Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-25@00:49:46 GMT

رویای در آستانه کابوس

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۰۴۸۳۶

رویای در آستانه کابوس

این چالش اجتماعی طی سال‌های گذشته چنان پیچیده شده که حتی اجاره خانه در منطقه‌ای دلخواه از شهرهای بزرگ نیز تقریبا ناممکن شده است. گفته می‌شود ۵۹ درصد از درآمد خانوارها فقط صرف اجاره خانه می‌شود. توجه جدی به همین آمار، دست‌اندرکاران را وامی‌دارد که حل این چالش بزرگ را با جدیت و فوریت بیشتری دنبال کنند، زیرا در شرایطی که فقط ۳۹ درصد از درآمد خانوارها برای سایر نیازهای اقتصادی، آموزشی، بهداشتی و تفریحی هزینه می‌شود، می‌توان پیش‌بینی کرد که اقتصاد برخی از آنها تا چه اندازه با مخاطرات و ریسک‌های فراگیر مواجه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از سوی دیگر طبق آمارهای رسمی، قیمت هر مترمربع خانه طی سال گذشته ۱۰۴ درصد افزایش یافته است؛ در حالی که امسال حداقل حقوق کارگران فقط حدود ۲۰ درصد رشد داشته است. این فاصله رو به افزایش باعث شده برخی از مستاجران، برای اجاره خانه به حاشیه‌ شهرها روی بیاورند. اتفاق عجیبی که افتاده این‌ است که تعداد عرضه خانه در شهرها به ‌ویژه شهرهای مناطق شمالی کشور بیشتر از تقاضا گزارش شده است.

طبق آمار رسمی از سال‌ ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ حدود ۵ میلیون خانه در کشور ساخته شده است، اما از این تعداد فقط ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار خانه فروخته شده است. به این ترتیب تعداد قابل توجهی از خانه‌های ساخته‌شده هنوز یا به بازار دادوستد عرضه نشده‌اند یا این‌که تاکنون خریداری برایشان پیدا نشده است، زیرا در سال گذشته جهش قیمت خانه و ثابت ماندن سقف تسهیلات بانک‌ها برای خرید آن عملا توانایی خرید به خصوص در شهرهای بزرگ را از برخی متقاضیان گرفته است.  

قدرت خرید این تسهیلات که در سال‌های گذشته حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از هزینه خرید یک خانه را در شهرهای بزرگ پوشش می‌داد، هم‌اکنون به‌طور میانگین فقط حدود ۲۰ درصد از هزینه خرید را در شهرهای عمدتا کوچک‌تر پوشش می‌دهد، به همین دلیل طی یک سال گذشته بسیاری از سپرده‌گذاران وام مسکن از دریافت تسهیلات برای خرید انصراف دادند. این رویداد به تعمیق پدیده رکود در اقتصاد مسکن انجامیده است.  به عبارت دیگر در شرایطی که تقاضا برای خرید خانه کاهش یافته است، اما قیمت خرید و اجاره نوسان صعودی دارد و اقتصاد مسکن را در چنگال خود گرفته است.  

آمارها از واقعیت دیگری هم می‌گویند؛ در حالی که حدود ۲ میلیون و ۶۰۰هزار خانه خالی از سکنه در کشور وجود دارد، اما طبق سرشماری هنوز حدود ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار بدون مسکن هستند. این موضوع نشان‌دهنده خروج بسیاری از متقاضیان خرید از بازار مسکن کشور است. در این شرایط با توجه به ثبت حدود ۷۰۰ هزار ازدواج در سال و حدود ۱۷۰ هزار طلاق که بخشی از آن نیز به تقاضای مسکن اضافه می‌شود، همچنین سکونت حدود یک‌سوم جمعیت شهرنشین کشور در بافت‌های فرسوده، نیاز است سالانه در کشور ۸۰۰ هزار خانه ساخته شود.

در حالی که در ۵  سال اخیر، متوسط تولید مسکن سالانه حدود ۳۵۰ هزار واحد مسکونی بوده است که این میزان ساخت، بازار را پیوسته با چالش روبه‌رو می‌کند. در چنین شرایطی محدودیت منابع بانک‌ها نیز بر رکود افزوده است. به هر حال تحولات اقتصاد مسکن به سویی در حرکت است که از جذابیت سرمایه‌گذاری در این بخش خواهد کاست و اقتصاد مسکن را با پیچیدگی‌های بیشتری در آینده نزدیک روبه‌رو خواهد کرد.

کد خبر 447731

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: استان مازندران استان گیلان استان گلستان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۰۴۸۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاری کنید امید مردم برای خانه‎دار شدن از بین نرود/بنگاه‌‎داری بانک‌‎ها، آفت بزرگ بازار مسکن کشور است

به گزارش قدس خراسان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله علم الهدی، آیت الله سید احمد علم الهدی در دیدار با سیدخلیل منبتی، مدیرکل مسکن و شهرسازی خراسان رضوی و جمعی از معاونان وی که ظهر دوشنبه به میزبانی دفتر نماینده ولی فقیه در استان برگزار شد، تزریق امید به بازار مسکن را مهم‌ترین راهبرد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی دانست و اظهار کرد: مهم‌تر از هر چیز این است که مردم برای تأمین مسکن امید داشته باشند زیرا امروزه وضعیت طوری است که خانه ‎دار شدن برای برخی اقشار به منزله یک امر غیرقابل تحقق و موهوم محسوب می‌شود و این ناامیدی باید ریشه‎ کن شود.

نماینده ولی فقیه در خراسان رضوی افزود: مهم‌ترین چالش در بازار مسکن، عدم تناسب عرضه با تقاضاست. وقتی این تناسب وجود نداشته باشد و تقاضا بسیار بیشتر از عرضه باشد، کار به جایی می‌رسد که صاحب محصول به هر قیمتی که دلش بخواهد، کالا را وارد بازار می‌کند. مسئله مسکن نیز از این قبیل است و ساخت محدود خانه به موازات معطل نگه‎داشتن نیاز مردم کار را به جایی رسانده که برخی افراد به هر قیمتی که بخواهند، مسکن خود را ارائه می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: بنگاه‎داری بانک‌ها یکی از آفت‌های بزرگ بازار مسکن کشور است. اینجور که این‌ها رفتار می‌کنند، کار به جایی می‌رسد که اراضی وسیع و املاک بسیار ارزشمند در تهران، مشهد و کل ایران در تملک همین بانک‌هایی باشد که قرار است مردم را خانه ‎دار کنند. اینجاست که می‌گوئیم نهادهایی نظیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی که محصول تدبیر و درایت مستقیم امام راحل هستند، باید به‎ گونه‎ ای میدان‌داری کنند که دست مافیا از بازار مسکن دور بماند.

شش‎ هزار واحد مسکونی در مرحله تکمیل

سیدخلیل منبتی، مدیرکل بنیاد مسکن خراسان رضوی هم در ابتدای این دیدار ضمن ارائه گزارشی از اقدامات این نهاد در تأمین پروژه‌های ساخت مسکن اظهار کرد: هم اکنون در حاشیه شهر مشهد بیش از ۱۵۰۰ واحد مسکونی برای افراد کم‎ درآمد همچون مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی در حال ساخت است. علاوه بر این، عملیات عمرانی ۳۵۰۰ واحد نیز در سرتاسر استان در دستورکار قرار دارد و در تلاش هستیم تا حتی با حداقل آورده سرپرستان خانوار، خانه و سرپناهی برای آن‌ها فراهم شود.

مدیرکل بنیاد مسکن خراسان رضوی بیان کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ تاکنون، بیش از ۲۶ هزار قطعه زمین در جریان نهضت ملی مسکن روستایی واگذار شده که هم‌اکنون فرایند ساخت در آن‌ها در جریان است. علاوه بر این، در همین بازه زمانی بیش از ۶۹۷ میلیارد تومان تسهیلات حوزه مسکن روستایی اعم از قیر، اعتبارات ملی، استانی و منابع نفتی تصویب شده که اعطای آن همچنان ادامه دارد.

دیگر خبرها

  • دیدار رئیس بنیاد مسکن کشور با نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی
  • کابینه نتانیاهو در آستانه فروپاشی
  • خانه‌دار شدن کابوس جوانان بیجار/نفس مستاجران به شماره افتاد
  • کاری کنید امید مردم برای خانه‎دار شدن از بین نرود/بنگاه‌‎داری بانک‌‎ها، آفت بزرگ بازار مسکن کشور است
  • بنگاه داری بانکها از آفات بزرگ مسکن کشور است
  • بنگاه داری بانک ها آفت بزرگ بازار مسکن کشور است
  • در خرید مسکن بی گدار به آب نزنید / پشت پرده آگهی های خانه ارزان
  • سال سخت خانه‌به‌دوشان
  • خانه به دوشان؛ ۴ دهک توان اجاره مسکن را ندارند
  • سد‌های کبوترلانه کنگاور و قشلاق صحنه در آستانه آبگیری