Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «وانا»
2024-04-24@20:13:15 GMT

آیا رئیس جمهور سیگنال مذاکره داد؟

تاریخ انتشار: ۲۶ تیر ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۴۳۷۲۶۱

آیا رئیس جمهور سیگنال مذاکره داد؟

به گزارش وانانیوز، 

 نشست وزرای خارجه اروپا روز دوشنبه در حالی برگزار شد که تنش‌ها در منطقه، مسائل خاورمیانه و عزم ایران برای افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در کانون توجه ها قرار داشت. در این راستا ایران پیش تر اعلام کرده بود که در صورت عدم اراده و گام های عملی اروپا گام های سوم و چهارم نیز اجرایی خواهند شد و سران اروپا در این جلسه گردهم آمدند تا با اتفاق نظر تصمیمی را برای حفظ و تداوم برجام اتخاذ کنند و هم بتوانند با ارائه راهکاری ایران را راضی نگه دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

پیش از آغاز این جلسه مقام های اروپا به اظهارنظر درباره نشست بروکسل پرداختند و همچنین نقطه نظراتشان را درباره برجام و تحولات اخیر بیان کردند که در ادامه بخشی از آنها را می خوانید :  

در نخستین اظهارنظرها «استف بلاک» وزیر خارجه هلند با بیان اینکه هنوز می‌توان توافق هسته‌ای را حفظ کرد، بار دیگر ایران را به پایبندی یکجانبه به این توافق فراخواند.

در ادامه نیز «مارگوت والستروم» وزیر امور خارجه سوئد گفت اتحادیه اروپا به رایزنی با آمریکا درباره رویکرد ناکارآمد واشنگتن در برجام ادامه داده و معتقد است که افزایش تنش ها میان آمریکا و ایران کمکی به حل این وضعیت نمی کند. وی همچنین افزود: ما به برجام پایبند هستیم و این توافق برای ما مهم است.

 «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به تشریح نشست و اهداف نشست بروکسل پرداخت. وی اظهار داشت: می‌خواهیم ببینیم که با حضور کشورهای باقی مانده در برجام و همچنین جامعه جهانی چگونه می‌توان این توافق را حفظ کرد. ما از تلاش‌هایمان استفاده می‌کنیم تا تهران به تعهداتی که تا همین چند هفته قبل انجام می‌داد بازگردد.

جرمی هانت وزیر امور خارجه انگلیس نیز درباره برجام گفت: این توافق هنوز نمرده است و ما کاملا به عاری سازی هسته ای منطقه خاورمیانه پایبند هستیم. هانت که یکی از گزینه های اصلی برای تصاحب پست نخست وزیری انگلیس است افزود: با آمریکا به عنوان نزدیک ترین متحدمان در خصوص ایران اختلاف نظر داریم.

همچنین «الکساندر شالنبرگ» وزیر امور خارجه اتریش نیز گفت: به سیاست کاهش در برابر کاهش از جانب ایران نیاز نیست و این یعنی اینکه یک طرف از توافق هسته‌ای خارج شود و طرف دیگر هم غنی‌سازی اورانیوم را افزایش دهد. جهان به چنینی سیاستی نیاز ندارد.

همچنین لازم به یادآوری است که پیش از این نشست تروئیکای اروپا طی بیانیه ای بار دیگر بر تعهد خود به برجام، توقف تنش‌ها در خلیج فارس و از سرگیری گفت‌وگوها تاکید کردند. از سوی دیگر این سه کشور نسبت به گام دوم برجامی ایران برای افزایش درصد غنی سازی نیز ابراز نگرانی کردند.

این بیانیه با واکنش سخنگوی وزارت خارجه کشورمان روبرو شد که در همین راستا سیدعباس موسوی  گفت که انتظار ایران از شرکای اروپایی برجام، اتخاذ تصمیم ها و گام های عملی، موثر و مسئولانه در روند اجرایی شدن برجام است. وی همچنین تاکید کرد  تا زمانی که طرف مقابل متعهد باشند ما نیز به همان میزان متعهد می مانیم.

اما  در ادامه وزیر «خوزه بورل» خارجه اسپانیا نیز از تلاش‌های خود و دیگر همتایان اروپایی‌اش برای حفظ برجام و تعامل تجاری با ایران خبر داد. وی که از پیوستن کشورش به اینستکس خبر می داد اظهار داشت: هرکاری را که بتوانیم انجام می‌دهیم تا اطمینان حاصل کنیم تحریم اقتصادی علیه ایران وجود ندارد و شرکت‌های اروپایی میتوانند در آنجا کار کنند.

با برگزاری نشست وزرای خارجه اروپا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا جلوی دوربین ها ظاهر شد تا نتایج حاصل شده از این نشست را اعلام کند.وی اظهار داشت که اروپا بر حفظ برجام تأکید کرده و این توافق باید حفظ شود.  وی تصریح کرد که هیچ جایگزینی برای برجام وجود ندارد و از ایران نیز می‌خواهیم که به تعهدات برجامی خود به صورت کامل پایبند باشد. وی با اعلام اینکه ده کشور اتحادیه اروپا از سهامداران اینستکس هستند افزود: فعالیت‌های ایران فراتر از برجام(ذخیره بیشتر از ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده و همچنین افزایش درصد غنی‌سازی) مسئله قابل توجهی به عنوان نقض برجام به حساب نمی‌آید و مقام‌های اروپایی در شرایط فعلی تمایلی به فعال‌سازی مکانیزم ماشه ندارند.

اظهارات موگرینی موجب موضع گیری سریع بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی شد که با لحنی خشمگینانه گفت: به نظر می‌رسد در اروپا کسانی هستند که تا وقتی موشک‌های اتمی ایران در خاک اروپا ننشیند، بیدار نمی‌شوند. اما آن وقت دیگر خیلی دیر است.

با اجرای گام دوم برجامی ایران که به طور رسمی در 16 تیرماه اعلام شد باید دید که اتحادیه اروپا تا چه حدی می تواند به طور مستقل از آمریکا در جهت برداشتن گام های عملی و موثر تلاش کند. سفر اخیر نماینده دیپلماتیک رئیس جمهور فرانسه به تهران و تکاپوی اروپایی ها نشان می دهد که حفظ برجام برای آنها از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که این کشورها معتقدند جایگزینی برای این توافق وجود ندارد. با این حال  محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که به تازگی گفته است که ابراز علاقه اروپا برای حفظ برجام کافی نیست و آنها باید برای حفظ این توافق بین المللی سرمایه گذاری کند که هنوز شاهد نبوده ایم.

دو راه حل برای ایران و اروپا

یک کارشناس مسائل روابط بین الملل معتقد است: با توجه به تبعات خطرناک فروپاشی برجام، اروپا به دنبال ابتکاراتی است تا مانع این فروپاشی شود. این ابتکارات دو بخش دارد یکی اقتصادی و دیگری سیاسی. بخش اقتصادی آن در چارچوب کانال مالی اینستکس دنبال می‌شود. در این حوزه اتفاق تازه‌ای که دیروز در نشست بروکسل افتاد، سخن از وارد کردن نفت به این کانال است که از طرف خانم موگرینی بیان شد. اما هنوز در حد حرف است و مشخص نیست که این کار چطور صورت می‌گیرد. بعید است شرکت‌های اروپایی چنین ریسکی را بپذیرند و از ایران نفت بخرند؛ به همین خاطر دو راه متصور است، یکی این که روسیه نفت از ایران بخرد و پول آن را وارد اینستکس کند تا اعتبار مالی لازم برای تجارت با ایران فراهم شود. البته هنوز مشخص نیست که آیا روسیه با توجه به تحریم احتمالی آمریکا این ریسک را می‌پذیرد یا خیر؟

راه دوم این است که اروپا به ویژه ایمانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه بتواند دونالد ترامپ را به اعطای معافیت نفتی به چند کشور برای خرید نفت از ایران قانع کند.

در کنار آن، اروپا و مشخصا فرانسه می‌خواهد در قبال این اقدامات احتمالی، از یک سو، ایران تعهدات هسته‌ای خود را چون گذشته کاملا اجرا کند و یا حداقل از این سطح کاهش تعهدات فراتر نرود و از سوی دیگر، آمریکا از اعمال تحریم‌های بیشتر خودداری کند.

اما این اقدامات حکم مُسکّن را دارد و به نظر می‌رسد مساله مهم‌تر که مکرون به دنبال آن است، این که بتواند نخست تنش‌ها را کاهش داده و همپای آن ایران و آمریکا را پای میز مذاکره بکشاند. البته ظاهرا چون انجام مذاکرات مستقیم در شرایط کنونی دشوار است، احتمالا تلاش فرانسه این است که این مذاکرات در چارچوب ۱+۵ شروع شود. اخیرا هم رئیس جمهور با کاربرد این اصطلاح  با وجود خروج آمریکا از برجام به نوعی این سیگنال را فرستاد که احتمالا ایران مشکلی با مذاکرات در قالب پنج به اضافه یک نداشته باشد.

 

 

منبع: وانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت vananews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «وانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۳۷۲۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد

آفتاب‌‌نیوز :

"رافائل گروسی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگویی مدعی شد که غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران و نبود دسترسی بازرسان بین‌المللی به تاسیسات اتمی آن، به نگرانی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن دامن می‌زند.

با این وجود، گروسی گفت که نسبت به حفظ گفتگو‌ها در این باره متعهد است.

خبرگزاری آلمانی دویچه وله گزارش داد که گروسی در گفت‌وگویی با این خبرگزاری مدعی شد ایران "چند هفته، نه چند ماه" با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن یک بمب اتمی فاصله دارد.

او افزود:، اما به معنای این نیست که ایران سلاح اتمی دارد یا در این بازه در اختیار خواهد داشت.

مدیرکل آژانس توضیح داد، در حالی که غنی‌سازی اورانیوم در سطح نظامی نگران‌کننده است، نمی‌توان بر اساس این نتیجه گرفت که ایران در حال حاضر یک سلاح اتمی دارد.

گروسی گفت که اهداف ایران در این زمینه مشخص نیست و تنها می‌توان درباره آن گمانه‌زنی کرد.

ابراز نگرانی مدیرکل آژانس در حالی درباره برنامه هسته‌ای ایران مطرح می‌شود که ایران یک سال و نیم پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای (برجام) در سال ۲۰۱۸، متحمل شدن تحریم‌های بازگردانی‌شده واشنگتن و بدعهدی شرکای اروپایی در کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا، اعلام کرد که در پنج گام تعیین‌شده و طبق بند ۳۶ برجام از انجام دادن برخی تعهدات داوطلبانه خود در توافق فاصله می‌گیرد.

محدود کردن امکانات نظارتی آژانس در تاسیسات ایران نیز اقدام متقابل تهران در واکنش به قطعنامه تنبیهی آمریکا و شرکای اروپایی برجام در دو سال گذشته انجام شد. اما مذاکرات میان ایران و آژانس برای حل‌وفصل مسائل پادمانی باقی‌مانده ادامه دارد و ایران تا کنون به تعهدات خود در بیانیه‌های مشترک با آژانس عمل کرده است.

اگرچه، مقامات ایران تاکید کرده‌اند در صورت بازگشت تمامی طرفین توافق به اجرای تعهدات خود، اقدامات انجام‌شده را به حالت اولیه بازمی‌گرداند.

در این میان، مذاکرات میان ایران و طرفین اصلی برجام به منظور احیای این توافق که در مارس ۲۰۲۱ آغاز شد، به بن‌بست رسیده است. ایران طی توافق هسته‌ای متعهد شده بود که در ازای لغو کلیه تحریم‌های آن، فعالیت‌های هسته‌ای خود را محدود کند.

دویچه وله در ادامه نوشت که گروسی مدعی شد، آژانس از سطح دسترسی مورد نیازش در ایران برخوردار نیست که گمانه‌زنی‌ها درباره فعالیت‌های هسته‌ای آن را تشدید می‌کند.

او همچنین به حل‌وفصل نشدن مسئله برخی یافته‌های آژانس، از جمله ذرات اورانیوم در محل‌های پیش‌بینی‌نشده اشاره کرده و گفت که این موضوع به تردید‌ها درباره شفافیت ایران دامن می‌زند.

گروسی گفت: این موضوع محور اصلی گفت‌وگویی بوده است که تلاش کرده‌ام با ایران برقرار کنم.

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ادامه، با اشاره به افزایش تنش‌ها میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی اقدامات متجاوزانه این رژیم و پاسخ قاطعانه ایران، هرگونه ایده حمله به تاسیسات هسته‌ای را محکوم کرد.

او بیان کرد: حمله به تاسیسات هسته‌ای امری، مطلقا، ممنوع است.

گروسی همچنین درباره تهدید حملات هسته‌ای نیز گفت: به نظرم عادی‌سازی صحبت کردن از تسلیحات اتمی، استفاده از تسلیحات اتمی، کسب تسلیحات اتمی واقعا اسفناک است.

او همچنین گفت که آژانس همواره از گفتگو‌ها میان ایران و آمریکا حمایت می‌کند.

مدیرکل آژانس همچنین درباره مذاکرات میان ایران و آژانس گفت: آنچه واقعا به آن تمایل دارم، مذاکرات میان ما، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ایران است، چون چیز‌های زیادی وجود دارد که باید درباره آن شفاف‌سازی شود و به همین دلیل است که قصد داریم به زودی به ایران سفر کنیم.

او گفت که پیامش به ایران این است که باید بیشتر با آژانس همکاری کند.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • آمریکا : مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران نیستیم
  • واکنش رسمی آمریکا در خصوص مذکرات احیای برجام | مذاکره مستقیم در حال انجام است؟
  • آمریکا: در حال مذاکره مستقیم با ایران درباره برجام نیستیم
  • گروسی : ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد نه چند ماه
  • گروسی: ایران باید بیشتر با آژانس همکاری کند/ قصد دارم به زودی به ایران بروم
  • ایران با ساخت بمب اتم "چند هفته، نه چند ماه" فاصله دارد
  • گروسی: ایران چند هفته با در اختیار داشتن اورانیوم غنی‌شده کافی برای ساختن بمب اتم فاصله دارد
  • آمریکا و اوکراین مذاکره درباره توافق همکاری امنیتی را آغاز کردند
  • آمادگی لهستان برای استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در این کشور