حق ذاتی «دفاع از خود» است.

خبرگزاری دولتی WAM امارات و خبرگزاری دولتی عربستان سعودی SPA نیز گزارش دادند که این دو رهبر حوزه خلیج فارس طی تماس تلفنی در مورد تحولات خاورمیانه و پیامدهای خطرناک آن بر امنیت و ثبات گفت‌وگو کرده‌اند.

دولت امارات از سال ۲۰۲۰ در دوران دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا با پیوستن به طرح موسوم به «پیمان ابراهیم» روابط دیپلماتیک رسمی با اسرائیل دارد، در حالی که فرایند مشابه برای عادی‌سازی روابط عربستان سعودی و این رژیم به دلیل جنگ در غزه متوقف مانده است.

ایالات متحده، متحدان غربی و کشورهای عربی به اسرائیل هشدار داده‌اند از واکنشی که منطقه را درگیر جنگ تمام‌عیار کند بپرهیزد. ولیعهد عربستان همچنین در تماس تلفنی حاکم قطر در مورد تشدید تنش نظامی گفت‌وگو کرد.

 سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شنبه‌شب با صدور اطلاعیه‌ای از شلیک ده ها فروند پهپاد و موشک به سمت سرزمین‌های اشغالی و مواضع رژیم صهیونیستی خبر داد.

در اطلاعیه سپاه آمده است: در پاسخ به جنایت‌های متعدد رژیم صهیونیستی از جمله حمله به بخش کنسولی سفارت ایران در دمشق و شهادت جمعی از فرماندهان و مستشاران نظامی کشورمان در سوریه، نیروی هوافضای سپاه، اهداف معینی در داخل سرزمین‌های اشغالی را با شلیک ده‌ها فروند موشک و پهپاد مورد اصابت قرار داد.

نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد نیز اعلام کرد: اقدام نظامی ایران بر اساس بند ۵۱ منشور سازمان ملل متحد در خصوص دفاع مشروع در پاسخ به تجاوزات رژیم صهیونیستی به اماکن دیپلماتیک کشورمان در دمشق بود.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • هشدار سران سعودی و اماراتی درباره تشدید تنش‌ های منطقه‌ای
  • تاکید امیرقطر و ولیعهد عربستان سعودی بر جلوگیری از تنش در منطقه
  • عضو ارشد کابینه جنگ اسرائیل؛ دنبال کودتای بزرگ هستیم | درخواست مهم از عربستان
  • عربستان: جهان کشتار ۳۳هزار انسان را در غزه نادیده گرفت
  • ریاض و اسلام آباد در مسیر توسعه روابط همه جانبه
  • وزیر خارجه عربستان: خواهان نزاع بیشتر در منطقه نیستیم
  • تغییر محسوس سیاست خارجی عربستان
  • عربستان: جهان کشتار ۳۳ هزار انسان را در غزه نادیده گرفته است
  • عربستان: جهان کشتار ۳۳هزار انسان را در غزه نادیده گرفته است
  • نگاه دولت‌های عربی به درگیری ایران و اسراییل