Web Analytics Made Easy - Statcounter

قطعه سازان با اعلام اینکه مجموعه مطالبات زنجیره تامین خودروسازان به بیش از ۲۲ هزار میلیارد رسیده که فقط ۹ هزار میلیارد تومان آن را معوقات تشکیل می‌دهد می گویند خواسته اصلی ما انعقاد قراردادهای شناور عادلانه با پرداخت قابل پیش بینی با خودروسازان است. ۲۶ تير ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۴ اقتصادی صنعت و تجارت نظرات - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا نجفی منش در نشستی خبری در پاسخ به این پرسش خبرنگار تسنیم که در حال حاضر پرداخت تسهیلات 7500 میلیاردی تومان به قطعه سازان در چه مرحله ای قرار دارد، اظهارداشت: فراکسیون پیگیری قول و قرارهای مسئولان در مجلس تشکیل شده و چند روز گذشته برخی اعضای انجمن صنایع نیرو محرکه و قطعه‌سازان همگن در جلسه ای با این فراکسیون، مشکلات را مطرح کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان اینکه  نظر اعضای این انجمن بر دریافت اختیاری این مبلغ به صورت ریالی یا ارزی از سوی قطعه سازان است، افزود: اگر 844 میلیون یوروی وعده داده شده  پرداخت می‌شد ما با کسری قطعات و خودروهای در کف کارخانجات مانده مواجه نبودیم.

نجفی منش  در پاسخ به این پرسش که پرداخت این مبلغ تورم زا نیست، گفت: به هیچ عنوان تورم زا نیست چراکه هر روز بیش از هزار میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی به نقدینگی کشور افزوده می شود و پرداخت ریالی این رقم ارزی، معادل یک هفته افزایش نقدینگی کشور است.

وی پیشنهاد داد: یکی از دو خودروسازی کشور به یک کنسرسیوم قطعه سازی یا شرکت سرمایه گذاری متشکل از سرمایه گذاری قطعه سازان واگذار شود و چنانچه شاهد موفقیت آن بودیم، سهام دیگر خودروساز بزرگ کشور نیز واگذار شود.

رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان کشور درخصوص راه اندازی خط تولید آزمایشی پژو 301 نیز به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: پروژه راه اندازی خط تولید آزمایشی پژو 301 که روز گذشته با حضور معاون علمی و فن آوری ریاست جمهوری آغاز شد، در سال‌های گذشته و پس از برجام سرمایه گذاری شده بود و حتی بسیاری از قطعه سازان در آن سرمایه‌گذاری کرده بودند.

وی خاطرنشان کرد: این پروژه اکنون با داخلی سازی 61 درصد آغاز شده و به زودی با توان متخصصان داخلی به 80 درصد داخلی سازی خواهد رسید.

جلالی نائب رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان استان تهران هم در ادامه این نشست خبری با بیان اینکه در حال حاضر مطالبات قطعه سازان از سرمایه شرکتهای خودروسازی فراتر رفته است، تصریح کرد: بزرگترین مشکل ما امروز فضای کسب و کار است که به روابط ما با خودروسازان برمی‌گردد؛ قراردادهایی که به طور عمده مربوط به 10 سال قبل است و یکسری مفاد آن به هیچ عنوان رعایت نمی شود.

وی گفت: از جمله این مفاد می توان به بروز رسانی قراردادها و پرداخت های به موقع به قطعه‌سازان اشاره کرد که امروز به یک کلاف سردرگم تبدیل شده است.

نائب رئیس انجمن صنایع همگن نیرو محرکه و قطعه سازان استان تهران افزود: مشکل خودروهای کف کارخانجات قطعه سازان نیستند  به نحوی که اگر قراردادهای مربوطه به روز شوند، قطعات را سر موعد مقرر تأمین خواهیم کرد.

جلالی با تاکید بر اینکه گرفتاری‌های صنعت خودروسازی کشور از زمانی که به دلایلی دولتی شد آغاز شده و لازم است که دولت برای عبور از این گرفتاری ها، آن را واگذار کند.

وی اضافه کرد: متاسفانه با اعمال سیاست قیمت گذاری دستوری از سال 85 تاکنون، همه ساله قطعه سازان با مشکل نقدینگی مواجه بودند و این شرایط قدرت تفکر را از مدیران قطعه سازی گرفته است تا جائیکه نمی توان به توسعه، داخلی سازی، ارتقای فناوری و ...فکر کرد.

جلالی با اشاره به اینکه در حال حاضر مجموعه مطالبات زنجیره تامین خودروسازان به بیش از 22 هزار میلیارد رسیده که فقط 9 هزار میلیارد تومان آن را معوقات تشکیل می دهد، اظهارداشت: خواسته اصلی  ما انعقاد قراردادهای شناور عادلانه با پرداخت قابل پیش بینی با خودروسازان است.

انتهای پیام /

R1012125/P/S7,78,1415/CT11

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۳۶۵۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشور‌های آمریکای جنوبی خواستار بازداشت سران رژیم صهیونیستی شدند

سران کشور‌ها و دولت‌های عضو ائتلاف بولیواری برای خلق‌های قاره آمریکا موسوم به آلبا خواستار راه حلی جامع و عادلانه برای مسئله فلسطین شدند.

براساس گزارش المیادین، در جریان بیست و سومین اجلاس سران اتحاد آلبا و برنامه همکاری فنی در کاخ میرافلورس در کاراکاس پایتخت ونزوئلا، این بلوک منطقه‌ای بیانیه مشترکی در چارچوب روز جهانی چندجانبه گرایی و دیپلماسی صلح صادر کرد.

 این بیانیه خواستار راه‌حلی جامع، عادلانه و پایدار برای مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی از طریق گفتگو بر اساس تشکیل دو کشور شد. آلبا خواستار این شد که به فلسطین اجازه داده شود تا از حق تعیین سرنوشت خود به عنوان یک کشور مستقل با قدس شرقی به عنوان پایتخت آن، در مرز‌های قبل از ۱۹۶۷، و تضمین حق بازگشت پناهندگان، استفاده کند. 

در این بیانیه از جامعه بین‌المللی خواسته شده است که برای آتش‌بس فوری در نوار غزه و توقف اقدامات نسل‌کشی، جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت علیه فلسطینی‌ها که نقض اصول منشور ملل متحد، قوانین بین‌المللی و بشردوستانه است، اقدام کند. 

اعضای این اتحادیه حمایت خود را از عضویت فوری فلسطین در سازمان ملل متحد، به عنوان اقدامی عادلانه و ضروری که به حمایت از حقوق مشروع مردم فلسطین کمک می‌کند، ابراز کردند.

شرکت کنندگان همچنین خواستار پاسخگویی و دستگیری اعضای رژیم صهیونیستی و حامیان آن شدند، زیرا آنها مسئول جنایات ارتکابی علیه فلسطینی‌ها مطابق با قوانین بین المللی هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • درخواست بلینکن از چین: با شرکت‌های آمریکایی عادلانه رفتار کنید
  • کشور‌های آمریکای جنوبی خواستار بازداشت سران رژیم صهیونیستی شدند
  • افزایش دوبرابری قراردادهای تجاری ایران در نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۴
  • ◄ درخواست مهم انجمن رانندگان کامیون از اتحادیه تولیدکنندگان قطعات وسائط سنگین
  • تحقق رویای چین؛ خیابان ها در سیطره خودروسازان اژدهای سرخ!
  • صعود آینده‌سازان نجف‌آباد به لیگ دسته یک هندبال کشور
  • تصمیم خطرناک چند ستاره پرسپولیس در رختکن
  • توافق مالی در رختکن پرسپولیس برای نحوه تمدید قرارداد
  • خداقوت کارگر