Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-25@05:11:57 GMT

ویژگی حکمت قرآنی بر مبنای معارف رضوی

تاریخ انتشار: ۲۳ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۰۱۵۱۴

ویژگی حکمت قرآنی بر مبنای معارف رضوی

به گزارش ایکنا، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی امروز 23 تیرماه در سومین همایش «سیره امام رضا(ع)؛ آموزه‌ها و کارکردها» که در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی در قم برگزار شد، در مورد میراث امام رضا(ع) و حکمت شیعی گفت: اگر از منظر حکمت به معارف رضوی بپردازیم، دستاوردهای ارزشمندی نصیب ما خواهد شد و سبب تحول و تکامل فلسفه اسلامی می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با اشاره به سیر تاریخی تحول در حکمت از دوره ابن سینا و فارابی و عرفان ابن عربی و میرداماد تا دوره حکمت متعالیه صدرایی و نوصدرایی افزود: اگر ما تبیینی از حکمت قرآنی داشته باشیم و ببینیم که حکمت در قرآن به چه معنایی است و از این منظر سراغ سیره برویم، نوع ورود و خروج به مباحث فلسفی و کلامی عوض خواهد شد.

وی اضافه کرد: حکمت در آموزه‌های دینی و سنت میراث اسلامی، معرفت افضل اشیاء به افضل علوم است؛ در قرآن، 55 بار واژه «الحکیم» به کار رفته است و با رجوع به سوره لقمان و اسراء که جزء سوره‌های حکمی قرآن است، می‌بینیم احسان به والدین و امر به نماز و پرهیز از تکبر و فخرفروشی و ... به حکمت تعبیر شده‌اند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: وقتی از امام معصوم(ع) در مورد حکمت لقمان سؤال شد، امام فرمودند که مراد از حکمت، عقل و فهم است و برخی روایات در مقابل حکمت، هوا و هوس را معرفی فرموده‌اند؛ همچنین خطا را ضد حکمت برشمرده‌اند.

ویژگی حکمت قرآنی

خسروپناه اظهار کرد: حکمت در قرآن و روایات، مجموعه معارف عقلانی، فطری و وجدانی منتهی به عمل صالح است؛ یعنی حکمت، بینش، منش و کنش خاصی است و دانش و بینشی است که انسان را به تعبد و عمل صالح سوق دهد. بنابراین حکمت قرآنی و روایی هم جنبه ادراکی و هم جنبه کنشی دارد؛ هم به حوزه اعتقادات و هم به اعمال فردی و اجتماعی مربوط می‌شود.

رئیس گروه فلسفه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه تمامی معارف امام رضا(ع) حکمی است، ادامه داد: در روایت داریم که علم، ثمره حکمت است، بنابراین وقتی امام عالم آل محمد است حکیم آل محمد(ص) هم هست؛ این مطلبی است که مامون هم در تعبیری به آن اعتراف کرده است.

وی افزود: امام در 20 سال امامتشان معارف حکیمانه فراوانی را مطرح کردند؛ جلساتی در مدینه داشتند که در روایات بزنطی بیان شده که در مجلسی بودم و مردم زیادی حضور داشتند و امام در زمینه غدیر گفت‌و‌گو و بحث داشتند و برخی آن را انکار می‌کردند یعنی امام در چنین جلساتی به شبهات می‌پرداختند.

خسروپناه با بیان اینکه ما باید در کسب حدیث معتبر و جعلی، دقت لازم را داشته باشیم، تصریح کرد: امام فرمودند مخالفان ما یعنی غالیان، مقصره و دشمنان ما را تکفیر می‌کنند یعنی غلو سبب می‌شود تا برخی برای ما ربوبیت قائل شوند و همین سبب می‌شود تا دیگران مقام ما را پائین بیاورند.

خسروپناه با اشاره به چند کلیدواژه مهم در فرمایشات امام رضا(ع) بیان کرد: یکی نگاه امام به عقل است؛ امام عقل را دوست انسان و جهل را دشمن او معرفی کرده است؛ عقل در روایات تنها منبع معرفتی نیست، بلکه معرفت کنشی هم هست و میان علم و عمل پیوند می‌زند؛ همین پیوند می‌تواند نگاه ما را به فلسفه و حکمت عوض کند.

وی با بیان اینکه ما به فلسفه ورزش و فلسفه پول و ... عمدتاً به صورت نظری و انتزاعی می‌پردازیم، افزود: امروز جامعه ما به فلسفه نظری و عملی نیاز شدید دارد، در حالی که عمدتاً به مقولات انتزاعی می‌پردازیم، ولی در پرتو پیوند میان این دو خواهیم توانست تغییرات اصلاحی ایجاد کنیم.

معارف امام رضا(ع) در خلأ بیان نشده است

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین رسول رضوی، رئیس دانشکده علوم و معارف اسلامی دانشگاه قرآن و حدیث گفت: امام رضا(ع) فرمایشات خود را در خلأ مطرح نفرمود، بلکه ناظر به دیدگاه‌ها و شرایط آن روز بوده است.

وی افزود: مراکز فعال آن دوره دو دسته هستند؛ مرکز علمی کوفه، بغداد و قم. کوفه به خاطر واقفیه نتوانست رشد کند، ولی حوزه قم و بغداد با حمایت امام و هدایت ایشان به رشد و توسعه دست یافتند و ارجاعات امام به اصحاب درجه یک خود سبب تقویت این مراکز شد.

وی افزود: دوره امام رضا دوره ورود فلسفه یونانی به جامعه اسلامی بود؛ این ورود دو درگاه داشته است؛ درگاه اول از منطقه شام و بغداد بود که نقل است در بیت الحکمه 200 اثر از یونان ترجمه و وارد جامعه مسلمین شد. درگاه ورودی دوم هم درگاه شرقی یا خراسان بزرگ است. تاریخ شروع این  درگاه زودتر از درگاه بغداد و شام بوده است، با این تفاوت که دستوری و ترجمه‌ای نبوده و به صورت طبیعی و مستمر رخ داده است.

رئیس دانشکده معارف اسلامی دانشگاه علوم قرآن و حدیث تصریح کرد: مامون در خراسان تحت تربیت علوم یونانی قرار گرفت و اقداماتی در همین راستا انجام داد.

وی افزود: امام رضا وقتی وارد خراسان شدند، این جامعه تحت تأثیر فرهنگ و فلسفه یونان بوده است، لذا روایات امام  در این فضا صادر شده است، بنابراین وقتی فردی در مورد حدوث و قدم و ... از امام سؤال می‌پرسند، نشان می‌دهد این مباحث متأثر از فلسفه یونان مطرح بوده است.

رضوی بیان کرد: میراث حکمی امام رضا را می‌توانیم با توجه به شرایط منطقه خراسان مقایسه و اشتراکات و تفاوت‌ها را بیابیم و حکمت شیعی را به دور از زوائد و نقایصی که بار شده، تبیین کنیم.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: قرآن ایکنا رضوی قم سیره امام رضا خسروپناه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۱۵۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دیدار ۶۴ نفر از کارگران خراسان رضوی با رهبر انقلاب اسلامی

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، جمعی از کارگران خراسان رضوی در دومین ماه از سال «جهش تولید با مشارکت مردم» و به مناسبت هفته کار و کارگر در حسینیه امام خمینی (ره) با رهبر انقلاب اسلامی دیدار می‌کنند.

در این دیدار قرار است ۶۴ نفر از کارگران واحد صنعتی و تولیدی خراسان رضوی به نمایندگی از جامعه کارگری خراسان رضوی  به دیدار رهبر معظم انقلاب بروند.

این دیدار چهارشنبه ۵ اردیبهشت و در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار خواهد شد.

در خراسان رضوی بیش از یک میلیون کارگر در ۹۴ هزار واحد تولیدی و صنعتی فعالیت می‌کنند.

دیگر خبرها

  • لحظه دوست داشتن و دوست داشته شدن، لحظه واقعی زندگی است
  • حکمت الله ملاصالحی مؤسس فلسفه باستان شناسی است
  • دعوت میزبان برنامه محفل برای تماشای مسابقه قرآنی‌ها
  • دیدار ۶۴ نفر از کارگران خراسان رضوی با رهبر انقلاب اسلامی
  • ۲۰ هزار حافظ قرآن در خراسان رضوی
  • خراسان رضوی میزبان بزرگترین رویداد قرآنی است
  • سمینار «ابن سینا» در هفته فرهنگی اصفهان
  • کاهش آسیب‌ های اجتماعی با ترویج معارف قرآنی
  • کاهش آسیب‌های اجتماعی با ترویج معارف قرآنی
  • ترویج معارف قرآنی، دلیلی بر کاهش آسیب‌های اجتماعی