Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-04-16@23:02:45 GMT

همتی: شوک ارزی تخلیه شد؛نرخ تورم هم کم می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۵ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۲۵۱۳۰

همتی: شوک ارزی تخلیه شد؛نرخ تورم هم کم می‌شود

مریم فکری: سقوط قیمت ارز چند روزی است که آغاز شده و قیمتی که امروز در بازار مشاهده شد، بازگشت به بهمن سال گذشته است. ۲۵ بهمن‌ماه ۱۳۹۷ قیمت دلار در حدود ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان بود و پس از آن، روند قیمت‌ها صعودی بود؛ تا جایی که ۱۹ اردیبهشت‌ماه امسال به رقمی در حدود ۱۵ هزار و ۳۵۰ تومان می‌رسد.

اما از آن دوره تاکنون بازار ارز مسیری نزولی را در پیش گرفت؛ تا جایی که امروز در بازار ارز با قیمت ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان فروخته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پایین‌ترین نرخی که در بازار ارز تا قبل از بهمن ۱۳۹۷ مشاهده می‌شد، مربوط به ۲۱ آذرماه است که قیمت دلار تا ۹ هزار و ۷۱۰ تومان کاهش یافت؛ این در شرایطی است که هم در روزهای قبل و هم در روزهای بعد از آن تاریخ، مسیر بازار ارز صعودی بود.

برخی تحلیلگران بازار ارز معتقدند که روند نزولی قیمت‌ها در بازار احتمالا ادامه خواهد داشت و قیمت واقعی دلار را در حدود ۸ هزار تومان می‌دانند. عبدالناصر همتی، رییس‌کل بانک مرکزی نیز شرایط کنونی بازار ارز را این‌گونه ارزیابی می‌کند: «شوک ارزی تخلیه شد. » وی ضمن تاکید بر این‌که بانک مرکزی در تعیین نرخ ارز دخالتی نمی‌کند، در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی و فعالان اقتصادی استان اصفهان می‌گوید: «باید شاخص‌های اقتصادی و بازار، نرخ ذاتی ارز را تعیین کند. »

همتی متذکر می‌شود: «از دو ماه قبل به دلیل تخلیه شوک ارزی، شاخص‌های اقتصادی رو به اصلاح است، بنابراین نرخ تورم و بیکاری هم رو به کاهش است. » رییس شورای پول و اعتبار تاکید می‌کند: «مجموعه اقدامات بانک مرکزی، روند بازار ارز را رو به ثبات برده است و با همت صادرکنندگان وابستگی‌هایمان به ارز نفتی کم شده است. »

این در شرایطی است که دو روز قبل همتی در نشست ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی خراسان‌رضوی گفته بود: «بانک مرکزی دیگر اجازه نمی‌دهد نرخ ارز افزایش پیدا کند و در حال کاهش قیمت ارز و افزایش ارزش پول ملی هستیم. » به اعتقاد وی، «آمریکا به دنبال نابود کردن پول ملی ایران بود؛ به طوری که صحبت از هر دلار ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان می‌کرد که نتوانست به اهدافش برسد. »

ارزش ریال ۸ درصد افزایش یافت

در این وضعیت، بلومبرگ در گزارشی درباره وضعیت بازار ارز ایران، تحلیل کرد «سیاست‌های بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای کنترل بازار ارز به خوبی در حال پیشرفت است. »

بلومبرگ با اشاره به اظهارات عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی ایران درباره بروز ثبات در بازار ارز نوشت: «بررسی آمارهای منتشر شده توسط فعالان بازار ارز و همچنین نرخ‌های ثبت شده در بانک اطلاعاتی بلومبرگ حاکی است در یک ماه گذشته حدود ۸ درصد به ارزش ریال در بازار آزاد افزوده شده است. این مساله برای بازار ایران که به سبب تحریم‌های «دونالد ترامپ» رییس‌جمهوری آمریکا و خروج این کشور از توافق هسته‌ای با افزایش ۵۰ درصدی بهای دلار مواجه شده بود، دستاورد خوبی به شمار می‌آید. »

به نوشته بلومبرگ، «بانک مرکزی ایران در این مدت اقدامات فراوانی را برای صیانت از ارزش ریال انجام داده که یکی از این اقدامات راه‌اندازی سامانه نیما است که هدف اصلی آن کاستن تاثیرات بازار سیاه و کنترل نرخ بهره است.

حسن روحانی، رییس‌جمهور در همین خصوص روز یک‌شنبه در جلسه شورای اداری استان خراسان‌شمالی عنوان کرده بود: «در ۲ ماه اخیر در موضوع قیمت ارز و تورم کمی تعادل ایجاد شده است. معنای آن این است که اگر تلاش کنیم، موفق می‌شویم و اگر با همه توان حرکت کنیم، تورم را به طور کامل کنترل خواهیم کرد. »

خریداران سکه ۸ درصد ضرر کردند

گزارش‌ها نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در بازار ارز از ابتدای امسال تاکنون، زیان ۸ درصدی را برای سرمایه‌گذاران این بخش ایجاد کرده است.

با توجه به این‌که ارزش دلار در پایان اسفندماه ۱۲ هزار و ۸۹۰ تومان بود و امروز قیمتی در حدود ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان دارد، قیمت دلار در بازار ارز ۸ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که عده کثیری از مردم به دنبال افزایش چند برابری قیمت ارز طی سال ۹۷، این بازار را برای سرمایه‌گذاری، بازاری سودده می‌دیدند و منابع خود را وارد بازار ارز کرده‌اند. اما بازار ارز با توجه به افت قیمت‌ها، هم‌اکنون جذابیت خود را از دست داده است.

کاهش قیمت دلار ادامه دارد؟

در این فضا این سوال مطرح است که کاهش قیمت ارز ادامه خواهد داشت و قیمت واقعی دلار چه رقمی است؟ مجیدرضا حریری، نایب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید: «بانک مرکزی موفق شده فارغ از هیاهو تا حدودی بازار ارز را کنترل کند؛ گرچه هنوز تا رسیدن به قیمت واقعی دلار که هشت هزار تومان است فاصله داریم. »

وی می‌افزاید: «نمی‌توان ادعا کرد که مدیریت کلان در این بخش بی‌تاثیر بوده، بنابراین قطعا اگر سیاست‌گذاری‌های بانک مرکزی نبود، هم‌اکنون قیمت دلار آمریکا تا بیش از ۱۷ هزار تومان نیز رفته بود. درنتیجه مدیریت قیمت‌ها موثر بوده، ولی همچنان تا رسیدن به قیمت واقعی یا تعادلی فاصله داریم، زیرا همان طور که وزیر اقتصاد گفتند اگر جلوی قاچاق و فرار سرمایه گرفته شود، قیمت واقعی دلار حدود هشت هزار تومان خواهد بود و  درنتیجه همین قیمت ۱۲ هزار تومانی نیز ۵۰ درصد بیش از نرخ واقعی است. »

حریری متذکر می‌شود: «به‌نظر برخی از صاحب‌نظران قیمت واقعی ۸ هزار تومانی غیرواقعی است، چرا که عملکرد بازار قیمت واقعی را تعیین می‌کند. جدا از اینکه در ایران بازار و سازوکار، آن‌طور که برای برخی کشورها وجود دارد، موجود نیست، ولی باید توجه داشت که اگر تقاضای غیرقانونی برای ارز که در راه خروج سرمایه استفاده می‌شود، منتفی شود، آنگاه در بازار تنها تقاضای رسمی باقی می‌ماند که به کاهش قیمت می‌انجامد. در حال حاضر نیز نیازهای تجاری کشور هم از طریق سامانه نیما تامین شود که تا حدودی تلاش کرده هزینه تولید را هم کاهش داد. »

محمدتقی فیاضی، کارشناس اقتصادی نیز در رابطه با تداوم کاهش قیمت ارز می‌گوید: «پول ملی ایران اغلب از راه تزریق پول نفت به شکل مصنوعی تقویت می‌شد که این امکان فعلا موجود نیست. از سوی دیگر رشد اقتصادی کشور هم برای دومین سال پی‌درپی منفی خواهد شد. احتمال کسری بودجه نیز وجود دارد که آن نیز عملا به چاپ پول و متعاقب آن کاهش ارزش پول ملی می‌انجامد، با این وصف چگونه می توان از تقویت پول ملی در میان مدت سخن گفت؟ »

وی تصریح می‌کند: «من فکر می‌کنم نهایتا در کوتاه‌مدت و کمتر از یک‌سال آینده می‌توان به این شکل قیمت‌ها را اداره کرد و به ادامه مسیر کاهشی دلار کمک کرد، اما پس از آن وضعیت دگرگون خواهد شد. »

فیاضی با اشاره به احتمال کاهش بیشتر نرخ دلار در بازارها، تاکید می‌کند: «با توجه به نوسانات شدید در کوتاه مدت و کنترل دستوری نرخ ارز طی این مدت در صورتی که از چرخه سرکوب دستوری قیمت‌ها خارج نشویم، بعید نیست ظرف دو تا سه سال آینده دوباره با جهش قیمت ارز مواجه شویم. »

۲۲۳۲۲۵

کد خبر 1280277

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: ارز بازار طلا و ارز ارز تک نرخی سامانه نیما دلار عبدالناصر همتی حسن روحانی بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا باشگاه پرسپولیس شورای نگهبان تیم ملی فوتبال ایران قوه قضاییه ایران و آمریکا سینمای ایران باشگاه استقلال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۲۵۱۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشکل تثبیت ارزی کجاست؟/نظارت در مبدا و تکمیل آرایش ارزی

بانک مرکزی به جای تمرکز نظارت بر عدم افزایش قیمت کالاها در بازار با توجه به تامین ارز نیاز های وارداتی کشور با نرخ ارز تثبیت شده، باید فرایند نظارت در مبدا را مورد بازنگری قرار دهد تا از بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات جلوگیری کند. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بانک مرکزی با روی کار آمدن فرزین و پس از عدم موفقیت سیاست های تعدیلی در کنترل تورم، رو به اجرای سیاست های تثبیتی آورد. البته از همان روزهای ابتدایی بزخی کارشناسان سیاست اعمالی بانک مرکزی را صرفا ظاهری از سیاست تثبیت می دانستند و معتقد بودند stabilization policy یا سیاست های تثبیتی که در علم اقتصاد مطرح می شود، متفاوت با آن چیزی است که بانک مرکزی در دستور قرار داده است.

هم اکنون پس از گذشت نزدیک به یک سال و نیم از اعمال سیاست های تثبیتی، به نظر می رسد نرخ ارز همچنان متاثر از شوک های خارجی در بازار غیر رسمی نوسان های زیادی را تجربه می کند. 

اگرچه بانک مرکزی بارها عنوان کرده است نیاز های وارداتی را برای کالاهای اساسی با  نرخ  28 هزار و 500 تومان ( در سال 1402 و  سال 1403)  و همچنین سایر نیاز های وارداتی با نوسانی 3-4 درصدی در محدوده 40 هزار تومان تامین می کند، اما به نظر می رسد نرخ کالاها در بازار همچنان متاثر از نرخ ارز غیر رسمی تاثیر می پذیرند و متناسب با آن نوسان می کنند.

نکته ای که باعث شده تا بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به ضرورت رعایت قیمت مصوب و توزیع کالای وارداتی از ابتدای سال 1402 بپردازد و بر پرداخت  مابه‌التفاوت نرخ ارزپس از مهلت 60 روز از تاریخ ابلاغ 1402/12/23 تأکید کند. همچنین همزمان با تأکید رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر پوشش تمام نیازهای ارزی قانونی در مرکز مبادله، روابط عمومی این بانک اعلام کرد: بانک مرکزی بزودی لیست دریافت‌کنندگان ارز کالایی را به‌منظور شفاف سازی منتشر می‌کند.

چرا مسیر تثبیت ارزی کامل نیست؟

سوالی که در اینجا پیش می آید این است که آیا  نبود نظارت بر بازار کالاها باعث تلاطم بازار شده است که اخیرا بخشنامه نظارت بر کالای نهایی از سوی بانک مرکزی صادر می شود یا این اقدام در مواجهه با وقایع سخت پیش رو هست؟

نکته ای که در اینجا وجود دارد این است که حتی نظارت 100 درصدی ( به فرض وجود زیر ساخت های امکان رصد که مشخصا هم اکنون در کشور ما فراهم نیست) نیز اقدام کم فایده ای است و در بعضی مواقع حتی از سپردن قیمت ارز به بازار آزاد نیز تاوان سنگین تری دارد.

شرط اصلی موفقیت سیاست تثبیت چه بود؟

لازم به ذکر است که کارشناسانی که با فضای ارزی کشور آشنا هستند از همان روزهای ابتدایی شرط موفقیت سیاست های تثبیتی را در تخصیص بهینه منابع ارزی با توجه به اولویت های اصلی کشور و با رویکرد "نظارت در مبدا" به جای نظارت بر کنترل قیمت محصول نهایی عنوان می کردند.

گفتنی است یکی از محل هایی که منجر به اسراف و هدر رفت منابع ارزی کشور می شود عدم نظارت در مبدا با توجه به یک ساختار مشخص برای جلوگیری از بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات است.

در واقع راهکاری که توسط افراد خبره در حوزه ی ارز پیشنهاد می شود این است که که در قالب کارگروه های نظارتی فرا دستگاهی، فرایند اظهار واردات و ارزش گذاری و .... مجددا رصد شود تا نیاز واقعی کشور به طور دقیق براورد و ارزیابی شود. پس از براورد نیاز واقعی کشور و ارزش گذاری مجدد نیاز های وارداتی، تخصیص بهینه ارز برای وزارت خانه های صمت، جهاد کشاورزی و ... صورت گیرد.

همچنین در حوزه ی صادرات نیز، مجددا فرایند های مربوطه باید مورد بازنگری قرار گیرد و عدد تخمینی دقیق تر و قابل اتکا تری از ارز صادرات مشخص شود و بر اساس آن تخصیص ارز از محل صادرات انجام شود. البته در این حوزه باید مقابل رویه های غلطی که منجر به قیمت گذاری کالاهای وارداتی با نرخ ارز  غیر رسمی می شود همچون واردات در مقابل صادرات خود گرفته شود و این رویه های رانتی جمع شوند.

لازم به ذکر است هم اکنون کالاهایی از قبیل موز، موبایل و ... با توجه به رویه وارداتی این محصولات بر اساس نرخ ارز در بازار غیر رسمی، قیمت گذاری می شوند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • خودرو برقی ایستاد، نفت برگشت!
  • تنش منطقه‌ای، عامل تحریک نرخ ارز در بازار غیر رسمی
  • بانک مرکزی از نوسانات شدید و مقطعی ارز جلوگیری می کند؛ هشدار درباره دلارهای تقلبی در بازار | توصیه جدی به خریداران دلار
  • هشدار عرضه دلار تقلبی در بازار آزاد
  • پیش‌بینی نرخ ارز در ۲۸ فروردین /دلار به فاز استراحت رفت؟
  • پیش‌بینی قیمت دلار ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ / ارزهای مهم با افت تنش سقوط کرد
  • دایره شوم تولید تورم و پیامدهای آن
  • قیمت طلا افزایش یافت
  • مشکل تثبیت ارزی کجاست؟/نظارت در مبدا و تکمیل آرایش ارزی
  • نوسانات ارزی به دور از واقعیت‌های اقتصادی/ دلار به عقب باز می‌گردد