Web Analytics Made Easy - Statcounter

غلامحسین محمدی/ رئیس مرکز ارتباطات و امور بین الملل شهرداری تهران

«حق بر شهر» یک مفهوم حقوقی و یک دستاورد بی‌نظیر بشری‌ است که در یک دهه اخیر در مدیریت شهری نمود و ظهور بیشتری پیدا کرده و براساس این نظریه، صاحبان اصلی شهر، شهروندان هستند که حق دارند در یک شهر مطلوب زندگی کنند. ساخت شهر مطلوب، جز بر مدار حق شهروندان بر شهر ممکن نیست، حقی که البته شعاری نیست و باید الزامات اجرایی داشته باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اینکه بگوییم، شهروندان باید بر تمام تصمیم‌گیری‌های مدیران شهری، حق نظارت و اعمال‌نظر داشته باشند، سخن بسیار درست و درعین‌حال بسیار درشتی است. چگونه می‌توان صدها پروژه کوچک و بزرگ شهری را طوری با نظارت و اعمال‌نظر مردم اجرا کرد که حق آنان بر شهر رعایت شده باشد؟

پس حق نظارت بر شهر ابزار می‌خواهد و اقتضای اجرای آن در مشارکت حرفه‌ای و تشکیلاتی مردم در ساختار نظارتی شهر و شهرداری است.

«شورایاری‌ها» یکی از ابزارهای مهمی هستند که برای تحقق این اقتضای حیاتی تشکیل شده‌اند و تنها زمانی می‌توان امید به تحقق شعار زیبنده «تهران شهری برای همه» بست که «همه» بتوانند در امر «تهران» شدن تهران، مشارکت مؤثر و کیفی داشته باشند. تأسیس نهاد شورایاری‌ها تلاشی ارزنده برای پرورش شهروند مسئول است و شهروند مسئول، شهروندی است که سودای مطالبه دارد و چون می‌خواهد «خوب» زندگی کند باید در «اُمور محله خود» اعمال‌نظر کند.

شهری که شهروندان ذی‌نفوذ و تلاشگر ندارد، نمی‌تواند شهر پویا و مطلوب باشد و از پس بحران‌های پیچیده شهری برنخواهد آمد.متأسفانه در سالیان گذشته توسعه تهران نامتوازن، فیزیکال و کم‌اعتنا به مقوله شهروندی بوده است و این توسعه کالبدی، انسان و حق زیستی او را نادیده گرفته است و برای عبور از ناهنجار‌های هویتی و ارزش‌های زیست‌محله‌ای در تهران، نیاز به آموزش شهروندی و توسعه‌پذیری در میان مردم تهران وجود دارد و از مهم‌ترین راه‌ها برای احصای این امر، نهاد شورایاری‌ها است. شورایاری‌ها می‌توانند در صورت حمایت و اعتنای جدی مدیران شهری به احیای محله‌های تهران بپردازند و یارانی پرنفوذ و قدرتمند برای شهر باشند.

افزون بر آنچه آمد، درباره نقش تعیین‌کننده شورایاران در عرصه‌های مختلف بخصوص توسعه اقتصاد شهری، تحقق شهر زیست‌پذیر، گسترش عدالت اجتماعی و... می‌توان سخنان بسیاری گفت که از حوصله‌ این مقال خارج است؛ اما مهم‌تر از اهمیت و ضرورت‌های تأسیس و تداوم کار نهاد شورایاری‌ها، تعریف رابطه قانونی و ارتقای جایگاه آن در نظام مدیریت شهری است.


شورایاری‌ها قرار نیست به بدنه اجرایی مدیریت شهری بپیوندند اما برای اعمال حق نظارتی خود باید قدرت قانونی داشته باشند و نمی‌توان از نقش تعیین‌کننده و ارزنده شورایاری‌ها سخن گفت اما به آن در حد یک تشریفات سیاسی و اجتماعی نگاه کرد.


در آستانه پنجمین دوره انتخابات شورایاری‌ها، مدیریت جدید شهری به ارتقای جایگاه این نهاد ارزنده همت جدی دارد و تأکیدات مکرر شهردار محترم از انتخابات شورایاری‌ها و دعوت همگانی وی از مردم برای مشارکت در این رویداد بزرگ شهری، نشان از آن دارد که شورایاری‌ها برای مدیریت جدید شهری، اهمیت استراتژیک دارند و مدیران جدید شهر می‌خواهند با قدرتمند کردن شورایاری‌ها، نقش نظارتی مردم را بر برنامه‌ها و تصمیمات خود گسترش دهند و از این طریق بر تحقق آرمان محوری خود یعنی «تهران، شهری برای همه» نزدیک شوند.


مدیریت جدید شهری آگاهانه اصرار دارد که زیست‌پذیر کردن تهران را باید از کوچه‌های آن آغاز کرد و آنکه در کوچه‌های تهران حکم می‌کند، شورایاری است. بواقع یکی از نمودها و تجلی‌های مهم حکمرانی خوب محلی توجه به شورایاری‌ها است و استقبال مردم تهران از شورایاری، می‌تواند مدیران منتخب آنها را در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی مطمئن کند.


شایسته است اکنون مردم برای تحقق رؤیاها و عملی کردن مطالبات خود، پای صندوق بیایند و این بار به‌جای انتخاب مدیران و تصمیم‌گیران، خود را برای نظارت سیستماتیک بر منتخبان خود، انتخاب کنند و به بیان دقیق‌تر در انتخابات شورایاری‌ها، قرار نیست مسئولی انتخاب شود، قرار است مردم ناظرانی از میان خود برای نظارت و مطالبه انتخاب کنند و از این حیث، این انتخابات، تفاوتی ماهوی و بنیادی با دیگر انتخابات دارد.

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: شورایاری ها شهرداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۳۸۶۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تحقق بودجه شهرداری ارومیه در سال ۱۴۰۳ منوط به مشارکت مردم است

رئیس کمیسیون بودجه و امور حقوقی شورای اسلامی شهر ارومیه گفت: اگر مشارکت مردم با مدیریت شهری افزایش یابد، بودجه‌ای که جسورانه ۱۲۰ درصد افزایش داشته محقق خواهد شد و این دور از انتظار نیست.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از آذربایجان‌غربی، حسین پناهی امروز _پنج‌شنبه سی‌ام فروردین_ در برنامه زنده رادیویی شهریمیز صدای مرکز آذربایجان‌غربی اظهار کرد: اتفاقات اخیر باعث دوری اعضای باتجربه شورا از شورای شهر شد و این امر سبب تغییر مسیر و سرعت خدمت به شهر و شهروندان شد.

وی افزود: در بازه زمانی تعلیق اعضای اصلی شورای شهر دفاعیات لازم جهت کلانشهر شدن ارومیه انجام نشده و تحمیلِ طرح جامع به شهر، باعث توسعه شهر در نقاطی شد که حاشیه‌نشینی و معابر خاکی را افزایش خواهد داد و عقب ماندگی شهر ارومیه را در پی خواهد داشت.

رئیس کمیسیون بودجه و امور حقوقی شورای اسلامی شهر ارومیه همچنین از حمایت‌های استانداری آذربایجان غربی و فرمانداری ارومیه از شورای شهر تشکر کرد و گفت: با عنایت به شعار سال، اگر مشارکت مردم با مدیریت شهری افزایش یابد، بودجه‌ای که جسورانه ۱۲۰ درصد افزایش داشته محقق خواهد شد و این دور از انتظار نیست.

پناهی ادامه داد: همچنین اگر اراده مضاعف در مدیریت شهری وجود داشته باشد، فراتر از بودجه مصوب نیز محقق خواهد شد.

وی در ادامه ضمن تشریح منابع مالی پروژه‌ها از برخی رفتارهای انتخاباتی و سیاسی در تقابل یا مدیریت شهری انتقاد کرد و یادآور شد: با این حال تمامی مطالبات پرسنل شهرداری و اکثر مطالبات پیمانکاران در سال قبل تسویه شده است.

پناهی با انتقاد از جابه‌جایی اولویت‌ها در رسیدگی به معابر و محلات شهر تصریح کرد: با اینکه برخی معابر و کوچه‌ها خاکی هستند یا نیاز به لکه‌گیری دارند ولی سال قبل شاهد آسفالت‌ریزی در خیابان‌هایی بودیم که نیاز به آسفالت نداشتند ولی در معرض دید بودند.

رئیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های شورای اسلامی شهر ارومیه از نخبگان و صاحب‌نظران دعوت به همکاری کرد و افزود: جلسات مرکز پژوهش‌ها از هفته آینده آغاز خواهد شد و این مرکز نیاز به مشارکت همگانی شهروندان و اساتید دارد.

کد خبر 745841

دیگر خبرها

  • تحقق بودجه شهرداری ارومیه در سال ۱۴۰۳ منوط به مشارکت مردم است
  • تسهیل امر زیارت، تکلیف مدیریت شهری در مشهد است
  • تسهیل امر زیارت تکلیف مدیریت شهری در مشهد است
  • مطالبات شهرداران کلانشهرها پیگیری می‌شود
  • بدهی ۳۱ هزار میلیارد تومانی دولت به شهرداری مشهد
  • ۴۷کیلومتر راه‌سازی در منطقه ۲۲ | ۹۳ درصد بودجه شهرداری منطقه به طرح‌های عمرانی اختصاص یافت
  • جزئیات پیاده روسازی در تهران | در این دو سال چقدر پیاده رو مناطق مناسب سازی شده‌اند؟
  • نظارتی بر پارکینگ‌های عمومی در کرمانشاه وجود ندارد
  • مدیریت شهری اصفهان از مشارکت شهروندان در پروژه‌ها استقبال می‌کند
  • جذب افراد زباله‌گرد و کارتن‌خواب به عنوان پاکبان