Web Analytics Made Easy - Statcounter

به رسمیت شناختن دست‌فروشی به‌عنوان "شغل" در قالب یک طرح قانونی علاوه بر حمایت از این بخش غیررسمی، در اقتصاد کشور موجب سازمان‌دهی و هماهنگی دست‌فروشان با نهادهای دولتی، امکان نظارت بر آنان و کاهش گسل‌های اجتماعی می‌شود. ۲۵ تير ۱۳۹۸ - ۰۹:۰۷ اجتماعی آسیب های اجتماعی نظرات - اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ حوادث 19 خرداد امسال بهانه‌ای دوباره برای طرح سازمان‌دهی دست‌فروشان خیابان ولیعصر و انقلاب شد طرحی که به‌موجب آن حدود 2000 نفر از دست‌فروشان این منطقه که از طریق پهن کردن بساط، معیشت خود را می‌گذراندند از ادامه دست‌فروشی منع شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌موجب تیراندازی در پارک دانشجو، هیئت مدیره خانه تئاتر شهر با تهیه نامه‌ای از شهرداری و شورای شهر تقاضای جمع‌آوری دست‌فروشان از خیابان ولیعصر و تئاتر شهر کرد؛ شهرداری نیز به‌وسیله شورای تأمین استان طی اقدامی با عنوان همیشگی «سازمان‌دهی دست‌فروشان» با هرگونه بساط‌گستری ممانعت کرد.

ایده اساسی و همیشگی شهرداری از سازمان‌دهی دست‌فروشان معمولا رویکردی سلبی و حذفی داشته چنانکه شهرداری به‌جای مهیا کردن فضایی مناسب برای بساط‌گستری به حذف مشاغل دست‌فروشی، توقیف و جریمه آنان پرداخته است؛ این در حالی است که اکثریت دست‌فروشان به دلیل سوء‌مدیریت نهادهای اجرایی دچار بیکاری شده‌اند.

این افراد شامل جوانان بیکار‌، زنان سرپرست خانوار‌، مردان سالخورده و کودکان کار هستند، دست‌فروشان  برای گذراندن معیشت با روزی حدود 40 تا 70 هزار تومان باید از عهده مخارج خانواده برآیند! این درآمد البته و مشخصاً همیشگی نیست، با احتساب وضعیت آب‌وهوا ، اقدامات هرازگاهیِ نیروهای تأمین استان یا حتی باج‌گیری قلدرهای خیابانی با فروش پیاده‌رو! وضعیت بدتر از این هم می‌شود.

به رسمیت شمردن گروه‌های فعال در اقتصاد غیررسمی از گذشته و در اعصار مختلف در ایران رواج و عمومیت داشته است؛ در نظام پیشه‌وری گذشته، مشاغل غیررسمی مانند طبالان‌، فالگیران‌، گدایان‌، گرگ‌گیران ، قبرکنان‌، خیمه‌شب‌بازان و... ماهیت صنفی داشتند و تحت سرپرستی فردی از حاکمیت که به امور آنان می‌پرداخت فعالیت می‌کردند؛ با اصلاحات ارضی و موج‌های متوالیِ تعدیل اقتصادی در ایران، مشاغل غیررسمی اقتصاد از امور شاذ مانند فالگیری به دست‌فروشی و بساط‌گستری تغییر یافت اما با گسترش ایده کالایی‌سازی فضای شهری امکان فعالیت این مشاغل روزبه‌روز سخت‌تر شد.

از دست‌آوردهای بازاری‌سازی در شهر تهران‌، توزیع سرمایه مازاد به نفع سرمایه خصوصی و  طبقه مرفه جامعه است که کنترل و خواسته این طبقه  را بر فضای شهری گسترانده و حق استفاده از فضای شهری  را به‌طور روزافزونی در اختیار منافع خصوصی قرار داده است؛ گسترش منطق سرمایه‌بر تهران از دهه 70 به این‌سو با طرح «خودکفایی کلان‌شهرها » و سیاست‌های توسعه شهری آقای کرباسچی منجر به اداره شهر بر مبنای فروش تراکم مازاد  شد، طرحی که مالکیت بی‌حدوحصر بخش خصوصی بر زمین  و مسکن‌، محرومیت فراگیر شهروندان و بخش عمومی از منافع و ارزش تولیدشده در فضای شهری را در پی داشت‌.

به‌نحوی‌که شهروندان تهرانی با روندی رو به افزایش هر روز بیشتر از داشتن فضای‌های شهری محروم می‌شوند؛استفاده از فضاهای عمومی شهری، حق همگانی و جمعی است که به‌موجب ایده کالایی‌سازی فضای شهری اماکن عمومی در حال تبدیل‌شدن به اماکن خصوصی شرکت‌های بزرگ هستند.

در مورد دست‌فروشان، سلب مالکیت از پیاده‌روهای شهری توسط شهرداری انجام می‌پذیرد، شهرداری که باید تجلی اراده عمومی‌ باشد اما خود تبدیل به بنگاه‌دار پیاده‌روها و خیابان‌های شهری شده است و در قبال دریافت پول، خیابان‌فروشی می‌کند! خلع ید شهروندان از حقوق شهروندی با سیاست‌های کالایی یازی فضای شهری روی داده است.

سرمایه‌داری فضای شهری را تکه‌تکه و دارای  سلسله‌مراتب می‌کند؛ سلسله‌مراتب برابری را از میان می‌برد و موجب نابودی فضای اجتماعی شهر می‌‌شود؛ «حق به شهر» مفهومی است که جهت دگرگونی فضای شهری استفاده می‌شود؛ بر اساس حق به شهر، شهر از فضای کالایی به فضای اجتماعی و اخلاقی که مرزهای اخلاقی بازار آزاد را حفظ می‌کند دگرگون می‌شود؛ این دگرگونی از طریق جامعه خودگردان یا هر نوعی از مشارکت در تصمیم‌گیری‌های شهری بر مبنای حق استفاده همگان از فضای عمومی شهر استوار است.

شهرداری می‌تواند به‌جای اقدامات سلبی که به شکاف‌های اجتماعی‌، خشونت و گسل‌های اجتماعی عمیق‌تر دامن می‌زند با همکاری NGO‌های فعال شهری به سازمان‌دهی منطقی دست‌فروشان اقدام کند برای مثال از طریق ایجاد بازارچه‌های فروش در قالب تعاونی‌ها که در راستای اصل 43 قانون اساسی نیز است، به شکل‌گیری بازارهای غیرمتمرکز و خودگردان اقدام کند همانند اقدامی که برای بازارهای میوه و تر بار اتفاق افتاده است و بر این اساس حق استفاده همگانی از فضاهای عمومی شهری را به مردم بازگرداند.

به رسمیت شناختن دست‌فروشی به‌عنوان «شغل» در قالب یک طرح قانونی در حمایت از دست‌فروشان علاوه بر حمایت از این بخش غیررسمی در اقتصاد کشور موجب سازمان‌دهی و هماهنگی دست‌فروشان با نهادهای دولتی، امکان نظارت بر آنان و کاهش گسل‌های اجتماعی می‌شود؛ به رسمیت شناختن دست‌فروشی به‌عنوان شغل موجب شکل‌گیری صنف دست‌فروشان می‌شود و چنانکه از ماهیت صنف می‌دانیم، «خودگردانی» است.

خودگردانی صنف دست‌فروشان امکان سوءاستفاده بنگاه‌داران بزرگ‌، مالکان و مغازه‌داران از دست‌فروشی برای فرار مالیاتی را می‌کاهد اما این سیاست نیازمند رویکردی اجتماعی ـ فرهنگی به شهر و عدم اتخاذ تصمیم‌های سوداگرانِ و سیاسی است که به موجب آن امیدواریم هرچه زودتر سازماندهی دست‌فروششان از یک اقدام سلبی و حذفی به یک اقدام ایجابی و فرصت محور( نه تهدید‌محور) تغییر کند.

اجاره پیاده‌روی "خیابان سی تیر" به دکه‌داران سیار به‌مبلغ ماهیانه 30میلیون تومان! + تصاویر

انتهای پیام/

R1390/P/S2,25,1417/CT12 واژه های کاربردی مرتبط شهرداری تهران

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شهرداری تهران شهرداری تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۱۹۴۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خیز شهرداری برای ساختن ۴ هتل در بوستان‌های تهران

به گزارش خبرآنلاین، ساخت ۴ هتل در بوستان‌های تهران، خبری بود که پیش از ساخت مسجد در بوستان قیطریه، برخی از شهروندان تهرانی را حساس کرد. اخیرا کارزار اینترنتی برای دفاع از عدم ساخت و ساز در بوستان قیطریه با نزدیک به ۱۵۰ هزار امضا، در شبکه های اجتماعی به راه افتاده است که هدف از آن حفظ فضاهای سبز تهران است. با این وجود، امروز جزییات تازه ای از ساخت ۴ هتل در بوستان‌های تهران به اطلاع رسانه‌ها رسید.

هتل سازی در بوستان‌ها برای حفظ فضای سبز

مدیر عامل سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران ترجیح داد امروز نشست خبری خود را در یک مجتمع تجاری شیک نزدیک بازار بزرگ تهران برگزار کند. مجتمع تجاری مرداس، جایی در قلب تهران و خیابان جمهوری، نزدیک به چهارراه استانبول، مجتمعی با رنگ غالب سربی و نقره‌ای است که در طراحی فضای داخلی و مغازه‌هایی بزرگ آن، نمی‌توان اثری از معماری سنتی و ایرانی دید.

با این حال نوید خاصه باف در این مجتمع تجاری اعلام کرد ۶ هتل به عنوان پروژه‌های کلان در شهر تهران، در حال مطالعه است که ۴ هتل از این مجموعه در فضاهای سبز در مناطق ۱۳، ۲۲ و ۴ ساخته می‌شود.

خاصه باف با اشاره به اینکه در هتل برج میلاد هم سرمایه گذار خارجی با ۶۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه ورود کرده است، گفت: درباره هتل‌های قابل احداث در فضای سبز هیچ مجوزی صادر نشده است و طرح‌های آنها هم نهایی نشده است. اخیرا با یک مجموعه فاخر جلسه‌ای درباره این ۴ هتل جنگلی داشتیم که امیدواریم مذاکرات به نتیجه برسد.

مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری شهرداری تهران با بیان اینکه به دلیل کمبود منابع آبی و هزینه های نگهداشت جنگل، بخشی از فضاهای جنگی از جمله چیتگر و سرخه حصار دچار آسیب می شود، بیان کرد: یکی از راههای نجات فضای سبز، حضور بخش خصوصی است که یک طرح سرمایه گذاری تعریف می کند و در ازای آن شهرداری تهران بخش خصوصی را ملزم به نگهداشت فضای سبز می کند.

وی در ادامه در خصوص ساخت ۴ هتل در فضای سبز تهران گفت: ۴ هتلی که عنوان شد در مناطق جنگلی ساخته می شود. حدود طرح‌ها در سازمان فضای سبز استخراج شده است و بعد که طرح ساخت این هتل ها آماده شد به سازمان منابع طبیعی برای اخذ مجوز ارجاع می شود. همچنین به زودی فراخوان هتل کوهستان در منطقه ۲ را منتشر می‌کنیم تا علاقمندان برای سرمایه گذاری حضور یابند. هتل دیدار هم نیمه کاره مانده است که سرمایه گذاران خصوصی می‌توانند در آن حضور یابند.

او با اشاره به اینکه در کلان پروژه های جدید، احداث ۴ هتل در مناطق ۴ و ۱۳ (۲هتل) و منطقه ۲۲ با ۸هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است، گفت: همچنین هتل کوهستان در منطقه ۲ با ۱۰۰۰ میلیارد سرمایه گذاری آماده جذب سرمایه است. همچنین هتل و مجتمع اداری برج میلاد با ۶۴۰۰ میلیارد سرمایه گذاری خارجی در حال طی کردن مراحل آماده سازی است.

جذب نزدیک به ۴ هزار میلیارد تومان سرمایه خصوصی

مدیرعامل سازمان سرمایه گذاری و مشارکتهای مردمی شهرداری تهران در این نشست خبری با اشاره به اینکه در سال گذشته (۱۴۰۲) مبلغ ۳۸۴۴ میلیارد تومان درآمد توسط سازمان به وجود آمده است، گفت: این مبلغ ۲۶ درصد از تعهد پیش بینی شده بیشتر بوده است. همچنین ۶ پروژه آماده برای فروش عرضه شده و ۹ پروژه در حال آماده سازی برای فروش تا پایان سال است.

او از ساخت مجتمع های مسکونی با سرمایه بخش خصوصی در تهران خبر داد و گفت: پروژه احداث مجتمع مسکونی اوین در درکه منطقه ۲ با ۳هزار میلیارد تومان سرمایه، مجتمع مسکونی مریم در منطقه ۲۲ با ۵هزار میلیارد تومان سرمایه، مجتمع مسکونی ۱۲۰۰ واحدی الغدیر در منطقه ۱۸ با ۴ هزار میلیارد سرمایه و مجتمع اسکای لند سرزمین آسمانها در منطقه ۴ با ۲۶ هزار میلیارد تومان سرمایه به زودی برای جذب سرمایه، اعلام عمومی می شود. همچنین مجمع مسکونی بهشت در منطقه۷ با سرمایه ای کمتر از ۵۰۰ میلیارد تومان توسط شهرداری منطقه شروع شده است.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1898199

دیگر خبرها

  • جامائیکا کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسد
  • احداث گلخانه در جهت خودکفایی شهرداری در تولید انواع گل + فیلم
  • رکود در ساخت‌وساز موجب افزایش جرایم اجتماعی می‌شود
  •  خودکفایی شهرداری شهرکرد با احداث گلخانه
  • بی‌توجهی مدیریت شهری گذشته به گرامیداشت آیین‌های مذهبی
  • نبود آموزش‌های شهروندی در حوزه فرهنگی و اجتماعی/ فعالیت‌های پردوام و فاخر محدود است
  • تبدیل دره مخوف تهران به بزرگترین مرکز تفریحی شهر | پاتوق معتادها به اکوپارک تبدیل می‌ شود
  • رویداد ویژه «ایمنی و حمل و نقل» در پایتخت 
  • اشتباه در راهبرد بانک مرکزی؛ رئیس کل بازار آزاد را به رسمیت نمی‌شناسد | رابطه زایش تورم و نرخ دلار چگونه است؟
  • خیز شهرداری برای ساختن ۴ هتل در بوستان‌های تهران