Web Analytics Made Easy - Statcounter

چند مانع بر سرراه ثبت جهانی بافت تاریخی شیراز است که از آن جمله می‌توان به توسعه بی‌حد و اندازه این بافت و تغییر معماری آن اشاره کرد. اما با این وجود انتظار می‌رود که راهکار‌های اساسی برای ثبت جهانی این بافت تاریخی مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از پایگاه خبری تحلیلی شیرازه؛ سال ۹۶ بود که بافت تاریخی یزد ثبت جهانی شد و بعد از آن هم ثبت جهانی خانه‌های بافت تاریخی شیراز مطرح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با توجه به اینکه بافت‌های تاریخی به عنوان اولین گزینه در جذب گردشگر مد نظر قرار می‌گیرند، بنابر این بسیاری از استان‌ها عنوان می‌کنند که نه تنها حرف‌های زیادی در این زمینه برای گفتن دارند بلکه از جهت دارا بودن این بافت‌ها در رتبه بالایی هم قرار دارند. با این حال هنوز هستند مناطقی که با دارا بودن بافت‌های ویژه و ارزشمند تاریخی، نیازمند کمک و توجه مسئولانند تا اولاً از تخریب و حذف شدن فرار کنند و در گام بعدی به جهانی شدن بیندیشند. از جمله این نقاط بافت تاریخی شیراز است که به عنوان اصیل‌ترین بافت خاورمیانه معرفی می‌شود و برای جهانی شدن آن باید مدیریت یکپارچه‌ای در این منطقه رقم بخورد.

بافت تاریخی شیراز در مساحتی حدود ۳۶۰ هکتار قرار دارد. این بافت تنها به بنا‌های نامداری، چون نارنجستان قوام، مسجد نصیر‌الملک، مسجد، بازار و حمام وکیل، عمارت کلاه فرنگی، سرا و بازار مشیر، مدرسه خان و... خلاصه نمی‌شود بلکه در این بافت آثاری از دوره زندیه تا قاجاریه نیز به چشم می‌خورد. 
  مجموعه بنا‌ها و محیط پیرامون آن‌ها در این بافت توانسته‌اند در طول تاریخ در مقابل سرما و گرما و حملات و جنگ‌ها دوام آورده و حالا می‌توانند به عنوان گنجینه‌ای سودآور از آن‌ها بهره برد.   با این حال برخی از کارشناسان بر این باورند که نگهداری از خانه‌های تاریخی یزد به سه دلیل بسیار ساده‌تر از بافت تاریخی شیراز است. اول اینکه آن قدر که در خانه‌های بافت تاریخی شیراز تزئینات به کار رفته، در بافت تاریخی یزد به کار نرفته است. نمای بیرونی بافت یزد هم نمای کاه‌گلی و خشتی است که در مقایسه با نمای آجری بافت تاریخی شیراز، نگهداری آن بسیار ساده‌تر و کم هزینه‌تر است و از همه مهم‌تر اینکه در بافت تاریخی یزد، مردم آن را ترک نکرده‌اند. همان اندازه که مردم این شهر، صنایع دستی خود را نگهداری کرده‌اند. در شیراز، اما بافت تاریخی که از آن به عنوان اصیل‌ترین بافت تاریخی خاورمیانه یاد می‌شود از ساکنان قدیمی آن خالی شده و عوامل متعدد باعث شده این بافت تبدیل به محلی پر از آسیب‌های اجتماعی شود.   با اینکه بار‌ها مسئولان و متولیان میراث فرهنگی فارس و کشور درباره اهمیت احیا و باز زنده‌سازی بافت تاریخی و حفظ آثار و بنا‌های دوره‌های مختلف به عنوان سرمایه‌های ملی و هویت بخش تاریخی فرهنگی کشور سخن گفته‌اند و وعده داده‌اند، اما در عمل جز مواردی معدود و اقداماتی مقطعی، گامی جدی و امیدوار کننده را شاهد نبوده‌ایم. 
  بنابر این باید گفت حرف مسئولان حرف نیست و نمی‌توان به این وعده‌ها دل خوش کرد. گواه این ادعا همین بس که بافت تاریخی شیراز، شهری که به واسطه برخورداری از داشته‌های تاریخی، فرهنگی، مذهبی، طبیعی، صنایع دستی و سلامت یکی از برند‌های شاخص گردشگری ایران محسوب می‌شود، اما حالا به رغم تمام شعار‌ها و وعده‌ها، همچنان در سایه نبود برنامه و بی‌مسئولیتی متولیان قرار دارد.   از مجموع ۳ هزار اثر تاریخی که در فارس ثبت ملی شده، نزدیک به ۴۰۰ اثر در بافت تاریخی قرار دارد. جایی که به دلیل ظرفیت‌ها و پتانسیلی که دارد می‌تواند ثبت جهانی شود. 
  حالا چند مانع بر سرراه ثبت جهانی بافت تاریخی شیراز است که از آن جمله می‌توان به توسعه بی‌حد و اندازه این بافت و تغییر معماری آن اشاره کرد. اما با این وجود انتظار می‌رود که راهکار‌های اساسی برای ثبت جهانی این بافت تاریخی مورد توجه قرار گیرد.
  انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۴۶۸۲۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای ۱۸ پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته

مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی اطراف حرم مطهر حضرت معصومه(س) از اجرای ۱۸ پروژه شاخص در سال ۱۴۰۲ خبر داد و گفت: خانه تاریخی توکلی در سال جاری به عنوان موزه عاشورا مرمت می‌شود.

علیرضا خاکی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قم با اشاره به عملکرد سازمان بهسازی، نوسازی اطراف حرم در سال ۱۴۰۲ و اجرای ۱۸ پروژه شاخص در کنار دیگر پروژه‌ها، اظهار کرد: بودجه اولیه معاونت بهسازی و نوسازی اطراف حرم در سال گذشته ۱۶ میلیارد تومان با ۱۸ پروژه شاخص بوده که در اصلاحیه به ۵۲ میلیارد تومان رسید.

وی از تأسیس اولین دفتر تسهیلگری در محله دروازه ری خبر داد و افزود: ساخت ۲ دفتر تسهیلگری در سال ۱۴۰۳ پیش بینی شده است.

مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی اطراف حرم مطهر حضرت معصومه (س) خاطرنشان کرد: برگزاری جلسات متعدد با گروهای مختلف، نیرو انتظامی و آموزش و پرورش، ایجاد بازارچه‌های مشاغل خانگی و صنایع دستی، کمک به نهادهای تقویت اجتماعی، پیگیری ساخت سرویس بهداشتی و ایجاد سازمان‌های فرهنگی از جمله تجربیات دفتر تسهیلگری در محله دروازه ری بود.

خاکی ادامه داد: تأسیس دفتر تسهیل‌گری در محلاتی همچون دروازه ری علاوه بر پشتیبانی کالبدی نیازمند پشتیبانی اجتماعی نیز است.

وی از اجرای پروژه بهسازی محور مسجد جامع تا میدان کهنه خبر داد و عنوان کرد: این پروژه دارای مقیاس ملی بود با هماهنگی‌های لازم توانستیم این پروژه را زودتر از موعد به بهره‌برداری برسانیم.

مدیرعامل سازمان بهسازی و نوسازی اطراف حرم مطهر حضرت معصومه (س) از کف‌سازی و بهسازی ۱۵۰ متر از پروژه امامزاده سلطان محمد شریف خبر داد و گفت: تهیه طرح جداره سازی چهارراه بازار با مشارکت معاونت شهرسازی و ساماندهی و مرمت سازی با الگوی اصیل یکی از اقدام‌های شاخص در سال گذشته بود.

خاکی در خصوص میدان تره‌بار میدان مطهری افزود: ورود به میدان تره‌بار میدان مطهری از مهم‌ترین پروژه‌های سال ۱۴۰۳ پیش‌بینی شده که در همین راستا دو میلیارد تومان برای طراحی فضای شهری این محدوده اختصاص یافته است.

وی از تملک شش خانه تاریخی در فرودین سال ۱۴۰۳ خبر داد و تاکید کرد: ساخت خانه تاریخی آیت الله فیض در دستور کار قرار گرفته است و خانه تاریخی توکلی به عنوان موزه عاشورا در سال جاری مرمت می‌شود.

کد خبر 747817

دیگر خبرها

  • بیش از ۹۵ درصد زیرساخت عمرانی در بافت بوشهر تکمیل شد
  • بازآفرینی بافت تاریخی بوشهر با مشارکت مردم
  • استقرار شهرداری ویژه بافت تاریخی بوشهر در حال پیگیری است
  • اجرای ۱۸ پروژه شاخص بافت تاریخی قم در سال گذشته
  • کف‌سازی و دفع آب‌های سطح ۹۰ درصد بافت تاریخی بوشهر پایان یافت
  • اجرای طرح احیا باغات و بافت تاریخی شهر شاهدیه
  • مرمت طرح‌های مشترک میراث فرهنگی و شهرداری در میبد
  • توسعه و نوسازی شهر بوشهر مستلزم نگاه ملی است
  • ۷۰ درصد از بافت تاریخی بوشهر بهسازی و نوسازی شد
  • بافت ناکارآمد شهری بوشهر یک‌ هزار و ۸۳۷ هکتار است